ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Εγκληματική η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και επίβλεψης

Καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας για τον θανάσιμο τραυματισμό εργαζόμενου την περασμένη Παρασκευή

Το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Χαλυβουργία Βόλου, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 31χρονος, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Ο 31χρονος εργάτης δούλευε σε εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την επισκευή της σκεπής του εργοστασίου. Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και επιτήρησης είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του, όταν κατεβαίνοντας από το καλαθοφόρο όχημα πάτησε σε σαθρό τμήμα της σκεπής και έπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων. Συνάδελφος από τη Χαλυβουργία άκουσε θόρυβο και είδε τον νεκρό εργάτη να «καρφώνεται» σε λαμαρίνα στο ενδιάμεσο πατάρι.

Το Συνδικάτο Μετάλλου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Μόλις πέρυσι είχαμε ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα" μεταλλεργάτη στο Καρνάγιο στην Αμαλιάπολη, ενώ πρόσφατα εργολαβικός συνάδελφος στο εργοστάσιο του Λυκομήτρου καταπλακώθηκε από μεταλλική κατασκευή 7 μέτρων, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το πόδι του από την κνήμη και κάτω.

Ολοι οι μεταλλεργάτες καθημερινά πηγαίνουμε στην εργασία μας για να βγάλουμε το μεροκάματο και να ζήσουμε τις οικογένειές μας, ρισκάροντας τη ζωή μας, η προστασία της οποίας λογαριάζεται ως κόστος από την εργοδοσία. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας απλά υπάρχουν για να γίνονται κουρελόχαρτο, στις επιδιώξεις τους "να βγει γρήγορα η δουλειά", με οποιοδήποτε κόστος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Παράλληλα, η σταδιακή υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η σοβαρότατη υποστελέχωσή του, καθώς και η μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων να φεύγουν από το κάδρο, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς θα συνεχίσει να είναι τραγική».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να μπουν στον αγώνα «για να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους την ώρα του μεροκάματου!» και σημειώνει: «Συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, δημιουργούμε με δική μας πρωτοβουλία Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας, απαιτώντας από την εργοδοσία τα κατάλληλα μέτρα».

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Το θανατηφόρο «ατύχημα» καταγγέλλει και η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι εργαζόμενοι πληρώνουν την επιθετικότητα του κεφαλαίου και την ένταση της εκμετάλλευσης, την αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που ως αποτέλεσμα έχουν να αυξάνονται διαρκώς τα εργοδοτικά εγκλήματα».

Η ΤΕ Μαγνησίας απαιτεί τη διερεύνηση όλων των αιτιών, την απόδοση ευθυνών, αλλά και να στηριχθεί με κάθε τρόπο η οικογένεια του νεκρού εργάτη. Να δοθούν άμεσα απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως το κατά πόσο υπήρχε επίβλεψη στον χώρο και αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τέλος, καλεί τα εργατικά συνδικάτα σε συλλογικό αγώνα απέναντι στην εργοδοσία, στο κεφάλαιο και στις κυβερνήσεις του, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς.

Τραυματισμός εργαζόμενου σε αποθήκες σούπερ μάρκετ

Τον τραυματισμό εργαζόμενου στις αποθήκες (τμήμα ξηρού) της επιχείρησης στα Οινόφυτα καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη». Η ΔΑΣ εύχεται περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον εργαζόμενο.

«Τα ατυχήματα αυτά κάθε άλλο παρά τυχαία είναι», ξεκαθαρίζει. Οπως υπενθυμίζει, «πριν λίγο διάστημα, σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας στις εν λόγω αποθήκες, με παρουσία εκπροσώπου του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Βοιωτίας, είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων απουσία στοιχειωδών μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων και είχαν γίνει συγκεκριμένες επισημάνσεις στη διοίκηση της εταιρείας (π.χ. απουσία προβλεπόμενων για την κίνηση των κλαρκ)». Ωστόσο, με το γνωστό τροπάρι ότι «πρέπει να βγει η δουλειά», τα μέτρα υγείας και ασφάλειας πάνε περίπατο.

Η ΔΑΣ καλεί το υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε ελέγχους και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστούν η ασφάλεια και η προστασία της υγείας των εργαζομένων. Επίσης, διεκδικεί να καλυφθούν όλα τα έξοδα νοσηλείας του τραυματισμένου εργαζόμενου και να καλυφθούν οι αποδοχές του από την εργοδοσία για το διάστημα που δεν θα μπορεί να δουλέψει. Τέλος, καλεί τη διοίκηση του επιχειρησιακού Σωματείου και την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας «να σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα προβλήματα των εργαζομένων», τονίζοντας την ανάγκη να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση και να οργανωθεί η διεκδίκηση για κρίσιμα και επείγοντα αιτήματα.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
Να στηριχθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι επαγγελματίες της Κέρκυρας

Να συνεδριάσει άμεσα το ΔΣ της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, καλεί η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», προκειμένου να απαιτηθούν μέτρα για τους πυρόπληκτους επαγγελματίες της Κέρκυρας.

Σε ψήφισμα που καλεί να υπερψηφιστεί από το Συμβούλιο, η ΑΣΕ απαιτεί μεταξύ άλλων να ξεκινήσει η πλήρης και ουσιαστική καταγραφή όλων των ζημιών, με ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση όλων των πληγέντων και αποζημιώσεις των απωλειών τους στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Διεκδικεί επίσης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών με ευθύνη του κράτους, απαλλαγή των πληγέντων από φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της αποπληρωμής των δανείων τους και κήρυξη όλων των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, χωρίς καμιά αλλαγή στον χαρακτήρα και στη χρήση γης.

«Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν, παρότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών είχε δοθεί κατάσταση συναγερμού από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, άφησαν στο πέρασμά τους πέντε νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στάχτη, πυρομαχικά να εκρήγνυνται δίπλα σε πόλεις, βιομηχανικές ζώνες να κοντεύουν να γίνουν παρανάλωμα. Είδαμε κατοίκους τρομαγμένους, κλεισμένους μέσα στα σπίτια τους σε αστικά κέντρα, άλλοι να τρέχουν έντρομοι κατόπιν των εντολών "εκκενώστε" κοντά σε δασικές εκτάσεις. Αυτή η εικόνα κράτησε για πάνω από 10 μέρες. Και για όλα αυτά τι είπε η κυβέρνηση; Οτι "φταίνε οι καιρικές συνθήκες"...», επισημαίνει η ΑΣΕ. Και προσθέτει ότι αιτία αυτών των καταστροφών είναι η πολιτική κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, που «έχει μετατρέψει τα δάση και τα σπίτια του λαού σε προσάναμμα. Είναι κοινό έργο που βήμα βήμα το έχτισαν εδώ και δεκαετίες».

Το άλλοθι της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εγκληματική απουσία ολοκληρωμένου και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, συνεχίζει η ΑΣΕ και καταγγέλλει:

«Και στα Ιόνια Νησιά, που ταυτόχρονα αποτελούν και μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, η πολιτική της κυβέρνησης αλλά και της ΠΙΝ, ως αποκεντρωμένου κομματιού της κρατικής διοίκησης, δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Είδαμε περίτρανα, όπως και στην περίπτωση της Κέρκυρας, ότι η τουριστική βιομηχανία δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ασφάλεια των κατοίκων, των εργαζομένων, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, ούτε ακόμα και αυτών των τουριστών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι λαϊκός κόσμος που έρχεται στα νησιά μας να απολαύσει λίγες μέρες χρυσοπληρωμένης ξεκούρασης.

Ουσιαστικά, στα υπερπληθή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες νησιά μας, δεν υπάρχει ούτε ένα επιπλέον μέτρο προστασίας του λαού μας».

Αναφέρεται στο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων και επαγγελματίες με άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό, καθώς «αν αναλογιστούμε ότι ο τουρισμός είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα στα Ιόνια Νησιά, οι ζημιές πολλαπλασιάζονται, καθώς πλήττεται το εισόδημα χιλιάδων συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων, όπως και το εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», και κλείνοντας καλεί σε οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης όλων των αναγκαίων μέτρων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

«Αιτία πολέμου» χαρακτήρισε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας τις «προτάσεις» του υπουργού Εργασίας Α. Γεωργιάδη για 16ωρη δουλειά, στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η διοίκησή του από κοινού με εκπροσώπους σωματείων, το πρωί της Δευτέρας, στον γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, απαιτώντας να μην υπάρξει καμία τέτοια σκέψη. Με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρη Μαρμούτα, οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά όσα προβλέπουν ακόμη και δουλειά μέχρι τα 74 έτη. Απαίτησαν 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και να αποσυρθούν άμεσα όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια και νόμοι.

Κινητοποίηση ενάντια στη «λευκή νύχτα»

Σε κινητοποίηση την Τρίτη 22 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς, ενάντια στη «λευκή νύχτα» που οργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, καλεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.«Η ζωή των εμποροϋπαλλήλων έχει μετατραπεί σε λάστιχο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα εξοντωτικά ωράρια κατά την περίοδο των εορτών, τις "Μαύρες Παρασκευές", τα σπαστά ωράρια», καταγγέλλει ο Σύνδεσμος.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 9 Αυγούστου, ο δήμαρχος Χανίων και η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων έδωσαν το «πράσινο φως» για τη διοργάνωση της «λευκής νύχτας» και την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ