Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Εγκληματική η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και επίβλεψης

Καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας για τον θανάσιμο τραυματισμό εργαζόμενου την περασμένη Παρασκευή

Το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Χαλυβουργία Βόλου, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 31χρονος, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Ο 31χρονος εργάτης δούλευε σε εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την επισκευή της σκεπής του εργοστασίου. Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και επιτήρησης είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του, όταν κατεβαίνοντας από το καλαθοφόρο όχημα πάτησε σε σαθρό τμήμα της σκεπής και έπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων. Συνάδελφος από τη Χαλυβουργία άκουσε θόρυβο και είδε τον νεκρό εργάτη να «καρφώνεται» σε λαμαρίνα στο ενδιάμεσο πατάρι.

Το Συνδικάτο Μετάλλου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Μόλις πέρυσι είχαμε ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα" μεταλλεργάτη στο Καρνάγιο στην Αμαλιάπολη, ενώ πρόσφατα εργολαβικός συνάδελφος στο εργοστάσιο του Λυκομήτρου καταπλακώθηκε από μεταλλική κατασκευή 7 μέτρων, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το πόδι του από την κνήμη και κάτω.

Ολοι οι μεταλλεργάτες καθημερινά πηγαίνουμε στην εργασία μας για να βγάλουμε το μεροκάματο και να ζήσουμε τις οικογένειές μας, ρισκάροντας τη ζωή μας, η προστασία της οποίας λογαριάζεται ως κόστος από την εργοδοσία. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας απλά υπάρχουν για να γίνονται κουρελόχαρτο, στις επιδιώξεις τους "να βγει γρήγορα η δουλειά", με οποιοδήποτε κόστος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Παράλληλα, η σταδιακή υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η σοβαρότατη υποστελέχωσή του, καθώς και η μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων να φεύγουν από το κάδρο, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς θα συνεχίσει να είναι τραγική».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να μπουν στον αγώνα «για να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους την ώρα του μεροκάματου!» και σημειώνει: «Συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, δημιουργούμε με δική μας πρωτοβουλία Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας, απαιτώντας από την εργοδοσία τα κατάλληλα μέτρα».

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Το θανατηφόρο «ατύχημα» καταγγέλλει και η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι εργαζόμενοι πληρώνουν την επιθετικότητα του κεφαλαίου και την ένταση της εκμετάλλευσης, την αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που ως αποτέλεσμα έχουν να αυξάνονται διαρκώς τα εργοδοτικά εγκλήματα».

Η ΤΕ Μαγνησίας απαιτεί τη διερεύνηση όλων των αιτιών, την απόδοση ευθυνών, αλλά και να στηριχθεί με κάθε τρόπο η οικογένεια του νεκρού εργάτη. Να δοθούν άμεσα απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως το κατά πόσο υπήρχε επίβλεψη στον χώρο και αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τέλος, καλεί τα εργατικά συνδικάτα σε συλλογικό αγώνα απέναντι στην εργοδοσία, στο κεφάλαιο και στις κυβερνήσεις του, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό της κερδοφορίας! (2022-06-07 00:00:00.0)
Εργαζόμενος τραυματίζεται σε εργοστάσιο, μεταφέρεται με ΙΧ σε κλινική και το «ατύχημα» δηλώνεται μια βδομάδα μετά! (2022-05-19 00:00:00.0)
Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα με 29χρονο οικοδόμο (2017-06-13 00:00:00.0)
Ετήσιος απολογισμός και σχέδιο δράσης (2015-02-18 00:00:00.0)
Εργατικό ατύχημα λόγω παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας (2009-03-19 00:00:00.0)
Κάτεργο για Ελληνες και μετανάστες εργάτες (2006-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ