Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΑΣΤΗΡΩΝ ΜΑΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κάτεργο για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Ενας 33χρονος έχασε το νεφρό του σ' ένα από τα συχνά «ατυχήματα» στην επιχείρηση

Ο 33χρονος μεταλλεργάτης Βιτάλης Κολοζόφ την περασμένη Τρίτη, 11 του μήνα, έχασε τον ένα του νεφρό, σε εργοστάσιο κατασκευής σπαστήρων, μετά από πτώση του από σιλό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Το σακάτεμα του εργάτη αποκρύφτηκε επιμελώς από τον ιδιοκτήτη Μαλιαρόπουλο. Βγήκε στην επιφάνεια χτες, μετά από καταγγελίες εργαζομένων προς το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Με το «ατύχημα» αποκαλύφθηκε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση με την επωνυμία ΤΡΙΒΙΟΣΠΑΣΤΗΡΟΤΕΧΝΙΚΗ, στο Ρέντη, αποτελεί «σφαγείο». Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται για πολλοστή φορά και με συγκεκριμένα στοιχεία ότι αυτό που αποχαλινώνει τα αφεντικά, ώστε να «σφάζουν» εργάτες για το κέρδος, είναι ακριβώς η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της οποίας «χτίστηκε» για την εργοδοσία και το κατάλληλο νομικό πλέγμα προστασίας.

Η απόκρυψη εργατικών ατυχημάτων είναι «πάγια τακτική» του Μαλιαρόπουλου, ο οποίος αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως «ανταλλακτικά». Το προηγούμενο εργατικό ατύχημα έγινε πριν από περίπου 6 μήνες. Οχι μόνο το είχε αποκρύψει, αλλά ο εργαζόμενος τραυματίστηκε σε τμήμα που είχε προηγηθεί έλεγχος από το Κέντρο Πρόληψης Εργατικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) και είχαν γίνει στον Μαλιαρόπουλο σαφείς υποδείξεις για τη λήψη μέτρων ασφαλείας, τις οποίες βέβαια «έγραψε» στα παλιά του τα παπούτσια. Μετά το προηγούμενο εργατικό ατύχημα, το ΚΕΠΕΚ μήνυσε τον Μαλιαρόπουλο, όμως, είναι τέτοιες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, που το «χέρι του νόμου», αν «σκεφτεί» τελικά να αγγίξει τον επιχειρηματία, αυτό ίσως να γίνει μετά από χρόνια και το αδίκημα να έχει παραγραφεί.

Ομως, το ανατριχιαστικό είναι ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκτός από τους 30 επίσημα εργαζόμενους, απασχολεί και άγνωστο αριθμό ανασφάλιστων Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων. Αυτό, εκτός των άλλων, πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος», οι εργάτες αυτοί πάνε «στ' άγραφα»! Οι διαστάσεις που παίρνει το θέμα των ανασφαλίστων γίνονται τεράστιες, αν σημειωθεί ότι δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας όταν εκεί γίνονται βαριές δουλιές. Γερανοί, τόρνοι, ηλεκτροσυγκολλήσεις, όλα τα μηχανήματα χαρακτηρίζονται καρμανιόλες. Οι συνθήκες, δε, υγιεινής είναι ακατάλληλες ακόμα και για ζώα.

  • Δύο εργαζόμενοι - ηλεκτρολόγοι τραυματίστηκαν σοβαρά το πρωί της περασμένης Πέμπτης στον ΑΗΣ Κερατσινίου της ΔΕΗ. Οι δύο εργαζόμενοι είχαν πάει να ελέγξουν βλάβη σε διακόπτη, ο οποίος έσκασε προκαλώντας τους εγκαύματα, ενώ ο ένας εργαζόμενος κινδυνεύει να χάσει την ακοή του. Οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύονται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ