Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ιδιωτικοποίηση με το μανδύα της «αποασυλοποίησης»

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Ερώτηση του ΚΚΕ για το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Την ιδιωτικοποίηση του τομέα της Ψυχικής Υγείας, μέσω και των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», κατήγγειλε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ.

«Γίνεται αποασυλοποίηση ή μετεγκατάσταση;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην περίφημη «αποασυλοποίηση» των υπαρχόντων ιδρυμάτων. «Απλώς μετεγκαθίστανται» συνέχισε, τονίζοντας πως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη μετεγκατάσταση είναι η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων των ασθενών (π.χ. συντάξεις) σ' αυτούς που λειτουργούν τους ξενώνες. Αυτοί κυρίως προσελκύονται με τους μηχανισμούς που διαθέτουν οι «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», ενώ κρατικές δομές - Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Δρομοκαΐτειο, κλπ.- υποβαθμίζονται και αρκετά απ' αυτά έχουν κλείσει. «Το λέω αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι ψυχιατρικά νοσοκομεία ή ένα πρότυπο ψυχιατρικό νοσοκομείο πρέπει να λειτουργεί», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, άλλωστε, συζητήθηκε Ερώτηση του Π. Κοσιώνη, σχετικά με το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Νταού) Πεντέλης και τη μεταφορά των παιδιών σε ιδιωτικά ιδρύματα. Ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι πρόκειται για «αποασυλοποίηση», που «δεν είναι τίποτα άλλο, παρά εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα». Και δημαγωγικά ισχυρίστηκε ότι «δε σημαίνει κατάργηση των υπηρεσιών, αλλά ενίσχυση των κοινοτικών δομών με ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, με σύγχρονες στεγαστικές δομές, με ειδικές μονάδες αυτισμού».

Ανταπαντώντας όμως, ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι το Νταού Πεντέλης «είναι το μοναδικό παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο σε ολόκληρη την Ελλάδα με τέτοιες δομές και με τέτοια τεράστια εμπειρία που έχει αποκομίσει και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν επιστημονικό κέντρο τριτοβάθμιου χαρακτήρα για να αυξήσει τις δομές». «Τώρα, σημείωσε, μεταφέρονται τμήματα του νοσοκομείου σε άλλα ιδρύματα, χωρίς το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό και υποδομές. Αρα λοιπόν, πάμε σε μιαν αποδόμηση του συστήματος Ψυχικής Υγείας σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η παιδική ηλικία και όλα δείχνουν ότι πηγαίνουν σε μια κατάσταση που θα είναι ακόμα χειρότερη και θα είναι εις βάρος αυτών των οικογενειών και κυρίως των οικογενειών εκείνων που έχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν κρίση σε μια συγκεκριμένη στιγμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ