ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημάδια ύφεσης σε Γερμανία και Ολλανδία

Νέες δυσμενείς προβλέψεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της γερμανικής οικονομίας κατέγραψε πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου «Bloomberg», αναδεικνύοντας τις πιθανότητες περαιτέρω επιδείνωσης της ύφεσης μέχρι το τέλος του 2023, κάτι που επιβεβαιώθηκε και επίσημα τον περασμένο χειμώνα.

Σε ανάλυση του πρακτορείου αναφέρεται ότι η γερμανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη και στο γ' τρίμηνο του 2023, ενώ στο δ' τρίμηνο εκτιμάται πως θα ενισχυθεί οριακά, μόλις κατά 0,1%, χάνοντας 0,1% για κάθε τρίμηνο σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Επιπλέον αναφέρεται ότι συνολικά για το 2023 η οικονομία στην «ατμομηχανή της Ευρώπης» θα συρρικνωθεί κατά 0,3%, ενώ πιθανή αλλά ισχνή ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν το 2024 και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 0,8% (αντί αρχικής εκτίμησης για 1%). Οι προβλέψεις αυτές «κουμπώνουν» με ανάλογες πρόσφατες προβλέψεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Γερμανία θα είναι η μόνη από τις χώρες του G7 που θα μπει σε ύφεση.

Παράλληλα, η τελευταία μηνιαία έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι δεν αναμένεται βιώσιμη ανάκαμψη για την οικονομία της χώρας εντός του 2023, με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία και το επενδυτικό κλίμα.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις και προβλέψεις επιβεβαιώνει νέα ανάλυση της «Ντόιτσε Βέλε», ότι η ύφεση στην νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών και οι σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων ακριβαίνουν τον δανεισμό για επιχειρήσεις και καταναλωτές, μειώνοντας έτσι τις προσδοκίες για νέες επενδύσεις. Στην ίδια ανάλυση επισημαίνονται και διαρθρωτικά προβλήματα της γερμανικής οικονομίας, μετά την αποτυχία του κάποτε επιτυχημένου μοντέλου που στηριζόταν στην εισαγωγή φτηνής (κυρίως ρωσικής) Ενέργειας και φτηνών πρώτων υλών, με αποτέλεσμα μεταποιητικά προϊόντα υψηλής τιμής και ανταγωνιστικών προδιαγραφών.

Θέτουν ξανά ζήτημα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης

Παράλληλα, κύμα αντιδράσεων προκαλεί η νέα πρόταση μιας εκ των λεγόμενων «σοφών της γερμανικής οικονομίας», Βερόνικα Γκριμ, να συμβαδίσει πλέον η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία με τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων - βλέπε δουλειά μέχρι τον τάφο.

Μέχρι και ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «πέντε δεκαετίες δουλειάς αρκούν». Κατά τ' άλλα, πρόβαλε και πάλι τα περί «πράσινων επενδύσεων» που θα συμβάλουν στην «ανανέωση της ανάπτυξης».

Σε πορεία ύφεσης βρίσκεται και η Ολλανδία. Χτες η στατιστική αρχή ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, μετά από εκείνη κατά 0,4% που προηγήθηκε στο πρώτο τρίμηνο.

Αύξηση επιτοκίων στη Ρωσία

Την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 3,50% αποφάσισε χτες η ρωσική Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του δολαρίου.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη το επιτόκιο έφτασε στο 12% και το ρούβλι είδε τα κέρδη του να μειώνονται, αν και παραμένει αρκετά πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το πρώτο διάστημα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αργότερα χτες το βράδυ μεταδόθηκε είδηση για έκτακτη σύνοδο στο Κρεμλίνο παρουσία του Προέδρου Βλ. Πούτιν, προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να σταματήσει η συναλλαγματική αποδυνάμωση του ρουβλίου. Στο τραπέζι αναμενόταν να πέσουν και προτάσεις ακόμα και για capital control.

ΗΠΑ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΧΑΒΑΗ
Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί

Η Λαχέινα στο Μάουι έχει εξαφανιστεί

Copyright 2023 The Associated

Η Λαχέινα στο Μάουι έχει εξαφανιστεί
Δεν έχουν τέλος το δράμα και οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε στο νησί Μάουι της Χαβάης η πύρινη λαίλαπα την περασμένη βδομάδα.

Οι νεκροί έφτασαν χτες τους 106, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, με τις αρμόδιες αρχές να εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έστειλαν κινητές μονάδες νεκροτομείων με ιατροδικαστές, παθολόγους και τεχνικούς που θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση της ταυτότητας των δεκάδων θυμάτων.

Ο αστυνομικός διευθυντής του Μάουι, Τζον Πελετιέρ, απηύθυνε νέα έκκληση στους κατοίκους που έχουν συγγενείς ή φίλους που αγνοούνται να δώσουν DNA για να συμβάλουν στις έρευνες αναγνώρισης της ταυτότητας των πολλών δεκάδων νεκρών.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι σφοδρές επικρίσεις κατά της ηλεκτρικής εταιρείας «Hawaiian Electric Co.» επειδή δεν σταμάτησε την παροχή ρεύματος ενώ έπνεαν στην περιοχή θυελλώδεις άνεμοι με ταχύτητα 96 χλμ. την ώρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σίλε Κιμούρα, αποποιήθηκε των ευθυνών λέγοντας πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν μία απόφαση για γενικευμένο μπλακάουτ.

Στις πυρόπληκτες περιοχές θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Αυγούστου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επικρίθηκε για την απόλυτη έλλειψη πρόληψης, τις πενιχρές πυροσβεστικές δυνάμεις και μέσα, που είναι βέβαια η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θεωρούν τη δασοπροστασία και την πυροπροστασία «κόστος».

  • Μεγάλες δασικές πυρκαγιές μαίνονται επίσης σε Ισπανία (Τενερίφη) και Γαλλία στα Πυρηναία Ορη.
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Αποδέσμευση 6 δισ. δολαρίων μετά από σκληρά παζάρια

Η αποδέσμευση ιρανικών κρατικών κεφαλαίων σε τράπεζες της Νότιας Κορέας θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, μετά τη δημοσιοποίηση πρόσφατης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την κατ' οίκον κράτηση πέντε Αμερικανών ιρανικής καταγωγής που ήταν φυλακισμένοι στο Ιράν. Το αντάλλαγμα ήταν το ξεπάγωμα ιρανικών κεφαλαίων ύψους 6 δισ. δολαρίων που ήταν κατατεθειμένα σε τράπεζες στη Νότια Κορέα και την απελευθέρωση ορισμένων Ιρανών που βρίσκονται σε αμερικανικές φυλακές. Τα κεφάλαια αυτά μπήκαν σε νέο λογαριασμό στο Κατάρ, όπου το Ιράν έχει πρόσβαση.

Στην εξέλιξη είχαν αναφερθεί νωρίτερα και Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως τα 6 δισ. δολάρια του Ιράν μπήκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του Κατάρ υπό τον όρο να χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς όπως αγορά φαρμάκων και τροφίμων.

Χτες, δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» ανέφερε πως οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν να σταματήσει την πώληση στρατιωτικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ανταλλακτικών αυτών των αεροσκαφών στη Ρωσία, στο πλαίσιο ευρύτερων ιρανο-αμερικανικών διαβουλεύσεων για «αποκλιμάκωση εντάσεων».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε χτες ότι θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, έχοντας ξεκινήσει συνομιλίες για συνεργασία και με εκπρόσωπους καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων (όπως η ERC), αφού η συμμαχία με κόμματα όπως το Pοdemos δεν διασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Μάλιστα, το PSOE πρότεινε για νέα πρόεδρο βουλής την πρώην επικεφαλής στην περιφέρεια των Βαλεαρίδων Νήσων (2015 - 2023) Φρανσίνα Αρμενγκόλ, που είχε συνεργαστεί με διάφορα εθνικιστικά κόμματα περιλαμβανομένης της τοπικής πτέρυγας του ERC.

ΣΑΝ ΚΡΙΣΤΟΜΠΑΛ.-- Από τα συντρίμμια κτιρίων μετά την ισχυρή έκρηξη τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι, στην εμπορική συνοικία της πόλης Σαν Κριστόμπαλ, στα νότια της Δομινικανής Δημοκρατίας, έχουν ανασυρθεί 13 σοροί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνάνε τους 60, πολλοί από τους οποίους με πολλαπλά εγκαύματα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 9 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, με 4 από αυτά να έχουν μερικώς καταστραφεί. Οι ντόπιες αρχές διεξάγουν έρευνα για την αιτία αυτής της ισχυρής έκρηξης που στοίχισε και ανθρώπινες ζωές.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο έγινε στο ιατρικό κέντρο «Λανγκόν» της Νέας Υόρκης (NYU Langone). Οπως ανακοινώθηκε, για 32 μέρες το νεφρό που μεταμοσχεύτηκε σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή λειτουργεί κανονικά. Ετσι καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ, αναπτερώνοντας τις προσδοκίες για τη δημιουργία κατάλληλων μοσχευμάτων για τον άνθρωπο από ζώα γενετικά μεταλλαγμένα.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Είκοσι έξι έχουν φτάσει τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα από τις κατολισθήσεις που έπληξαν στις αρχές του μήνα τη βορειοδυτική Γεωργία. Υπάρχουν φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα, καθώς οι αγνοούμενοι μέχρι πρόσφατα έφταναν τους 10.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-- Συνεχίστηκαν χτες οι απομακρύνσεις κατοίκων από αέρος σε απομονωμένες κοινότητες του καναδικού Βορρά, που απειλούνται από τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες «καταπίνουν» δρόμους, ωθώντας τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σχεδόν 168.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, αφότου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στα τέλη του περασμένου Απρίλη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ανεξέλεγκτη μαίνεται πυρκαγιά από την Τρίτη στον εθνικό δρυμό Κλέιμαθ, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Καλιφόρνιας με την Πολιτεία του Ορεγκον. Η πυρκαγιά που ενισχύεται από θυελλώδεις ανέμους ξέσπασε μετά από κεραυνούς.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον τρεις Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 8 τραυματίστηκαν την Τετάρτη από επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε έρημο της ανατολικής επαρχίας Χομς. Χτες, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ ανακοίνωσε διπλασιασμό των μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων μετά από άρση των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα κατά τα 12 χρόνια πολέμου. Πριν την απόφαση αυτή, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ήταν 186.000 λίρες Συρίας (13 δολάρια).

ΛΙΒΥΗ
Συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων

Την εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης επανέφεραν οι αιματηρές συγκρούσεις που ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας και τερματίστηκαν χτες, μετά από παρέμβαση πρεσβυτέρων φυλάρχων της Τρίπολης ανάμεσα σε ενόπλους της Ταξιαρχίας 444 και τις «Ειδικές Δυνάμεις Αποτροπής Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος». Οι συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 55 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 100.

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, αφορμή για το ξέσπασμα συγκρούσεων ανάμεσα σε δύο από τις πιο ισχυρές ένοπλες οργανώσεις που στηρίζουν τον Λίβυο φιλότουρκο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ήταν η σύλληψη του διοικητή της Ταξιαρχίας 444, Μαχμούντ Χάμζα, που ανήκε κατά το παρελθόν στις Ειδικές Δυνάμεις Αποτροπής και συχνά διαδραματίζει κρίσιμο μεσολαβητικό ρόλο.

Οι συγκρούσεις έγιναν και κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μίτιγκα (όπου έχει βάση η Τουρκία) και σταμάτησαν όταν συμφωνήθηκε η παράδοση του Χάμζα στις Ειδικές Δυνάμεις Αποτροπής και η επιστροφή των μαχητών αμφοτέρων πλευρών στις βάσεις τους. Ο τερματισμός των συγκρούσεων επιτεύχθηκε με μεσολάβηση πρεσβυτέρων φυλάρχων.

Στο φόντο αυτής της εξέλιξης, άλλη μια ένοπλη δύναμη, ο Μηχανισμός Υποστήριξης της Σταθεροποίησης, ανέπτυξε μαχητές και οχήματα στην Τρίπολη αλλά δεν ενεπλάκη στις μάχες.

Η ανάφλεξη των συγκρούσεων σε περίχωρα της Τρίπολης προκάλεσε ανησυχία σε Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι υπουργοί Εξωτερικών των οποίων αντέδρασαν άμεσα.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι επικοινώνησε με την Λίβυα ομόλογό του, Νάτζλα Μανγκούς, και το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας ανησυχία για την εξέλιξη και απευθύνοντας έκκληση τερματισμού των συγκρούσεων που ήταν οι πιο αιματηρές από την έναρξη του 2023.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ