Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε χτες ότι θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, έχοντας ξεκινήσει συνομιλίες για συνεργασία και με εκπρόσωπους καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων (όπως η ERC), αφού η συμμαχία με κόμματα όπως το Pοdemos δεν διασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Μάλιστα, το PSOE πρότεινε για νέα πρόεδρο βουλής την πρώην επικεφαλής στην περιφέρεια των Βαλεαρίδων Νήσων (2015 - 2023) Φρανσίνα Αρμενγκόλ, που είχε συνεργαστεί με διάφορα εθνικιστικά κόμματα περιλαμβανομένης της τοπικής πτέρυγας του ERC.

ΣΑΝ ΚΡΙΣΤΟΜΠΑΛ.-- Από τα συντρίμμια κτιρίων μετά την ισχυρή έκρηξη τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι, στην εμπορική συνοικία της πόλης Σαν Κριστόμπαλ, στα νότια της Δομινικανής Δημοκρατίας, έχουν ανασυρθεί 13 σοροί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνάνε τους 60, πολλοί από τους οποίους με πολλαπλά εγκαύματα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 9 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, με 4 από αυτά να έχουν μερικώς καταστραφεί. Οι ντόπιες αρχές διεξάγουν έρευνα για την αιτία αυτής της ισχυρής έκρηξης που στοίχισε και ανθρώπινες ζωές.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο έγινε στο ιατρικό κέντρο «Λανγκόν» της Νέας Υόρκης (NYU Langone). Οπως ανακοινώθηκε, για 32 μέρες το νεφρό που μεταμοσχεύτηκε σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή λειτουργεί κανονικά. Ετσι καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ, αναπτερώνοντας τις προσδοκίες για τη δημιουργία κατάλληλων μοσχευμάτων για τον άνθρωπο από ζώα γενετικά μεταλλαγμένα.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Είκοσι έξι έχουν φτάσει τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα από τις κατολισθήσεις που έπληξαν στις αρχές του μήνα τη βορειοδυτική Γεωργία. Υπάρχουν φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα, καθώς οι αγνοούμενοι μέχρι πρόσφατα έφταναν τους 10.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-- Συνεχίστηκαν χτες οι απομακρύνσεις κατοίκων από αέρος σε απομονωμένες κοινότητες του καναδικού Βορρά, που απειλούνται από τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες «καταπίνουν» δρόμους, ωθώντας τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σχεδόν 168.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, αφότου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στα τέλη του περασμένου Απρίλη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ανεξέλεγκτη μαίνεται πυρκαγιά από την Τρίτη στον εθνικό δρυμό Κλέιμαθ, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Καλιφόρνιας με την Πολιτεία του Ορεγκον. Η πυρκαγιά που ενισχύεται από θυελλώδεις ανέμους ξέσπασε μετά από κεραυνούς.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον τρεις Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 8 τραυματίστηκαν την Τετάρτη από επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε έρημο της ανατολικής επαρχίας Χομς. Χτες, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ ανακοίνωσε διπλασιασμό των μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων μετά από άρση των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα κατά τα 12 χρόνια πολέμου. Πριν την απόφαση αυτή, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ήταν 186.000 λίρες Συρίας (13 δολάρια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ