ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρα για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

Eurokinissi

Πολύ δύσκολη θα είναι η φετινή χρονιά για την ελαιοκαλλιέργεια, όπως προκύπτει από το αυξημένο κόστος παραγωγής και την ακρίβεια, αλλά και από την εκτεταμένη ακαρπία που υπάρχει σε όλη σχεδόν τη χώρα, όπως και στους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, ως αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων που επηρέασαν την ελαιοκαλλιέργεια.

Αυτό επιβεβαιώνουν και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς, όπου απ' ό,τι φαίνεται η παραγωγή στο σύνολό της βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω του 20% σε σχέση με πέρυσι, και μόνο σε πολύ μικρή έκταση υπάρχει κάποια υπολογίσιμη παραγωγή. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν και από τη σύσκεψη που έγινε στα μέσα του Ιούλη στην Αντιπεριφέρεια Φθιώτιδας, με φορείς των αγροτών και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΑΟΚ.

Για το σοβαρό αυτό θέμα ο Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζει τις ανησυχίες των βιοπαλαιστών καλλιεργητών, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, και αναφέρει:

«Είναι αναγκαίο άμεσα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να συντάξει φάκελο που να τεκμηριώνει το γεγονός της εκτεταμένης ακαρπίας και της απώλειας εισοδήματος, ώστε να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση αποζημιώσεων και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, που όπως φαίνεται θα είναι δεδομένο για πολύ μεγάλο τμήμα των ελαιοπαραγωγών.

Αυτό απαιτούν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών, σε αυτό το αίτημα συντάσσονται και οι δυνάμεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Στερεάς Ελλάδας, ώστε ταχύτατα να υπάρξουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την αναπλήρωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Και επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά μόνο τη Στερεά αλλά αγγίζει πολλές περιοχές της Ελλάδας, είναι αναγκαίο να υπάρξει συντονισμένος αγώνας των συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών από όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, με αίτημα την αναπλήρωση του εισοδήματός τους. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών σε αυτόν τον αγώνα».


Σε απόγνωση οι αμπελοκαλλιεργητές του Ηρακλείου

Εκτεταμένη είναι η καταστροφή από τους αλλεπάλληλους καύσωνες και την προσβολή από περονόσπορο τόσο στις επιτραπέζιες ποικιλίες και στο σταφιδάμπελο, όσο και στις οινοποιήσιμες, στην αμπελοκαλλιέργεια του νομού Ηρακλείου. Οπως επισημαίνουν μάλιστα οι αμπελοκαλλιεργητές, τα αμπέλια που υπέστησαν φέτος καταστροφή θα έχουν και την επόμενη χρονιά σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή.

Η ζημιά, που είναι ολοκληρωτική σε πολλές περιοχές, π.χ. Αρχάνες, Ασίτες, Βενεράτο, Προφήτη Ηλία κ.α., ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές, όπως όλοι οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την ακρίβεια στα αγροεφόδια, την τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα που οδηγεί στα ύψη το κόστος του αρδευτικού νερού, τις πολύ χαμηλές τιμές στον παραγωγό, τις αθρόες εισαγωγές - ελέω ΚΑΠ - κρασιού από τρίτες χώρες κ.λπ.

Μετά απ' όλα αυτά και σε συνδυασμό με τη γενικότερη επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, οι αμπελουργοί αδυνατούν να καλύψουν υποχρεώσεις που «τρέχουν» και οξύνονται τα προβλήματα επιβίωσής τους.

Από την άλλη, αντιμετωπίζουν τον αναχρονιστικό και φοροεισπρακτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων έχει τόσους κόφτες και εξαιρέσεις ώστε οι αγρότες να πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να αποζημιώνονται πλήρως για τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας να αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές άμεσα και στο 100% για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Επίσης, να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του κεφαλαίου, σε φυτικό και ζωικό, από όλες τις αιτίες καταστροφής του.


ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Λίστα χειρουργείων με έξτρα χρεώσεις την ώρα της ανάγκης

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο φέρνουν με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, Ν. Αμπατιέλος, Γ. Γκιόκας, Β. Δάγκα, Σ. Διγενή, Λ. Κανέλλη, Χρ. Κατσώτης, Α. Κτενά, Δ. Μανωλάκου και Χρ. Τσοκάνης. Αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής:

«Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ενταγμένο στην κρατική επιχορήγηση από χρόνια και με ειδική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για παροχή καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους ασθενείς. Ασθενείς που με διάφορους τρόπους πληρώνουν στα εξωτερικά ιατρεία για επισκέψεις, εξετάσεις, θεραπείες, αλλά και για νοσηλεία και επεμβάσεις. Μάλιστα, πρόκειται για κέντρο που συμμετέχει υποχρεωτικά στην καρδιοχειρουργική εφημερία του ΕΣΥ και χορηγεί ιατρική ειδικότητα.

Ωστόσο, σχετικά με τις νοσηλείες που αφορούν επεμβάσεις, το Ωνάσειο έχει επιλέξει την τακτική των λιστών εισαγωγής. Βεβαίως, οι λίστες αφορούν τις διάφορες θέσεις που υπάρχουν στο Ωνάσειο (Β1, μονόκλινα, σουίτες) και επομένως ο ασθενής καλείται να πληρώσει τη διαφορά πέρα από το νοσήλιο που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι να αναγκάζονται οι ασθενείς να πληρώνουν τη διαφορά για να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής για την επέμβαση.

Μέχρι πρότινος, τα υλικά που χρησιμοποιούν οι χειρουργικές ομάδες για την επέμβαση (βαλβίδες, μοσχεύματα κ.λπ.), τα ποιοτικά στοιχεία δηλαδή της νοσηλείας και των επεμβάσεων, δεν επηρεάζονταν - τουλάχιστον επίσημα - με βάση το ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο) και τους κανονισμούς του Ωνασείου.

Τελευταία, με απόφαση της Διοίκησης του Ωνασείου, επιβλήθηκε αυτός που χειρουργείται από τη λίστα με αναβάθμιση θέσης επί πληρωμή, αν απαιτούνται "καλύτερα" ποιοτικά ή τεχνολογικά υλικά - όπως βαλβίδες κ.λπ. - με σχετική προσαύξηση, να την πληρώνει από την τσέπη του. Είναι εμφανές ότι με αυτήν την τακτική ο χρόνος αναμονής για μια εισαγωγή σε θέσεις επί πληρωμή στην πραγματικότητα ελαχιστοποιείται.

Θεωρούμε πως πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη, αντιεπιστημονική, αλλά και παράνομη απόφαση, με βάση το ιδρυτικό του Ωνασείου και τις συμβάσεις του με το ελληνικό Δημόσιο. Για παράδειγμα, ασθενής που θα χειρουργηθεί για τοποθέτηση ειδικής βαλβίδας, ενταγμένος σε λίστα με μεγάλο χρόνο αναμονής, χωρίς δηλαδή επίσημα να πληρώσει από την τσέπη του, θα του τοποθετηθεί βαλβίδα που στα δυο χρόνια παθαίνει αλλοιώσεις και βλάβες, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται νέο χειρουργείο.

Αυτή η απόφαση του Ωνασείου, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις των καρδιοχειρουργικών και μεταμοσχευτικών κέντρων σε όλα τα νοσοκομεία του συστήματος Υγείας, αποτελεί μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων φορτώνει το κόστος στους ίδιους τους ασθενείς και τους σπρώχνει μαζικά στους επιχειρηματίες του χώρου».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να ανακληθεί ως απαράδεκτη η ανωτέρω αναφερόμενη απόφαση του Ωνασείου, που θέτει σε κίνδυνο την πορεία της υγείας των καρδιολογικών ασθενών, που χρειάζονται τοποθέτηση συγκεκριμένων υλικών κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
  • Να καταργηθούν οι διάφορες λίστες με βάση τις θέσεις και να υπάρχει μια ενιαία λίστα για όλους τους ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή στο Ωνάσειο, δίχως καμία επιβάρυνση.
  • Να καταργηθεί το καθεστώς λειτουργίας ΝΠΙΔ και το κράτος να καλύψει 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό τις ανάγκες λειτουργίας και ανάπτυξης του Ωνασείου στα πλαίσια ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Με μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης του Ωνασείου ως ειδικού νοσηλευτικού ιδρύματος. Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανέγερση και η λειτουργία του νέου μεταμοσχευτικού κέντρου του Ωνασείου.
  • Να ενισχυθούν όλες οι καρδιοχειρουργικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων - να συσταθούν νέες με βάση και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες - σε όλη την Ελλάδα για την αναβάθμιση της περίθαλψης, την προστασία της ζωής των καρδιοπαθών.
  • Να ενισχυθούν ολόπλευρα όλα τα μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας, οι ΜΕΘ και τα Συντονιστικά Κέντρα, ως βασική προϋπόθεση για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ