ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέο εξοπλιστικό πακέτο των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

«Προειδοποιεί» για απάντηση με «ισχυρά μέτρα» το Πεκίνο

Αμερικανοί στρατιώτες στα γυμνάσια «Ulchi Freedom» που συνεχίζονται στην Κορεατική Χερσόνησο
Αμερικανοί στρατιώτες στα γυμνάσια «Ulchi Freedom» που συνεχίζονται στην Κορεατική Χερσόνησο
Εντείνοντας τη στρατιωτική ενίσχυση της Ταϊβάν, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση νέων εξοπλισμών στις αρχές της Ταϊπέι, ενώ παράλληλα ενισχύουν τα σχέδιά τους για την ισχυροποίηση στρατιωτικών συμμαχιών τους στον Ινδο-Ειρηνικό, μεγαλώνοντας την πίεση στην Κίνα.

Οι νέες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη αφορούν αμερικανικά οπλικά συστήματα αξίας 500 εκατ. δολαρίων. Το «πακέτο» περιλαμβάνει ηλεκτρο-οπτικά συστήματα αναγνώρισης και παρακολούθησης (IRST) και άλλα εξαρτήματα που ο αμερικανικός κολοσσός «Lockheed Martin» φτιάχνει για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη συμφωνήσει να πουλήσει F-16 στην Ταϊπέι.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τις δυνατότητες» της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν να «αντιμετωπίζει σημερινές και μελλοντικές απειλές», αλλά και «θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα» με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν εξέφρασε έντονη αντίδραση, υποστηρίζοντας ότι οι νέες πωλήσεις στην Ταϊβάν «παραβιάζουν σοβαρά το Διεθνές Δίκαιο και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, υπονομεύουν την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας, βλάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν και στέλνουν σοβαρά λανθασμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"». Κάλεσε δε τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να ακολουθούν επικίνδυνη τροχιά εξοπλίζοντας την Ταϊβάν και να υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», προειδοποιώντας και ότι «η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Παρεμβάσεις για τη νέα βαλλιστική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας τη νέα βαλλιστική δοκιμή στην οποία προχώρησε χτες τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα, ο Γουάνγκ είπε πως «όλες οι πλευρές πρέπει να αναγνωρίσουν πλήρως ότι το συνεχές αδιέξοδο στην κατάσταση της Κορεατικής Χερσονήσου δεν εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα κανενός μέρους».

Καλώντας δε σε επανέναρξη των παζαριών για τη χερσόνησο - στα οποία το Πεκίνο διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο εδώ και χρόνια - πρόσθεσε ότι «μόνο με την προσήλωση στην πολιτική διευθέτηση και στον ουσιαστικό διάλογο, για την επίλυση των ανησυχιών κάθε πλευράς με ισορροπημένο τρόπο, μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στη χερσόνησο».

Η νέα βαλλιστική δοκιμή της Βόρειας Κορέας αφορούσε τη δεύτερη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προσπάθειά της να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο συλλογής πληροφοριών. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA, απέτυχε και αυτή η προσπάθεια, «εξαιτίας σφάλματος στο σύστημα επείγουσας πυροδότησης κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης της πτήσης».

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Εϊντριεν Γουότσον, δήλωσε πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν «σθεναρά» τη νέα εκτόξευση, υποστηρίζοντας ότι αυτή «αποτελεί ξεδιάντροπη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κλιμακώνει τις εντάσεις και αυξάνει τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και πέραν αυτής».

Ολα αυτά ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις πολυήμερες ετήσιες στρατιωτικές τους ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, «Ulchi Freedom», αλλά και ενώ οργανώνουν μια σειρά άλλα γυμνάσια με συμμάχους τους στην περιοχή (Ιαπωνία, Αυστραλία, Φιλιππίνες κ.ά.).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Την τρίμηνη παράταση της προσωρινής κράτησης του Αμερικανού δημοσιογράφου Εβαν Γκέρσκοβιτς αποφάσισε δικαστήριο της Μόσχας, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον Μάρτη με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ έκανε ρεπορτάζ στο Εκατερίνμπουργκ των Ουραλίων και δούλευε ως ανταποκριτής της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» και του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Την αποπομπή του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, αφού κατηγορείται για συνωμοσία και κατάχρηση εξουσίας. Ο Αλατς είναι μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που κατηγορήθηκαν την περασμένη βδομάδα για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας και συνωμοσία με σκοπό την παρέμβαση σε έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς. Ολα αυτά ενώ η χώρα βαδίζει προς πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 30 Σεπτέμβρη, με φαβορί το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, που από την πλευρά του υπερασπίστηκε τον Αλατς και υποστήριξε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του ισοδυναμούν με «πραξικόπημα».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που περιμένουν την απόφαση των βρετανικών αρχών έφθασε σε νέο ρεκόρ στα τέλη Ιούνη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση του συστήματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες, στο τέλος του Ιούνη, 175.457 άνθρωποι περίμεναν μια καταρχήν απόφαση σχετικά με την αίτηση ασύλου, αύξηση 43% από το 2010.

ΡΙΓΑ.-- Η υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Λετονίας, Εβικα Σίλινια, έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Κρισιάνις Κάρινς, που επικαλέστηκε «έλλειψη δυναμικής» στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Σίλινια και ο Κάρινς ανήκουν στο ίδιο κόμμα, τη «Νέα Ενότητα», που σχημάτισε κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Οκτώβρη του 2022. Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν ακόμα η «Ενωμένη Λίστα» (κεντρώων, περιφερειακών και πράσινων κομμάτων) και η κεντροδεξιά «Εθνική Συμμαχία». Ο Κάρινς φέρεται να επιδίωξε συνεργασία και με τους σοσιαλδημοκράτες «Προοδευτικούς» αλλά «έπεσε» στις αντιρρήσεις της «Εθνικής Συμμαχίας».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας 18χρονος πυροβολήθηκε χτες θανάσιμα στην πόλη Νιμ της νότιας Γαλλίας, στην ίδια συνοικία όπου στις αρχές της βδομάδας σκοτώθηκε και ένας 10χρονος. Στην περιοχή - της οποίας το 70% του πληθυσμού εκτιμάται ότι ζει σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας - δρουν κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών.

ΗΠΑ
Κόντρες Ρεπουμπλικάνων ενώ παραμένει φαβορί ο Τραμπ

Χωρίς την παρουσία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, δηλαδή του φαβορί για το «χρίσμα» των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, πραγματοποιήθηκε το πρώτο ντιμπέιτ του κόμματος, μεταξύ 8 υποψηφίων.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ έδινε διαδικτυακή συνέντευξη στον «συντηρητικό» παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον.

Στη διάρκεια του δίωρου ντιμπέιτ των άλλων Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων κυριάρχησαν τα θέματα της οικονομίας, οι δίκες εναντίον του Τραμπ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το θέμα των αμβλώσεων κ.λπ.

Ο 38χρονος επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, Βίβεκ Ραμασουάμι, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τερματίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νίκι Χέιλι, πρώην πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ (επί προεδρίας Τραμπ).

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα (με μεγάλη διαφορά πίσω από τον Τραμπ), εστίασε στα θέματα της οικονομίας. Με φόντο τις αναταράξεις στην αμερικανική οικονομία, δήλωσε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε παρακμή (...) Πρέπει να αντιστρέψουμε τα "μπαϊντενόμικς" (σ.σ. την οικονομική πολιτική του Μπαϊντεν), ώστε οι οικογένειες της μεσαίας τάξης να έχουν ξανά την ευκαιρία να πετύχουν».

Οι 8 υποψήφιοι ρωτήθηκαν και για το θέμα της άμβλωσης, με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Πενς να επικρίνει την Ν. Χέιλι, η οποία δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για την ομοσπονδιακή προσέγγιση στο θέμα. Ο ΝτεΣάντις, που έχει επικυρώσει νόμο στη Φλόριντα ο οποίος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη βδομάδα της κύησης, δεν διευκρίνισε αν θα υποστήριζε ένα αντίστοιχο μέτρο σε εθνικό επίπεδο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «θα στηρίζω τη ζωή ως κυβερνήτης και ως Πρόεδρος».

Ο Τραμπ, αντί να συμμετάσχει στο ντιμπέιτ, επέλεξε να δώσει ακριβώς την ίδια ώρα συνέντευξη στον παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον. Η συνέντευξη διήρκεσε 46 λεπτά και συγκέντρωσε περίπου 74 εκατ. θεάσεις στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). Μεταξύ άλλων επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020, ενώ δήλωσε ότι θα κάνει ακόμα πιο αυστηρούς τους ελέγχους στα σύνορα.

Σήμερα, στο μεταξύ, ο Τραμπ αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές της Ατλάντα προκειμένου να του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στην Τζόρτζια.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένουν τα προβλήματα στα Στενά του Τσανάκαλε

Αν και οι αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στο Τσανάκαλε της βορειοδυτικής Τουρκίας, συνεχίζονταν τα προβλήματα στην κυκλοφορία των πλοίων από τα Στενά, που συνδέουν το Αιγαίο με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Οι αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι η κυκλοφορία ξανάρχισε, αλλά μόνο προς τη μία κατεύθυνση, καθώς συνέχιζαν να επιχειρούν πολλά πτητικά μέσα.

Προχτές το απόγευμα, πάνω από 150 πλοία είχαν σταματήσει στις βόρειες και νότιες εισόδους των Δαρδανελλίων, για να διευκολυνθούν οι πτήσεις ελικοπτέρων και αεροπλάνων που συνέλεγαν νερό.

Από την πυρκαγιά τραυματίστηκαν σχεδόν 100 άτομα, κάηκαν δεκάδες ζώα και εκκενώθηκαν πάνω από 11 χωριά. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι φλόγες επεκτάθηκαν σε μια έκταση 1.500 εκταρίων.

Την ίδια ώρα, στην Αλβανία, ανησυχία προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στην πόλη Λατς και εξαπλώθηκε σε μεγάλη πευκόφυτη έκταση κοντά στο αστικό κέντρο, απειλώντας και σπίτια. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη σύλληψη άνδρα που είναι ύποπτος για εμπρησμό.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα απεργία στα νοσοκομεία

Νέα 48ωρη απεργία ξεκίνησαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Αγγλία, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Χιλιάδες γιατροί απείχαν από τα καθήκοντά τους, με εξαίρεση τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σοβαρά έκτακτα περιστατικά.

Πρόκειται για μία ακόμα διήμερη απεργία, στο φόντο πολλών άλλων που πραγματοποιούν από πέρυσι δεκάδες χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι εργάζονται με χαμηλούς μισθούς και πολλές ελλείψεις προσωπικού, σε άσχημες συνθήκες, από τις διαρκείς περικοπές των κρατικών δαπανών για την Υγεία αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό, που αποδεκατίζει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και στη Βρετανία.

Το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να προτείνει πενιχρές «αυξήσεις» της τάξης του 6%, ενώ οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι οι επαγγελματίες Υγείας έχουν υποστεί μείωση της αγοραστικής τους δύναμης κατά 35% σε πραγματικούς όρους μέσα στα τελευταία 14 χρόνια.

Το ίδιο διάστημα ανακοινώθηκε ότι ανεστάλησαν οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο «Gatwick» της Βρετανίας γι' αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά τις βελτιωμένες προτάσεις που κατέθεσε η εργοδοσία στους εργαζόμενους.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου Unite ανακοίνωσε ότι τα μέλη του συνδικάτου που εργάζονται σε μία από τις εταιρείες προσωπικού εδάφους στο «Gatwick» αποδέχτηκαν αύξηση μισθών 14%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ