Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέο εξοπλιστικό πακέτο των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

«Προειδοποιεί» για απάντηση με «ισχυρά μέτρα» το Πεκίνο

Αμερικανοί στρατιώτες στα γυμνάσια «Ulchi Freedom» που συνεχίζονται στην Κορεατική Χερσόνησο
Αμερικανοί στρατιώτες στα γυμνάσια «Ulchi Freedom» που συνεχίζονται στην Κορεατική Χερσόνησο
Εντείνοντας τη στρατιωτική ενίσχυση της Ταϊβάν, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση νέων εξοπλισμών στις αρχές της Ταϊπέι, ενώ παράλληλα ενισχύουν τα σχέδιά τους για την ισχυροποίηση στρατιωτικών συμμαχιών τους στον Ινδο-Ειρηνικό, μεγαλώνοντας την πίεση στην Κίνα.

Οι νέες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη αφορούν αμερικανικά οπλικά συστήματα αξίας 500 εκατ. δολαρίων. Το «πακέτο» περιλαμβάνει ηλεκτρο-οπτικά συστήματα αναγνώρισης και παρακολούθησης (IRST) και άλλα εξαρτήματα που ο αμερικανικός κολοσσός «Lockheed Martin» φτιάχνει για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη συμφωνήσει να πουλήσει F-16 στην Ταϊπέι.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τις δυνατότητες» της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν να «αντιμετωπίζει σημερινές και μελλοντικές απειλές», αλλά και «θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα» με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν εξέφρασε έντονη αντίδραση, υποστηρίζοντας ότι οι νέες πωλήσεις στην Ταϊβάν «παραβιάζουν σοβαρά το Διεθνές Δίκαιο και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, υπονομεύουν την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας, βλάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν και στέλνουν σοβαρά λανθασμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"». Κάλεσε δε τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να ακολουθούν επικίνδυνη τροχιά εξοπλίζοντας την Ταϊβάν και να υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», προειδοποιώντας και ότι «η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Παρεμβάσεις για τη νέα βαλλιστική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας τη νέα βαλλιστική δοκιμή στην οποία προχώρησε χτες τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα, ο Γουάνγκ είπε πως «όλες οι πλευρές πρέπει να αναγνωρίσουν πλήρως ότι το συνεχές αδιέξοδο στην κατάσταση της Κορεατικής Χερσονήσου δεν εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα κανενός μέρους».

Καλώντας δε σε επανέναρξη των παζαριών για τη χερσόνησο - στα οποία το Πεκίνο διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο εδώ και χρόνια - πρόσθεσε ότι «μόνο με την προσήλωση στην πολιτική διευθέτηση και στον ουσιαστικό διάλογο, για την επίλυση των ανησυχιών κάθε πλευράς με ισορροπημένο τρόπο, μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στη χερσόνησο».

Η νέα βαλλιστική δοκιμή της Βόρειας Κορέας αφορούσε τη δεύτερη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προσπάθειά της να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο συλλογής πληροφοριών. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA, απέτυχε και αυτή η προσπάθεια, «εξαιτίας σφάλματος στο σύστημα επείγουσας πυροδότησης κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης της πτήσης».

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Εϊντριεν Γουότσον, δήλωσε πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν «σθεναρά» τη νέα εκτόξευση, υποστηρίζοντας ότι αυτή «αποτελεί ξεδιάντροπη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κλιμακώνει τις εντάσεις και αυξάνει τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και πέραν αυτής».

Ολα αυτά ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις πολυήμερες ετήσιες στρατιωτικές τους ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, «Ulchi Freedom», αλλά και ενώ οργανώνουν μια σειρά άλλα γυμνάσια με συμμάχους τους στην περιοχή (Ιαπωνία, Αυστραλία, Φιλιππίνες κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ