Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Παραδοχή καθεστώτος απαρτχάιντ από Ισραηλινό υπουργό

Σε νέες ρατσιστικές δηλώσεις προχώρησε ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, λέγοντας ότι η ασφαλής διέλευση και κίνηση του ιδίου και της οικογένειάς του στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη είναι πιο σημαντικές από εκείνες των «Αράβων στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια».

Μιλώντας σε Αραβα δημοσιογράφο του ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού «Channel 12», ο Μπεν Γκβιρ επέρριψε ευθύνες για την κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το Ισραήλ στον υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, καλώντας τον «να αλλάξει την εικόνα».

«Το δικαίωμά μου και της γυναίκας και των παιδιών μου να κινούνται στους δρόμους της Ιουδαίας και της Σαμάρειας είναι πιο σημαντικό από το δικαίωμα κίνησης για τους Αραβες», είπε ο Μπεν Γκβιρ, ο οποίος είναι έποικος, καταδικασθείς για ποινικά αδικήματα κατά το παρελθόν, κάτοικος του εβραϊκού εποικισμού «Κιριάτ Αρμπα» στα περίχωρα της Χεβρώνας.

Ο Ισραηλινός βουλευτής Αχμαντ Τίμπι, από το κόμμα Χαντάς-Τα'αλ, με ανάρτησή του αποδοκίμασε έντονα τις δηλώσεις του Μπεν Γκβιρ, λέγοντας πως πρόκειται για την «πρώτη φορά που ένας Ισραηλινός υπουργός παραδέχεται στον αέρα τηλεοπτικού σταθμού ότι το Ισραήλ εφαρμόζει καθεστώς απαρτχάιντ στη βάση της εβραϊκής ανωτερότητας».

Η πρώην υπουργός Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ, από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Γες Ατίντ, χαρακτήρισε τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ «αυθεντικό εκπρόσωπο της πιο ρατσιστικής, μεσσιανικής και καχανιστικής κυβέρνησης που υπήρξε ποτέ».

Η πρώην υπουργός αναφερόταν στον Μεΐρ Καχάνε, έναν Αμερικανοεβραίο ραβίνο που είχε ιδρύσει ακροδεξιό, ρατσιστικό κόμμα το οποίο είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία. Ο Μπεν Γκβιρ έχει επίσης καταδικαστεί για την υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και για αντιαραβικές δραστηριότητες.

Νωρίτερα χτες έκρηξη σημειώθηκε στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας τον θάνατο ενός μέλους της «Χαμάς» και τον τραυματισμό άλλου ενός, μελών της Ταξιαρχίας Κασάμ. Το περιστατικό αποδόθηκε σε «δυστύχημα».

  • Κατολίσθηση βράχων σε λόφο κοντά στη Νεκρά Θάλασσα προκάλεσε τον θάνατο ενός οκτάχρονου αγοριού και τον τραυματισμό άλλων 8 ατόμων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ