ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Πιέσεις για την «αναγνώριση» του UCK

Associated Press

ΣΚΟΠΙΑ.-

Εφτασε χτες στην ταραγμένη πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ο νέος διπλωματικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φρανσουά Λεοτάρ - που ήδη έχει προκαλέσει αναστάτωση με τη δήλωση διά της οποίας καλούσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να «καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου» με τον «νέο» UCK, για να τα «μαζέψει» στη συνέχεια λέγοντας πως η θέση της ΕΕ παραμένει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να συζητά με «τους ηγέτες της μειονότητας» και όχι «με τους αντάρτες».

Οι λεπτομέρειες των συναντήσεων που θα έχει ο Λεοτάρ, ο οποίος έχει θητεύσει ως υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, δεν έγιναν γνωστές, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς». Δυτικοί διπλωμάτες σχολίαζαν ότι ο Λεοτάρ θα πρέπει πρώτα απ' όλα να «εγκλιματιστεί», αφού οι μέχρι στιγμής τοποθετήσεις του κάνουν μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό: «Θα συναντήσει τους παίκτες και θα αναζητήσει στρατηγική. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους επίσης πρέπει να προσαρμοστεί και σε αυτόν», σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

Η κατάσταση από στρατιωτικής πλευράς, χωρίς μέχρι στιγμής να ξεφεύγει από το πλαίσιο της «σύγκρουσης χαμηλής έντασης», παραπέμπει απευθείας στην προετοιμασία ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου. Οι μετακινήσεις 100.000 εκ του αλβανικού πληθυσμού, αλλά και η δράση του «νέου» UCK (που καθ' όλες τις ενδείξεις ευνοούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ) στην πραγματικότητα «τραβάνε το χαλί» κάτω από τα πόδια οποιουδήποτε δυνητικού καλόπιστου «μεσολαβητή» - αν και είναι αμφίβολο το κατά πόσον ο χαρακτηρισμός ταιριάζει στον απεσταλμένο της ΕΕ, αντικειμενικός στόχος του οποίου μοιάζει να είναι - όπως ομολόγησε...- το να φέρει σε «διάλογο» την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με το αποσχιστικό κίνημα του UCK.

Το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη υπήρξαν «μικροσυγκρούσεις», κατά το «MakFax», στις οποίες δεν υπήρξαν, κατά τις πληροφορίες που δόθηκαν, νεκροί. Ως χτες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί νέες συγκρούσεις στην περιοχή του Κουμάνοβο, όπου σύμφωνα με τον Μπλάγκογια Μάρκοφσκι, εκπρόσωπο των ένοπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιώτες.

Οπλαρχηγός του «Εθνικοαπελευθερωτικού» κινήματος απείλησε ότι «εάν ο στρατός της ΠΓΔΜ μας επιτεθεί, θα κάνουμε το ίδιο», ισχυριζόμενος πως ο UCK έχει «δύο τάγματα στα Σκόπια που μπορούν να ενεργοποιηθούν όποτε παραστεί ανάγκη».

Στρατεύματα προετοιμάζονται...

Οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων των Μακεδόνων, Σέρβων και Αλβανών παραμένουν σε αδιέξοδο. Η πολιτική ηγεσία των αλβανικών κομμάτων εξακολουθεί να ζητεί την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα - κάτι που τα άλλα πολιτικά κόμματα απερίφραστα απορρίπτουν, εκτιμώντας ότι η χώρα θα διχαστεί de facto. Ο Λεοτάρ αναμένεται να παίξει ρόλο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να πείσει τους ανθιστάμενους στην αποστολή ΝΑΤΟικών και άλλων στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ να εγκαταλείψουν τη θέση τους και επίσης να αρχίσουν επαφές με τον UCK σε «τεχνικό» επίπεδο.

Το σενάριο περί πιέσεων εκ μέρους ΝΑΤΟ και ΕΕ και προς την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, προκειμένου «να μεσολαβήσει για έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και των Αλβανών τρομοκρατών, παρά το γεγονός ότι αυτό θα σημαίνει εκ των πραγμάτων αναγνώριση του παράνομου "Απελευθερωτικού Στρατού" στη χώρα αυτή εκ μέρους των νομίμων αρχών», αναφέρει η βουλγαρική εφημερίδα «Σέγα».

Και αυτό παρά το ότι πολλοί έχουν τις αντιρρήσεις τους, όπως ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Τζον Τέιλορ, ο οποίος χτες κατήγγειλε ως «λάθος» του Λεοτάρ την προσπάθειά του να φέρει στο διάλογο τον UCK: «Οι αλβανόφωνοι αντάρτες δεν έχουν θέση στον πολιτικό διάλογο», είπε.

Στην περίπτωση πάντως που ο «διάλογος» υπάρξει πράγματι και επιτευχθεί από τον Λεοτάρ κάποιου είδους «μόνιμη» εκεχειρία μεταξύ κυβέρνησης ΠΓΔΜ και του UCK, θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα, που είναι ακριβώς η αποστολή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που τύποις θα έχουν «ειρηνευτικό» ρόλο και κατ' ουσία θα παγιώσουν τις εδαφικές (αν)ισορροπίες. Η «εκκένωση» των ανδρών του UCK από αμερικανικά, γαλλικά και ιταλικά στρατεύματα ήταν αποκαλυπτική προθέσεων, εξάλλου...

«Δεν αποκλείω τίποτα»

Οσον αφορά την προετοιμασία των στρατευμάτων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο οποίος ως τώρα αναφερόταν μόνο στην «παροχή λογιστικής υποστήριξης» στη σταθμευμένη στην ΠΓΔΜ αμερικανική δύναμη των 5.000, δεν απέκλεισε αποστολή και άλλων στρατευμάτων. Ο Μπους είπε πως «δεν αποκλείω τίποτε... συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ».

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ από την πλευρά του επισημοποίησε αυτό που ήταν εδώ και καιρό δεδομένο στους κόλπους της ΕΕ, δηλαδή την ανάληψη στρατιωτικού ρόλου της Γερμανίας εκτός εδαφών της Ενωσης. «Είναι αδύνατο για τη Γερμανία να μη συμμετάσχει στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μακεδονία», δήλωσε ο Σρέντερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε». Η Γερμανία θα συμμετάσχει τόσο στην «διαδικασία αφοπλισμού» των ανταρτών (που λέει ο λόγος), όσο και σε όποια άλλη δραστηριότητα χρειαστεί. Την ίδια «ετοιμότητα» αποστολής στρατευμάτων έχουν εκδηλώσει και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Εκπρόσωπος του Γαλλικού ΥπΕξ εκτίμησε χτες πως το Παρίσι θα συμμετάσχει «με περίπου 500 άνδρες» σε μια δύναμη «αφοπλισμού», όπως τη χαρακτήρισε.

«Απαγόρευση»... χρηματοδότησης

Στο μεταξύ τα φώτα των ξένων ΜΜΕ έχουν πέσει στην κίνηση του Προέδρου Μπους να επιβάλει απαγόρευση κάθε οικονομικής συναλλαγής «με γνωστούς ηγέτες των ανταρτών» και την «απαγόρευση εισόδου Αλβανών» στο έδαφος των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση φέρεται έτοιμη να «ακολουθήσει» την κίνηση.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Επίθεση στην κέντρο της Μαδρίτης

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Αραγε πρόκειται για μία ακόμη «δυναμική εμφάνιση» της οργάνωσης των Βάσκων Αυτονομιστών, ΕΤΑ, η έκρηξη παγιδευμένου δέματος στο κέντρο της Μαδρίτης;

Η ισπανική αστυνομία, πάντως εμφανίστηκε για άλλη μία φορά απολύτως σίγουρη ότι η χτεσινή έκρηξη φέρει τη σφραγίδα της ΕΤΑ. Οπως υποστηρίζουν οι αστυνομικές αρχές, το παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα που εξερράγη σε υποκατάστημα Βασκικής Τράπεζας στο κέντρο της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άνθρωποι, είναι επίθεση που φέρει τα σαφή ίχνη της ΕΤΑ. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, το παγιδευμένο πακέτο που ήταν τοποθετημένο σε ένα ποδήλατο έξω από το υποκατάστημα βασκικής τράπεζας, εξερράγη με τηλεχειριστήριο προκαλώντας μεγάλες ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.

Μόνος ένας εκ των τραυματιών, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν και ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης, ο στρατηγός εν αποστρατεία Χούστο Ορέχα Ρεκάθα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, Λα Παθ, της ισπανικής πρωτεύουσας, σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μαριάνο Ραχόι, ο πρώην στρατηγός δε διατρέχει κίνδυνο.

Πυρκαγιά σε στάδιο

Στο μεταξύ, εκτός της επίθεσης και μία πυρκαγιά αναστάτωσε τη Μαδρίτη. Πυρκαγιά που προκλήθηκε, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, από βραχυκύκλωμα ενώ γίνονταν εργασίες, στο στάδιο «Γκόγια», που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Νταλί, που επρόκειτο να αρχίσει χτες το βράδυ καλλιτεχνική εκδήλωση «Riverdance», που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη χορευτική παράσταση στον κόσμο.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκε μεγάλο τμήμα του κλειστού σταδίου, αφού κατέρρευσε η μεταλλική οροφή του ηλικίας 40 ετών κτιρίου, με αποτέλεσμα δύο πυροσβέστες και ένας εργάτης να τραυματιστούν. Περίπου 90 πυροσβέστες με 25 πυροσβεστικά οχήματα κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, και τελικά να σβήσουν την πυρκαγιά μετά από αρκετές ώρες.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 29.6.2001
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η καμπάνα χτυπάει και για την Ελλάδα

Ειδική αναφορά στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ έκανε χτες, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Αγρίνιο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα:

«Να θίξουμε ένα ακόμα ζήτημα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο τον ελληνικό λαό. Είναι αυτό που συντελείται τώρα στην ΠΓΔΜ. Εμείς εκτιμάμε ότι η καμπάνα χτυπάει και για την Ελλάδα. Σιγά - σιγά αμφισβητούνται τα σύνορα της χώρας, από το '96 και μετά έχουν αμφισβητηθεί επίσημα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από το ΝΑΤΟ. Στα βόρεια σύνορα υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες δειλά βάζουν ζήτημα αλλαγής των συνόρων στην περιοχή της Ηπείρου.

Δε χρειάζεται καμία υποτίμηση. Ούτε να υπερτιμάμε, αλλά κυρίως δεν πρέπει να τα υποτιμάμε. Γιατί αυτό που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε λίγο αθώα, έτσι ξεκίνησε. Να αποκτήσουν αυτονομία οι δημοκρατίες που απάρτιζαν την Ομοσπονδία, να λυθούν κάποια προβλήματα μειονοτήτων. Δεν ξεκίνησαν όπως είναι σήμερα. Επομένως, αυτά τα λαμπάκια που ανάβουν δεν πρέπει να τα υποτιμήσουμε. Και αν τα προβλήματα προέρχονταν από 500 που έκαναν μια κινητοποίηση για την Τσαμουριά θα γελάγαμε, αυτοί μόνοι τους δε θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Ξέρουμε όμως ότι έχουν τις πλάτες των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, οι οποίοι ενδιαφέρονται για μια γενικότερη αναδιάταξη συνόρων στην περιοχή. Ξαναλέω, δε μας φοβίζει η διαδήλωση των 500 στα Τίρανα που έβαλαν ζήτημα Τσαμουριάς. Ομως 3.000 Ουτσεκάδες και 500 στην ΠΓΔΜ έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Γιατί έχουν πλάτες.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι εγκληματική. Κάθε μέρα αυξάνει τους κινδύνους η Ελλάδα να εμπλακεί σε μια πάρα πολύ μεγάλη περιπέτεια. Και δυστυχώς, εδώ υπάρχει γενικότερη ανοχή και από τα άλλα κόμματα. Εχετε ακούσει κανένα άλλο κόμμα, εκτός από το ΚΚΕ, να έχει μια στεντόρεια φωνή γι' αυτό το ζήτημα»;

«Παιχνίδια» στην παραμεθόριο

Αποσταθεροποιητικές κινήσεις στην περιοχή, καταγγέλλουν ο νομάρχης Φλώρινας Π. Αλτίνης και ο δήμαρχος της πόλης Χρ. Αλεμπάκης

Οι κάτοικοι της Φλώρινας ανησυχούν ιδιαίτερα για τις τελευταίες εξελίξεις και μιλούν για τα παλιά τα χρόνια, όταν στην περιοχή είχε ειρήνη, όταν η περιοχή ανθούσε και οι άνθρωποι μπορούσαν να πηγαινοέρχονται και να συναλλάσσονται, πριν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αποφασίσουν να «βάλουν τα πράγματα στη θέση τους». Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφεραν στον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη συνάντησή τους, τόσο ο νομάρχης Φλώρινας Παύλος Αλτίνης, όσο και ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Αλεμπάκης.

«Οι Σλάβοι δέχτηκαν να αποχωρήσουν από κάποιες περιοχές, όπως το Τέτοβο. Πάνε να φτιάξουν καντόνια. Είναι βρώμικο αμερικανικό παιχνίδι. Δύσκολα τα πράγματα. Ολη την αντάρα θα τη δεχτούμε εμείς», τονίζει ο δήμαρχος Φλώρινας Χρήστος Αλεμπάκης, για να συνεχίσει εκφράζοντας το φόβο των κατοίκων της περιοχής: «Το Μοναστήρι έχει κοντά 120 χιλιάδες κατοίκους. Το 85% είναι Σλάβοι. Κάποια στιγμή θα θελήσουν να πάρουν εκδίκηση για τα εγκλήματα που κάνει ο UCK στην ΠΓΔΜ. Εκεί γύρω έχει τρία χωριά αμιγώς αλβανικά. Καθώς η βία φέρνει βία, θα ξεσπάσει πάνω τους. Πού θα πάνε αυτοί που θα γίνουν πρόσφυγες; Οι Αλβανοί θα καταφύγουν σε εμάς», προειδοποιεί.

Ο δήμαρχος θεωρεί ότι το μεγάλο παιχνίδι θα γίνει στην Οχρίδα, που είναι και τουριστικός τόπος: «Τι θα γίνει εκεί; Πώς θα μοιραστεί;». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οχρίδα, επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, παρουσίαζε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Ενώ λέγεται ότι τα τελευταία χρόνια πλούσιοι Αλβανοί από την Ελβετία και αλλού ήρθαν με πολύ χρήμα και εξαγόρασαν μεγάλα κομμάτια γης.

«Περιμέναμε μια πιο σθεναρή στάση από την ΕΕ, αλλά έχει "σκύψει" εντελώς. Εγινε το μακρύ χέρι των ΗΠΑ. Ανησυχούμε. Η Φλώρινα έχει πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος στο παρελθόν σε τέτοιες υποθέσεις. Δεν υπήρχε σπίτι που να μην έχει υποστεί τα πάθη του. Ελπίζαμε ότι αυτά τέλειωσαν. Δυστυχώς, τα δράματα συνεχίζονται», τονίζει ο δήμαρχος. Και μιλάμε για δράματα για πολλούς κατοίκους του νομού που συμπάσχουν με τους συγγενείς τους από την άλλη πλευρά των συνόρων...

Ομως και στο ελληνικό έδαφος, η κατάσταση κάθε άλλο παρά ήρεμη δείχνει. Ο νομάρχης Φλώρινας Παύλος Αλτίνης αποκαλύπτει και αγωνιά: «Αγγλόφωνοι, Αμερικανοί, Αυστραλοί περιδιαβαίνουν τον τόπο. Τα βράδια επισκέπτονται σπίτια. Τι κάνουν, τι λένε, δεν μπορώ να γνωρίζω. Παίζονται παιχνίδια σε βάρος του λαού. Και, πέρα από τους ξένους, σημειώστε το, στη Φλώρινα αναπτύσσουν δραστηριότητα και δυο ομάδες. Οι "υπερέλληνες" και οι "ανθέλληνες". Αυτοί παίζουν άλλα παιχνίδια και εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα». Στην πραγματικότητα ντόπιοι και ξένοι πράκτορες αλωνίζουν τον τόπο και πασχίζουν για τη δημιουργία τετελεσμένων. Ενώ, στον αντίποδα, στα χωριά, ο κοσμάκης, η «πλέμπα», τα φτωχά λαϊκά στρώματα ανησυχούν για τις σχεδιαζόμενες εξελίξεις σε βάρος τους.

Συμφωνία «αποκλιμάκωσης»

Μια «συμφωνία σταδιακής αποκλιμάκωσης» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την επανέναρξη της «ειρηνευτικής διαδικασίας» ανακοίνωσε αργά το βράδυ χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος έκανε τη σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, το πρώτο στάδιο θα είναι «η εφαρμογή εκεχειρίας για περίοδο 7 ημερών», ενώ το δεύτερο στάδιο «αποκλιμάκωσης» θα διαρκέσει 6 εβδομάδες. Μέρος της συμφωνίας είναι, πάντοτε κατά τον Πάουελ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», και «η παύση της εποικιστικής δραστηριότητας» της ισραηλινής πλευράς στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ