Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Πιέσεις για την «αναγνώριση» του UCK

Associated Press

ΣΚΟΠΙΑ.-

Εφτασε χτες στην ταραγμένη πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ο νέος διπλωματικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φρανσουά Λεοτάρ - που ήδη έχει προκαλέσει αναστάτωση με τη δήλωση διά της οποίας καλούσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να «καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου» με τον «νέο» UCK, για να τα «μαζέψει» στη συνέχεια λέγοντας πως η θέση της ΕΕ παραμένει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να συζητά με «τους ηγέτες της μειονότητας» και όχι «με τους αντάρτες».

Οι λεπτομέρειες των συναντήσεων που θα έχει ο Λεοτάρ, ο οποίος έχει θητεύσει ως υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, δεν έγιναν γνωστές, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς». Δυτικοί διπλωμάτες σχολίαζαν ότι ο Λεοτάρ θα πρέπει πρώτα απ' όλα να «εγκλιματιστεί», αφού οι μέχρι στιγμής τοποθετήσεις του κάνουν μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό: «Θα συναντήσει τους παίκτες και θα αναζητήσει στρατηγική. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους επίσης πρέπει να προσαρμοστεί και σε αυτόν», σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

Η κατάσταση από στρατιωτικής πλευράς, χωρίς μέχρι στιγμής να ξεφεύγει από το πλαίσιο της «σύγκρουσης χαμηλής έντασης», παραπέμπει απευθείας στην προετοιμασία ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου. Οι μετακινήσεις 100.000 εκ του αλβανικού πληθυσμού, αλλά και η δράση του «νέου» UCK (που καθ' όλες τις ενδείξεις ευνοούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ) στην πραγματικότητα «τραβάνε το χαλί» κάτω από τα πόδια οποιουδήποτε δυνητικού καλόπιστου «μεσολαβητή» - αν και είναι αμφίβολο το κατά πόσον ο χαρακτηρισμός ταιριάζει στον απεσταλμένο της ΕΕ, αντικειμενικός στόχος του οποίου μοιάζει να είναι - όπως ομολόγησε...- το να φέρει σε «διάλογο» την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με το αποσχιστικό κίνημα του UCK.

Το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη υπήρξαν «μικροσυγκρούσεις», κατά το «MakFax», στις οποίες δεν υπήρξαν, κατά τις πληροφορίες που δόθηκαν, νεκροί. Ως χτες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί νέες συγκρούσεις στην περιοχή του Κουμάνοβο, όπου σύμφωνα με τον Μπλάγκογια Μάρκοφσκι, εκπρόσωπο των ένοπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιώτες.

Οπλαρχηγός του «Εθνικοαπελευθερωτικού» κινήματος απείλησε ότι «εάν ο στρατός της ΠΓΔΜ μας επιτεθεί, θα κάνουμε το ίδιο», ισχυριζόμενος πως ο UCK έχει «δύο τάγματα στα Σκόπια που μπορούν να ενεργοποιηθούν όποτε παραστεί ανάγκη».

Στρατεύματα προετοιμάζονται...

Οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων των Μακεδόνων, Σέρβων και Αλβανών παραμένουν σε αδιέξοδο. Η πολιτική ηγεσία των αλβανικών κομμάτων εξακολουθεί να ζητεί την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα - κάτι που τα άλλα πολιτικά κόμματα απερίφραστα απορρίπτουν, εκτιμώντας ότι η χώρα θα διχαστεί de facto. Ο Λεοτάρ αναμένεται να παίξει ρόλο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να πείσει τους ανθιστάμενους στην αποστολή ΝΑΤΟικών και άλλων στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ να εγκαταλείψουν τη θέση τους και επίσης να αρχίσουν επαφές με τον UCK σε «τεχνικό» επίπεδο.

Το σενάριο περί πιέσεων εκ μέρους ΝΑΤΟ και ΕΕ και προς την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, προκειμένου «να μεσολαβήσει για έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και των Αλβανών τρομοκρατών, παρά το γεγονός ότι αυτό θα σημαίνει εκ των πραγμάτων αναγνώριση του παράνομου "Απελευθερωτικού Στρατού" στη χώρα αυτή εκ μέρους των νομίμων αρχών», αναφέρει η βουλγαρική εφημερίδα «Σέγα».

Και αυτό παρά το ότι πολλοί έχουν τις αντιρρήσεις τους, όπως ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Τζον Τέιλορ, ο οποίος χτες κατήγγειλε ως «λάθος» του Λεοτάρ την προσπάθειά του να φέρει στο διάλογο τον UCK: «Οι αλβανόφωνοι αντάρτες δεν έχουν θέση στον πολιτικό διάλογο», είπε.

Στην περίπτωση πάντως που ο «διάλογος» υπάρξει πράγματι και επιτευχθεί από τον Λεοτάρ κάποιου είδους «μόνιμη» εκεχειρία μεταξύ κυβέρνησης ΠΓΔΜ και του UCK, θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα, που είναι ακριβώς η αποστολή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που τύποις θα έχουν «ειρηνευτικό» ρόλο και κατ' ουσία θα παγιώσουν τις εδαφικές (αν)ισορροπίες. Η «εκκένωση» των ανδρών του UCK από αμερικανικά, γαλλικά και ιταλικά στρατεύματα ήταν αποκαλυπτική προθέσεων, εξάλλου...

«Δεν αποκλείω τίποτα»

Οσον αφορά την προετοιμασία των στρατευμάτων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο οποίος ως τώρα αναφερόταν μόνο στην «παροχή λογιστικής υποστήριξης» στη σταθμευμένη στην ΠΓΔΜ αμερικανική δύναμη των 5.000, δεν απέκλεισε αποστολή και άλλων στρατευμάτων. Ο Μπους είπε πως «δεν αποκλείω τίποτε... συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ».

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ από την πλευρά του επισημοποίησε αυτό που ήταν εδώ και καιρό δεδομένο στους κόλπους της ΕΕ, δηλαδή την ανάληψη στρατιωτικού ρόλου της Γερμανίας εκτός εδαφών της Ενωσης. «Είναι αδύνατο για τη Γερμανία να μη συμμετάσχει στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μακεδονία», δήλωσε ο Σρέντερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε». Η Γερμανία θα συμμετάσχει τόσο στην «διαδικασία αφοπλισμού» των ανταρτών (που λέει ο λόγος), όσο και σε όποια άλλη δραστηριότητα χρειαστεί. Την ίδια «ετοιμότητα» αποστολής στρατευμάτων έχουν εκδηλώσει και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Εκπρόσωπος του Γαλλικού ΥπΕξ εκτίμησε χτες πως το Παρίσι θα συμμετάσχει «με περίπου 500 άνδρες» σε μια δύναμη «αφοπλισμού», όπως τη χαρακτήρισε.

«Απαγόρευση»... χρηματοδότησης

Στο μεταξύ τα φώτα των ξένων ΜΜΕ έχουν πέσει στην κίνηση του Προέδρου Μπους να επιβάλει απαγόρευση κάθε οικονομικής συναλλαγής «με γνωστούς ηγέτες των ανταρτών» και την «απαγόρευση εισόδου Αλβανών» στο έδαφος των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση φέρεται έτοιμη να «ακολουθήσει» την κίνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ