ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ»
Πραιτοριανοί στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ
  • Με νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, που συζητείται στη Βουλή, προβλέπεται η πρόσληψη 25.000 μισθοφόρων μέχρι το 2006
  • Α. Τζέκης: Πρόκειται για το πλέον αποφασιστικό βήμα για την απευθείας υπαγωγή των ενόπλων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ

Ενα σώμα ΝΑΤΟικών πραιτοριανών, η δύναμη του οποίου θα φθάσει τα 25.000 άτομα μέχρι το 2006, ιδρύεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τους «Επαγγελματίες Οπλίτες» (μισθοφόρους), η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στο πρώτο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Με τη δημιουργία του σώματος των μισθοφόρων, γίνεται το πλέον αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της απ' ευθείας υπαγωγής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και της άμεσης εμπλοκής τους στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και σχεδιασμούς.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ βουλευτής Α. Τζέκης, η ίδρυση του σώματος των μισθοφόρων πρόκειται «για την πιο αντιδραστική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στον τομέα της άμυνας». Με την αλλαγή αυτή, είπε, ο στρατός παύει να έχει κανάλια επικοινωνίας με το λαό και μετατρέπεται σε ένα μηχανισμό κλειστό, αποκομμένο από την κοινωνία, σε έναν ξεκάθαρο κατασταλτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών.

Ο βουλευτής είπε ότι η συγκρότηση του επαγγελματικού στρατού αποτελεί ΝΑΤΟική κατεύθυνση, που, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την υπόθεση της υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά είναι αντίθετη με τα λαϊκά συμφέροντα και δυναμιτίζει την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή. Το νομοσχέδιο, συνέχισε, έρχεται να καλύψει τις νέες ανάγκες του ΝΑΤΟ για ευέλικτες και ταχυκίνητες μονάδες, που θα επιβάλουν ανά τον κόσμο τη «νέα τάξη πραγμάτων», αφού έναν τέτοιο ρόλο δεν μπορούν να παίξουν οι νέοι που στρατεύονται υποχρεωτικά στη βάση της υπεράσπισης των συνόρων της χώρας.

Ο Α. Τζέκης παρατήρησε ότι οι δυνάμεις της «νέας τάξης πραγμάτων» για την επίτευξη των στόχων τους χρειάζεται να στελεχώνονται από άτομα, τα οποία θα συνδέονται με το αντικείμενο της αποστολής τους με επαγγελματική και μόνο σχέση και είπε χαρακτηριστικά: «Κάτι σαν πολυεθνική εταιρία, που οι υπάλληλοί της θα φέρνουν σε πέρας οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη».

Εξάλλου και στην ίδια την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι εξωτερικοί παράγοντες επιβάλλουν αυτήν την εξέλιξη, αφού τονίζεται ότι ένας από τους παράγοντες που καθιστούν αναγκαία την ίδρυση του σώματος των μισθοφόρων είναι «η γεωπολιτική θέση της χώρας στο διεθνές σύστημα του ανταγωνισμού, της ανασφάλειας και της παρατεταμένης ρευστότητας στην περιοχή». Δεν μπαίνει, όμως, στον κόπο να εξηγήσει ποιος ευθύνεται για τον ανταγωνισμό, ποιες δυνάμεις ανταγωνίζονται, ποιοι δημιουργούν καταστάσεις ανασφάλειας και ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, στην ίδια εισηγητική έκθεση, προβάλλει η ανάγκη «προσαρμογής στα νέα δεδομένα, που επιβάλλουν και αποστολές εκτός συνόρων από δυνάμεις υψηλού επιπέδου». Δηλαδή, η διαφύλαξη της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης θα είναι ο στόχος του επαγγελματικού στρατού, γι' αυτό προβλέπεται η αποστολή εκτός συνόρων, σε αντιδιαστολή από την αποστολή της υπεράσπισης των συνόρων της χώρας.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή μας και ζήτησε να γυρίσουν στη χώρα μας οι Ελληνες στρατιωτικοί, που είναι σε χώρες των Βαλκανίων. Η ειρήνη, είπε, δε διασφαλίζεται με την επιβολή και τη δύναμη των όπλων και κατήγγειλε την επικείμενη αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην ΠΓΔΜ.

Ο Α. Τζέκης, καταρρίπτοντας το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση με τους μισθοφόρους μειώνει την ανεργία, τόνισε ότι αν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 25.000 θέσεις στο δημόσιο και να προσληφθούν γιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές, βρεφονηπιοκόμοι κ.ά., προσλήψεις που τα ευεργετικά τους αποτελέσματα θα λειτουργούσαν πολλαπλασιαστικά στην ελληνική κοινωνία. Οσο δε για το επιχείρημα ότι χρειάζονται έμπειρα στελέχη για το χειρισμό των νέων οπλικών συστημάτων, τόνισε ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει με την αύξηση του αριθμού των μονίμων στελεχών των παραγωγικών σχολών των ενόπλων δυνάμεων.

Στηρίζει η ΝΔ

«Ψήφο ανοχής», χαρακτήρισε τη συμφωνία της ΝΔ με το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Α. Φλωρίνης, ο οποίος περιόρισε την κριτική στο ότι με την πρόσληψη των μισθοφόρων δημιουργείται κομματική πελατεία. Κατά του νομοσχεδίου, τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, λέγοντας ότι προσλαμβάνονται επαγγελματίες χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συγκεκριμένο στρατιωτικό δόγμα.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, στην ομιλία του, ισχυρίστηκε ότι δεν αλλάζει ο χαρακτήρας των ενόπλων δυνάμεων, αφού οι οπλίτες θητείας παραμένουν βασική αρχή στη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων. Είπε ότι οι μισθοφόροι δε θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και, μάλιστα, ανέφερε ότι όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο αποδίδει στις ένοπλες δυνάμεις «απαράδεκτη μομφή». Ομως, στην ομιλία του είπε ότι με την αναθεώρηση της αμυντικής πολιτικής πρέπει «να έχουμε την ικανότητα συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας», δηλαδή στις απανταχού ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Αναφερόμενος γενικότερα στους εξοπλισμούς, είπε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν εξασφαλίσει για δεύτερη φορά τις μέγιστες δυνατές χρηματοδοτήσεις με ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα 4 τρισ. δρχ. για την περίοδο 2001-2005.

Δε γινόμαστε μισθοφόροι της Νέας Τάξης

Δυναμική απάντηση από τις φιλειρηνικές δυνάμεις της Αθήνας έξω από το υπουργείο Αμυνας

Πριν τα μαύρα σύννεφα του πολέμου έρθουν και στην περιοχή μας, οι μαχητές της ειρήνης παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, ορθώνουν το ανάστημά τους απαιτώντας: Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Κανένας φαντάρος έξω από τα ελληνικά σύνορα. Να αφήσουν τα ΝΑΤΟικά «αφεντικά» τούς λαούς να ζήσουν ελεύθεροι και ειρηνικά.

Τα μηνύματα αυτά έστειλαν χτες το απόγευμα οι φιλειρηνιστές της Αθήνας, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΕΔΥΕ, της ΕΕΔΥΕ, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κάνοντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δε θα περάσουν.

«Δε γινόμαστε μισθοφόροι της νέας τάξης. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα», το μήνυμα που έστελνε με το πανό της η ΝΔΕ, ενώ η απαίτηση της Επιτροπής Γονέων Στρατευμένων Νέων μία και μοναδική: «Κανένας φαντάρος έξω από τα ελληνικά σύνορα».

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλιά», «Θέλουμε στρατό δημοκρατικό και όχι εξαρτημένο και ΝΑΤΟικό» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», βροντοφώναζαν οι φιλειρηνιστές καθόλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, προειδοποιώντας: «Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε έρχεται η σειρά μας».

Και αυτή τη φορά η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο της συγκέντρωσης ήταν ισχυρή, γεγονός που το κατήγγειλαν οι μαχητές της ειρήνης, οι οποίοι και απαίτησαν να αποχωρήσουν από την ειρηνική διαδήλωσή τους.

Για τις μεθοδεύσεις του ΝΑΤΟ, τη μετατροπή του ελληνικού στρατού σε μισθοφορικό, έκανε λόγο στο σύντομο χαιρετισμό του ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΝΔΕ.

«Ο ελληνικός στρατός αντί να υπερασπίζεται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, στέλνεται στην πράξη σαν στρατός κατοχής. Οι Ελληνες στρατιώτες μετατρέπονται σε μισθοφόροι του ΝΑΤΟ που θα αναλαμβάνουν βρώμικη και εξευτελιστική αποστολή», τόνισε στη συνέχεια η Αθανασία Τζιόκα, γραμματέας της ΠΕΔΥΕ. Επισήμανε δε, ότι «δε θα αποδεχτούμε για μέλλον μας το ραγιαδισμό, τη συναίνεση και την υποταγή. Εμείς, οι μαχητές της ειρήνης θα σηκώσουμε ψηλά το ανάστημά μας, θα αγωνιστούμε μαζί με το λαό, τη νεολαία, τη ΝΔΕ για να ματαιώσουμε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών».

«Οι εξελίξεις που αφορούν την πλήρη μετατροπή της χώρας σε επιθετική δύναμη του ΝΑΤΟ επιταχύνονται σε όλους τους τομείς. Οι εξοπλισμοί, ο μισθοφορικός στρατός, οι στρατιωτικές ασκήσεις, η λειτουργία στρατηγείου στη Λάρισα το αποδεικνύουν», τόνισε στη συνέχεια ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Κατήγγειλε επίσης, τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση που πιστή στα κελεύσματα των ΝΑΤΟικών αφεντικών τους, με πραξικοπηματικές ενέργειες προχωρά στην έκδοση του Μιλόσεβιτς.

Στη συνέχεια, το σήμα δόθηκε και με τον ίδιο δυναμισμό και μαχητικότητα οι μαχητές της ειρήνης ξεκίνησαν πορεία με προορισμό την αμερικάνικη πρεσβεία. Ομως, την ώρα της πορείας οι διαδηλωτές ενημερώθηκαν ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση παρέδωσε στο Δικαστήριο της Χάγης τον Μιλόσεβιτς. Ετσι, «ξεγελώντας» τους αστυνομικούς που προπορεύονταν, οι διαδηλωτές άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν στη γιουγκοσλαβική πρεσβεία, όπου και παρέμειναν αρκετή ώρα δονώντας την ατμόσφαιρα με συνθήματα. Επόμενος σταθμός της πορείας ήταν η αμερικάνικη πρεσβεία. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το υπουργείο Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της πορείας από την αμερικάνικη πρεσβεία προς το υπουργείο Εξωτερικών, οι αστυνομικοί που τη «συνόδευαν» παρενοχλούσαν τους φιλειρηνιστές με ύβρεις, γεγονός που εξόργισε τους διαδηλωτές, οι οποίοι και το κατήγγειλαν.

Επίσκεψη στο Βιετνάμ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με την ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, θα επισκεφθεί από 1/7 μέχρι 10/7 το Βιετνάμ μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ.

Στη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία του ΚΚ Βιετνάμ, εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Βουλής, των συνδικάτων και άλλων μαζικών οργανώσεων. Θα επισκεφθεί τόπους δουλιάς και κομματικές οργανώσεις στο Ανόι, Χότσι Μινχ και άλλες πόλεις του Βιετνάμ.

Η επίσκεψη αυτή, όπως και η επίσκεψη πριν λίγα χρόνια του επιτίμου Προέδρου του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη, θα συμβάλει στην ανάπτυξη των δεσμών αλληλεγγύης και συνεργασίας, στην προώθηση νέων πρωτοβουλιών του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ακόμη οι Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Π. Αλέπης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ