ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Καμία σχέση με τις ανάγκες των Αθηναίων οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής

Παρεμβάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έθεσε θέματα προ ημερήσιας διάταξης.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες πυρκαγιές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «εδώ και δέκα μέρες καίγεται ο Εβρος και το μόνο που βρήκαν να πουν ήταν να ενοχοποιήσουν, με παρακρατικούς, τους μετανάστες ότι έβαλαν τη φωτιά. Η ικανότητα του αστικού κράτους να φέρνει συμβάσεις μηδενικού χρόνου για τους εργαζόμενους, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν όταν, όπου και όσο χρόνο θέλει ο εργοδότης, αλλά να μην μπορεί να προστατέψει τον Εβρο. 750 χιλιάδες στρέμματα κάηκαν στον Εβρο, την ώρα που η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ΝΑΤΟικό ορμητήριο, από τη σημερινή αλλά και από την προηγούμενη κυβέρνηση, για το μακελειό που κάνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν.

Μέσα σε δυόμισι μέρες 60 χιλιάδες στρέμματα κάηκαν στην Πάρνηθα και αυτό αφορά άμεσα την Αθήνα, γιατί η ατμόσφαιρα που μας περικυκλώνει διαμορφώνεται από τα καμένα γύρω - γύρω από την Αθήνα. Δεν είναι σε γυάλα η Αθήνα, και τα πλατάνια που φύτεψε η δημοτική αρχή στην Πανεπιστημίου δεν αρκούν για να αναπληρώσουν το 33% των δασικών εκτάσεων της Αττικής που κάηκε τα τελευταία 7 χρόνια, με διαφορετικές κυβερνήσεις, διαφορετικούς περιφερειάρχες, διαφορετικούς δημάρχους, έχει όμως συγκεκριμένο αποτέλεσμα», σχολίασε.

Οσο για τον δήμο Αθήνας, «θα πρέπει να μας προβληματίσει το πώς θα αναπληρώσουμε αυτήν την απώλεια», τόνισε, και αναφέρθηκε πιο αναλυτικά:

Στη «Διπλή Ανάπλαση» (Βοτανικός - Λεωφ. Αλεξάνδρας), η οποία θα κοστίσει 255 εκατ. ευρώ. Τέθηκαν ερωτήματα για το τι πράσινο θα φτιαχτεί στα 17.000 τετραγωνικά στον χώρο του γηπέδου που θα γκρεμίσει ο δήμος, όπως επίσης στον Βοτανικό και στον Ελαιώνα.

Αντίστοιχα στου Γουδή, «από τα 910 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί στον δήμο της Αθήνας και έχουν γραφτεί στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, τα 450 στρέμματα - τους χώρους των δύο πρώην στρατοπέδων - δεν τα έχει ακόμα πάρει ο δήμος της Αθήνας. Εκεί ο δήμος μπορεί να διαμορφώσει ένα ολόκληρο άλσος στα όρια τη πόλης».

Ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε επίσης στη στυγερή δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ, αναδεικνύοντας ότι την ώρα που οι κλούβες των ΜΑΤ φύλαγαν την περίφημη «ανάπλαση του κτήματος Δρακόπουλου» ανενόχλητοι ναζί έσφαζαν ένα νέο παλικάρι. Είπε ακόμα ότι αυτές τις μέρες «για την δημοτική αρχή το μόνο πρόβλημα της Αθήνας είναι η εκκένωση δύο καταλήψεων συλλογικοτήτων που γίνονται στα Πατήσια, λες και όλα τα υπόλοιπα τα έχουν λύσει. Ο δήμαρχος ακολουθεί μια πολιτική η οποία έχει δημιουργήσει οργή στους Αθηναίους. Ας ξεκαβαλήσει και λίγο το καλάμι, δεν πάει σε αυτές τις εκλογές χωρίς αντιπάλους».

Για την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης, που ανακοίνωσε ο δήμαρχος στην συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μεταφορών, ο Ν. Σοφιανός ζήτησε να εμφανιστούν τα σχέδια και ποιες περιοχές αφορά, για να μετρήσει ο δήμαρχος και τις αντιδράσεις από τους κατοίκους. Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση ο δήμαρχος δεν βρήκε ούτε κουβέντα να πει για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ, που είναι απαίτηση και των κατοίκων, για τις 18 διαβάσεις, για τους 7 νεκρούς.

ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ
Μήνυμα ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο και στην Περιφέρεια

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

Μήνυμα ισχυροποίησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Λαυρεωτική έστειλε η εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου του συνδυασμού, στο θεατράκι της Ρεμίζας, στο Λαύριο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι «στην Αττική έχουν γίνει στάχτη το 1/3 των δασικών εκτάσεων τα τελευταία χρόνια, κατάσταση που αποτυπώνει την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων για την προστασία του λαού την ίδια ώρα που τα κονδύλια και τα εκατομμύρια πηγαίνουν στις μεγάλες επενδύσεις και στα μονοπώλια, πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών».

Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε σε μαζική ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αττική, «για να δοθεί συνέχεια στο μεγάλο βήμα που έκανε ο λαός να αναδείξει το ΚΚΕ τρίτο κόμμα με ενισχυμένα ποσοστά στις λαϊκές περιοχές της Αττικής, όπως και στο Λαύριο».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αποστόλης Παμφίλης, στέλεχος του ΚΚΕ, πρώην επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο και δημοτικός σύμβουλος από το 2010, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Εκανε αναφορά στις παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην προσπάθεια να παρθούν μέτρα και να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή μέτρων κατά του λαού της περιοχής, στη στήριξη αιτημάτων του εργατικού κινήματος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Κώστας Πόγκας, πρώην δήμαρχος Λαυρίου και πρόεδρος του Παραρτήματος Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τονίζοντας την ανάγκη η κοινωνία μέσα και από τις κάλπες του Οκτωβρίου να αναμετρηθεί με την αντιλαϊκή πολιτική κυβερνώντων, περιφερειαρχών και δημάρχων, με την υπερψήφιση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σύντομους χαιρετισμούς πραγματοποίησαν επίσης οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Κουβαρά, συνταξιούχος δικαστικός, τέως ειρηνοδίκης Λαυρίου, και ο Γιώργος Κωστάλας, ασκούμενος ορκωτός λογιστής, στέλεχος της ΚΝΕ, τονίζοντας με τη σειρά τους την ανάγκη να ενισχυθεί η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την κεντρική ομιλία και παρουσίαση του ψηφοδελτίου έκανε ο Γιάννης Ανανιάδης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος, σημειώνοντας: «Η συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων στο ψηφοδέλτιο, πολλών για πρώτη φορά συνδικαλιστών εργαζομένων, νέων γυναικών, φοιτητών, ανθρώπων του πολιτισμού και του αθλητισμού, απόμαχων της δουλειάς, με σημαντική παρουσία στην κοινωνία της Κερατέας, του Λαυρίου και της Καμάριζας, μας γεμίζει αισιοδοξία ότι φέτος μπορούμε πράγματι να πάμε αλλιώς στον δήμο».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη είναι για εμάς αυτή που έχει κοινωνικό πρόσημο, αυτή που στηρίζει την κοινωνία και τις λαϊκές οικογένειες, αναπτύσσοντας δομές κοινωνικής πολιτικής, προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής, που αναπτύσσει και στηρίζει τον πολιτισμό, συνδεδεμένο με την Ιστορία του τόπου και τους αγώνες του λαού του, που στηρίζει τον δωρεάν μαζικό - λαϊκό αθλητισμό, με υποδομές και προσωπικό. Απέναντι στην ανάπτυξη όλων των άλλων, που σημαίνει κέρδη για τους λίγους και ξεζούμισμα των πολλών, που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της περιοχής, διαμορφώνει ασφυκτικά πλαίσια καθημερινότητας και εκτινάσσει την αξία γης, μετατρέποντας τη Λαυρεωτική σε φιλέτο τουριστικών επενδύσεων, μακριά από τις ανάγκες του λαού». Κλείνοντας υπογράμμισε ότι κάθε άνθρωπος που θέλει να σταθεί με τιμιότητα απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή, και που αναγνωρίζει την ανάγκη για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, «έχει επιλογή: Να γεμίσει με κόκκινα γαρύφαλλα την κάλπη, να δυναμώσει τη φωνή του με ψήφο στη "Λαϊκή Συσπείρωση"».

Στον σκουπιδοτενεκέ

Την παροιμία «Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι» ήρθε να επιβεβαιώσει η στήριξη του φασιστικού μορφώματος «Σπαρτιάτες» στην υποψηφιότητα του καταδικασμένου ναζιστή Ηλ. Κασιδιάρη για τον δήμο Αθήνας.

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ακροδεξιού μορφώματος Κ. Φλώρος, ο οποίος, από το βήμα της Βουλής, επικρότησε τον Κασιδιάρη για την απόφασή του να είναι υποψήφιος στον δήμο της Αθήνας. Λίγο μετά, ο επικεφαλής του κόμματος, Β. Στίγκας, έστησε ένα σόου δήθεν «αποστάσεων» από τον βουλευτή, τον οποίο στήριξε ανοιχτά η συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (9 από τους 12). Κατάληξη όλων αυτών ήταν η προχτεσινή ανακοίνωση του φασιστικού μορφώματος ότι στηρίζει Κασιδιάρη επειδή «πλέον η Αθήνα θυμίζει Καμπούλ και η ανεξέλεγκτη παρουσία παράτυπων μεταναστών αποτελεί τη βασική αιτία για τα περισσότερα προβλήματα των κεντρικών γειτονιών».

Η αδιαμφισβήτητη σχέση των «Σπαρτιατών» με τον καταδικασμένο Κασιδιάρη επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά και αποτελεί κόλαφο για όσους προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι ο φασισμός αντιμετωπίζεται με νομικίστικα τερτίπια. Γέννημα θρέμμα του συστήματος είναι οι φασίστες, σε διατεταγμένη υπηρεσία ενάντια στο λαό και τους αγώνες του, «σκιάχτρο» για την ένταση της καταστολής και εφεδρεία για αναβαθμισμένους ρόλους. Μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να τους στείλει εκεί που πραγματικά ανήκουν: Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας!

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην οποία θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στον Κήπο των 4 Εποχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με δυνατό ΚΚΕ και ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα απαντήσουμε στους ναζί

Ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε και στη συζήτηση περί της υποψηφιότητας Κασιδιάρη, τονίζοντας ότι «εμείς δεν θα κάνουμε έμμεση διαφήμιση στους ναζί». Υπογράμμισε ακόμα ότι «το κόμμα του Κασιδιάρη στην Αθήνα πήρε 4%, και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της αστυνομίας, οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές. Η απάντηση στους ναζί δόθηκε και θα δοθεί στις γειτονιές της Αθήνας με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες που πρέπει να γίνουν για να πάρουν ανάσα οι κάτοικοι, απέναντι στα πραγματικά προβλήματα, απέναντι στις πιάτσες και στα εγκληματικά κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στις γειτονιές της Αθήνας».

Τέλος, σημείωσε ότι υπάρχει καινούργιος συσχετισμός στην Αθήνα, «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πήρε 9% στον δήμο της Αθήνας και σε πολλά Διαμερίσματα και γειτονιές έχει διψήφια ποσοστά. Με δυνατό ΚΚΕ και ψήφο στη "Λαϊκή Συσπείρωση" θα απαντήσουμε στους ναζί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ