ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Στη μάχη για την επανεκλογή της δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Σε κλίμα ενθουσιασμού και μαχητικότητας η σύσκεψη των υποψηφίων της

Σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας για την επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη δημοτική αρχή Πάτρας στις εκλογές του Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα «Αλέκα Σιούλη» του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, σύσκεψη του ψηφοδελτίου της μπροστά στις νέες κάλπες.

Παρουσία του συνόλου σχεδόν των μέχρι σήμερα υποψήφιων δημοτικών και τοπικών συμβούλων, έγινε αναφορά και στις επόμενες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, όπως διάφορες θεματικές εκδηλώσεις, αλλά και το συνολικό άνοιγμα στον λαό της πόλης.

Μιλώντας για το πολύ σημαντικό έργο που έχει παράγει προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων η σημερινή δημοτική αρχή, ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Πελετίδης κάλεσε σε μαζική δουλειά και δράση όλου του ψηφοδελτίου, αλλά και όλων όσοι στηρίζουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στόχος τέθηκε όλα όσα κατέκτησε μέχρι σήμερα ο πατραϊκός λαός με τον αγώνα και τη στάση του, αλλά και με τη φιλολαϊκή δημοτική αρχή από θέση μαχητικής αντιπολίτευσης απέναντι στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, στα κόμματα που τις στηρίζουν και σε τοπικό επίπεδο στους εκπροσώπους τους, στην ΕΕ και στα οικονομικά συμφέροντα που όλοι τους μαζί υπηρετούν, να συνεχιστούν, για να μπορούν να παίρνουν ανάσες οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία.

Αναφέρθηκε ακόμα σε σημαντικά έργα και παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, όπως για την καθαριότητα, την ύδρευση - αποχέτευση, συνολικά την κοινωνική πολιτική, με μειωμένα τιμολόγια, λαϊκό φροντιστήριο, δράσεις για τη λαϊκή οικογένεια, τα παιδιά της και τις ανάγκες τους, την Παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το καρναβάλι, τον αγώνα για την υπογειοποίηση του τρένου κ.λπ.

Επεσήμανε δε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε η δημοτική αρχή στην 9χρονη μέχρι τώρα πορεία της, με τη μείωση των χρηματοδοτήσεων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τους αντιλαϊκούς νόμους που συνολικά αυτές ψήφισαν, εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν, ζητήματα στα οποία η δημοτική αρχή αντιπαρατέθηκε, αντιστάθηκε, αντιπάλεψε.

«Δράσαμε και δρούμε - και έτσι θα συνεχίσουμε - προς όφελος του λαού και των παιδιών μας. Αυτή είναι η δύναμή μας, έτσι πορευόμαστε, έτσι συνεχίζουμε», είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας σε κλίμα ενθουσιασμού ότι «όλα αυτά τα κάνουμε γιατί θέλουμε να διαμορφώνουμε ανθρώπους με ιδανικά και οράματα για τη ζωή τους».

«Οι αντίπαλοί μας μας λένε ότι δεν στηρίζουμε την ανάπτυξη», είπε σε άλλο σημείο και απάντησε σ' αυτό: «Ενα θέμα είναι τι έκαναν έως το 2014. Το άλλο είναι τι ανάπτυξη ευαγγελίζονται και προτάσσουν, προτείνοντας για παράδειγμα - και οι τρεις αντίπαλοι συνδυασμοί - τη σύσταση αντιδημαρχίας Τουρισμού. Το θέμα είναι ανάπτυξη για ποιον, από ποιον και ποιανού τα συμφέροντα θα εξυπηρετεί. Εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά. Εμείς είμαστε με τα συμφέροντα των πολλών έναντι των λίγων. Εμείς βλέπουμε πρώτα τις ζωές μας και αυτές των παιδιών μας. Εχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη και αντίληψη, διότι αυτή είναι η φιλοσοφία μας».

Σε αυτόν τον δρόμο κάλεσε σε μαζική υπερψήφιση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με αισιοδοξία για επανεκλογή της ως δημοτικής αρχής από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αλλά και με δυνάμωμά της στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Σωτήρη Παρίση.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Αποχαιρέτησαν τον αλύγιστο κομμουνιστή Χρήστο Ανανιάδη

Το τελευταίο «αντίο» είπαν το απόγευμα της Κυριακής συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι στον αλύγιστο κομμουνιστή, αγωνιστή της ζωής Χρήστο Ανανιάδη, που «έφυγε» την Παρασκευή 25 Αυγούστου σε ηλικία 90 ετών.

Τον αποχαιρέτησαν όπως του έπρεπε. Με την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο πάνω στο φέρετρο, τον «Ριζοσπάστη» στα αριστερά του και ένα ψηφοδέλτιο, από το 1974, του ΚΚΕ, του κόμματος που τίμησε ως το τέλος της ζωής του.

Η πολιτική κηδεία έγινε στα Β' Κοιμητήρια δήμου Κατερίνης και παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΤΕ Πιερίας και της ΤΕ δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Επίσης, ήταν παρόντες οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Σκουφάς, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Νίκος Τσουπέης, δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, και Κατερίνα Κουρίτα, δημοτική σύμβουλος δήμου Δίου - Ολύμπου.

«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε έναν σύντροφο που πρόσφερε τα καλύτερά του χρόνια στον αγώνα για μια κοινωνία καλύτερη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία για την οποία παλεύουμε κι εμείς σήμερα, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», σημείωσε στον επικήδειο ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

«Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της και ο καθένας μας, κατά τη διάρκεια της ταξικής πάλης, χρειάζεται να δείξει πίστη στον σκοπό μας, αντοχή και σταθερότητα. Η παρουσία μας σήμερα εδώ μόνο καλύτερους μπορεί να μας κάνει, καθώς η στάση του συντρόφου Χρήστου, που έζησε και έδρασε σε δύσκολα χρόνια, φυλακών, εξοριών, εκτοπίσεων, ακόμα και δολοφονιών, αποτελεί παράδειγμα για εμάς. Μας γεμίζει δύναμη για να συνεχίσουμε, μας θυμίζει ότι δεν υπάρχουν αξεπέραστες δυσκολίες για τους κομμουνιστές», είπε χαρακτηριστικά.

Στη ζωή, στη δράση και το ήθος του Χρήστου Ανανιάδη στα χρόνια της εξορίας του σε Γυάρο και Λέρο αναφέρθηκε ο συνεξόριστός του Βάσιας Αμανατίδης, εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967 - 1974, μεταφέροντας στιγμές και γεγονότα που έζησαν μαζί, που το παράδειγμά τους φωτίζει και τις σημερινές, νεότερες γενιές κομμουνιστών.

Εκ μέρους της οικογένειας μίλησαν η κόρη του Αννα και η νύφη του Λίτσα. «Δίδαξες ήθος, προσφορά ανιδιοτελή, μαχητικότητα, αισιοδοξία, σεμνότητα, πίστη και πάθος. Ετσι έζησες. Πορεύτηκες πάντα με το κεφάλι ψηλά. Δεν προσκύνησες κανέναν. Διώξεις, εξορία, στερήσεις, μα πάντα τραβούσες μπροστά. Μονόδρομος για σένα η πάλη. Εβαλες τον πήχη ψηλά», είπε η κόρη του Αννα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, τον Χρήστο Ανανιάδη αποχαιρέτησαν με θλίψη η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Χρήστος Ανανιάδης γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1933. Ηταν παιδί αγροτικής οικογένειας, προσφύγων από τον Πόντο, οι οποίοι αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης κι έπειτα στη συνοικία Βατάν της Κατερίνης.

Το 1961 μπαίνει στην οργάνωση της ΕΔΑ, στο γραφείο της Νομαρχιακής Επιτροπής. Στις βουλευτικές εκλογές του 1961 παρακρατικοί οργανώνουν σχέδιο δολοφονικής επίθεσης εναντίον του, κάτι που αποφεύχθηκε καθώς την είχε πληροφορηθεί.

Στις δημοτικές εκλογές του 1964 συμμετέχει ως υποψήφιος με τον συνδυασμό με τον οποίο συνεργάζεται η ΕΔΑ και εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος, πρώτος σε ψήφους. Παρέμεινε στη θέση του δημοτικού συμβούλου Κατερίνης έως τον Μάη του 1967, όταν η χούντα των συνταγματαρχών τον απέλυσε για λόγους «δημοσίας τάξεως και συμφέροντος». Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 συλλαμβάνεται από τη δικτατορία. Μετά από τρεις μήνες παραμονής του στη Γυάρο, μεταφέρεται στη Λέρο.

Ο σύντροφος Χρήστος μέχρι τότε δεν ήταν μέλος του ΚΚΕ. Στο Λακκί της Λέρου, όμως, ήταν από τους πολιτικούς κρατούμενους που συντάχθηκαν με τη 12η Ολομέλεια του Κόμματος το 1968 και με τη θέση για ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα πήρε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, τον οποίο τίμησε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το 1974 επαναδραστηριοποιείται. Γίνεται μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, της πρώτης μετά τη δικτατορία, ενώ για μια περίοδο διετέλεσε Γραμματέας της. Από το 1974 έως το 1982 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης με τη δημοτική παράταξη του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της εσωκομματικής κρίσης του 1991 κράτησε σταθερή στάση και πάλεψε ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ.

Συλλυπητήρια στον σύντροφο Γιώργο Δελιχά

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Γιώργο Δελιχά για την απώλεια της μητέρας του.

Θερμά συλλυπητήρια στον σύντροφο Γ. Δελιχά και στους οικείους του εκφράζουν επίσης η Διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr».

Αύριο η εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944, από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, διοργανώνουν αύριο Τετάρτη το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο Κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, με ομιλία εκπροσώπου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ