ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΛΙΒΥΗΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνάντηση με ιταλική διαμεσολάβηση και έντονες αντιδράσεις

Η Λίβυα ΥΠΕΞ τέθηκε σε διαθεσιμότητα και έφυγε από τη χώρα

Συνάντηση με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Μανγκούς, είχε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελι Κοέν, στην Ιταλία, κατά την οποία, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο, συζήτησαν «για τις μεγάλες δυνατότητες των δύο χωρών από τις σχέσεις τους».

Η συνάντηση, σύμφωνα με το Ισραήλ, ήταν «χωρίς προηγούμενο» και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Το ισραηλινό υπουργείο χαρακτήρισε τη συνάντηση «πρώτο βήμα στη σχέση μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης», ενώ επισήμανε ότι «το μέγεθος και η στρατηγική θέση της Λιβύης προσφέρουν μια τεράστια ευκαιρία για το κράτος του Ισραήλ». Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, συζητήθηκε και η «σημασία της διαφύλαξης της κληρονομιάς του λιβυκού εβραϊσμού».

Λιβύη και Ισραήλ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, ενώ η Τρίπολη επικαλείται ως βασικό ζήτημα διαφωνίας το Παλαιστινιακό.

Μετά τη γνωστοποίηση της συνάντησης Μανγκούς - Κοέν, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στη Λιβύη.

Το τριμελές «Προεδρικό Συμβούλιο» ζήτησε «διευκρινίσεις», σημειώνοντας ότι η συνάντηση «δεν αντανακλά την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους, δεν αντιπροσωπεύει τις λιβυκές εθνικές σταθερές και θεωρείται παράβαση της λιβυκής νομοθεσίας, που ποινικοποιεί την εξομάλυνση με τη σιωνιστική οντότητα».

Διαδηλώσεις κατά της συνάντησης και της Μανγκούς πραγματοποιήθηκαν έξω από το λιβυκό ΥΠΕΞ, στην Τρίπολη, και σε άλλες πόλεις.

Το απόγευμα της Κυριακής, η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε ότι η Μανγκούς τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα διενεργηθεί «διοικητική έρευνα» σε βάρος της.

Χτες το μεσημέρι, η Μανγκούς φερόταν να έχει φύγει εκτός Λιβύης και να πήγε στην Τουρκία. Συνεργάτες της Μανγκούς δήλωναν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η πρώην ΥΠΕΞ έφυγε από τη χώρα λόγω «ανησυχιών για την ασφάλειά της».

Το λιβυκό ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στη «σαφή» και «αναμφίβολη» θέση της Λιβύης «για την παλαιστινιακή υπόθεση», λέγοντας ότι η Μανγκούς «αρνήθηκε να συζητήσει με οποιοδήποτε μέρος αντιπροσωπεύει την ισραηλινή οντότητα (...) Παρέμεινε κατηγορηματικά σταθερή σε αυτήν τη θέση». Κατήγγειλε δε «εκμετάλλευση από εβραϊκά και διεθνή ΜΜΕ» συμβάντος που προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως «συνάντηση ή συνομιλίες».

Ισραηλινός αξιωματούχος, ωστόσο, διέρρεε ανώνυμα ότι «η συνάντηση είχε συντονιστεί με Λίβυους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «ο πρωθυπουργός της Λιβύης βλέπει το Ισραήλ ως πιθανή γέφυρα με τη Δύση και την αμερικανική κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση και οι εξελίξεις που ακολούθησαν είναι ενδεικτικές για την ευρύτερη κινητικότητα στην περιοχή, με φόντο και την επιδίωξη του Ισραήλ και των ΗΠΑ για «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με μια σειρά από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Υπέκυψε στα τραύματά του 20χρονος Παλαιστίνιος

Από την κηδεία του νεαρού Παλαιστίνιου

Copyright 2023 The Associated

Από την κηδεία του νεαρού Παλαιστίνιου
Στους 14 νεκρούς Παλαιστίνιους ανέβηκε ο τραγικός απολογισμός της δολοφονικής εισβολής που πραγματοποίησαν στις αρχές του περασμένου Ιούλη οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στην Τζενίν, καθώς το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι υπέκυψε στα τραύματά του και ο 20χρονος Ezzedin Kanan.

Ο νεαρός Παλαιστίνιος είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι στις 3 Ιούλη, κατά τη διάρκεια της διήμερης εισβολής των κατοχικών δυνάμεων στην Τζενίν, η οποία εκτός από τους 14 νεκρούς άφησε πίσω της πάνω από 120 τραυματίες Παλαιστίνιους, ερείπια και χιλιάδες ξεσπιτωμένους από τον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης. Η επίθεση περιλάμβανε επιδρομή εκατοντάδων στρατιωτών των κατοχικών δυνάμεων, βομβαρδισμούς από στρατιωτικά ελικόπτερα, καταστροφές δρόμων και κτιρίων από μπουλντόζες και άλλα οχήματα.

Η οργάνωση «Ταξιαρχία Μαρτύρων Αλ Ακσά» - προσκείμενη στη «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς - δήλωσε ότι ο Κανάν ήταν μαχητής της και ορκίστηκε εκδίκηση για τον χαμό του. Η κηδεία του Κανάν έγινε στο χωριό του, Τζάμπα.

Πάνω από 170 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων «Associated Press».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκτεταμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων που χρησιμοποιούν τον βρετανικό εναέριο χώρο προκλήθηκαν χθες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω τεχνικού προβλήματος. Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) της Βρετανίας ανακοίνωσε αργότερα ότι «εντόπισε και επιδιόρθωσε» το τεχνικό πρόβλημα, και σταδιακά άρχισε να επανέρχεται η κανονική λειτουργία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το ιρανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι Τεχεράνη και Βαγδάτη κατέληξαν σε συμφωνία με την οποία «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» στο ιρακινό Κουρδιστάν «θα αφοπλιστούν και θα μετεγκατασταθούν τον επόμενο μήνα».

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία της Νόσου των Λεγεωνάριων, που πλήττει την πόλη Ζέσουφ στη νοτιοανατολική Πολωνία, αυξήθηκε σε 11, ενώ όσοι έχουν μολυνθεί αυξήθηκαν σε 144. Οι νεκροί, ηλικίας 64 έως 95 ετών, υπέφεραν όλοι από χρόνια νοσήματα. Η λεγιονέλλα είναι βακτηρίδιο που αναπτύσσεται στο νερό ή στα κλιματιστικά και προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Επί του παρόντος εξετάζεται η μόλυνση του δικτύου παροχής ζεστού και κρύου νερού.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 41 εξακολουθούσαν χτες να νοσηλεύονται (οι 6 διασωληνωμένοι) μετά από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στη Ρουμανία, σε σταθμό ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πόλη Κρεβεντία. Ορισμένοι τραυματίες κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν σε Ιταλία, Βέλγιο και Γερμανία. Δημοσιεύματα εμφάνιζαν ως αιτία των εκρήξεων - με βάση τις πρώτες έρευνες - τεχνικό πρόβλημα σε ένα από τα δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφόρτωση του αερίου. Σημειωτέον, η άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού είχε λήξει από τον Οκτώβρη του 2020.

ΑΝΟΪ.-- 4 εργάτες σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν στοές ανθρακωρυχείου στην επαρχία Κουάνγκ Νιν στο βόρειο Βιετνάμ το περασμένο Σάββατο. Το ορυχείο διαχειρίζεται η εταιρεία «Vang Danh», του κρατικού ομίλου «Vinacomin». Τον Μάρτη είχε σημειωθεί κατάρρευση και σε άλλο ανθρακωρυχείο της «Vang Danh», ενώ ο όμιλος «Vinacomin» ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 17 εργάτες έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε ορυχεία το πρώτο 9μηνο του 2022.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Η εκλογική επιτροπή της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε την επανεκλογή του 80χρονου Εμερσον Μανανγκάγκουα (υποψηφίου του κυβερνώντος ZANU-PF) στην προεδρία της χώρας, αναφέροντας ότι έλαβε το 52,6% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, έναντι 44% που έλαβε ο Νέλσον Τσαμίσα (υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας Πολιτών για την Αλλαγή - CCC). Ο Τσαμίσα ωστόσο κατήγγειλε «κραυγαλέα και γιγάντια νοθεία» και δήλωσε ότι το CCC θα σχηματίσει δική του κυβέρνηση. Παρατηρητές του περιφερειακού οργανισμού SADC (Κοινότητας για την Νοτιοαφρικανική Ανάπτυξη) έκαναν λόγο για μεροληπτική κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας από τα ΜΜΕ, καθώς και για απαγόρευση συγκεντρώσεων. Στις βουλευτικές εκλογές, που έγιναν μαζί με τις προεδρικές, το ZANU-PF έλαβε 136 από τις 209 έδρες.

ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.-- Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Γκαμπόν το Σάββατο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και ανέστειλε την πρόσβαση στο διαδίκτυο «για να αποτραπεί η διάδοση εκκλήσεων σε βία». Μερικές ώρες νωρίτερα ο Αλμπέρ Οντό Οσά, βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης έναντι του Προέδρου Αλί Μπονκγό Οντιμπά, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία, κατήγγειλε «ενορχηστρωμένη νοθεία» από την κυβέρνηση.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι «δεν θα επιτρέπεται πλέον να φοριέται η αμπάγια (σ.σ. μακρύ φόρεμα που χρησιμοποιούν μουσουλμάνες) στο σχολείο», καθώς όπως είπε «ο κοσμικός χαρακτήρας» της Εκπαίδευσης «είναι μια ελευθερία, για χειραφέτηση μέσα από το σχολείο».

ΣΥΡΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στον νότο

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χτες στην πόλη Σουέιντα της νότιας Συρίας, με συνθήματα κατά του αυξανόμενου κόστους ζωής, μετά και από ανατιμήσεις στη βενζίνη.

Με συνθήματα κατά του Σύρου Προέδρου, Μπ. Ασαντ, όπως «Μπασάρ, παραιτήσου. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια», διαδηλωτές σφράγισαν την πόρτα των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στη Σουέιντα.

Αυξήσεις έχουν σημειωθεί στη βενζίνη, στις τιμές τροφίμων και άλλων βασικών προϊόντων, μεγαλώνοντας τα αδιέξοδα για τον λαό της χώρας, υπό το βάρος και του πολυετούς πολέμου και των βάρβαρων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών έκανε επίσκεψη στη βόρεια Συρία, σε περιοχή που ελέγχουν τζιχαντιστικές και άλλες αντικυβερνητικές οργανώσεις που συνεργάζονται και με την Τουρκία.

Οι βουλευτές Τζο Ουίλσον, Βικτόρια Σπαρτζ και Ντιν Φίλιπς βρέθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης Αζάζ (στην επαρχία του Χαλεπίου), διασχίζοντας μέσω Τουρκίας το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Σαλάμα, για να γίνουν δεκτοί με πανό που έγραφε «Καλώς ήλθατε στην ελεύθερη Συρία». Σε δηλώσεις του ο Ουίλσον υποστήριξε ότι όσοι επιδιώκουν διαπραγμάτευση με τον Ασαντ είναι σαν να «συνεργάζονται με τον ίδιο τον θάνατο».

Ολα αυτά ενώ το Σάββατο είχε προηγηθεί νέα επίθεση τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 Σύροι στρατιώτες και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Η επίθεση θεωρήθηκε απάντηση σε ρωσικά πλήγματα στην περιοχή Τζεσρ ελ-Σουγούρ κοντά στην Ιντλίμπ, όπου δρουν δυνάμεις του «Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν - TIP».

Το δε συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, χτες νωρίς το πρωί, έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι. Το πρακτορείο σημείωσε ότι η επίθεση έγινε από τον εναέριο χώρο της Μεσογείου, δυτικά της Λαττάκειας και προκάλεσε «υλικές ζημιές στον διάδρομο και έθεσε το αεροδρόμιο εκτός λειτουργίας».

ΧΑΒΑΗ
Εκκενώθηκαν περιοχές λόγω νέας πυρκαγιάς

Νέα δασική πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) στη Χαβάη, με τις αρχές να δίνουν εντολή εκκένωσης περιοχών στο βορειοδυτικό άκρο της νήσου Μάουι, καθώς απειλούνται σπίτια.

Η εντολή εκκένωσης αφορά την περιοχή Καανάπαλι, βόρεια της Λαχάινα, η οποία πριν δυόμισι βδομάδες αντιμετώπισε έναν πρωτοφανή πύρινο εφιάλτη.

Οι αρχές επικρίθηκαν έντονα για τους χειρισμούς τους στην πολύνεκρη πυρκαγιά που έκανε στάχτη τη Λαχάινα και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 115 ανθρώπους. Εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι και εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Προχθές οι αρχές της Πολιτείας της Χαβάης έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα 388 αγνοουμένων, ενώ την περασμένη Τρίτη έκαναν λόγο για 1.100 αγνοούμενους, με βάση κατάλογο που καταρτίστηκε από το FBI.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία σειρά πυρκαγιών έχει ξεσπάσει στη Σικελία.

Κλειστό παρέμεινε μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής το αεροδρόμιο της πόλης Τράπανι, καθώς πυρκαγιά ξέσπασε σε περιοχή δίπλα στους διαδρόμους απογείωσης. Με τη συμβολή και ελικοπτέρων του ιταλικού στρατού έγινε δυνατή η επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

Στην περιοχή Σκοπέλο, έξω από την πόλη Τράπανι, ξενοδοχείο απειλήθηκε από τις φλόγες και περίπου 40 τουρίστες απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης.

Κοντά στο όρος Κόφανο, δεκάδες παραθεριστές προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ