ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με βαρύ «ποδαρικό» μπαίνει ο Σεπτέμβρης

RIZOSPASTIS

Βαρύ «ποδαρικό» κάνει ο Σεπτέμβρης για τα λαϊκά στρώματα, με φόρους, νέες αυξήσεις σε είδη διατροφής, ρεύμα και καύσιμα, νέο γύρο πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών, ενώ ήδη προαναγγέλλονται και τα επόμενα χτυπήματα στο λαϊκό εισόδημα.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι που υπέβαλαν έγκαιρα τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν πάνω από 3,1 δισ. ευρώ σε φόρους, με τον μέσο όρο για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά να διαμορφώνεται σε περίπου 1.450 ευρώ, ενώ τις προηγούμενες μέρες έληξε και η προθεσμία για την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δήθεν θα καταργούσαν...

Η φοροληστεία συνεχίζεται έτσι ακάθεκτη, ως «εχέγγυο» για «επενδυτική βαθμίδα» και προσέλκυση των «επενδυτών», όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία για τον προϋπολογισμό, αφού μόνο το πρώτο 7μηνο του χρόνου ο λαός πλήρωσε πάνω από 30 δισ. ευρώ φόρους (φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου), 4 δισ. σε έμμεσους φόρους, με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα να εκτοξεύονται στα 3,5 δισ. ευρώ, τρεις φορές παραπάνω από πέρυσι και διπλάσια σε σχέση με τους στόχους!

Νέες μεγάλες αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, σούπερ μάρκετ

Την ίδια ώρα τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν και αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, όπως προκύπτει και από τις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι και οι οποίες είναι ακόμα πιο αυξημένες σε σχέση με τον Ιούλη. Η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν 12,8 λεπτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, Δευτέρα 28 Αυγούστου, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 154,63 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 96 ευρώ και την υψηλότερη στα 377,28 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 34,68% σε σχέση με προχθές Κυριακή.Ετσι, η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη, ενώ ακολουθεί η Ρουμανία με 150,69 ευρώ/MWh και έπεται η Βουλγαρία με 150,13 ευρώ/MWh, την ώρα που οι μεγάλες χώρες βρίσκονται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, όπως η Γερμανία με 118,67/MWh.

Ηδη άλλωστε από την 1η Μάη ισχύει αυξημένο πάγιο, που έχει φτάσει στα 38 ευρώ τον χρόνο (από 4,5) για μονοφασικό ρολόι και στα 118 ευρώ (από 14 ευρώ) για τριφασικό. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στέλνει και τον «λογαριασμό» για τις επιδοτήσεις - κοροϊδία στο ρεύμα, με αυξημένα τέλη για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς, ενώ επανέρχεται και τυπικά και η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μάλιστα η κυβέρνηση, κάνοντας «προετοιμασία εδάφους», καρφώνεται, αφού λέει ότι το διάστημα που ίσχυε η προσωρινή αναστολή της ρήτρας «οι τιμές λιανικής ήταν μέχρι και 61% υψηλότερες», επιβεβαιώνοντας πως τα μέτρα που τότε διαφήμιζε ως «ανάσα» εξασφάλισαν την κερδοφορία των εταιρειών με λεφτά του λαού, ενώ τώρα η επιστροφή στην «κανονικότητα» σηματοδοτεί αυξημένους λογαριασμούς και κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας.

Την ίδια ώρα οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί, με τη μέση τιμή της βενζίνης στην επικράτεια τις προηγούμενες μέρες να είναι στα 2 ευρώ το λίτρο (1,986!) σε 26 νομούς της χώρας, στους μισούς δηλαδή, πάνω και από τα 2 ευρώ, με την κυβέρνηση σταθερά να αρνείται να καταργήσει τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, οι οποίοι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, που πηγαίνουν εκ νέου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλλά και στα σούπερ μάρκετ οι αυξήσεις θα συνεχίσουν να «τρέχουν» με σπασμένα φρένα, όπως προαναγγέλλουν ήδη «παράγοντες της αγοράς». Ηδη μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους υπολογίζεται ότι τα λαϊκά νοικοκυριά πλήρωσαν μισό δισ. παραπάνω από πέρυσι για είδη σούπερ μάρκετ (6,28 δισ.), την ίδια ώρα που η κατανάλωση μειώθηκε (κατά 2,5%), με τον λαό να κόβει ακόμα και από βασικά είδη.

Σε αυτήν την κατάσταση έρχονται τώρα να προστεθούν και νέες αυξήσεις, με τον ρυθμό τους να κινείται σε διψήφια νούμερα, όπως στο ελαιόλαδο, όπου αναμένεται «έκρηξη» της τιμής έως και 45%, αλλά και σε ξηρούς καρπούς (έως 39%), κατεψυγμένες ζύμες (έως 12%), αλεύρι (έως 10%), φακές και φασόλια (2,5% έως 9,5%), απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων (4% - 9%), σοκολατοειδή (έως 10%), φρυγανιές (6,5%), ρεβίθια, ρύζι, καφέ (έως 4%).

Επιπλέον, από τις 30 Αυγούστου η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ακόμα «pass καπαμά», σχετικά με τα σχολικά είδη, το λεγόμενο «Καλάθι Σχολικών». Οπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, με τα διάφορα pass δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

Τέλος, ετοιμάζεται και νέο πογκρόμ πλειστηριασμών στα λαϊκά σπίτια, με τουλάχιστον 11 χιλιάδες να υπολογίζονται για το υπόλοιπο του 2023. Αυτό ενώ παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που ανάμεσα στα άλλα θα σηματοδοτήσει πρόσθετα βάρη σε δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά λαϊκών νοικοκυριών, που πληρώνουν ήδη 3 με 4 παραπάνω δόσεις τον χρόνο.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ POS
Σφίγγει τη θηλιά σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

«

Ακονίζει μαχαίρια» η κυβέρνηση για τον νέο γύρο φοροληστείας σε αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 10 χιλιάδες ευρώ, με προμετωπίδα την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, και ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη «νόμιμη» και πλήρη φοροασυλία.

Ηδη την Παρασκευή κατέθεσε το νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους σε συναλλαγές από ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και διατάξεις για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ, επί ποινή προστίμων πολλών χιλιάδων ευρώ, με την οποία ενσωματώνεται και η Οδηγία 2021/54 της ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.

Πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο που με προμετωπίδα την δήθεν αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σφίγγει παραπέρα και την ψηφιακή «θηλιά» σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με βάση και τα περιβόητα ηλεκτρονικά βιβλία - myDATA - που βοηθούν το αστικό κράτος να εφαρμόζει πιο αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική του: Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δίνουν και εικόνα στην κυβέρνηση για την πορεία των κλάδων και την κερδοφορία τους, προκειμένου να στηριχτούν πιο αποτελεσματικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Με βάση αυτά, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει: Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία με φορολογικές δηλώσεις. Δυνατότητα κοινών ή/και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές, με τη δυνατότητα μάλιστα ξένες φορολογικές αρχές να κάνουν ελέγχους στην Ελλάδα. Ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς - ελλιπείς πληροφορίες, δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση κ.λπ., με τα πρόστιμα να φτάνουν έως τα 500 χιλιάδες ευρώ και αναστολή λειτουργίας, καθώς επίσης κλείσιμο του λογαριασμού και παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Χαρακτηριστικό στο μεταξύ είναι ότι από το πεδίο εφαρμογής του νόμου στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, προκειμένου - όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας - να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες...

Με το ίδιο νομοσχέδιο, ενόψει της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, με πρόστιμα έως 10 χιλιάδες ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.

Την ίδια ώρα, για την ταχύτερη «αξιοποίηση» των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα του Ταμείου να κάνει τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο και να αναθέτει σε Τράπεζα ή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) την αποτίμηση κινητών αξιών, ενώ επιταχύνει και τη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για αγοραπωλησίες κινητών αξιών του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είναι απαραίτητη σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αξίας άνω των 1.700.000 ευρώ.

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Την ίδια ώρα, «επί ξύλου κρεμάμενοι», αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου είχαν οφειλές προς την εφορία 4,2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, με σχεδόν έναν στους δύο να απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1,45 εκατομμύρια περιπτώσεις έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στην πλειοψηφία τους μάλιστα - πάνω από 1,8 εκατομμύρια περιπτώσεις - τα χρέη είναι μέχρι 500 ευρώ, και σε αυτούς ακριβώς θα ενταθεί το κυνηγητό, την ίδια ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όμιλοι χρωστάνε πάνω από το 80% των χρεών ή σχεδόν 85 δισ., που θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Η κυβέρνηση σπεύδει να βγάλει «από τη μύγα ξίγκι» από τους πάνω από 1,7 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που χρωστάνε ποσά έως 10.000 ευρώ, σκοπεύοντας - σύμφωνα με όσα διαρρέει - να εισπράξει μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, ενώ ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους εισέπραξε πάνω από 400 εκατομμύρια.

Γεμάτο αντιλαϊκά «ορόσημα» το καλεντάρι

Την ίδια ώρα, το καλεντάρι της κυβέρνησης είναι γεμάτο με νέα αντιλαϊκά ορόσημα:

  • Στις αρχές Σεπτέμβρη υποδέχεται τα (τεχνικά) κλιμάκια της ΕΕ για εφ' όλης της ύλης συζήτηση γύρω από τους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι και το 2027 και σχετικά με τα μέτρα που θα έρθουν να «κουμπώσουν» με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, όταν και όποτε συμφωνηθεί (θα συζητηθεί και στο Γιούρογκρουπ της 15/9), με την κυβέρνηση να ζητάει μεγαλύτερη «ευελιξία» για την αξιοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων, για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, και τον λαό να πληρώνει τον λογαριασμό.
  • Από το βήμα της ΔΕΘ στις 9-10 Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός σκοπεύει να διακηρύξει την επιστροφή στην ακόμα πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, αλλά και να στείλει σήμα νέας επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» σε Υγεία, δικαστικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, κτηματολόγιο κ.λπ.
  • Τις ίδιες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση, από τους διάφορους «οίκους αξιολόγησης», της επίτευξης «επενδυτικής βαθμίδας», που θα σηματοδοτήσει την πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων σε φτηνότερο χρήμα, με μόνιμο «προαπαιτούμενο» την επίθεση στα λαϊκά στρώματα, για «ανοιχτό δρόμο» στους επενδυτές.
  • Μπαίνουν μπροστά τα νέα νομοσχέδια για τα «προαπαιτούμενα» της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως το εργασιακό έκτρωμα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για 16ωρη δουλειά, συμβόλαια μηδενικών ωρών, φυλακίσεις και διώξεις σε απεργούς, το νομοσχέδιο για τον νέο γύρο φοροληστείας σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους κ.ο.κ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ