Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με βαρύ «ποδαρικό» μπαίνει ο Σεπτέμβρης

RIZOSPASTIS

Βαρύ «ποδαρικό» κάνει ο Σεπτέμβρης για τα λαϊκά στρώματα, με φόρους, νέες αυξήσεις σε είδη διατροφής, ρεύμα και καύσιμα, νέο γύρο πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών, ενώ ήδη προαναγγέλλονται και τα επόμενα χτυπήματα στο λαϊκό εισόδημα.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι που υπέβαλαν έγκαιρα τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν πάνω από 3,1 δισ. ευρώ σε φόρους, με τον μέσο όρο για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά να διαμορφώνεται σε περίπου 1.450 ευρώ, ενώ τις προηγούμενες μέρες έληξε και η προθεσμία για την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δήθεν θα καταργούσαν...

Η φοροληστεία συνεχίζεται έτσι ακάθεκτη, ως «εχέγγυο» για «επενδυτική βαθμίδα» και προσέλκυση των «επενδυτών», όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία για τον προϋπολογισμό, αφού μόνο το πρώτο 7μηνο του χρόνου ο λαός πλήρωσε πάνω από 30 δισ. ευρώ φόρους (φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου), 4 δισ. σε έμμεσους φόρους, με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα να εκτοξεύονται στα 3,5 δισ. ευρώ, τρεις φορές παραπάνω από πέρυσι και διπλάσια σε σχέση με τους στόχους!

Νέες μεγάλες αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, σούπερ μάρκετ

Την ίδια ώρα τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν και αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, όπως προκύπτει και από τις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι και οι οποίες είναι ακόμα πιο αυξημένες σε σχέση με τον Ιούλη. Η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν 12,8 λεπτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, Δευτέρα 28 Αυγούστου, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 154,63 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 96 ευρώ και την υψηλότερη στα 377,28 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 34,68% σε σχέση με προχθές Κυριακή.Ετσι, η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη, ενώ ακολουθεί η Ρουμανία με 150,69 ευρώ/MWh και έπεται η Βουλγαρία με 150,13 ευρώ/MWh, την ώρα που οι μεγάλες χώρες βρίσκονται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, όπως η Γερμανία με 118,67/MWh.

Ηδη άλλωστε από την 1η Μάη ισχύει αυξημένο πάγιο, που έχει φτάσει στα 38 ευρώ τον χρόνο (από 4,5) για μονοφασικό ρολόι και στα 118 ευρώ (από 14 ευρώ) για τριφασικό. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στέλνει και τον «λογαριασμό» για τις επιδοτήσεις - κοροϊδία στο ρεύμα, με αυξημένα τέλη για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς, ενώ επανέρχεται και τυπικά και η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μάλιστα η κυβέρνηση, κάνοντας «προετοιμασία εδάφους», καρφώνεται, αφού λέει ότι το διάστημα που ίσχυε η προσωρινή αναστολή της ρήτρας «οι τιμές λιανικής ήταν μέχρι και 61% υψηλότερες», επιβεβαιώνοντας πως τα μέτρα που τότε διαφήμιζε ως «ανάσα» εξασφάλισαν την κερδοφορία των εταιρειών με λεφτά του λαού, ενώ τώρα η επιστροφή στην «κανονικότητα» σηματοδοτεί αυξημένους λογαριασμούς και κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας.

Την ίδια ώρα οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί, με τη μέση τιμή της βενζίνης στην επικράτεια τις προηγούμενες μέρες να είναι στα 2 ευρώ το λίτρο (1,986!) σε 26 νομούς της χώρας, στους μισούς δηλαδή, πάνω και από τα 2 ευρώ, με την κυβέρνηση σταθερά να αρνείται να καταργήσει τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, οι οποίοι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, που πηγαίνουν εκ νέου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλλά και στα σούπερ μάρκετ οι αυξήσεις θα συνεχίσουν να «τρέχουν» με σπασμένα φρένα, όπως προαναγγέλλουν ήδη «παράγοντες της αγοράς». Ηδη μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους υπολογίζεται ότι τα λαϊκά νοικοκυριά πλήρωσαν μισό δισ. παραπάνω από πέρυσι για είδη σούπερ μάρκετ (6,28 δισ.), την ίδια ώρα που η κατανάλωση μειώθηκε (κατά 2,5%), με τον λαό να κόβει ακόμα και από βασικά είδη.

Σε αυτήν την κατάσταση έρχονται τώρα να προστεθούν και νέες αυξήσεις, με τον ρυθμό τους να κινείται σε διψήφια νούμερα, όπως στο ελαιόλαδο, όπου αναμένεται «έκρηξη» της τιμής έως και 45%, αλλά και σε ξηρούς καρπούς (έως 39%), κατεψυγμένες ζύμες (έως 12%), αλεύρι (έως 10%), φακές και φασόλια (2,5% έως 9,5%), απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων (4% - 9%), σοκολατοειδή (έως 10%), φρυγανιές (6,5%), ρεβίθια, ρύζι, καφέ (έως 4%).

Επιπλέον, από τις 30 Αυγούστου η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ακόμα «pass καπαμά», σχετικά με τα σχολικά είδη, το λεγόμενο «Καλάθι Σχολικών». Οπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, με τα διάφορα pass δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

Τέλος, ετοιμάζεται και νέο πογκρόμ πλειστηριασμών στα λαϊκά σπίτια, με τουλάχιστον 11 χιλιάδες να υπολογίζονται για το υπόλοιπο του 2023. Αυτό ενώ παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που ανάμεσα στα άλλα θα σηματοδοτήσει πρόσθετα βάρη σε δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά λαϊκών νοικοκυριών, που πληρώνουν ήδη 3 με 4 παραπάνω δόσεις τον χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ