Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σχέδια συνομιλιών με έμφαση στη «μεγάλη εικόνα»

Τη «μεγάλη εικόνα» πρέπει να συνυπολογίσουν οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, τονίστηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη - Γιέτζια (φωτ.)

Copyright 2023 The Associated

Τη «μεγάλη εικόνα» πρέπει να συνυπολογίσουν οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, τονίστηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη - Γιέτζια (φωτ.)
Στη Λάρνακα κατέπλευσε την Παρασκευή το βράδυ το αμερικανικό αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke, «USS Roosevelt (DDG 80)», στο πλαίσιο της προγραμματισμένης 5ης περιπολίας αυτήν την περίοδο και καθώς «η Κύπρος είναι ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος για τη θαλάσσια ασφάλεια στη Μεσόγειο», κατά δήλωση και του διοικητή του, Τζέφρι Τσάουνινγκ, που όταν το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Κύπρου υπογράμμισε: «Εχουμε περάσει μεγάλο μέρος αυτής της περιπολίας μέχρι στιγμής στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά η Μεσόγειος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τους συμμαχικούς στόχους στην περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, εξέφρασε ικανοποίηση για την κοινή επίσκεψη που έκανε στο πλοίο με τον αρχηγό της κυπριακής Εθνικής Φρουράς, «για να συναντήσουμε τους καταξιωμένους αξιωματικούς και το πλήρωμα και να συζητήσουμε τους κοινούς μας στόχους για προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η άφιξη του «Ρούζβελτ» στο κυπριακό λιμάνι άλλωστε έγινε λίγα 24ωρα αφού ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Παγκύπριου Ελληνισμού τόνισε ότι η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων απέναντι στην Κύπρο δεν πρέπει να επανεξετάζεται κάθε χρόνο, με το επιχείρημα ότι έτσι η Λευκωσία δεν μπορεί «να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα τις ικανότητές της» στην Αμυνα.

Στην Κύπρο ο Γιέτζια

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες ο Μίροσλαβ Γιέτζια, βοηθός του γγ του ΟΗΕ αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και Αφρικής, συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Συζητήσαμε τρόπους για το πώς να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Το σημαντικό είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα, και σίγουρα ο γγ θα αξιοποιήσει όλες τις καλές του υπηρεσίες ώστε να βοηθήσει αυτήν τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, μιλώντας για μια «πολύ καλή» συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν πολλά θέματα.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, έκανε λόγο για «μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» κατά την οποία «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ακόμη μια φορά την ετοιμότητά μας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που είχαν σταματήσει», αναπτύσσοντας «ενδελεχώς την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, αλλά και τη χρησιμότητα που θα έχει και ένας απεσταλμένος του γγ σε αυτήν την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Γιέτζια είχε συνάντηση και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, την οποία χαρακτήρισε «πολύ γόνιμη» και ότι κάλυψε «πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Εμπλοκή με τη «Chevron»

Στο μεταξύ, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας κάλεσε τον αμερικανικό ενεργειακό όμιλο της «Chevron» σε εντατική διαβούλευση 30 ημερών, προκειμένου να εξεταστεί ενδεχόμενη νέα συμφωνία για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Αυτό καθώς η Λευκωσία απέρριψε το αναθεωρημένο σχέδιο που κατέθεσε η εταιρεία και προβλέπει τρεις γεωτρήσεις παραγωγής, αντί για πέντε που προέβλεπε η συμφωνία του 2019. Επίσης, αντί της εγκατάστασης πλωτής μονάδας FPU (Floating Production Unit) επί του κοιτάσματος (για πλήρη ανάκτηση του αποθέματος), η «Chevron» προτείνει πλέον απευθείας σύνδεση του «Αφροδίτη» με τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις της «West Delta Deep Marine» (WDDM) στην Αίγυπτο. Η Λευκωσία υποστηρίζει ότι το νέο σχέδιο θα μειώσει το απόθεμα που θα αξιοποιηθεί, άρα και τα έσοδα για τα κυπριακά ταμεία.

Επίθεση σε τζαμί στη Λεμεσό

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυπριακής σε τζαμί στη Λεμεσό. Αγνωστοι πέταξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό στο «Νέο Τζαμί» (τζαμί Τζεντίτ) στο παλιό λιμάνι, προκαλώντας ζημιές στους τοίχους του.

Την επίθεση καταδίκασε ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι «όσοι επιδιώκουν μέσα από κάποιες ενέργειες να δημιουργήσουν ένα κλίμα πόλωσης και έντασης δεν αντικατοπτρίζουν την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που επιθυμούν την επανένωση του τόπου μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μίλησε για «αποτρόπαιη επίθεση», σημειώνοντας ότι «το μίσος και η μισαλλοδοξία που αποκάλυψε η εν λόγω επίθεση αναδεικνύουν πόσο μακριά βρίσκονται ορισμένα τμήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας από την κατανόηση της συμβίωσης με τους μουσουλμάνους Τουρκοκύπριους σε συνθήκες ειρήνης, ηρεμίας και ανεκτικότητας, και αποτελούν μια πρόσθετη απόδειξη ότι το όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο κράτη αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό πρότυπο για τη λύση του Κυπριακού». Ο δε Τατάρ μίλησε για επίθεση - «έκφραση θυμού ενάντια στην πίστη και στις ιερές αξίες άνω των 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Υπό εισαγγελικό έλεγχο ο Μενέντεζ

Στο μεταξύ, ο - προβαλλόμενος ως «φιλέλληνας» από ελληνικές κυβερνήσεις και ΜΜΕ για τις θέσεις του στα Ελληνοτουρκικά - Μενέντεζ έχει τεθεί υπό έλεγχο από την Εισαγγελία της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης και, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal», το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την πιθανή απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά, μετά από πολυετή έρευνα σχετικά με το αν ο ίδιος και η σύζυγός του, Ναντίν Αρσλάνιαν, «έλαβαν δώρα σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ