Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στην Αγκυρα για επιτάχυνση διευθετήσεων

INTIME NEWS

Στην Αγκυρα μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη, 5/9, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, για «επίσκεψη εργασίας» και συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, καθώς επιταχύνονται διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οπως αναφέρεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ, «οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις».

Εξάλλου, δείχνοντας την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να «τρέξει» την υπόθεση, σύμφωνα και με όσες δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί εντός ΝΑΤΟ, για συνεννοήσεις και διασφάλιση της συνοχής στην νοτιοανατολική πτέρυγά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ανέφερε χτες, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι «θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους», στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, τον Ιούλη. Με τις διεργασίες έκτοτε να «τρέχουν» πολύ γρήγορα με ορίζοντα την προσπάθεια για σύνταξη Συνυποσχετικού προς τη Χάγη.

«Αντικείμενο της επίσκεψης αυτής είναι, καταρχάς, η συζήτηση των διμερών σχέσεων, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και όλων των ζητημάτων επικαιρότητας που αφορούν ευρύτερα την περιοχή», πρόσθεσε ο Μαρινάκης, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις συνομιλίες με «διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος και να τηρηθούν όλα όσα είχαμε πει τους προηγούμενους μήνες».

Θυμίζουμε ότι οι δύο πλευρές, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη», ο οποίος προβλέπει:

-- «Πολιτικό Διάλογο» με ευθύνη των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων τέθηκε από τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι σε αυτό το επίπεδο, «στη διαπραγμάτευση θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα, το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών». «Σκοπός μου», πρόσθεσε, «είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς» και «εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη». «Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης», ξεκαθάρισε, σε μια τοποθέτηση που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους.

Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι στο πλαίσιο του «πολιτικού διαλόγου» και με την πλάτη ζεσταμένη από τους Ευρωατλαντικούς εταίρους της, η τουρκική αστική τάξη θα βάλει όλες τις διεκδικήσεις της για κρίσιμα θέματα, όπως αυτά για τις «γκρίζες ζώνες» και την αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών, νησίδων και βραχονησίδων και το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, την πλήρη ή μερική αποστρατικοποίηση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, τον περιορισμό των χωρικών υδάτων (κυριαρχίας), κάτω από το όριο των 12 ν.μ. κ.ά.

Εξάλλου, «οδηγός» παραμένουν πάντα η Συμφωνία της Μαδρίτης, του 1997, μεταξύ Σημίτη - Ντεμιρέλ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που περιείχε απαράδεκτους όρους περί «νόμιμων ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο», αλλά και η Συμφωνία του Ελσίνκι, του 1999, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που μιλούσε για «συνοριακές διαφορές» Ελλάδας - Τουρκίας.

-- «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ) μεταξύ των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών, που έχουν τη δική τους, διακριτή διαδρομή, με ισχυρή αμερικανοΝΑΤΟική παρέμβαση για το ξεπέρασμα των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με επίδικο πάντα, και ειδικά τώρα που κλιμακώνεται η κόντρα με τη Ρωσία, τη συνοχή του, με ό,τι ανταλλάγματα προσφέρονται γι' αυτό στην Τουρκία ώστε να μείνει αγκιστρωμένη στο δυτικό στρατόπεδο.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι ήδη από την 1/10/2020 έχει στηθεί στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες ένας «διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης», με την Αγκυρα να προωθεί εκεί συστηματικά τις επιδιώξεις της υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα».

-- «Θετική Ατζέντα». Αφορά μέτρα τα οποία συζητιούνται κυρίως στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, με χρόνο έναρξης το 2010 και τελευταία συνεδρίαση το 2016, με την υπογραφή αριθμού συμφωνιών για θέματα οικονομίας, Ενέργειας, τουρισμού κ.ά. στην υπηρεσία επιχειρηματικών ομίλων.

Στόχος των δύο κυβερνήσεων είναι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) να γίνει στη Θεσσαλονίκη, πριν από το τέλος του έτους, με τη συμμετοχή, εκτός των Μητσοτάκη - Ερντογάν, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση των διμερών μπίζνες, με βάση και τις επιχειρούμενες διευθετήσεις για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλωστε, χτες, ο Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση στην Αγκυρα θα προετοιμαστούν η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη στο διάστημα 18 ως 20/9, καθώς και η διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Σημειωτέον, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αποτύπωσε η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για τις διμερείς μπίζνες το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,5%, ενώ ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 18,4% σε σχέση με το 2021.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ