Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μέτρα - κοροϊδία, ενώ η καταστροφή συνεχίζεται

Είναι προκλητικό για τον λαό, που βλέπει να καίγεται η χώρα απ' άκρη σ' άκρη, να εμφανίζεται τώρα η κυβέρνηση και να προαναγγέλλει ότι θα ...πάρει μέτρα. Την Πέμπτη, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει «δέσμη παρεμβάσεων» για τις πυρκαγιές. Για να μην ξεχνιόμαστε, η κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας μεγάλες καταστροφές, φρόντισε για άλλη μια χρονιά να «στήσει» το άλλοθι της «κλιματικής κρίσης» και των «πρωτοφανών καιρικών συνθηκών», αφενός για να δικαιολογήσει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αφετέρου για να κρύψει πίσω από προπέτασμα καπνού την πλήρη απουσία ενός ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, με ευθύνη δική της και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μάλιστα, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα μέτρα που ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να εξαγγείλει, είναι ο ορισμός του εμπαιγμού και της κοροϊδίας.

* * *

Διαρρέουν, για παράδειγμα, παραμονές της συζήτησης στη Βουλή, ότι κεντρικός στόχος είναι «να δοθεί πολύ μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη, όπως οι συστηματικότεροι καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων και η χάραξη πυκνότερων και μεγαλύτερων αντιπυρικών ζωνών, παράλληλα με τις απαιτούμενες αλλαγές και στην επιχειρησιακή προσέγγιση και της Πυροσβεστικής». Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια... «Μάλλιασε η γλώσσα» των πυροσβεστών, των δασολόγων, σωματείων, φορέων και φυσιολατρικών - ορειβατικών συλλόγων να φωνάζουν για την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης, αλλά οι κυβερνήσεις τη θεωρούν «κόστος» και δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο. Το ίδιο θα γίνει και τώρα... Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι φέτος περισσότερο έτοιμος από ποτέ να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, την ίδια ώρα που στο Δασαρχείο Πάρνηθας εργάζονταν ...μηδέν δασεργάτες και μόλις 7 δασοφύλακες, έχοντας την ευθύνη για 350.000 στρέμματα δάσους! Για τέτοιο ...βάρος στην πρόληψη μιλάμε, την ίδια ώρα μάλιστα που οποιαδήποτε δουλειά στο δάσος γίνεται σε σύμπραξη με ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες!

* * *

Ενα ακόμη μέτρο που προαναγγέλλεται για να ξεγελάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και οργή, είναι «η μεγαλύτερη εμπλοκή των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο επανασχεδιασμός της πρόληψης και της αντιμετώπισης μέσα από την ανάπτυξη και ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών». Θα φτιάξουν μάλιστα και νέα «διαλειτουργική δομή» για να συντονίσουν καλύτερα. Μα, η ίδια η κυβέρνηση καθώς και οι προηγούμενες δεν είναι που «μαλλιοτραβιούνται» με δημάρχους και περιφερειάρχες για το ποιος φταίει που κάηκε το σύμπαν; Αυτοί δεν είναι που παρουσίασαν το 2019 - 2020 τα νέα σχέδια Πολιτικής Προστασίας, τους «Ιόλαους», τους «Εγκέλαδους», τον «Βορέα» κ.λπ. - τα οποία ψήφισαν Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια - ως το «εγχειρίδιο» για την αντιμετώπιση των καταστροφών; Το τι έγινε από τότε, όλοι το γνωρίζουν. Αλλωστε, και η ασυνεννοησία ή η επικάλυψη ευθυνών σε «κρίκους» του κρατικού μηχανισμού, ακόμα και τα επιχειρησιακά «κενά» που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το παρανάλωμα του πυρός, ακριβώς εκεί «πατάνε»: Στην έλλειψη ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας, με όλα τα αναγκαία μέσα και το προσωπικό, που δεν είναι στις προτεραιότητες του κράτους. Αντίθετα, οι τεράστιες ελλείψεις και κυρίως η απουσία πρόληψης υπονομεύουν και τον όποιον αποσπασματικό σχεδιασμό μπορεί να υπάρχει.

* * *

Από κοντά και οι εξαγγελίες περί ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος με μέσα και προσωπικό και μάλιστα με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που χρηματοδοτεί την επιχειρηματική δράση ακόμα και μέσα σε περιοχές NATURA! Βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «τις περισσότερες δυνατές προσλήψεις» στην Πυροσβεστική, κάτι που καθιστά προφανές ότι αυτές θα γίνουν με το σταγονόμετρο και ότι δεν πρόκειται να καλύψουν ούτε τα τεράστια κενά των 4.500 πυροσβεστών που λείπουν, χωρίς κι αυτός ο αριθμός να καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν. Ετσι, ένας πυροσβέστης θα συνεχίσει να δουλεύει για 5 και 6 συναδέλφους του, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες, με την επικίνδυνη παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας. Επιπλέον, το ότι η πρόληψη δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις στην ΕΕ, φαίνεται και από το γεγονός ότι το 2022, ο μέσος όρος των δαπανών των κρατών - μελών για την πυροπροστασία είναι μόλις στο 0,5%, ποσοστό σταθερό εδώ και πάνω από μία 20ετία, όπως για πολλοστή φορά αποκάλυψε το ΚΚΕ, με παρεμβάσεις της Κοινοβουλευτικής και Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του.

* * *

Για κερασάκι στην τούρτα, η κυβέρνηση προαναγγέλλει την εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση της «βιομάζας», που έχει συσσωρευτεί στα δάση και αποτελεί καύσιμη ύλη όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Ακούγεται μάλιστα ότι έχουν έτοιμη λίστα με 250 μεγάλα δάση όπου οι ιδιώτες θα πιάσουν άμεσα δουλειά. «Πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να γίνει μέρος της πολιτικής μας. Είναι ανάγκη να εμπλακεί ώστε να βγει η καύσιμη ύλη από τα δάση και να αξιοποιηθεί από την αγορά», έλεγε πριν από λίγες βδομάδες ο υπουργός Περιβάλλοντος, επικαλούμενος κι αυτός το «επείγον» της «κλιματικής κρίσης». Ο κύβος ερρίφθη από την κυβέρνηση, σε βάρος των δασών και του λαού. Οπως και μετά από άλλες μεγάλες καταστροφές, η αιτία του προβλήματος - η διαχείριση δηλαδή του δασικού πλούτου ως πηγή κέρδους και η συνειδητή απαξίωση της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης από το κράτος, επειδή θεωρείται «κόστος» - παρουσιάζεται ως «λύση», ενώ στην πραγματικότητα συσσωρεύει νέα καύσιμη ύλη για τις επόμενες τραγωδίες.

* * *

Ηρθε η ώρα λοιπόν ο λαός να πει «ως εδώ»! Ούτε να το σκεφτεί η κυβέρνηση να βάλει τους ιδιώτες στα δάση. Το λαϊκό συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής δείχνει τον δρόμο της αλληλεγγύης και της συλλογικής διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, της περιουσίας και της ζωής του λαού, βάζοντας στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους και την εγκληματική πολιτική του κέρδους. Σ' αυτόν τον δρόμο δίνουν αποφασιστική συνέχεια τα σωματεία και οι φορείς με πρωτοβουλίες στις πληγείσες περιοχές, δίνοντας ταυτόχρονα τη μάχη για να σώσουν ό,τι σώζεται από τις φωτιές που συνεχίζονται.


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΕ - κυβέρνηση «θρηνούν» για τις φυσικές καταστροφές αλλά αφήνουν τον λαό απροστάτευτο (2024-10-09 00:00:00.0)
Συνειδητή αντιλαϊκή επικίνδυνη πολιτική (2022-06-07 00:00:00.0)
Λήψη μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, για να μην υπάρξουν νέες τραγωδίες (2022-04-19 00:00:00.0)
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Δερβενοχώρια (2016-06-30 00:00:00.0)
Ελλείψεις στην πρόληψη των πυρκαγιών (2008-03-05 00:00:00.0)
Μίζερη και αντεργατική η κυβερνητική στάση (2006-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ