ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ
Ανεβάζουν ρυθμούς τα συνδικάτα για τη μεγάλη διαδήλωση

Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού

Σε χώρους δουλειάς και σε κάθε κλάδο, σε όλο τον λαό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας απλώνεται το κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων και των φορέων για το μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Με σύνθημα «Οχι στον εργασιακό Μεσαίωνα! Tα κέρδη τους ή οι ζωές μας!», τα Συνδικάτα προγραμματίζουν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την επιτυχία της μεγάλης μάχης, για να αποτελέσει το συλλαλητήριο έναυσμα για αποφασιστική αγωνιστική κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη: Τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη μέρα δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς. Την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη ημερίδα για τα εργατικά «ατυχήματα» (7.30 μ.μ. δημαρχείο Θεσσαλονίκης). Και, την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ.

Στα Γιαννιτσά προγραμματίζεται κινητοποίηση για την Υγεία την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη, με πικετοφορία στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Επίσης, μέρα δράσης ενάντια στην ακρίβεια, την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, με πικετοφορίες έξω από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

«Ούτε μία ώρα αναμονή - μόνο ο λαός σώζει τον λαό! Ολοι στα σωματεία μας! Ολοι στον αγώνα! Να σημάνει συναγερμός!», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα σωματεία μετά τη μεγάλη σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη, αφού όπως ξεκαθαρίζουν αυτός είναι «ο μόνος σίγουρος δρόμος για να στείλουμε στον αγύριστο τους νόμους που ετοιμάζουν μια νέα κόλαση για τις ζωές μας. Μόνο αυτό φοβούνται κράτος και εργοδότες, γι' αυτό και φέρνουν νέους κατασταλτικούς νόμους».

«Στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαντάμε άμεσα, χωρίς να χάνουμε χρόνο.

Σε χώρους δουλειάς φτάνει το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο
Σε χώρους δουλειάς φτάνει το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο
Το αγωνιστικό συλλαλητήριο της ΔΕΘ να είναι μια ακόμη απάντηση των εργαζομένων και του λαού απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν την ίδια πολιτική», τονίζουν τα Σωματεία. «Ελπίδα μας είναι η οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση στα σωματεία μας, η διεκδίκηση των δίκιων μας, των σύγχρονων αναγκών μας».

Στο συλλαλητήριο το «παρών» θα δώσουν και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με τον Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων ν. Θεσσαλονίκης να καλεί σε μαζική συμμετοχή, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός.

Σύσκεψη και στη Βέροια

Τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι νέες ανατροπές, που έρχονται με το νομοσχέδιο που έφερε σε διαβούλευση η κυβέρνηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποίησε στη Βέροια το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», με σωματεία της περιοχής για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου των σωματείων, την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη, για να αναδειχθούν τα οξυμένα προβλήματα του νομού. Επίσης, να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ενημέρωσης των εργαζομένων, την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στη πλατεία Δημαρχείου στη Βέροια.

Από τη σύσκεψη στη Βέροια
Από τη σύσκεψη στη Βέροια
Εξάλλου, ανακοινώθηκε η οργανωμένη μετακίνηση των εργαζομένων για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν το Σάββατο 9/9, στις 3 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο στη Νάουσα και στις 3.30 μ.μ., από την πλατεία Ωρολογίου στη Βέροια.

Στη σύσκεψη εισηγητικά μίλησε ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας. Αναφέρθηκε στις δεκάδες πυρκαγιές που καίνε σε όλη τη χώρα αποκαλύπτοντας την ανυπαρξία πυροπροστασίας, στις τραγικές ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας τομείς όπως η Υγεία, στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, κ.ά.

Οπως είπε, «οι τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας στον νομό Ημαθίας, στο ΕΚΑΒ, στα νοσοκομεία, στις σχολικές μονάδες και την Πρόνοια επιβεβαιώνουν πως δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, να ελπίζουμε σε τίποτα από ένα κράτος βαθιά εχθρικό, αντιλαϊκό».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και βρωμάει Μεσαίωνα, σημείωσε ότι «νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειά τη μέρα, 78 ώρες δουλειά τη βδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη, προωθεί νέες ευέλικτες μορφές εργασίας σε βάρος των εργαζομένων, παρατείνει τον εργάσιμο βίο έως τα 74, φωτογραφίζοντας ιδιαίτερα τους εποχικούς εργαζόμενους, οι οποίοι, για να συμπληρώσουν τα ένσημα για συνταξιοδότηση χρειάζονται «δύο ζωές».

Επίσης, τορπιλίζεται η πενθήμερη εργασία όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής, αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 μέρες τη βδομάδα με το σύστημα των βαρδιών και έτσι υλοποιείται μια πάγια επιδίωξη των βιομηχάνων, αντί για προσλήψεις να ξεζουμίζουν το ίδιο προσωπικό μέχρι τελικής πτώσεως».

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους μπροστά στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας να επιλέξουν να παλέψουν τις ζωές τους και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη νηματουργία «Βαρβαρέσος», ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της απληρωσιάς που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ο Γιώργος Καρτσιούνης, πρόεδρος των Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ο οποίος παρουσίασε την τραγική υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας και τις επιπτώσεις στον λαό της περιοχής, η Βασιλική Αθανασιάδου, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», που μίλησε για την ενιαία ρίζα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εργάτες και αγροτοκτηνοτρόφοι, και τέλος ο Χρήστος Καλιμάνης, φοιτητής.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Πλούσια αγωνιστική δράση, παρακαταθήκη για νέους αγώνες

Πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση, ξεκινούν οι αρχαιρεσίες

Την Τετάρτη το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στο νησί και μίας από τις μεγαλύτερες στη χώρα, με χιλιάδες μέλη και πλούσια αγωνιστική δράση, «καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας. Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 5 έως την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη.

Με τη σεζόν να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου να χτίζουν τα ρεκόρ κερδοφορίας της εργοδοσίας σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας καλεί τα χιλιάδες μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές ώστε να το δυναμώσουν ακόμα περισσότερο, να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων, στην υπεράσπιση της δουλειάς με δικαιώματα. Από τη συνέλευση αναδείχτηκε η απάτη για τους εργαζόμενους ως προς το τουριστικό «θαύμα» αφού κερδισμένοι είναι οι μόνο οι ξενοδόχοι που χρεώνουν ένα δωμάτιο για μία νύχτα όσο έναν μισθό, αποσπώντας αμύθητο πλούτο πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Εντατικοποίηση, έλλειψη προσωπικού, μισθοί πείνας και ανεργία είναι τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη συνέλευση και αποτυπώνουν τη διαρκή επίθεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία και το κράτος.

Ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, κωδικοποιώντας τον απολογισμό δράσης της προηγούμενης τριετίας, αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, όπου τα πάνω από 25 μαζικά συλλαλητήρια και οι δεκάδες ακόμη αγωνιστικές δράσεις, το 2020, όρθωσαν τείχος προστασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, που με την πάλη τους απέσπασαν την πεντάμηνη οικονομική και ασφαλιστική στήριξη ειδικού σκοπού μετριάζοντας τις απώλειες στο εισόδημα. Αντίστοιχα ήταν οι 14 κλαδικές, τοπικές και επιχειρησιακές απεργίες πέρυσι το καλοκαίρι, που όξυναν την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, αποσπώντας σε αρκετές περιπτώσεις κατακτήσεις και δικαιώματα, όπως την τήρηση του ωραρίου και τον φραγμό στην υπερωριακή απασχόληση.

Πρόσθετα, σημαντική κατάκτηση του Συνδικάτου είναι ο εξαναγκασμός της εργοδοσίας να διασφαλίσει θέσεις εργασίας, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά την ανακαίνιση ξενοδοχείων ή τη μεταβίβαση ή και διακοπή της λειτουργίας τους. Τα παραδείγματα δεκάδες. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων ERMONES, GELINA-COSTA BOTANIKA, HANDRIS - IKOS, SANDY, AKTI MESOGHI, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του CORCYRA-DREAMS όπου η εργοδοσία δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην πρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων ανεξάρτητα από το αν λειτουργούσε η επιχείρηση.

Παράλληλα, το Συνδικάτο ιεράρχησε τις αγωνιστικές δράσεις για την υπογραφή συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ασκώντας πίεση στην εργοδοσία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, συμβάλλοντας στην υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ που προβλέπει αυξήσεις 5,5% για το 2023 και 5% για το 2024, πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Αντίστοιχα συνεχίζεται η μάχη για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας πέραν των τριών μηνών και την κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου, ενώ έχει κατακτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επαναπρόσληψη των εργαζομένων για την επόμενη σεζόν περιορίζοντας την εργασιακή αβεβαιότητα που είναι κυρίαρχη σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι ενώ δεν αμφισβητείται ο αγωνιστικός προσανατολισμός του Συνδικάτου, η μαζική συμμετοχή στις εκλογές και η στήριξη των ταξικών δυνάμεων σε αυτό θα συμβάλουν στη βελτίωση του συσχετισμού απέναντι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό που κυριαρχεί στην Ομοσπονδία, υπενθυμίζοντας ότι οι 1.756 ψηφίσαντες στις προηγούμενες εκλογές συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, αναδεικνύοντας πλειοψηφία τις ταξικές δυνάμεις.

Ο Σ. Πελάης υπογράμμισε, τέλος, ότι η μαζική συμμετοχή στις εκλογές των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό και τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ανυπακοής στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης να ξεμπερδέψει με το 5ήμερο και να επιβάλει 13 ώρες δουλειάς τη μέρα κάνοντας το ωράριο «λάστιχο», ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα στείλουν στα σκουπίδια και τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της περιφρούρησης της απεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ