Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Πλούσια αγωνιστική δράση, παρακαταθήκη για νέους αγώνες

Πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση, ξεκινούν οι αρχαιρεσίες

Την Τετάρτη το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στο νησί και μίας από τις μεγαλύτερες στη χώρα, με χιλιάδες μέλη και πλούσια αγωνιστική δράση, «καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας. Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 5 έως την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη.

Με τη σεζόν να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου να χτίζουν τα ρεκόρ κερδοφορίας της εργοδοσίας σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας καλεί τα χιλιάδες μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές ώστε να το δυναμώσουν ακόμα περισσότερο, να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων, στην υπεράσπιση της δουλειάς με δικαιώματα. Από τη συνέλευση αναδείχτηκε η απάτη για τους εργαζόμενους ως προς το τουριστικό «θαύμα» αφού κερδισμένοι είναι οι μόνο οι ξενοδόχοι που χρεώνουν ένα δωμάτιο για μία νύχτα όσο έναν μισθό, αποσπώντας αμύθητο πλούτο πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Εντατικοποίηση, έλλειψη προσωπικού, μισθοί πείνας και ανεργία είναι τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη συνέλευση και αποτυπώνουν τη διαρκή επίθεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία και το κράτος.

Ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, κωδικοποιώντας τον απολογισμό δράσης της προηγούμενης τριετίας, αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, όπου τα πάνω από 25 μαζικά συλλαλητήρια και οι δεκάδες ακόμη αγωνιστικές δράσεις, το 2020, όρθωσαν τείχος προστασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, που με την πάλη τους απέσπασαν την πεντάμηνη οικονομική και ασφαλιστική στήριξη ειδικού σκοπού μετριάζοντας τις απώλειες στο εισόδημα. Αντίστοιχα ήταν οι 14 κλαδικές, τοπικές και επιχειρησιακές απεργίες πέρυσι το καλοκαίρι, που όξυναν την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, αποσπώντας σε αρκετές περιπτώσεις κατακτήσεις και δικαιώματα, όπως την τήρηση του ωραρίου και τον φραγμό στην υπερωριακή απασχόληση.

Πρόσθετα, σημαντική κατάκτηση του Συνδικάτου είναι ο εξαναγκασμός της εργοδοσίας να διασφαλίσει θέσεις εργασίας, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά την ανακαίνιση ξενοδοχείων ή τη μεταβίβαση ή και διακοπή της λειτουργίας τους. Τα παραδείγματα δεκάδες. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων ERMONES, GELINA-COSTA BOTANIKA, HANDRIS - IKOS, SANDY, AKTI MESOGHI, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του CORCYRA-DREAMS όπου η εργοδοσία δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην πρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων ανεξάρτητα από το αν λειτουργούσε η επιχείρηση.

Παράλληλα, το Συνδικάτο ιεράρχησε τις αγωνιστικές δράσεις για την υπογραφή συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ασκώντας πίεση στην εργοδοσία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, συμβάλλοντας στην υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ που προβλέπει αυξήσεις 5,5% για το 2023 και 5% για το 2024, πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Αντίστοιχα συνεχίζεται η μάχη για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας πέραν των τριών μηνών και την κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου, ενώ έχει κατακτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επαναπρόσληψη των εργαζομένων για την επόμενη σεζόν περιορίζοντας την εργασιακή αβεβαιότητα που είναι κυρίαρχη σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι ενώ δεν αμφισβητείται ο αγωνιστικός προσανατολισμός του Συνδικάτου, η μαζική συμμετοχή στις εκλογές και η στήριξη των ταξικών δυνάμεων σε αυτό θα συμβάλουν στη βελτίωση του συσχετισμού απέναντι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό που κυριαρχεί στην Ομοσπονδία, υπενθυμίζοντας ότι οι 1.756 ψηφίσαντες στις προηγούμενες εκλογές συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, αναδεικνύοντας πλειοψηφία τις ταξικές δυνάμεις.

Ο Σ. Πελάης υπογράμμισε, τέλος, ότι η μαζική συμμετοχή στις εκλογές των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό και τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ανυπακοής στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης να ξεμπερδέψει με το 5ήμερο και να επιβάλει 13 ώρες δουλειάς τη μέρα κάνοντας το ωράριο «λάστιχο», ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα στείλουν στα σκουπίδια και τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της περιφρούρησης της απεργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας στα ξενοδοχεία του ομίλου «Louis» (2019-10-11 00:00:00.0)
Παλικαρίσια αναμέτρηση (2013-07-11 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας (2010-05-14 00:00:00.0)
Πετυχημένη η μάχη της απεργίας (2009-07-01 00:00:00.0)
Απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι (2006-07-29 00:00:00.0)
Βήμα μπροστά το αποτέλεσμα των εκλογών (2006-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ