Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «DEMO»
Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη Σύμβαση, γυρνάμε την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Την εμφάνιση δεύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στον χώρο δουλειάς, λίγο μόνο διάστημα μετά τη σύσταση του επιχειρησιακού Σωματείου και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διεκδίκηση επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων στην «DEMO». Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μια σειρά από εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες οι εργαζόμενοι ίδρυσαν το επιχειρησιακό τους Σωματείο στη συγκεκριμένη βιομηχανία, ενώ στις αρχές Ιούλη πραγματοποιήθηκαν με μαζική συμμετοχή οι πρώτες αρχαιρεσίες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να δημιουργηθεί συνδικαλιστική οργάνωση βρέθηκαν στο στόχαστρο και απολύθηκαν, με την εταιρεία να επικαλείται προσχηματικούς λόγους για να τους στείλει στην ανεργία.

Ενώ έχουν προηγηθεί όλα τα παραπάνω, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν από αφίσες που αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων της εταιρείας την ύπαρξη και ...δεύτερου σωματείου με τον διακριτικό τίτλο «Ενωση Εργαζομένων DEMO»! «Είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων να οργανώνονται και να δημιουργούν σωματεία και οργανώσεις για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας τους», υπογραμμίζει το Σωματείο. Ωστόσο, μπροστά στην εξέλιξη αυτή θέτει εύλογα ερωτήματα, με βάση και την πείρα από παρεμβάσεις της εργοδοσίας σε μια σειρά από χώρους που «στήνει» σωματεία του χεριού της. Για παράδειγμα, για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι της «Ενωσης» δεν πήραν μέρος στην ίδρυση του Σωματείου αλλά ούτε και στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του; Οπως εξηγεί, το Σωματείο κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του, μοίρασε αιτήσεις εγγραφής, κάλεσε στη Γενική Συνέλευση, όπου ο καθένας θα μπορούσε να πάρει μέρος και να πει τη γνώμη του. Αντίστοιχα, η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε το διάστημα κατά το οποίο δεχόταν αιτήσεις υποψηφίων, ωστόσο οι συγκεκριμένοι ούτε εκεί θέλησαν να συμμετάσχουν, όπως θα μπορούσαν ακόμα και με το δικό τους ψηφοδέλτιο. Ακόμα το Σωματείο αναρωτιέται: Τι θέση παίρνει η «Ενωση» για τα «συνεχή εργατικά ατυχήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα» αλλά και για την απόλυση ιδρυτικού μέλους του, στις αρχές Αυγούστου; «Ποιον εξυπηρετεί τελικά η ύπαρξη αυτού του δεύτερου σωματείου;», είναι το βασικό ερώτημα πάνω στο οποίο καλεί κάθε εργαζόμενο να προβληματιστεί.

«Δεν πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι που θέλουν να στήσουν στην πλάτη μας. Για εμάς δεν χωρίζονται οι εργαζόμενοι! Απλώνουμε το χέρι σε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να έχουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο και τους καλούμε να σηκώσουν το ανάστημά τους! Τους έχουμε εμπιστοσύνη και μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους», σημειώνει το Σωματείο. «Η DEMO χρειάζεται την "Ενωση", που αγωνιά για την "εξέλιξη της εταιρείας"», σχολιάζει και προσθέτει ότι το δεύτερο σωματείο είναι «χρήσιμο» για την εταιρεία ώστε να συνεχίσει «να σπάει το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο, χωρίς πίεση από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων!».

Κόντρα σε κάθε προσπάθεια να υπονομευτεί η διεκδίκηση, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στις Γενικές Συνελεύσεις με θέμα το σχέδιο επιχειρησιακής Σύμβασης. Συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν στις βάρδιες αύριο Σάββατο 2/9 στις 10.30 μ.μ., την Κυριακή 3/9 στις 6.30 μ.μ., τη Δευτέρα 4/9 στις 8 π.μ., την Τρίτη 5/9 στις 6.30 μ.μ. «Δυναμώνουμε την πάλη μας για καλύτερες συνθήκες εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας! Δυναμώνουμε το Σωματείο μας ώστε να γίνει ακόμα πιο μαζικό! Γυρνάμε την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό!», καταλήγει το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ