ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΖΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΟΛΕΘΡΟ

Το νέο τερατούργημα, που συνεχίζει την επίθεση στους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, κατήγγειλαν συνδικάτα με την παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν το πρωί της Παρασκευής έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ανέδειξαν τις βασικές πλευρές του νομοσχεδίου του υπουργείου, που βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, και κάλεσαν σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συζήτησης στους χώρους δουλειάς, σε οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο και στις ρυθμίσεις του.

Στην εισηγητική ομιλία ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, παρουσίασε μία προς μία τις αντεργατικές αιχμές του νομοθετήματος, αλλά και τα προκλητικά επιχειρήματα με τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει την επέκταση της εργασιακής ζούγκλας και την ποινικοποίηση της απεργίας ως ρυθμίσεις που ευνοούν τους εργαζόμενους. Ακολούθησαν παρεμβάσεις συνδικαλιστών, οι οποίοι σκιαγράφησαν το τοπίο που επικρατεί στους κλάδους τους και την επιδείνωση που απειλεί να φέρει το νέο νομοσχέδιο.

Από το βήμα της παρέμβασης τα σωματεία κάλεσαν σε συμμετοχή στη μεγάλη σύσκεψη που οργανώνουν την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στο θέατρο στον χώρο των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, καθώς και στο συλλαλητήριο το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Συναγερμός ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, πάλη για σύγχρονα δικαιώματα

Η εισήγηση στη συνέντευξη Τύπου

Πραγματοποιούμε σήμερα με τα συνδικάτα μας αυτήν τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, ως πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιό της για τα Εργασιακά. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα νέο αντεργατικό τερατούργημα που στόχο έχει να γιγαντώσει την «ευελιξία» και να εντατικοποιήσει την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αφορά όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως θα αποδείξουμε και με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις των συναδέλφων.

Από τη σημερινή μας κινητοποίηση καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, όλα τα σωματεία να ξεκινήσουμε τη μάχη για να προετοιμαστεί άμεσα αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας, για να εμποδίσουμε την κατάθεσή του στη Βουλή.

Για να φέρουμε στο προσκήνιο τις δίκαιες διεκδικήσεις μας για σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που να κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα. Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας. Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Δεν θα περάσουν τα ψέματα και η προπαγάνδα κυβέρνησης - εργοδοτών

Πρέπει σήμερα όλοι να μάθουν την αλήθεια. Δεν πρέπει να περάσουν η προπαγάνδα και οι πονηριές της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Βάζουμε άμεσα πρόγραμμα ώστε όλα τα συνδικάτα να οργανώσουν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, με ανακοινώσεις, με πλατιές ενημερώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις, για να προετοιμάσουμε την αγωνιστική απάντησή μας!

Με αυτό το θέμα καλούμε όλα τα σωματεία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στη σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων της Αττικής την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο μεγάλο θέατρο του πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Οι «τομές» που εισάγει το νομοσχέδιο για το ξεζούμισμα των εργαζομένων

Τι ακριβώς λοιπόν έρχεται με το νέο τερατούργημα, που η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας μάς το πλασάρουν ως πρόοδο:

1. Η νομιμοποίηση της πολλαπλής εργασίας: Μας λένε ότι διασφαλίζουν το «δικαίωμα» του κάθε εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση να έχει και δεύτερη και τρίτη δουλειά. Ποια είναι η αλήθεια: Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα των εργοδοτών να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, 78 ώρες τη βδομάδα!

Η δεύτερη και η τρίτη δουλειά δεν είναι ελεύθερη επιλογή για τους εργαζόμενους, αλλά εξαναγκασμός που σχετίζεται με το ότι ο 1ος μισθός τελειώνει στις 15 κάθε μήνα και η ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης τσακίζει κόκαλα. Το καινούργιο όμως είναι ότι καταργείται στην ουσία ακόμα και η υποχρέωση που υπήρχε στους εργοδότες για την καταβολή προσαυξήσεων για υπερεργασία και υπερωρία, εφόσον με διαφορετικούς ΑΦΜ θα μπορούν να απασχολούν τον ίδιο εργαζόμενο μέχρι και 13 ώρες τη μέρα με τα διαλείμματα εκτός ωραρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είμαστε για πάνω από 13 ώρες τη μέρα στη δουλειά υπολογίζοντας τα διαλείμματα και τη μετακίνησή μας. Δηλαδή, η απόλυτη εξάντληση, θα γυρίζουμε σπίτι μόνο για ύπνο.

2. Ο νόμος αυτός φέρνει επίσης τις νέες συμβάσεις «ευέλικτης» απασχόλησης, όπως αυτές των «μηδενικών» ωρών και «κατά παραγγελία». Αυτές οι συμβάσεις προβλέπουν ότι δεν θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον δεν θα ξέρουμε πότε και πόσες ώρες θα δουλέψουμε. Θα ενημερωνόμαστε 24 ώρες πριν, όποτε ο εργοδότης μάς έχει ανάγκη και στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα έχουμε σταθερό μισθό, αποδοχές αδείας, επιδομάτων, δεν θα έχουμε κανέναν οικογενειακό προγραμματισμό κ.λπ.

Η κυβέρνηση μας λέει ότι έτσι θα βάλει φρένο στη μαύρη εργασία, ότι νομιμοποιεί μια κατάσταση που ήδη υπήρχε, αναφέροντας τους κλάδους επισιτισμού, καλλιτεχνών και φορτοεκφορτωτών. Μιλάμε για άλλη μια τομή στη ζωή μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα που νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα. Απογειώνει τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας, τις επεκτείνει, ώστε να κυριαρχήσουν στην αγορά εργασίας. Ετσι έγινε και με τις προηγούμενες, όπως τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, τις συμβάσεις εκ περιτροπής κ.λπ. που τότε το παραμύθι ήταν ότι βοηθάνε τις γυναίκες, τους φοιτητές που αναζητούσαν εισόδημα. Τελικά η κατάληξη ήταν οι 2 στις 3 προσλήψεις κάθε έτος να είναι «ευέλικτες», να έχουμε πάνω από 6.000 απολύσεις εργαζομένων καθημερινά, και ειδικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τουρισμό να θησαυρίζουν, αξιοποιώντας αυτό το εργαλείο!

3. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 μέρες τη βδομάδα με το σύστημα των βαρδιών.

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ξεκάθαρο ότι το έχουν παραγγείλει, για να μην πούμε ότι το έφτιαξε ο ίδιος ο ΣΕΒ. Καταργεί το 5ήμερο, δεν προβλέπεται πουθενά δεύτερο ρεπό και στην πράξη σημαίνει ότι σε μία βδομάδα μπορεί να δουλέψουμε μέχρι και 68 ώρες, με το διάλειμμα πάντα έξω, και όριο τις 78 ώρες δουλειάς αν υπολογίσουμε και την πολλαπλή εργασία, που βέβαια με τη μετακίνηση γίνονται πολύ περισσότερες.

4. Εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτό το άρθρο απελευθερώνει τις απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα απόλυση πριν από τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει έστω και αυτό το μικρό εμπόδιο για τους εργοδότες.

5. Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II.

Θα θέσουμε μόνο μία πλευρά, που φανερώνει την κοροϊδία από το υπουργείο. Για την ψηφιακή κάρτα προβλέπεται η «ευέλικτη προσέλευση» ως επιλογή που μπορεί να ενεργοποιήσει μονομερώς ο εργοδότης κατά την απογραφή των εργαζομένων στην ψηφιακή κάρτα και δίνει τη δυνατότητα να παραταθεί το τέλος της βάρδιας το ίδιο χρονικό διάστημα που παρατάθηκε και η έναρξή της.

Ορίζει για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, χωρίς κανένα κριτήριο, την ευέλικτη προσέλευση στις 2 ώρες! Μάλιστα, δεν μας διευκρινίζει αν αυτή η «ευελιξία» αφορά μόνο χρονικά διαστήματα μετά την καθορισμένη ώρα έναρξης της εργασίας ή και πριν. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος που δουλεύει 08.00 - 16.00 μπορεί, στο πλαίσιο της «ευελιξίας», μια μέρα να πάει στη δουλειά 10.00 - 18.00 και την άλλη 06.00 - 14.00. Καταλαβαίνει κανείς πως με τη μέθοδο αυτή ο εργοδότης μπορεί να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου! Γιατί αυτό θα συμβεί στην πράξη και όχι να πηγαίνει ο εργαζόμενος 2 ώρες αργότερα στη δουλειά και να «μην τρέχει τίποτα», όπως λίγο - πολύ ισχυρίζεται το υπουργείο.

6. Εισάγεται άρθρο για την κανονική άδεια. Στο νομοσχέδιο υπάρχει αναφορά ότι ο εργοδότης θα ενημερώνει για τον χρόνο και τον τρόπο που θα δίνεται η άδεια. Αρα ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα να παίρνει την άδειά του σύμφωνα με τον δικό του προγραμματισμό και ο εργοδότης θα τη δίνει όποτε θέλει.

7. Προωθείται η κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας στην απασχόληση των 13 ωρών τη μέρα με δεδομένο ότι το διάλειμμα εργασίας - με τον νόμο Χατζηδάκη - βγήκε εκτός του ωραρίου εργασίας.

8. Η κυβέρνηση με άρθρο στο νέο νομοσχέδιο ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης, με στόχο να περάσουν όλα αυτά χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Απειλεί και τρομοκρατεί νομοθετώντας βαρύτατο πρόστιμο και ποινές φυλάκισης σε όσους αγωνίζονται και σηκώνουν κεφάλι απέναντι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και την καταστολή που από κοινού στήνουν στους χώρους δουλειάς το κράτος και η εργοδοσία. Προσθέτει ένα ακόμα όπλο στους εργοδότες, όπως έκαναν οι προηγούμενοι νόμοι Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου.

Η προστασία της εργασίας που λέει η κυβέρνηση είναι στην ουσία η περιφρούρηση των συμφερόντων των εργοδοτών. Προστασία της εργασίας δεν σημαίνει φυλάκιση και πρόστιμα στους εργαζόμενους που αγωνίζονται. Προστασία της εργασίας σημαίνει μείωση του εργάσιμου χρόνου με αυξήσεις των μισθών, σταθερή και μόνιμη δουλειά, σταθερό ημερήσιο χρόνο. Αυτά τα δικαιώματα το νομοσχέδιο τα τσακίζει, δεν τα προστατεύει.

«Εκκωφαντική» η σιωπή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Σε αυτό το ζήτημα όπως και για όλο το νομοσχέδιο είναι εκκωφαντική η σιωπή των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που, είτε με προσχήματα είτε και χωρίς, στην ουσία στηρίζουν αυτό το έκτρωμα, διότι συμφωνούν σε αυτό που υπηρετεί ο νέος νόμος, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση, το κράτος και η εργοδοσία, με τη στήριξη των εργατοπατέρων θέλουν να χτυπήσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται στον αντεργατικό όλεθρο, στη δουλειά έως τα γεράματα, στη διαρκή ομηρία μέσω της «ευελιξίας», στην κακοπληρωμένη εργασία.

Καμιά ανοχή στη σύγχρονη σκλαβιά

Αυτός ο νόμος λοιπόν αποτελεί μια νέα τομή και συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για να μην υπάρχει πλέον κανένα ίχνος του 8ωρου - 5ήμερου - 40ωρου.

Η επέκταση της «ευελιξίας», οι 13 ώρες τη μέρα, η δουλειά έως τα 74 χρόνια, οι συμβάσεις μηδενικών ή ελάχιστων ωρών, η 6ήμερη εργασία είναι ομολογία της κυβέρνησης ότι ένας μισθός για τον κάθε εργαζόμενο δεν επαρκεί, ότι με το εισόδημα των εργαζομένων που λεηλατείται από την ακρίβεια που αυτές τις μέρες κορυφώνεται και από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που τσάκισαν Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές ανάγκες.

Σήμερα κανένας εργαζόμενος, καμιά εργαζόμενη, καμιά συνδικαλιστική εργατική οργάνωση δεν πρέπει να δείξει ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας.

Απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς

Η «ευελιξία», η δουλειά σε πολλαπλούς εργοδότες, η εντατικοποίηση και τα «ατυχήματα» γίνονται «κανονικότητα»

«Εχουμε κατανοήσει όλοι όχι μόνο τι μας περιμένει αλλά και τι πρέπει να κάνουμε», σημείωσε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου. Στην παρέμβασή της επικεντρώθηκε στην ώθηση που δίνει το νομοσχέδιο στην «ευελιξία» στον κλάδο, τόσο για το προσωπικό που δουλεύει σε εργολάβους όσο και για το προσωπικό που έχει εργοδότη το ίδιο το κράτος. «Οι καθαρίστριες ζούμε στο πετσί μας χρόνια τώρα όλο τον εργασιακό Μεσαίωνα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι οι νέες ρυθμίσεις απειλούν να εκτινάξουν την «ευελιξία». «Θα είμαστε στη διάθεση των εργολάβων και του ίδιου του κράτους για όλο το 24ωρο, όσο θέλει, όποτε θέλει, όπου θέλει ο εργοδότης, από έργο σε έργο», τόνισε, καταγγέλλοντας την καθημερινή Οδύσσεια στην οποία καταδικάζονται οι εργαζόμενοι που καθαρίζουν νοσοκομεία, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, κι όλα αυτά με αμοιβή το μεικτό ωρομίσθιο των 4 ευρώ την ώρα. «Ο μισθός μιας καθαρίστριας με 6ωρο δεν φτάνει ούτε για τον μισό μήνα», ανέφερε, και στο έδαφος αυτό είναι που εξασφαλίζεται η «σύμφωνη γνώμη» του εργαζόμενου να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», ξεκαθάρισε και απαίτησε σταθερή δουλειά, με πλήρες ωράριο, δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς.

Δουλειά «ήλιο με ήλιο» σε πολλαπλούς εργοδότες

Ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Αττικής, ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να χειροτερεύσει περαιτέρω τις υφιστάμενες άθλιες συνθήκες εργασίας. Ηδη στον κλάδο η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο», με την «ευέλικτη» εργασία, την εργολαβοποίηση, τους εποχικούς και τους ενοικιαζόμενους. Υπάρχει πανσπερμία συμβάσεων και εργασιακών σχέσεων, με χιλιάδες εργαζόμενους, μετανάστες εργάτες γης, που είναι ανασφάλιστοι και χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας, αναγκασμένοι να δουλεύουν και να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Αναδεικνύοντας δε τις επιπτώσεις των «ευέλικτων» μορφών εργασίας και της εντατικοποίησης, αναφέρθηκε στο πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην EMFI, που όπως είπε ήταν το αποτέλεσμα της 10ωρης και 12ωρης εργασίας, της εντατικοποίησης και των ελλιπών μέτρων υγείας και ασφάλειας.

«Το υπουργείο μάς κάλεσε να γίνουμε κι άλλο "ευέλικτοι", κι άλλο φτωχοποιημένοι, κι άλλο ελαστικοί», σχολίασε ο Σήφης Στάμου από την Κίνηση Τεχνικών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης.«Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες παραγωγής γνωρίζουν μια πρωτόγνωρη "άνοιξη", αφού χρηματοδοτούνται γενναία από τα δημόσια ταμεία, της τάξεως του 40% του προϋπολογισμού ενός έργου, μέσω ΕΚΟΜΕ, τα κανάλια πλουτίζουν εξτρά μέσω των διαφημίσεών τους, ενώ σε μεγάλο βαθμό τα μεροκάματά μας πιέζονται κι άλλο προς τα κάτω και τα ωράριά μας ήδη είναι στην κλίνη του Προκρούστη. Δηλαδή 12ωρα, 14ωρα κι όπου βγει», ανέφερε. «Τώρα, με τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, μας ζητάνε να κοιμόμαστε με το ένα μάτι ανοιχτό, πότε θα μας πάρει ο εργοδότης τηλέφωνο να δουλέψουμε την επόμενη μέρα, και ταυτόχρονα να ζούμε το άγχος αν θα μπορούμε ή όχι να κάνουμε αλλού κάποιο μεροκάματο. Τώρα μας ζητάνε να δουλεύουμε 13ωρα κάτω από πολλαπλά ΑΦΜ, δήθεν διαφορετικών εργοδοτών αλλά επί της ουσίας του ίδιου, αφού οι εταιρείες παραγωγής έχουν άλλες θυγατρικές, μικρές εταιρείες. Τώρα μας επιβάλλουν και ποινές, μην τυχόν και αντιδράσει ο κλάδος. (...) Κι όλα αυτά σε μια εποχική δουλειά σαν τη δική μας, που είναι χωρίς εργασιακή ασφάλεια, αφού δουλεύουμε με συμβάσεις έργου, δηλαδή επί της ουσίας απολυόμαστε για να επαναπροσληφθούμε μετά από λίγο».

Στο στόχαστρο και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Τις πλευρές του νομοσχεδίου που αγγίζουν τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα συνόψισε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ.«Ξέρουμε πολύ καλά ότι το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και οι όροι εργασιακής ζούγκλας έχουν περάσει και στον δημόσιο τομέα, με την κάθε μορφή "ευέλικτης" εργασιακής σχέσης», υπογράμμισε. Σε αυτό το σημείο ανέφερε μια σειρά άρθρα του νομοσχεδίου που ισχύουν και στον δημόσιο τομέα, όπως το χτύπημα της απεργίας, η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, το ξήλωμα της 5ήμερης εργασίας. Ειδικά για το τελευταίο ανέφερε ότι μέχρι σήμερα όποιος δούλευε το Σάββατο έπαιρνε ρεπό την επόμενη βδομάδα, για να μην καταστρατηγηθεί το πενθήμερο. Με το νέο πλαίσιο όμως «οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν τα Σάββατα για 8 ευρώ και οι δήμαρχοι θα τρίβουν τα χέρια τους, αφού με 32 ευρώ κόστος τον μήνα θα έχουν εξασφαλίσει 4 επιπλέον μέρες εργασίας». «Χρειάζεται ξεσηκωμός», τόνισε και διευκρίνισε: «Ξεσηκωμός δεν σημαίνει απλά να εξαγγείλουμε μια απεργία, ξεσηκωμός σημαίνει να αποδομήσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα σε κάθε χώρο δουλειάς δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, με Γενικές Συνελεύσεις, με περιοδείες, με μαζική διαδήλωση στη ΔΕΘ, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο αυτό το νομοσχέδιο να πάει στο καλάθι των άχρηστων».

Ξέρουμε τι σημαίνει δουλειά - λάστιχο

«Είναι προκλητικό και εξοργιστικό να μας παρουσιάζει η κυβέρνηση ως δικαίωμα και επιλογή το γονάτισμά μας στη δουλειά 13 ώρες τη μέρα σε δυο και τρεις εργοδότες», κατήγγειλε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο Εμπόριο, όπου η ημιαπασχόληση τείνει να γίνει κυρίαρχη μορφή δουλειάς, όπου «ο 4ωρος καλείται να ζήσει με 350 ευρώ», ενώ ακόμα και οι 8ωροι πληρώνονται με τον βασικό μισθό των 780 ευρώ μεικτά, «δεν είναι επιλογή η δεύτερη δουλειά, είναι ζήτημα επιβίωσης», ξεκαθάρισε. «Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πώς είναι να δουλεύεις όσες ώρες και μέρες θέλει η εργοδοσία, με προγράμματα και ωράρια - λάστιχο, με κάθε μορφή "ευέλικτης" εργασίας. Αλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο σημερινός υπουργός Εργασίας, ως υπουργός Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης, νομοθέτησε την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων με την τζίφρα μόνο του εκάστοτε δημάρχου», υπενθύμισε. «Τώρα με τις συμβάσεις μηδενικών - ελάχιστων ωρών κάνει άλλο ένα δώρο στην εργοδοσία, παρέχοντας εργαζόμενους μίας χρήσης, που θα καλούνται για δουλειά και θα έχουν μεροκάματο μόνο στα εορταστικά ωράρια, στις Λευκές Νύχτες, στις Μαύρες Παρασκευές», κατήγγειλε.

Ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι μια κανονικότητα, «πολλοί συνάδελφοί μας δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και κάνουν 2-3 δουλειές». «Το νέο νομοσχέδιο θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη εξάντληση και εντατικοποίηση», σημείωσε και προειδοποίησε για «περισσότερα εργατικά "ατυχήματα", περισσότερους νεκρούς, και μετά θα κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα αυτοί που έχουν επιβάλει τη σύγχρονη σκλαβιά και έχουν αφήσει το ΣΕΠΕ χωρίς επιθεωρητές». «Το ζήσαμε στο λιμάνι με τον θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή, στη ζώνη με τον θάνατο του Γιάννη Νομικού, ενώ η λίστα με τους σακάτηδες συνεχώς μεγαλώνει. Λίγο καιρό μετά την κατάργηση των κόντρα βαρδιών στο λιμάνι του Πειραιά, που καταφέραμε με αγώνες για να προστατέψουμε τις ζωές μας και την υγεία μας, έρχεται η κυβέρνηση και λέει όχι, θα δώσουμε στους εργοδότες το δικαίωμα να σας ξεζουμίζουνε. (...) Ας σκεφτούμε τι σημαίνει η εφαρμογή του νόμου στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έχει μέσα 5-6 εργολάβους με διαφορετικά ΑΦΜ που θα μπορούν να παίρνουν τον ίδιο λιμενεργάτη και να τον βάζουν να δουλεύει 13 ώρες την ημέρα χωρίς ούτε ένα λεπτό υπερωρία».

Συνέχεια με μεγάλη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων

Την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στη Δραπετσώνα

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της λαϊκής κινητοποίησης καλούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία της Αττικής, την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο μεγάλο θέατρο του πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας (είσοδος από υδατόπυργο) ώστε «να μπούμε μπροστά, μαχητικά, να υπερασπιστούμε το δίκιο μας, για να στείλουμε στον αγύριστο τα αντεργατικά τους σχέδια, για να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας!», όπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους, ενώ τονίζουν ότι «το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου».

Το κάλεσμα στη σύσκεψη υπογράφουν: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Σε άλλες περιοχές

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία της πόλης την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου.

Στην Εύβοια, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του στη Χαλκίδα.

Στην Καλαμάτα, την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ