ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Η κυβέρνηση δεσμεύεται για ... επιδείνωση των προβλημάτων στα νοσοκομεία

«Φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» των νοσοκομειακών γιατρών και κρεσέντο υποκρισίας από τον υπουργό Υγείας

Συνάντηση με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ είχε την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να εκθέτουν στην κυβέρνηση για μια ακόμα φορά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία:

Τμήματα στα πρόθυρα κλεισίματος λόγω έλλειψης προσωπικού, κλινικές που αδυνατούν να εφημερεύσουν με ασφάλεια, κτιριακές υποδομές επικίνδυνες για προσωπικό και ασθενείς, εξοπλισμός απαρχαιωμένος. Και, στο φόντο αυτό, συνεχίζεται από την κυβέρνηση η προσπάθεια μπαλώματος των κενών με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών, εκβιασμούς και «εντέλλεσθε».

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ, η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι συνέχισε να προωθεί με αποφασιστικότητα την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των νοσοκομείων, όπως η ανάθεση της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης σε εργολάβους, η γενίκευση των προσλήψεων γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και, φυσικά, η παραχώρηση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων. Τα ζητήματα αυτά επισημάνθηκαν από τα μέλη του ΔΣ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

«Βάλτε πλάτη», λέει προκλητικά η κυβέρνηση

Με αφορμή τη συνάντηση η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, επισημαίνει ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ...«ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη μαζί με αμέριστη κατανόηση!».

Οπως τονίζει η ΔΗΠΑΚ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε και «το θράσος να ζητήσει για άλλη μια φορά να βάλουμε πλάτη "για να σωθεί το ΕΣΥ", παραδεχόμενος ότι "είμαστε σε οριακό σημείο"!».

Μάλιστα, ο υπουργός παρουσίασε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία (και η οποία φέρει την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) σαν «ένα φυσικό φαινόμενο, λόγω της αύξησης της νοσηρότητας του γενικού πληθυσμού και της αύξησης των χρονίως πασχόντων»! Η ΔΗΠΑΚ απαντά ότι «η αύξηση των χρονίως πασχόντων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία έχει αιτία, η οποία δεν είναι άλλη από την έλλειψη ενός σύγχρονου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο θα μπορούν να παρακολουθούνται αυτοί οι ασθενείς, ώστε να προλαμβάνεται κατά το δυνατόν η οποιαδήποτε επιδείνωση της υγείας τους.

Οσον αφορά το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, υπήρξε μια αόριστη δέσμευση για 6.000 προσλήψεις στην Υγεία μέσα στο 2024, χωρίς να διευκρινίζεται η σχέση εργασίας με την οποία αυτές θα γίνουν (μόνιμοι - επικουρικοί - "συνεργάτες" με "μπλοκάκι", όλα τα έχουμε δει...). Ο αριθμός αυτός των προσλήψεων, ωστόσο, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις συνταξιοδότησες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Και, φυσικά, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για το πάγιο αίτημα της άνευ όρων μονιμοποίησης όλων των επικουρικών. Επίσης, καμία απάντηση δεν δόθηκε σχετικά με την απόφαση για τις απολύσεις των παρατασιακών ειδικευόμενων από τον Ιανουάριο του 2024, αν και επισημάνθηκε ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων, που στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους συναδέλφους.

Σχετικά με το ζήτημα των μετακινήσεων γιατρών, το οποίο εντάθηκε μέσα στους θερινούς μήνες, ο υπουργός ισχυρίστηκε μεν ότι διαφωνεί, επικαλέστηκε ωστόσο έκτακτες ανάγκες που το επιβάλλουν! Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο! Γιατί κάθε άλλο παρά έκτακτη κατάσταση αποτελεί η χρόνια υποστελέχωση τμημάτων και κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων, που καθιστά τη λειτουργία τους οριακή αν ένας συνάδελφος αρρωστήσει. Αποτελεί μάλιστα πρόκληση αυτός ο ισχυρισμός όταν 2 μήνες νωρίτερα είχαν μετακινηθεί συνάδελφοι ακόμα και για να στελεχώσουν το ιατρείο της κατασκήνωσης της Αρχιεπισκοπής!

Για την απαράδεκτη κατάσταση με τις πολύωρες αναμονές των ασθενών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, ο υπουργός ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στο σχέδιο εφημέρευσης και θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο στο τέλος Οκτωβρίου. Παρ' όλα αυτά, όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ, όσες αλλαγές και να γίνουν, όσο κι αν ξαναμοιραστεί η τράπουλα, αν δεν γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων στα νοσοκομεία, με παράλληλη δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καμία βελτίωση δεν πρόκειται να δουν ούτε οι υγειονομικοί ούτε οι ασθενείς.

Στους γιατρούς η ευθύνη και για τις «άγονες προκηρύξεις»

Τέλος, σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, ο υπουργός, αναφερόμενος στις προκηρύξεις που αποβαίνουν άγονες, ισχυρίστηκε ότι "είναι ανήθικο να σε σπουδάζει το κράτος, να κάνεις ειδικότητα σε δημόσιο νοσοκομείο και μετά να πηγαίνεις για δουλειά στον ιδιώτη"! Καταρχάς να ενημερώσουμε τον κύριο υπουργό ότι δυστυχώς δεν μας σπούδασε το κράτος, αλλά και εμείς και οι οικογένειές μας βάλαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για πολλά χρόνια. Επίσης, να ενημερώσουμε τον κύριο υπουργό ότι οι ειδικευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται πολύ σκληρά, πέρα από το ωράριό τους, χωρίς την εκπαίδευση που θα όφειλε να υπάρχει, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν. Και θέλει θράσος να μιλάνε για ανηθικότητα αυτοί που πριμοδότησαν και εξακολουθούν να πριμοδοτούν προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα Υγείας! Για να σταματήσουν να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις η λύση είναι να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις που υπάρχουν στα τμήματα, ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν ότι θα μπορούν να εργάζονται με ανθρώπινα ωράρια, χωρίς υπερεφημέρευση, και θα μπορούν να εξελιχθούν επιστημονικά. Επίσης, για να σταματήσουν να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις θα πρέπει να αυξηθεί το ιατρικό μισθολόγιο και να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, κάτι για το οποίο έχουμε άλλωστε δικαιωθεί και από το ΣτΕ και από τον Αρειο Πάγο.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου έγιναν ξεκάθαρες και μετά από αυτήν τη συνάντηση. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε! Να μη δείξουμε καμία στάση αναμονής!».

Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών καλεί σε αγώνα για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επαναφορά των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα του 2012, 13ο και 14ο μισθό.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απαράδεκτες μετακινήσεις.
  • Πλήρη ανάπτυξη της ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία με 24ωρη λειτουργία.
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.
Νέα υποβάθμιση στη λειτουργία των νοσοκομείων από τις αλλαγές στις εφημερίες

Σαν να μην έφταναν οι εκκλήσεις του υπουργείου για «πλάτη» από τους υγειονομικούς, τις τελευταίες μέρες διαρρέουν και τα σχέδιά του για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία που υπάγονται στη 2η ΥΠΕ («Αττικόν», «Θριάσιο», Νίκαιας, Τζάνειο, Ασκληπιείο) προβλέπονται καθημερινή πρωινή εφημερία (08.00 - 14.00) πλην της επόμενης της γενικής εφημερίας και γενική 24ωρη εφημερία κάθε τέσσερις μέρες. Δηλαδή κάθε νοσοκομείο θα πραγματοποιεί δύο επιπλέον εφημερίες!

Οπως επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ, μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει:

  • Στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, δηλαδή μετατρέπει τα νοσοκομεία σε εφημερατζίδικα.
  • Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων.
  • Τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα όπως τα εργαστήρια και κυρίως τα τμήματα ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
  • Σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω του υπάρχοντος λιγοστού νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού.

«Το "ξαναμοίρασμα της τράπουλας" με τις ίδιες δομές, το ίδιο προσωπικό, τους ίδιους ή μειωμένους προϋπολογισμούς δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ. Και αναδεικνύει ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολύωρων αναμονών στα ΤΕΠ και για να προσφέρονται ποιοτικές και σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας «πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσουν οι δομές Υγείας που έκλεισαν στο Λεκανοπέδιο τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ενισχυμένες σε προσωπικό και χρηματοδότηση».

Με βάση τα παραπάνω καλεί το υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει σε αυτόν τον σχεδιασμό, «σε αντίθετη περίπτωση καλούμε την ΕΙΝΑΠ να προκηρύξει στάση εργασίας την επόμενη βδομάδα με κινητοποίηση στο υπ. Υγείας γι' αυτό το θέμα».

Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο διοικητής του ΓΑΝ «Μεταξά»

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», όπου επισημαίνονται οι συνέπειες της κρατικής υποχρηματοδότησης, φτάνοντας στο σημείο να αναβάλλονται χημειοθεραπείες, αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι παύεται από τα καθήκοντά του ο διοικητής του νοσοκομείου. Το υπουργείο επικαλείται παράλληλα «κατεπείγουσα έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών στη διοικητική και υγειονομική ιεραρχία του Νοσοκομείου, σχετικά με τη δυσλειτουργία που προέκυψε στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών», σε μια προσπάθεια να βγει λάδι η πολιτική που στερεί στους ογκολογικούς ασθενείς ακόμα και τα αυτονόητα και αυτή η κατάσταση να παρουσιαστεί σαν θέμα κακοδιαχείρισης και μόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ