ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αύρα» Εμπειρίκου στην Ανδρο

Με προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν από κοντά τον ποιητή της «Υψικαμίνου» συνεχίζεται και σήμερα το τριήμερο διεθνές συνέδριο «Ανδρέας Εμπειρίκος: Η Σήμερον ως Αύριον και ως Χθες» στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου, τόπο καταγωγής του ποιητή, το οποίο διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο των γιορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου η αρχαιολόγος Μαρίνα Καραγάτση παρουσίασε φωτογραφίες της, τις οποίες είχε τραβήξει ο ίδιος ο ποιητής στην Ανδρο, ενώ, η συγγραφέας Αλκη Ζέη, περιέγραψε δύο συναντήσεις της με τον Εμπειρίκο, εκ των οποίων, η δεύτερη έγινε στη Μόσχα, όταν η ίδια ζούσε εκεί με την οικογένειά της, ως πολιτικοί πρόσφυγες, και ο ποιητής ήταν προσκεκλημένος του σοβιετικού υπουργείου Πολιτισμού.

Στιγμές από τα τελευταία χρόνια της ζωής του ποιητή μετέφερε ο οικονομολόγος Σπύρος Μπενετάτος, ενώ, ο Αλέκος Φασιανός μίλησε για το ποίημα που του χάρισε ο ποιητής. Για τη σχέση του Εμπειρίκου με την Ανδρο μίλησε ο διευθυντής της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, Δημήτρης Πολέμης, και η γλύπτρια Ναταλία Μελά αφηγήθηκε περιστατικά της γνωριμίας της με τον ποιητή. Για τη συμπάθεια του Μπρετόν προς τον Εμπειρίκο μίλησε ο συγγραφέας Sarane Alexandrian. Οταν μία κοπέλα πρόσφερε στον Μπρετόν ένα τριαντάφυλλο εκ μέρους του Εμπειρίκου, ο πρώτος είπε να του μεταφέρουν τη φιλία του και ότι είναι από τους σουρεαλιστές που εκτιμά περισσότερο στον κόσμο.

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΘΗΡΑΣ
Απεργούν οι εργαζόμενοι στην ανασκαφή

Σε 24ωρη απεργία στις 3 Ιουλίου κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην ανασκαφή του Ακρωτηρίου Θήρας, με αίτημα την καταβολή καθυστερούμενων μισθών, επιδομάτων και δώρων, αλλά και «για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου τους.

Συγκεκριμένα, οι μισθοί των δύο πρώτων μηνών του 2001 καταβλήθηκαν με καθυστέρηση πέντε μηνών, η καταβολή των υπόλοιπων μισθών εκκρεμεί, ενώ δεν έχουν λάβει το επίδομα άδειας του 2000 και το δώρο του Πάσχα.

Οι ίδιοι δηλώνουν πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί, αφού «εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες», «εισπράττοντας αόριστες υποσχέσεις και την παραπομπή μας από τον ένα "αρμόδιο" στον άλλο». Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούν στην αναζήτηση δεύτερης δουλιάς για να αντιμετωπίσουν το οξύτατο οικονομικό τους πρόβλημα. Η αντιμετώπιση αυτή εξόργισε τους εργαζόμενους, πολύ περισσότερο που γίνεται σε μια στιγμή «που σπαταλιούνται δισεκατομμύρια για έργα εντυπωσιασμού».

«Είθισται στην Ελλάδα η Αρχαιολογία και κατ' επέκτασιν ο Πολιτισμός να αντιμετωπίζονται επιφανειακά, ενώ λείπει η ουσιαστική και μακρόπνοη προσέγγιση των προβλημάτων, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον υποβιβασμό των ανθρώπων που πραγματικά τον υπηρετούν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι στο Ακρωτήριο της Θήρας βρίσκεται σε εξέλιξη η αντικατάσταση του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου, έργο στο οποίο απασχολούνται πάνω από 100 άνθρωποι όλων των σχετικών ειδικοτήτων, τα δύο τελευταία χρόνια. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Β` και Γ` ΚΠΣ, αλλά η εκταμίευση από το τελευταίο καθυστερεί.

Πάντως, όλα αυτά δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση να προκαλεί με τις φιέστες στο Ολυμπιείο και με την παρουσίαση, πρόσφατα, του Γ` ΚΠΣ για τον πολιτισμό, ούτε λίγο ούτε πολύ, σα να επρόκειτο περί «κοσμογονίας»...

Θερβάντες στην Κέρκυρα, Μολιέρος στη Λαμία
«Γιατρός με το στανιό» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
«Γιατρός με το στανιό» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
  • Οι περιπέτειες του «Δον Κιχώτη» και του πιστού του συντρόφου, του Σάντσο, θα ζωντανέψουν φέτος, από τη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Οι γίγαντες, οι ανεμόμυλοι κι οι δαίμονες. Η μετριότητα, το βόλεμα και το αλισβερίσι θα γίνουν άλλη μια φορά στόχος για την αιχμή στο δόρυ του «Ιππότη της ελεεινής μορφής». Το έργο του Θερβάντες ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή Παναγιώτη Μέντη, σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη, μουσική Γιούρι Στούπελ και χορογραφίες Εφης Καρακώστα. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Νικολέτα Βλαβιανού, Παναγιώτης Μέντης, Βαγγέλης Ζερβόπουλος, Μαίρη Σαουσοπούλου, Σπύρος Κωτσόπουλος κ.ά. Η πρεμιέρα θα δοθεί στο θέατρο «Αιξωνής» στις 9 Ιουλίου, ενώ η επίσημη πρεμιέρα στην Κέρκυρα θα δοθεί στις 13 και 14 Ιουλίου και θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία.
  • Ψεύτικοι γιατροί μπερδεύονται με ψεύτικους ασθενείς σε περιπέτειες που έχουν αίσιο τέλος στο έργο του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό», που παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης φέτος το καλοκαίρι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Τη μουσική του έργου έχει συνθέσει ο Γιώργος Κουρουπός, ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύονται ζωντανά από τους ηθοποιούς στη σκηνή. Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Νατάσα Τσαγκαρισιάνου, Σταμάτης Τζελέπης, Περικλής Τσαμαντάνης κ.ά. Η Ερση Βασιλικιώτη έχει κάνει τη μετάφραση του έργου, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Carmencita Brojboiu. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 14 Ιουλίου στο Καρπενήσι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Ευρυτάνων. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στη Λαμία από τις 18 μέχρι τις 22 Ιουλίου, ενώ το υπόλοιπο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τους εξής σταθμούς: 31/7 Σκιάθος, 3/8 Φλώρινα, 4/8 Νάουσα, 8/8 Μώλος, 11/8 Πάτρα, 29/8 Βέροια, 30/8 Συκιές, 7/9 Αμφίκλεια, 9/9 Ηρώδειο, 10/9 Ρέντη. Παραστάσεις θα δοθούν και σε άλλες πόλεις, αλλά προς το παρόν δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες.
«Ιππής» στις Συκεές

Τους «Ιππής» του Αριστοφάνη παρουσιάζει η «Θεατρική Διαδρομή» (2-4/7) στο Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Συκεών. Αλληγορία - καταγγελία για τα πολιτικά πράγματα της εποχής του, καθώς συμβολικά αναφέρεται στον αγώνα του δημαγωγού Κλέωνα να καταλάβει την εξουσία με κολακείες και τεχνάσματα. Οι «Ιππής», ανεβαίνουν σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, σκηνικά Νίκου Στεφάνου, κοστούμια Ιωάννας Παπαντωνίου, μουσική Βασίλη Δημητρίου, χορογραφία Χάρη Μανταφούνη, μουσική διδασκαλία Νανάς Θρασυβουλίδου, φωτισμούς Ανδρέα Τρύφωνα, σκηνοθετική βοήθεια της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου.

Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάσος Χαλκιάς, Γιάννης Θωμάς, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Στάθης Βούτος, Σπύρος Κουβαρδάς, Μάκης Αρβανιτάκης κ.ά.

Περιοδεύων «Δον Ζουάν»

Ο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου ξεκινάει μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Δήμου Λαζαρίδη, σκηνοθεσία Στέλιου Παυλίδη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Σουγκλίδη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Απόστολος Γκλέτσος, Δήμητρα Χατούπη, Τάκης Βαμβακίδης, Περικλής Μουστάκης, Ντίνα Οικονόμου, Στέλιος Καλαθάς, Φώτης Σπύρος, Κώστας Φυσσούν κ.ά.

Ο Δον Ζουάν (1665) είναι ένας ήρωας που διαρκώς προκαλεί και αμφισβητεί την ηθικοπλαστική κατάσταση της εποχής του, αλλά δεν απαρνιέται ποτέ το οποιοδήποτε κόστος, που πρέπει να πληρώσει γι' αυτό. Αμφισβητεί τα πάντα, όπως την οικογένεια, τις προκαταλήψεις της εποχής, ακόμη και το Θεό. Παράλληλα όμως είναι έτοιμος να γευτεί όλες τις επίγειες χαρές, όπως τον έρωτα, ακόμη κι αν πρόκειται να τον καταστρέψει.

Στην αντίσταση του κρητικού λαού ενάντια στο φασισμό είναι αφιερωμένο το μνημείο «Αντάρτης της Ειρήνης». Πρόκειται για πέτρινο μνημείο, σε υψόμετρο 1500 μ. στους πρόποδες της Ιδης. Το έργο φιλοτέχνησε η Βερολινέζα γλύπτρια Καρίνα Ρεκ, η οποία αναφέρει ότι «με τη συνεργασία Ανωγειανών βοσκών, με μεγάλη συμμετοχή ολόκληρου του χωριού... δημιουργήσαμε ένα "Κοινό έργο για την Ειρήνη", που δεν αντικατοπτρίζει μόνο το κοινό μας πρόσφατο παρελθόν, αλλά υποδεικνύει το παρόν και το μέλλον μας... Ο Αντάρτης της Ειρήνης αγρυπνά στη Νίδα...».

Το Ελληνικό Φεστιβάλ και οι Σχολές Αμερικάνικης Παροικίας Αθηνών παρουσιάζουν (4,5/9) δύο παραστάσεις του New York City Ballet, που θα το συνοδεύσει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με μαέστρο τον Richard Moredock. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ίδρυση του «Αμερικανο-Ελληνικού Κέντρου Τεχνών Χαλανδρίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ