Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αύρα» Εμπειρίκου στην Ανδρο

Με προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν από κοντά τον ποιητή της «Υψικαμίνου» συνεχίζεται και σήμερα το τριήμερο διεθνές συνέδριο «Ανδρέας Εμπειρίκος: Η Σήμερον ως Αύριον και ως Χθες» στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου, τόπο καταγωγής του ποιητή, το οποίο διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο των γιορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου η αρχαιολόγος Μαρίνα Καραγάτση παρουσίασε φωτογραφίες της, τις οποίες είχε τραβήξει ο ίδιος ο ποιητής στην Ανδρο, ενώ, η συγγραφέας Αλκη Ζέη, περιέγραψε δύο συναντήσεις της με τον Εμπειρίκο, εκ των οποίων, η δεύτερη έγινε στη Μόσχα, όταν η ίδια ζούσε εκεί με την οικογένειά της, ως πολιτικοί πρόσφυγες, και ο ποιητής ήταν προσκεκλημένος του σοβιετικού υπουργείου Πολιτισμού.

Στιγμές από τα τελευταία χρόνια της ζωής του ποιητή μετέφερε ο οικονομολόγος Σπύρος Μπενετάτος, ενώ, ο Αλέκος Φασιανός μίλησε για το ποίημα που του χάρισε ο ποιητής. Για τη σχέση του Εμπειρίκου με την Ανδρο μίλησε ο διευθυντής της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, Δημήτρης Πολέμης, και η γλύπτρια Ναταλία Μελά αφηγήθηκε περιστατικά της γνωριμίας της με τον ποιητή. Για τη συμπάθεια του Μπρετόν προς τον Εμπειρίκο μίλησε ο συγγραφέας Sarane Alexandrian. Οταν μία κοπέλα πρόσφερε στον Μπρετόν ένα τριαντάφυλλο εκ μέρους του Εμπειρίκου, ο πρώτος είπε να του μεταφέρουν τη φιλία του και ότι είναι από τους σουρεαλιστές που εκτιμά περισσότερο στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ