ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΣΤΟΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ
Αγανάκτηση για τα μεγάλα προβλήματα, αγωνία για το μέλλον

Στους 15 οι νεκροί, αβοήθητοι από τον κρατικό μηχανισμό οι πληγέντες, κίνδυνοι μολυσματικών ασθενειών

Η πλημμυρισμένη Γιάννουλη, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Λάρισας

Eurokinissi

Η πλημμυρισμένη Γιάννουλη, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Λάρισας
Τους 15 έφτασαν οι νεκροί στην πολύπαθη Θεσσαλία, η οποία παραμένει βυθισμένη μέσα στις λάσπες και στα νερά από τις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοούμενων. Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χωριά που είναι πλημμυρισμένα και απροσπέλαστα.

Κάθε επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους γεμάτους απόγνωση και οργή. Τους βρίσκει να προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, καθώς η απίστευτη έκταση των καταστροφών αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο όσο υποχωρεί το νερό.

Τα χιλιάδες νεκρά ζώα που ήδη αποσυντίθενται, τα λιμνάζοντα νερά, η καταστροφή των δομών ύδρευσης και η απουσία πόσιμου νερού, τα κουνούπια, συνιστούν μια υγειονομική βόμβα, με σοβαρό τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Ενδεικτικό είναι ότι εκδηλώθηκαν περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στον Βόλο.

Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένη διάβρωση εδαφών, ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού μετέφεραν φερτά υλικά που απέθεσαν σε πολλά σημεία. Ολα αυτά τα χωράφια έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, που θα μειώσει τη γονιμότητα του εδάφους και θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές και τα όσα ειπώθηκαν, αποδεικνύουν ότι τους πληγέντες τους περιμένει ένας πραγματικός Γολγοθάς. Είναι μέτρα - σταγόνα στον ωκεανό, που δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες τους, ακόμα και για τα στοιχειώδη, με αποτέλεσμα ούτε τα σπίτια να φτιάχνονται ούτε οι ίδιοι να στέκονται στα πόδια τους.

Πολλές περιοχές της Θεσσαλίας είναι αποκομμένες από τις μεγάλες ζημιές στις υποδομές, ενώ κομμένη είναι η Εθνική οδός από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη.

Ο «Ριζοσπάστης» και το «902.gr» βρίσκονται καθημερινά στα πλημμυρόπληκτα χωριά του Θεσσαλικού Κάμπου και ταυτόχρονα αναδεικνύουν το μεγάλο κύμα λαϊκής αλληλεγγύης και διεκδίκησης που αναπτύσσεται, ξεπερνώντας την γύμνια του αστικού κράτους, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας»

Συγκέντρωση Θεσσαλών έγινε το Σάββατο στην Αθήνα

Κινητοποίηση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν το Σάββατο οι Θεσσαλοί συγγενείς εγκλωβισμένων και πληγέντων που μένουν στην Αθήνα.

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας» τόνισαν σε γιγαντοπανό που έβαλαν μπροστά στη Βουλή.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε και κόσμος που εξέφρασε τη στήριξη και αλληλεγγύη του. Ακόμη παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Βιβή Δάγκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Η Δέσποινα Αρχοντή, από τον Παλαμά Καρδίτσας, με συγκίνηση και καταχειροκροτούμενη τόνισε: «Αυτή την ώρα η σκέψη μας, το μυαλό μας είναι στους ανθρώπους μας, που παλεύουν με τα λασπόνερα για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Τους στέλνουμε την αγάπη μας. Να σφίξουν τα δόντια τους και να παλέψουν να ξανακερδίσουν τη ζωή που τους αξίζει, που μας αξίζει. Είμαστε μαζί σας και παίρνουμε δύναμη από εσάς και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας».

Επισήμανε ότι είναι επιλογή τους να πνίξουν τον κάμπο, καθώς «τα κέρδη των λίγων υπερίσχυσαν και πάλι από τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον». «Μόνο διεκδικώντας μπορούμε να τα αναστήσουμε όλα. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» υπογράμμισε.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Αγγελος Θωμόπουλος, φοιτητής ΕΜΠ από το χωριό Σερβωτά στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, η Ζωή Χαχάμη, από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Ο Αποστολής Στεργιόπουλος από τον Βόλο αναφέρθηκε στην πολυδιαφημισμένη τουριστική βιτρίνα της πόλης, σημειώνοντας ότι «πίσω από αυτήν βρίσκονται τώρα άνθρωποι και σπίτια στη λάσπη, ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν, νερά που πωλούνται 4 και 5 ευρώ η εξάδα». Τόνισε ότι «το έγκλημά τους δεν θα ξεχαστεί. Καλούμε τον λαό του Βόλου, της Θεσσαλίας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του με τον οργανωμένο αγώνα».

Ακόμα μίλησαν η Βάγια Γκουνέλα, από το Κιλελέρ Λάρισας, η Βαγγελιώ Πλατανιά από το Γραμματικό Καρδίτσας και ο Μαρίνος Μακρής από τις Καμινάδες Καρδίτσας, που διάβασε ψήφισμα με το οποίο ζητείται να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας και εγκρίθηκε από τη συγκέντρωση.

«Ο γείτονας έσωζε τον γείτονα, το καταλαβαίνεις;»

«

Ηρθε ο Σάκης με μια μικρή βάρκα και μας έβγαλε», «Ο Θωμάς με το πλαστικό κανό έβγαλε τρεις οικογένειες», «Ο Βαγγέλης πήρε στον ώμο τη μάνα μου με το νερό μέχρι τον λαιμό, θα πνιγόμασταν», «Ευτυχώς με βρήκε ο Γιάννης με το τρακτέρ, με κυνηγούσε το νερό»: Αυτά μας είπαν στον Παλαμά από γειτονιά σε γειτονιά με τον τρόμο στα μάτια και τα δάκρυα στο πρόσωπο.

«Αγόρι μου ο γείτονας έσωζε τον γείτονα, το καταλαβαίνεις; Αυτό έγινε». Με μια φράση, μας τα είπε όλα η γιαγιά.

Ο ένας έσωζε τον άλλο από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά. Οπου υπήρχε σπίτι με όροφο μπήκαν 10, 15 και 20 άνθρωποι για να γλιτώσουν.

«Μας έπνιξαν, ούρλιαζε ο κόσμος μέσα στα σπίτια», «ακούγαμε τα παλιά, τα πλίνθινα, σπίτια να πέφτουν και δεν ξέραμε αν είναι μέσα κόσμος». Οι περιγραφές είναι σοκαριστικές πραγματικά. Μόνοι πάλεψαν με τα νερά και συνεχίζουν τα παλεύουν, να βοηθούν και να θρηνούν, όπως ο Βάιος που έχασε τη γιαγιά του.

Είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι διότι ούτε ο δήμος ούτε η Περιφέρεια ούτε το κράτος ενημέρωσε ότι μπήκαν νερά στο χωριό. Επίσημη ειδοποίηση καμιά. Μερικές ώρες αργότερα, κατά τις 6 το πρωί, αφού είχε γίνει το κακό, στάλθηκε μήνυμα από το 112 για να εγκαταλείψουν υπόγεια και ισόγεια, όταν ο κόσμος είχε σκαρφαλώσει ήδη στα κεραμίδια.

Την Πέμπτη, για ώρες περίμεναν βοήθεια, ένα μπουκάλι νερό, κάτι να φάνε. Περίπου 12 ώρες μετά είδαν κάποια ελικόπτερα. Από ορισμένες ταράτσες πήραν λίγο κόσμο. Ομως, ο Παλαμάς έχει 6.000 ανθρώπους και ο διευρυμένος δήμος πάνω από 12.000. Πολλοί έμεναν για ώρες μέσα στο νερό, πάνω σε καρέκλες, σε τραπέζια. Αργά το βράδυ μερικές βάρκες του στρατού μοίρασαν σε μερικές γειτονιές νερό. Σφύριζαν μέσα στη νύχτα για να ακούσουν οι εγκλωβισμένοι. Σε κάμποσες γειτονιές δεν έφτασε κάποια προμήθεια ούτε μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι, αν και το νερό είχε υποχωρήσει σχεδόν από το μισό χωριό.

Τα διπλανά χωριά Μεταμόρφωση, Βλοχός, Κοσκινά και Μαραθέα ήταν μέσα στο νερό έως και χτες αργά που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Κοντοσταθήκαμε για λίγο με τον Κώστα να κοιτάμε τα νερά. Είχε ζήσει την πλημμύρα του 1994 στη Μεταμόρφωση, είχαν καταστραφεί οι καλλιέργειές του το 2020 με τον «Ιανό» και το 2023 καταστράφηκε ξανά, μαζί και το σπίτι πια.

«Μα καλά, δεν έχουν σχέδιο, έναν στοιχειώδη μηχανισμό;», τον ρώτησα και η απάντησή του ήταν αφοπλιστική. «Σχέδιο και μηχανισμό έχουν όταν πρόκειται για εκλογές. Ξέρουν πόσες ψήφους έχουν κάθε παππούς και γιαγιά αλλά δεν ξέρουν πώς να τους πηγαίνουν νερό και ψωμί. Αυτά είναι τα χάλια τους».

«Κάθε καλοκαίρι, όπως και φέτος, δεν ξέρουμε αν θα φτάσει το νερό για να ποτίσουμε τα βαμπάκια και όταν βρέξει παραπάνω πλημμυρίζουμε... Τι άλλο να πεις;», το παράπονο του Ανδρέα.

Η αποστολή του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή, ήταν η πρώτη και μοναδική, έως τη Δευτέρα, οργανωμένη παρέμβαση που είδαν οι Παλαμιώτες. Τα παιδιά από την Αθήνα που μπήκαν στα σπίτια και έβγαλαν ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, κουβέρτες που ήταν για πέταμα. Καθάρισαν σπίτι το σπίτι όσο περισσότερα μπόρεσαν. Οι πλημμυροπαθείς, απεγνωσμένοι αλλά και συγκινημένοι, ευχαριστούσαν τους οικοδόμους ξανά και ξανά, ένιωθαν άβολα που δεν είχαν κάτι να προσφέρουν στα παιδιά, ούτε έναν καφέ σε ένα σπίτι ρημάδι.

«Θα έρθουν κι άλλοι, δεν θα σας αφήσουμε μόνους»: Αυτά τα λόγια του νεαρού οικοδόμου δεν έδωσαν μόνο ελπίδα, έδωσαν ζωή.


Γ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, δημοσιογράφος του «902», από τον Παλαμά Καρδίτσας

Παρεμβάσεις σε Βουλή και Ευρωβουλή

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, με θέμα «Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία».

Στην Ερώτηση σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Οι πρωτοφανείς καταστροφές στη Θεσσαλία, με τον Θεσσαλικό Κάμπο να έχει βουλιάξει στη λάσπη, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους και ανυπολόγιστες ακόμη καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες, είναι το αποτέλεσμα ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, της εχθρικής για το λαό πολιτικής του αστικού κράτους. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων για τη θωράκιση της περιοχής στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμα και τέτοια έντονα καιρικά φαινόμενα, ώστε να μην πνιγεί η περιοχή, όπως με τις αναγκαίες, κατάλληλες υποδομές, τον καθαρισμό των ποταμών, των ρεμάτων, τη διευθέτηση χειμάρρων, έργων κεφαλής με ταμιευτήρες κ.λπ. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα κόμματα που κυβέρνησαν, καθώς επίσης οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, έχουν βαρύτατες εγκληματικές ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, πολύ περισσότερο που δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή».

Συνεχίζοντας τονίζει ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών είναι ανεπαρκέστατες, αποτελούν εμπαιγμό σε βάρος των πληγέντων της περιοχής, και καταλήγει με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, όπως αυτά που επισημαίνονται από το ΓΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και ταυτόχρονα κανένας εργαζόμενος να μη στερηθεί το μεροκάματο εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και των λαϊκών οικογενειών.

Επίσης, Κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας το αίτημα για πλήρη αποζημίωση από ευρωενωσιακά κονδύλια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ