ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιδράσεις και «προειδοποιήσεις» για ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας

Που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Κορεατική Χερσόνησο

Από τη συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Sputnik

Από τη συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Με «ανησυχία», απειλές και «προειδοποιήσεις» υποδέχτηκαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε Ασία - Ειρηνικό, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, τις προχτεσινές εκτεταμένες συνομιλίες του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών ενδέχεται να διευκολύνει τη Μόσχα στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, αλλά και να δημιουργήσει νέα δυναμική στον οξυμένο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Κορεατική Χερσόνησο και σε Ασία - Ειρηνικό.

Ετσι, το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε «προβληματισμό» για το γεγονός ότι η Ρωσία επιδιώκει συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα, επικαλούμενο δυνητική παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οταν πρόκειται για μια κατά τα φαινόμενα αυξημένη συνεργασία και πιθανή μεταφορά στρατιωτικού υλικού, αυτό προκαλεί προβληματισμό και θα συνιστούσε δυνητικά παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε ο Μ. Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη συνεργασία στον τομέα των δορυφόρων.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Μόσχα να βοηθήσει την Πιονγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους, έπειτα από τις δυο πρόσφατες αποτυχημένες βορειοκορεατικές προσπάθειες να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος παρατήρησης. Επίσης, σύμφωνα με «Δυτικούς» αξιωματούχους η Μόσχα ζητά από την Πιονγιάνγκ βλήματα, πυραύλους και άλλα πυρομαχικά που φέρεται να έχει εκατομμύρια στα αποθέματά της.

Στη συνάντηση Πούτιν - Κιμ συμμετείχαν ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές, χωρίς ωστόσο να γίνει καμία περαιτέρω ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση «απάντησε» εγκρίνοντας την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών «F-35» στη Νότια Κορέα έναντι 5,06 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ.

Πριν από λίγους μήνες, ΗΠΑ και Νότια Κορέα σύναψαν «αμυντική» συμφωνία που επιτρέπει ακόμη και την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα, ενώ δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ (το ένα ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές) επισκέφθηκαν το καλοκαίρι νοτιοκορεατικά λιμάνια, σε μια «επίδειξη ισχύος» προς τη Βόρεια Κορέα.

Η Νότια Κορέα εξέφρασε τις «βαθιές ανησυχίες» της για πιθανή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πιονγιάνγκ και Μόσχας, μετά τις συνομιλίες Κιμ - Πούτιν. Ο υπουργός Ενοποίησης είπε ότι οι δύο χώρες φαίνεται να επιδιώκουν «κάποιο είδος στρατιωτικής συμφωνίας», ενώ αξιωματούχος από το προεδρικό γραφείο είπε ότι η Σεούλ έχει «επιβεβαιώσει εδώ και καιρό ότι είδη όπλων από τη Βόρεια Κορέα χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία».

Οι αρχές της Νότιας Κορέας παρακολουθούν στενά το ενδεχόμενο η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα να διεξάγουν κοινές ναυτικές ασκήσεις και δεν αποκλείουν τη διεξαγωγή ελιγμών αντιπυραυλικής άμυνας με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ως «απάντηση», σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας.

Στις αρχές Σεπτέμβρη, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού δήλωσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο κοινών ασκήσεων με τη Βόρεια Κορέα.

Η Ιαπωνία παρακολουθεί «με ανησυχία τις εξελίξεις» και θα συνεργαστεί στενά με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η νέα Γιαπωνέζα ΥΠΕΞ, Yoko Kamikawa, προειδοποίησε επίσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία όπλων μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλουν κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ.

Η ΕΕ δήλωσε έτοιμη να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας εάν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόκληση που του απηύθυνε ο Κιμ να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα το επόμενο διάστημα.

Συνομιλίες Πούτιν - Λουκασένκο σήμερα

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, μετέβη στη Ρωσία, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, μόλις δυο μέρες μετά τις επαφές Μόσχας - Πιονγιάνγκ.

Ρωσία και Λευκορωσία έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του «Ενωσιακού Κράτους», ενώ η συνεργασία τους στην Αμυνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, μεταξύ άλλων και με την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων σε λευκορωσικό έδαφος.

Κατά την συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες για θέματα της «διεθνούς ημερήσιας διάταξης και περιφερειακά ζητήματα», καθώς και για οικονομικά ζητήματα.

Μαζικές ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Συνεχίζονται οι καθημερινές πλέον ουκρανικές επιθέσεις σε Κριμαία και άλλες ρωσικές περιοχές. Η Ουκρανία έπληξε ρωσικά συστήματα αεράμυνας κοντά στην Ευπατορία στα δυτικά της κατεχόμενης Κριμαίας σε μια επίθεση μεγάλης εμβέλειας προχτές τη νύχτα, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αεράμυνά του κατέρριψε 11 drone στη διάρκεια της νύχτας πάνω από τη χερσόνησο, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Μια ουκρανική πηγή πληροφοριών είπε στο «Reuters» ότι η επίθεση κατέστρεψε ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας «Triumf» σε κοινή επιχείρηση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και του Ναυτικού. Αρχικά, είπε η πηγή, τα drone «τύφλωσαν» το σύστημα αεράμυνας επιτιθέμενα στο ραντάρ και την κεραία του, προτού εκτοξευθούν δύο πύραυλοι «Κρουζ Neptune» ουκρανικής κατασκευής στους εκτοξευτές του συστήματος. Η Ουκρανία τροποποίησε τον αντιπλοϊκό πύραυλο «Neptune», για να επιτίθεται σε χερσαίους στόχους, λένε στρατιωτικοί αναλυτές.

Σε άλλη ανακοίνωση, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα προκάλεσαν ζημιές σε δύο ρωσικά περιπολικά σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας χτες τις πρώτες πρωινές ώρες αποκρούστηκαν επιθέσεις των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας με 11 drone - καμικάζι πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας και με 5 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας - καμικάζι εναντίον ρωσικού πολεμικού πλοίου, συγκεκριμένα του περιπολικού σκάφους επιφανείας «Σεργκέι Κότοφ», στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι επιθέσεις αυτές έρχονται μια ημέρα αφότου η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους στο λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας, όπου βρίσκεται ο στόλος του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια επίθεση που σηματοδότησε την αυξανόμενη πυραυλική ικανότητα της Ουκρανίας.

Ουκρανικοί βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και να προκληθούν ζημιές στις γραμμές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη ρωσική περιοχή Κουρσκ. Βομβαρδίστηκαν η πόλη Τετκίνο στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας και το χωριό Γκορντεέβκα.

Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε την ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ σχεδόν 100 φορές τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε χτες ο κυβερνήτης της.

Ρωσικό μαχητικό επιχείρησε να καταρρίψει βρετανικό αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα

Ενα σοβαρό περιστατικό, που αναδεικνύει τον μεγάλο κίνδυνο επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, συνέβη πέρυσι τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Τότε το περιστατικό είχε παρουσιαστεί ως τεχνικό πρόβλημα.

Ενας Ρώσος πιλότος προσπάθησε να καταρρίψει ένα αεροπλάνο παρακολούθησης της βρετανικής RAF, πιστεύοντας ότι είχε άδεια να πυροβολήσει, σύμφωνα με τις υποκλαπείσες συνομιλίες των δύο πιλότων.

Το αεροπλάνο της RAF - με πλήρωμα έως 30 άτομα - πετούσε σε μια αποστολή επιτήρησης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στον διεθνή εναέριο χώρο στις 29/9/2022, όταν συνάντησε δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη SU-27.

Ενας από τους Ρώσους πιλότους ακούγεται στη συνομιλία να θεωρεί ότι του δόθηκε άδεια να χτυπήσει το βρετανικό αεροσκάφος.

Ο Ρώσος πιλότος απελευθέρωσε έναν πύραυλο αέρος - αέρος, ο οποίος εκτοξεύτηκε επιτυχώς αλλά δεν κατάφερε να κλειδώσει στον στόχο του, σύμφωνα με το BBC.

Τρεις βδομάδες αργότερα, η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε το περιστατικό, αποδεχόμενη ωστόσο την εξήγηση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας που το αποκάλεσε «τεχνική δυσλειτουργία».

Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα περιστατικά μπορούν να αξιοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή για είσοδο κι άλλων κρατών στον πόλεμο, ανάλογα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Προσπάθειες «διευθέτησης» τους επόμενους μήνες βλέπει η Ιταλία

Την άποψη ότι θα μπορούσαν ξεκινήσουν «προσπάθειες διευθέτησης» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία τους επόμενους 7-8 μήνες, εξέφρασε χτες ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Γκ. Κροσέτο, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λονδίνο.

«Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης θα γίνουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα - τους επόμενους επτά έως οκτώ μήνες», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Μάλιστα επισήμανε ως ελάχιστη προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων «μια προκαταρκτική κατάπαυση του πυρός από την πλευρά της Μόσχας». Το Κίεβο απορρίπτει μια κατάπαυση του πυρός χωρίς αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια, καθώς κάτι τέτοιο θα εδραίωνε τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.

Κορυφαίος Ιταλός αμυντικός αξιωματούχος είχε εκφράσει προηγουμένως την ελπίδα ότι η ουκρανική σύγκρουση θα τελειώσει εντός ενός έτους.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι όσο περισσότερο το Κίεβο καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία. Πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα για διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι η ακύρωση του διατάγματος του Ουκρανού Προέδρου για απαγόρευση του διαλόγου με τη Μόσχα, όσο στην ηγεσία της βρίσκεται ο Βλ. Πούτιν.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιεσδήποτε σοβαρές προτάσεις (σ.σ. διευθέτησης της σύγκρουσης) που λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες επί του πεδίου και τα βασικά έννομα συμφέροντα της Ρωσίας», δήλωσε χτες ο Λαβρόφ από τη Μιανμάρ.

Είπε ότι ορισμένες χώρες του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου» έχουν ήδη στείλει στη Ρωσία «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες, «προφανώς οδηγούμενες από ειλικρινή κίνητρα».

Σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα τη «σταθμισμένη, ισορροπημένη, αντικειμενική θέση των φίλων της Μιανμάρ σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία».

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ
Η Πολωνία παρατείνει την απαγόρευση, η Βουλγαρία όχι

Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ετοιμάζονται να παρατείνουν την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών μετά τις 15 Σεπτέμβρη που λήγει.

Τον Απρίλη, η ΕΕ είχε επιτρέψει σε πέντε κράτη - μέλη (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία) να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους, υπό τον όρο να μην εμποδίζουν τη διαμετακόμισή τους σε άλλες χώρες.

Αυτό έγινε με στόχο την προστασία των εγχώριων αγροτικών συμφερόντων, που αντιδρούν σε αυτές τις εισαγωγές επειδή ρίχνουν τις τιμές στις δικές τους εσωτερικές αγορές.

Η Πολωνία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρατείνει μονομερώς την απαγόρευση, αν η ΕΕ δεν λάβει αντίστοιχη απόφαση παράτασης.

Η Βουλγαρία ωστόσο αποφάσισε χτες να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών μετά την ημερομηνία λήξης της.

Η Σόφια «δεν στηρίζει» μια παράταση των περιορισμών, ορίζει ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο με 124 ψήφους από 197 παρόντες βουλευτές, με πρωτοβουλία της «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης. Το κείμενο κάνει λόγο για «αλληλεγγύη με την Ουκρανία» και την ανάγκη να «υπάρξει εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ευγνώμων προς τη Βουλγαρία, η οποία «δίνει ένα παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ