Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ
Η Πολωνία παρατείνει την απαγόρευση, η Βουλγαρία όχι

Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ετοιμάζονται να παρατείνουν την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών μετά τις 15 Σεπτέμβρη που λήγει.

Τον Απρίλη, η ΕΕ είχε επιτρέψει σε πέντε κράτη - μέλη (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία) να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους, υπό τον όρο να μην εμποδίζουν τη διαμετακόμισή τους σε άλλες χώρες.

Αυτό έγινε με στόχο την προστασία των εγχώριων αγροτικών συμφερόντων, που αντιδρούν σε αυτές τις εισαγωγές επειδή ρίχνουν τις τιμές στις δικές τους εσωτερικές αγορές.

Η Πολωνία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρατείνει μονομερώς την απαγόρευση, αν η ΕΕ δεν λάβει αντίστοιχη απόφαση παράτασης.

Η Βουλγαρία ωστόσο αποφάσισε χτες να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών μετά την ημερομηνία λήξης της.

Η Σόφια «δεν στηρίζει» μια παράταση των περιορισμών, ορίζει ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο με 124 ψήφους από 197 παρόντες βουλευτές, με πρωτοβουλία της «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης. Το κείμενο κάνει λόγο για «αλληλεγγύη με την Ουκρανία» και την ανάγκη να «υπάρξει εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ευγνώμων προς τη Βουλγαρία, η οποία «δίνει ένα παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ