ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πίσω ζώα... »

Οταν το κράτος του αυταρχισμού δείχνει τα δόντια του και το κάθε «όργανον της τάξης» βρίσκει την ευκαιρία να εκδηλώσει τα ρατσιστικά του ένστικτα...

Αλλο ένα περιστατικό απάνθρωπης ρατσιστικής συμπεριφοράς αστυνομικών σε βάρος αλλοδαπών προστέθηκε χτες στα πολλά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Το αυθαίρετο και φασίζον αστυνομικό κράτος «δείχνει τα δόντια του», προφανώς μετά από άνωθεν αποφάσεις και εντολές για ένταση του αυταρχισμού.

Την προσφώνηση «πίσω ζώα» και χτυπήματα με κλομπ επιστράτευσε «φύλακας της τάξης» σε βάρος αλλοδαπών που συνωστίζονταν στα γραφεία του Δήμου Αθήνας με σκοπό να προμηθευτούν τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση προσωρινής άδειας παραμονής στη χώρα μας. Και όταν κάποια αυτόπτης μάρτυς τόλμησε να του επισημάνει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη, βρέθηκε κρατούμενη! Στο Αστυνομικό Τμήμα που μεταφέρθηκε και στη θέλησή της να υποβάλει έγγραφη καταγγελία ή μήνυση, της αντέτειναν ότι σε τέτοια περίπτωση θα την κρατούσαν για ώρες για... εξακρίβωση στοιχείων.

Η αυτόπτης μάρτυς είναι η ζωγράφος - χαράκτρια Εύα Μελά, τέως πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Να πώς περιέγραψε στο «Ρ» το περιστατικό και την περιπέτειά της:

«Δευτέρα 1 Ιούλη 2001, περίπου 9.15 το πρωί, έξω από τα γραφεία του Δήμου Αθηναίων στη Λιοσίων. Εκατοντάδες μετανάστες στην ουρά για μια "σφραγίδα" για τα ένσημα που θα τους νομιμοποιήσουν έστω για έξι μήνες.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ταπεινοί, κουρασμένοι, φοβισμένοι. Ο ένας πάνω στον άλλο μπροστά στην πόρτα, να ακούσουν, να καταλάβουν αν μπορέσουν, αν κάποιος τους εξηγήσει τις διαδικασίες... Φαίνονται να μην καταλαβαίνουν το "τελειώσαμε για σήμερα τα νούμερα" που ψελλίζει κάποιος υπεύθυνος. Εξακολουθούν στριμωγμένοι να κοιτούν, να περιμένουν, μπροστά στην πόρτα...

Ο αστυφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. φωνάζει "πίσω", "πίσω όλοι". Το "πίσω" που έγινε δεν του φάνηκε αρκετό. Αρχίζει να δίνει εντολές να τους σπρώχνουν με τα κλομπ. Τέλος, αφού και το άλλο "πίσω" δεν του φαίνεται αρκετό, τους χτυπάει χαμηλά στα πόδια φωνάζοντας άγρια!!!

Τυχαία βρέθηκα μπροστά, συνοδεύοντας μια φίλη... Πλησιάζω και με ηρεμία του επισημαίνω ότι είναι ανεπίτρεπτη αυτή η συμπεριφορά, ότι δεν μπορεί να χτυπάει με το κλομπ τον κόσμο. Εισπράττω ένα "κάνε δουλιά σου". Και ύστερα από 3 λεπτά αρχίζει πάλι οργισμένος να τους χτυπάει στα πόδια φωνάζοντας "πίσω, πίσω ζώα, ζώα".

Οι αλλοδαποί συμμορφώνονται αναγκαστικά, ας μην πολυκαταλαβαίνουν. Γεμάτη ντροπή για τη στάση της αστυνομίας της χώρας μου πλησιάζω και ζητώ να πάρω τα στοιχεία για να τον αναφέρω στους ανωτέρους του. Ντροπή για τη συμπεριφορά προς τους ξένους που ούτε κλέφτες ήταν, ούτε εγκληματίες. Στο ήρεμο αίτημά μου να μου δώσει τα στοιχεία του με πιάνει βίαια από το μπράτσο και φωνάζει "πάρτε την, κρατούμενη, μας απειλεί". Δεν αστειεύομαι. Βρίσκομαι μετά από το βίαιο σπρώξιμό του - από το οποίο μου βγήκε το παπούτσι - για 20 λεπτά φρουρούμενη σε μια γωνία μέσα στο ισόγειο γραφείο του ΟΓΑ!

Μου επιβάλλουν να κλείσω το κινητό με την απειλή ότι θα μου το πάρουν. Με περιπολικό με μεταφέρουν στο Τμήμα. Το σκηνικό αλλάζει. Συναντώ άλλα πρόσωπα. Μια απλή εξακρίβωση στοιχείων και μετά από ένα μισάωρο με αφήνουν να φύγω, μιας και δεν μπορούν να μου προσάψουν κατηγορία. Στο αίτημά μου να καταγγείλω εγγράφως ή με μήνυση τη συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. προς τους αλλοδαπούς, που ήμουν μάρτυς, παίρνω την απάντηση: "Αν επιμένετε να δώσετε τόση έκταση στο γεγονός, τότε θα σας κρατήσουμε κανονικά εδώ ώρες, όσες μας δίνει ο νόμος για να γίνει πλήρως η εξακρίβωση στοιχείων". Ούτε έγγραφη δήλωση δέχτηκαν. Φεύγω...

Γιατί έχω την τύχη να μην είμαι μετανάστης - για την ώρα τουλάχιστον. Γιατί έχω την τύχη να ξέρω στοιχειωδώς τα δικαιώματά μου και να ξέρω και πς και πότε μπορώ να τα ασκήσω και να μην τρομοκρατούμαι λόγω άγνοιας... Μπορώ να φεύγω.... Κάποιοι άλλοι όμως;

Εξω΄, λίγα χιλιόμετρα δίπλα, ο γολγοθάς των μεταναστών συνεχίζεται...»!


«ΑΘΗΝΑ 2004»
Μετακόμιση κόστους 7 δισ.

Σε νέο κτίριο θα στεγάζεται από τις αρχές του 2002 η εταιρία «Αθήνα 2004». Το κτίριο που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία, κοντά στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας (ΟΑΚΑ), έχει συνολική επιφάνεια 30.000 τετραγωνικά μέτρα και θα κοστίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 7 δισ. δρχ. (195 εκατ. δρχ. ενοίκιο το μήνα) έως το 2004. Το κτίριο ανήκει στις κατασκευαστικές εταιρίες «Θεμελιοδομή» και «Αναστηλωτική» και στο κτίριο λειτουργούσε το εργοστάσιο της «Ανατόλια».

Η αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλει η «Αθήνα 2004» στον ιδιοκτήτη του κτιρίου στη λεωφόρο Κηφισίας Μπ. Βωβό αγγίζει τα 750 εκατ. δρχ., δεδομένου ότι στο τέλος του έτους θα έχουν κλείσει δύο χρόνια από την αρχική συμφωνία εκμίσθωσης με την Οργανωτική Επιτροπή. Σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί από τις δύο πλευρές, η «Αθήνα 2004» θα πληρώσει ως αποζημίωση ποσό ίσο με το ενοίκιο 10 μηνών (75 εκατ. δρχ. το μήνα).

Η αποζημίωση του Μπ. Βωβού αποτελεί πρόσθετη δαπάνη που θα επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο και άρα τους Ελληνες φορολογούμενους. Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός της εταιρίας επιβαρύνεται περαιτέρω. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο νέος, επικαιροποιημένος, αν και στελέχη της εταιρίας έλεγαν ότι θα γίνει προ μηνών...

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας έχει συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ. και το ενοίκιο που θα έπρεπε να καταβάλει η εταιρία έως το 2004 έφτανε τα 5 δισ. δρχ.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η αλλαγή έδρας της εταιρίας ήταν από τις πρώτες αποφάσεις της νέας διοίκησης πριν από περίπου ένα χρόνο, με το αιτιολογικό ότι στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται πολυκατάστημα και όπως ανέφερε τότε σε σχετική ανακοίνωση «η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο της ΟΕΟΑ και οποιουδήποτε άλλου εμπορικού σήματος αντιβαίνει στις ανειλημμένες υποχρεώσεις που καθορίζουν την προστασία των Ολυμπιακών σημάτων και δημιουργεί πρόβλημα στα χορηγικά προγράμματα της ΟΕΟΑ».

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με βασικό θέμα τη φιλοξενία αλλά και την κατασκευή πολλών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με λυόμενες κατασκευές.

Τέλος, χτες η «Αθήνα 2004» παρουσίασε το διατροφικό πρόγραμμα στα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ενώ ξεκίνησαν και οι επαφές με τη Διεθνή Ομοσπονδία Παραολυμπιακών Αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ