Σε χωριά των Τρικάλων περιόδευσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κ. Παπαδάκης
Πρώτος σταθμός η Φαρκαδόνα, που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, με τα πεζοδρόμια και τους δρόμους γεμάτους από στοίβες συντρίμμια και κόσμο να καθαρίζει ακόμα κατεστραμμένα σπίτια, μαγαζιά και δρόμους στις πλημμυρισμένες συνοικίες.
«Βροχή» έρχονται οι τεράστιες ανάγκες σε στέγαση, περίθαλψη, υγιεινή, όπως και οι ιστορίες από τη συνειδητή και πλήρη απουσία του αστικού κράτους, κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου.
Το κυριότερο ζήτημα είναι αυτό της στέγασης, με κόσμο να έχει σκορπίσει σε γειτονιές που δεν πνίγηκαν και ηλικιωμένους σε άλλες πόλεις με τα παιδιά τους, άλλοι να πηγαινοέρχονται για να καθαρίσουν τα σπίτια τους και άλλοι να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα αυτή. Καμία οργανωμένη καταγραφή για τις ανάγκες, τα μόνα συνεργία που έχουν περάσει είναι ορισμένα κλιμάκια που δίνουν βαθμό επικινδυνότητας στα σπίτια. Από το πλημμυρισμένο ακόμα Κεραμίδι λένε ότι «δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν. Οταν ρωτάμε, λένε ότι θα φέρουν κοντέινερ να κάνουν έναν οικισμό. Κοντεύουν δυο βδομάδες. Ποια θα είναι η μοίρα μας; Μας λένε ότι δεν είναι κατοικήσιμα τα σπίτια μας. Ο κόσμος όμως δεν θέλει να ξεριζωθεί».
Για τις ολοκληρωτικές καταστροφές σε χωράφια και μαντριά, τις αποζημιώσεις, «δικά μας λεφτά, που πληρώναμε στον ΕΛΓΑ πάνω από 20 χρόνια». Για ποια αποζημίωση; 30 στρέμματα καλαμπόκι ισοπεδώθηκαν.
Για την ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με το Κέντρο Υγείας να φιλοξενεί επί μέρες σε ακατάλληλες συνθήκες ηλικιωμένους, ακόμα και με ειδικές ανάγκες, με τριπλοβάρδιες υγειονομικών και ελλείψεις φαρμάκων, ακόμα και αντιτετανικών ορών.
Για τα σχολεία που δεν έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί, για την αποκομιδή των νεκρών ζώων, τα μέτρα ατομικής προστασίας, που όσα υπάρχουν είναι από την αλληλεγγύη, ενώ ο δήμος απαντάει «πού να τα βρει»...
Για τη διαχρονική ανυπαρξία του κράτους, τα χωριά που πλημμυρίζουν κάθε χρόνο, την επόμενη μέρα που είναι ακόμα πιο δύσκολη. «Τους ήρθε κουτί. Αμα δεν έχει μείνει σχολείο, θα μείνει ο άνθρωπος; Το Κεραμίδι; Ο Βλοχός;».
Αναλυτικά τις ανάγκες ανέδειξε στην παρέμβασή της η υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βαγγελιώ Στεργίου.
Στην δική του παρέμβαση ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι «κυβέρνηση, δήμος, Περιφέρεια πρέπει εδώ να νιώσουν την πίεση από την οργανωμένη πάλη του λαού, που δεν πρέπει να τους αφήσει σε χλωρό κλαρί». Ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων, την πολιτική που βάζει στο ζύγι του κέρδους τη ζωή του λαού, την προσπάθεια να φορτωθούν με νέα χαράτσια και υποχρεωτική ασφάλιση τα νέα σπασμένα στις πλάτες του λαού, την πείρα από άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπου το επιλεκτικά απόν κράτος έχει αφήσει τον κόσμο ακόμα στα κοντέινερ. Αλλά και τα ελπιδοφόρα παραδείγματα από τις γειτονιές της Λάρισας και όλης της Θεσσαλίας, όπου ο κόσμος οργανώνεται και διεκδικεί, πετυχαίνοντας κάποιες πρώτες νίκες. «Με την πείρα που έχουμε αποκτήσει και την εμπειρία κι από άλλους που άκουσαν κι αυτοί τα μεγάλα λόγια, που χτύπησαν και σε αυτούς την πλάτη, χρειάζεται απόφαση, οργάνωση, πάλη. Εμείς εδώ που είμαστε, είμαστε μια δύναμη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο,τι έχει κερδηθεί ήταν κάτω από τον οργανωμένο αγώνα, επεσήμανε και η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, που συμμετείχε στο κλιμάκιο του Κόμματος, μεταφέροντας την πείρα από τα Στέκια αλληλεγγύης, από τις Επιτροπές των κατοίκων, από τον αγώνα που δίνουν τα σωματεία σε μια σειρά περιοχές, τη μόνη ελπίδα για τον λαό της περιοχής.
Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων, και ο Παναγιώτης Κοδέλας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι με τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού
Από τη σύσκεψη πλημμυροπαθών στα Μεγάλα Καλύβια, όπου μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ |
Κουβέντες στο πόδι, αλλά κουβέντες που γίνονται πράξη στο κτίριο απέναντι από την κεντρική πλατεία με τη Συντονιστική Επιτροπή Πλημμυροπαθών, που στήθηκε αμέσως μετά την καταστροφή, και το έχει μετατρέψει σε ένα άψογο κέντρο αλληλεγγύης και αγώνα. Ο χώρος λάμπει, όλα είναι σε τάξη, από τις μερίδες του φαγητού μέχρι τις κονσέρβες, τα χαρτιά, τα νερά. Από την Ομάδα Γυναικών που τα οργανώνει όλα, μια εικόνα που εκπλήσσει ευχάριστα μέσα στο χάος και την καταστροφή που άφησε πίσω της η επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, η παντελής απουσία οποιουδήποτε σχεδίου, που αναδείχθηκε άλλωστε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Κώστα Παπαδάκη, έξω από τον χώρο.
Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη σύσκεψη υποδέχτηκε η Μαριλένα Χαχάμη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ευχαριστώντας την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που απηύθυνε η Επιτροπή, και επισημαίνοντας τη σημασία που έχει το στήσιμό της, ο αγώνας που δίνει τώρα όλο το χωριό.
«Φάνηκε ότι δεν υπάρχουν αντανακλαστικά, μείναμε εγκλωβισμένοι πολλές ώρες, εξαφανισμένοι δήμος και Περιφέρεια, και προσπαθούσαμε μόνοι μας να κάνουμε απεγκλωβισμούς», τόνισε ο Παναγιώτης Λαγάρας, πρόεδρος της Κοινότητας. «Εχουμε υποστεί ζημιές που θέλουμε τουλάχιστον μία δεκαετία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ζημιές στα σπίτια και στα χωράφια.
Στην παρέμβασή του ο Κ. Παπαδάκης τόνισε πως υπάρχει εξήγηση για το ότι δεν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα και ανέδειξε την πολιτική της ΕΕ, που θεωρεί ότι στερούνται σημασίας έργα που δεν συμφέρουν το κεφάλαιο, που θεωρούνται κόστος για το αστικό κράτος.
Επεσήμανε ότι με το ίδιο κριτήριο, αυτό του κόστους - οφέλους, πορεύονται κυβέρνηση, δήμοι, Περιφέρειες και την επόμενη μέρα, και υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια να φορτώσουν την ίδια την αποκατάσταση στους πληγέντες, που το αστικό κράτος τούς αναγκάζει να μαζέψουν μόνοι τους τα συντρίμμια, να θάψουν τα ζώα μόνοι τους, ακόμα και να επωμιστούν το κόστος της ιδιωτικής υποχρεωτικής ασφάλισης. Παράλληλα ανέδειξε την εμπειρία από τους άλλους πληγέντες σε μια σειρά περιοχές της χώρας, όπου δίνονται ορισμένα ψίχουλα και σε «δεύτερο χρόνο» έρχονται τα φέσια από τις τράπεζες, έρχονται οι κόφτες και οι αποζημιώσεις είναι ελάχιστες, οι πληγέντες βρίσκονται από πάνω και φεσωμένοι.
«Είναι ένα εχθρικό κράτος και δείχνει τις προθέσεις του. Θα πάμε έτσι;», σημείωσε και ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας, προσθέτοντας: «Και το παραμικρό που θα δίνουν, θα το δίνουν με πίεση και με αγώνα.
Εμείς αυτό λέμε πως πρέπει να συνεχιστεί, η υποδομή που φτιάξατε εδώ με το Στέκι αλληλεγγύης, η προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί με συγκεκριμένα αιτήματα για να μην ξεχαστεί η υπόθεση, μπροστά και στις εκλογές να πιέσετε προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί έχουν το θράσος και ζητάνε και την ψήφο ακόμα, και από αυτήν τη σκοπιά λέμε ότι πρέπει να οργανωθείτε, να βγάλετε αιτήματα, να διεκδικήσετε για τα χωράφια, για τα σπίτια. Και με τη συμμετοχή την Πέμπτη στην απεργία, που θα μετρήσει ο άλλος το τι κόσμο έχει, στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κάμπο».
Ολα είναι πάνω στο τραπέζι στην πλούσια συζήτηση που ακολουθεί, με τον κόσμο να μαζεύεται όσο περνάει η ώρα: Για τα έργα που δεν έγιναν, για τις υγειονομικές παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες, για το πώς θα θαφτούν τα ζώα, για τα σχολεία που πρέπει να καθαριστούν και να απολυμανθούν, για τις μελέτες που υπήρχαν και τον λόγο που αυτές δεν πάρθηκαν υπόψη, επειδή αυτά γίνονται με το κριτήριο του κόστους - οφέλους και για τον περιορισμό της ζημιάς, για την έγνοια της δημοτικής αρχής, που την ίδια ώρα έχει θέμα στο επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το πώς θα περάσουν μια σειρά «πράσινες επενδύσεις» στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ανάγκη να βρεθούν όλοι εκεί στην επόμενη συνεδρίασή του. Κλείνοντας τα αυτιά σε διάφορους που μουρμουρίζουν ότι με τον αγώνα δεν βγαίνει τίποτα, αφού τους διαψεύδει η ίδια η πείρα, των επιτροπών στις γειτονιές της Λάρισας και αλλού, όπου μόνο κάτω από πίεση δόθηκαν ακόμα και τα όποια είδη υγιεινής, φαγητό και νερό.
Περιφέρουν κόσμο άστεγο από γυμναστήριο σε δομή και από δομή σε καταυλισμό
«Είμαι άτομο με αναπηρία και δεν ξέρω προς τα πού να πάω». «Πού μας φέρανε μακριά απ' τα σπίτια μας;», «Κανείς δεν μας έχει πει τι σχεδιάζουν». «Λόγια, λόγια μόνο», «Αμα πιάσει εδώ βροχή είναι γούρνα κι εδώ τι θα γίνουμε;», «Τα παιδιά ξεκινάνε σχολείο, πού θα πάμε; Να ήμουν μόνος μου σηκωνόμουν και έφευγα», «Είναι ντροπή. Αυτή η οργάνωση εδώ είναι ντροπή».
Η οργή και η απόγνωση περισσεύουν στον καταυλισμό που στήθηκε όπως όπως στο Γριζάνο, χωρίς κανένα σχέδιο και ουσιαστική φροντίδα, χωρίς καν υπεύθυνο και δομή Υγείας, με μερικά πρόχειρα μπάνια, με τον κόσμο στα ντιβάνια μέσα στην υγρασία, να τρώει καθισμένος στο χωράφι, με τις μύγες γύρω. Εδώ σε 100 σκηνές που έστησαν σε ένα μεγάλο πλάτωμα στα 10 λεπτά από τη Φαρκαδόνα έριξαν τον κόσμο όπως όπως απ' όλα τα γύρω χωριά έως και την Καλαμπάκα. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δυο βδομάδες μετά βλέπεις παντού ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα και σχέδιο.
Χαρακτηριστικό είναι και το στιγμιότυπο λίγη ώρα πριν, στη Φαρκαδόνα. Ενα πούλμαν καταφτάνει με κόσμο άστεγο που περιφέρεται μέρες τώρα από δομή σε δομή: Στην αρχή στο γυμναστήριο του 5ου Γυμνασίου στα Τρίκαλα, από εκεί - αφού το σχολείο πρέπει να καθαριστεί για να ανοίξει - το Σαββατοκύριακο σε ένα ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα και χτες το πρωί με το λεωφορείο για το Κουτσόχερο, στη δομή προσφύγων που έχει εκκενωθεί. Ωστόσο δεν είναι ακόμα έτοιμη να υποδεχτεί κόσμο και γι' αυτό προκρίθηκαν οι σκηνές στο Γριζάνο! Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τούς πετυχαίνει εν μέσω αντεγκλήσεων για το πού θα πάνε, με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη να τους απευθύνεται από τα σκαλιά του λεωφορείου.
«Μόνο το ΚΚΕ ήρθε εδώ. Οργανωθείτε, παλέψτε. Εμείς με τη δύναμη που έχουμε είμαστε εδώ. Οπου κέρδισε ο κόσμος και στα άλλα πλημμυρόπληκτα ήταν γιατί οργανώθηκε, πάλεψε, πίεσε», είναι το μήνυμα που έστειλε το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κ. Παπαδάκη.