ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /40
Χρειαζόμαστε το δικό μας ψηφιακό κράτος της εργατικής εξουσίας

Με μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση στο Στέκι Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

«Ο σοσιαλισμός δεν είναι ουτοπία, είναι ανάγκη για την κοινωνία. Χρειαζόμαστε επειγόντως το δικό μας κράτος, το ψηφιακό κράτος της εργατικής εξουσίας». Αυτός ο δρόμος της πραγματικής διεξόδου από τα δεινά που ζει ο λαός φωτίστηκε και μέσα από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Σύγχρονο κράτος: Εξυπνο και ψηφιακό, αλλά πάντα εχθρικό για τον λαό», που έγινε στο Στέκι Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων.

Ενα κοινό αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από νέους, φοιτητές παρακολούθησε με προσήλωση τις ομιλίες του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και του Φρίξου Μπρούζγου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, που στο επίκεντρό της είχε την πραγματική διέξοδο για τον λαό.

Καλωσορίζοντας στην εκδήλωση, ο Φρ. Μπρούζγος αναφέρθηκε στη σκέψη που περνά από το μυαλό σε πολλούς νέους και πηγάζει από την πραγματικότητα τριγύρω τους: «Δεν υπάρχει κράτος εκεί που πρέπει». Οπως τόνισε, «η αλήθεια είναι πως υπάρχει εκεί που πρέπει, να κάνει αυτό που είναι φτιαγμένο για να κάνει. Και ακριβώς γι' αυτό απουσιάζει από εκεί που θα περίμενε κανείς να είναι». Αναφέρθηκε στην κατάσταση που αντιμετωπίζει ο νέος, στο σχολείο, στη σχολή, στην πρώτη δουλειά, αλλά και στην καταστολή κάθε προσπάθειας να υψωθεί φωνή ενάντια στην αδικία, να διεκδικηθεί βελτίωση των όρων σπουδών, δουλειάς, της ζωής του. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το αστικό κράτος έχει τον δικό του εχθρικό προσανατολισμό και τις δικές του προτεραιότητες, που είναι χαραγμένες στο DNA του. Και όλοι οι νέοι άνθρωποι που προβληματίζονται, που ζουν την παραπάνω κατάσταση, πρέπει να έχουν τις δικές τους προτεραιότητες και αντίστοιχο προσανατολισμό εναντίον του», σημείωσε μεταξύ άλλων, δίνοντας τον λόγο στον Μάκη Παπαδόπουλο.


Ανατρέχοντας στα όσα έζησε και ζει ο λαός το τελευταίο διάστημα, ο ομιλητής έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που έχουν απογειωθεί οι τεχνολογικές δυνατότητες για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. «Το πρόβλημα για εμάς, για τον λαό δεν είναι ότι δεν υπάρχει κράτος. Είναι ότι υπάρχει το σημερινό κράτος, το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου», ένα κράτος πολύ ικανό να στηρίζει την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο ανίκανο να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας, όπως είπε.

Με παραδείγματα από την ατέλειωτη λίστα αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται, ταυτόχρονα με τις αλλαγές, με την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και το επιτελικό κράτος, αναδείχτηκε ότι η λειτουργία του αστικού κράτους έχει στόχο να διασφαλίσει και να οργανώσει την κυριαρχία της άρχουσας τάξης, των καπιταλιστών, να συμβάλει στη διαμόρφωση της στρατηγικής της, να προωθήσει τις κοινωνικές συμμαχίες της και η κυριαρχία του καπιταλισμού είναι το πραγματικό εμπόδιο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

«Οποιο πρόβλημα κι αν εξετάσουμε θα διαπιστώσουμε ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι ουτοπία, είναι ανάγκη για την κοινωνία», σημείωσε. «Γι' αυτήν την ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, γι' αυτό το δικό μας κράτος, αξίζει να παλέψουμε. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το κάνουμε καθημερινά. Βαδίζουμε σταθερά, μαχητικά, αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής και θα νικήσουμε», τόνισε, κλείνοντας με το κάλεσμα προς όλους και όλες να πάρουν τη θέση τους δίπλα στο ΚΚΕ και ο λαός θα πει την τελευταία λέξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το κοινό, ο Μ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται για εποχή της μετα-πολιτικής, όπως λένε κάποιοι, αλλά βαθιά πολιτική επίθεση που γίνεται.

Κάλεσε να απευθυνθούμε σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο που προβληματίζεται, να σκεφτεί την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, την κοινή στρατηγική στάση όλων των τάσεών του στα μεγάλα ζητήματα, να απεγκλωβιστεί και να πάρει τη θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ για να αναμετρηθεί με τον πραγματικό αντίπαλο, με ταξικό κριτήριο.

Σημειώνεται ότι στον χώρο της εκδήλωσης διακινούνταν η έκδοση «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό: 2. Για το κράτος και τη δημοκρατία» της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, που έγινε ανάρπαστη.

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Μ. Παπαδόπουλου θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Απεργία!

Το μήνυμα της συνέχισης μετά την επιτυχημένη απεργία δόθηκε από τη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζόμενων, σε μια συμβολική κίνηση, στην έναρξη της συζήτησης. Η λέξη ΑΠΕΡΓΙΑ σχηματίστηκε με τη συμμετοχή του κόσμου που είχε πάρει θέση για την εκδήλωση που θα ακολουθούσε. Διατρανώνοντας ότι η ηχηρή απάντηση που δόθηκε σε κυβέρνηση, εργοδοσία και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα, στην πολιτική που τσακίζει δικαιώματα, που βυθίζει στη λάσπη ζωές και λαϊκές περιουσίες, θα συνεχιστεί...


ΣΤΕΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για βοήθεια στους πλημμυροπαθείς

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν σε φεστιβάλ άλλων πόλεων αλλά και των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων, που ασταμάτητα δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες, το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει μετατραπεί σε μαχητική συγκέντρωση αλληλεγγύης και διεκδίκησης.

Στον χώρο του Φεστιβάλ, στο Πάρκο Τρίτση υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πλημμύρες, στον οποίο δεσπόζει το σύνθημα «Αλληλεγγύη».

Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή εκφράζεται έμπρακτα η αλληλεγγύη στους πληγέντες και αναδεικνύονται οι εγκληματικές πολιτικές που οδήγησαν σε καταστροφικά αποτελέσματα σε βάρος των κατοίκων της περιοχής.

«Η πρωτοβουλία που παίρνουμε αυτές τις ημέρες τα μέλη του ΚΚΕ και της KNE εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια να βοηθήσουμε τον λαό της Θεσσαλίας, τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και του κράτους.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους εργαζόμενους, τους νέους που με τα φτυάρια στα χέρια, με τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης έχουν δείξει έμπρακτα ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», σημειώνει ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ξεχωριστή στιγμή η επίσκεψη της ΚΝ Τουρκίας, μίας χώρας της οποίας ο λαός έχει επίσης βρεθεί αντιμέτωπος με φυσικές καταστροφές και έχει βιώσει την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους, όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Μεγάλη ανταπόκριση από την πρώτη μέρα

Ηδη από την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. «Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας στη Θεσσαλία που χρειάζονται τη βοήθειά μας αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ», λέει η Νίκη από το Περιστέρι αφήνοντας εμφιαλωμένα νερά και μπισκότα στον χώρο.

«Αν δεν βοηθήσουμε εμείς, ποιος θα βοηθήσει; Το κράτος ξέρει μόνο να τα δίνει στο κεφάλαιο και το ΝΑΤΟ», μας λέει από την άλλη ο Παναγιώτης από τα Πατήσια, προσφέροντας τρόφιμα και φάρμακα που τόσο έχουν ανάγκη οι πληγέντες.

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που βρίσκεται απέναντι από το μπαρ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, είναι:

- Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακοι.

- Εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμοί.

- Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.ά.), φρυγανιές - παξιμάδια, μπισκότα - κρουασάν - μπάρες δημητριακών - παστέλια, γάλα σε σκόνη.

- Φάρμακα: Παυσίπoνα, αντισταμινικά, κορτιζονούχες αλοιφές, αντιφλεγμονώδη, οροί 1lt για καθαρισμό τραυμάτων, «Betadine», γάζες, αυτοκόλλητα επιθέματα, επίδεσμοι, οράκια 5ml για καθαρισμούς ματιών.

- Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας).

- Αντικουνουπικά (καπνού, σπρέι, αλοιφές σώματος).

- Απορρυπαντικά κάθε είδους με έμφαση τις χλωρίνες.

- Φακοί, γάντια, σκούπες και σφουγγαρίστρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ