ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /40
Τα αποκαλυπτήρια του «χάους» στις χαμηλότερες κατηγορίες του επαγγελματικού αθλητισμού

Πλούσια συζήτηση για την κατάσταση που βιώνουν οι ποδοσφαιριστές στη Β' Εθνική και σε μικρότερες κατηγορίες, και προβολή του ντοκιμαντέρ «ΧΑΟΣ» του ΠΣΑΠΠ

Η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι ποδοσφαιριστές της Β' Εθνικής και των μικρότερων κατηγοριών αναδείχθηκε στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στο Στέκι Αθλητισμού, στο πλαίσιο του 11ου Αθλητικού Camp της Οργάνωσης.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών - Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) με τίτλο «ΧΑΟΣ», που αφορά τη Super League 2, τη γνωστή σε όλους Β' Εθνική.

«Πολύπαθη Super League 2», «μόνο προβλήματα έχει να πει κανείς», «απαξίωση», «χάος οικονομικό, αγωνιστικό, ακόμα και σε επίπεδο ρουχισμού», «κωμωδία» ήταν μερικές από τις φράσεις ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στη συγκεκριμένη κατηγορία και περιέγραψαν χαρακτηριστικά τι βιώνουν.

Μαρτυρίες και περιγραφές - γροθιά στο στομάχι για όσους το παρακολούθησαν και αγαπούν τον αθλητισμό. Μήνες απληρωσιάς, αβεβαιότητα, ψυχολογική φθορά, αδιαφορία και κούφιες υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις συνθέτουν την κατάσταση που αντιμετωπίζει ένας αθλητής ο οποίος αγωνίζεται στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία της χώρας. «Απλά επιβιώνουμε...».

Οπως ειπώθηκε στη συζήτηση που ακολούθησε, με τους Νίκο Παπαδόπουλο, ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολης, και Χρήστο Στάικο, υπάλληλο του ΠΣΑΠΠ (συντόνισε ο Μπάμπης Τσουρμπατζόπουλος, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»), σκοπός της εκδήλωσης είναι να σπάσει η λογική του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, ότι οι ποδοσφαιριστές έχουν λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα μέχρι και για τα δισέγγονά τους.


Οπως σημείωσε εισαγωγικά ο Μπ. Τσουρμπατζόπουλος, εκτός από μία ελίτ όλοι οι υπόλοιποι αθλητές δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης, που πολλές φορές τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν αυτό που αγαπούν, ενώ δυστυχώς οδηγούνται και σε αποφάσεις μοιραίες για τη ζωή τους.

Η εμπορευματοποίηση γεννά τα προβλήματα

Στη ρίζα του προβλήματος εστίασε στην παρέμβασή του ο Ν. Παπαδόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ είναι καπιταλιστές που επιδιώκουν το μέγιστο δυνατό κέρδος μέσω της εκμετάλλευσης των εργαζομένων τους, δηλαδή των ποδοσφαιριστών.

Εφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ιδιοκτήτη ΠΑΕ ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξη είπε ότι δεν τον συμφέρει να έχει ακαδημίες η ομάδα αλλά να αγοράζει «έτοιμους» ποδοσφαιριστές, μια αντίληψη εναρμονισμένη με τη γνωστή λογική κόστους - οφέλους...

Ο Ν. Παπαδόπουλος εξήρε την προσπάθεια του ΠΣΑΠΠ, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί, και επεσήμανε πως οι αθλητές δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι κάποιος θα τους λύσει τα προβλήματα, αντίθετα να οργανωθούν και να διεκδικήσουν.

Στάθηκε ακόμα στην κατάσταση τόσο στις χαμηλότερες κατηγορίες όσο και στα υπόλοιπα, λιγότερο προβεβλημένα αθλήματα, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα από κράτος και κυβερνήσεις. «Γήπεδα σαπίζουν», «δεν υπάρχει ιατρική φροντίδα για τους αθλητές», είναι μερικά χαρακτηριστικά γεγονότα που μετέφερε.

Σε αντιδιαστολή με τη γενική εικόνα, ο Ν. Παπαδόπουλος έφερε το παράδειγμα του δήμου Πατρέων, όπου «έχουν γίνει άλματα», καθώς έχουν ανακατασκευαστεί γήπεδα, στα οποία οι αθλούμενοι δεν πληρώνουν συνδρομή. Οπως εξήγησε, αυτό γίνεται γιατί η δημοτική αρχή του Κώστα Πελετίδη λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι το κέρδος.

Οι παίκτες μιλούσαν γιατί έχει τραβήξει πολύ αυτή η ιστορία

Περιγράφοντας τις συνθήκες στις οποίες γεννήθηκε η ιδέα του ντοκιμαντέρ, ο Χρ. Στάικος σημείωσε ότι ο ΠΣΑΠΠ επισκεπτόταν όλο το προηγούμενο διάστημα τα αποδυτήρια των ομάδων της Super League 2, ενημερώνοντας τους παίκτες για τη δράση του Συνδέσμου. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του ΔΣ γίνονταν αποδέκτες απερίγραπτων καταστάσεων που βίωναν οι αθλητές. Χαρακτηριστική ήταν η ιστορία ξένου ποδοσφαιριστή που δεν έβρισκε σπίτι στην επαρχιακή πόλη της Ελλάδας όπου αγωνιζόταν, και αναγκαζόταν να ζει με την οικογένειά του σε ένα δώμα, με μόνο ένα δωμάτιο και ένα μπάνιο.

Με την πρόθεση λοιπόν «να σπάσει η αντίληψη ότι οι ποδοσφαιριστές δουλεύουν 5 χρόνια και λύνουν το πρόβλημα της ζωής τους», πάρθηκε η πρωτοβουλία για το ντοκιμαντέρ. Για να ενημερωθούν οι φίλαθλοι, να ευαισθητοποιηθούν και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και να διεκδικήσουν.

Ακόμα, φώτισε την ακόμα χειρότερη κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο γυναικών, όπου οι αθλήτριες αμείβονται μόνο με «οδοιπορικά», ενώ σε ποσοστό σχεδόν 80% όλες εργάζονται σε άλλες δουλειές. Συμπληρώνοντας, ο Ν. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην απαράδεκτη ρήτρα που επιχειρούν να επιβάλουν αρκετές ομάδες, ζητώντας από τις αθλήτριες να δεσμευτούν ότι δεν θα μείνουν έγκυες, αντιγράφοντας τις πρακτικές μεγάλων επιχειρήσεων.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων, την οποία απασχόλησαν οι δράσεις και η λειτουργία του ΠΣΑΠΠ, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ποδοσφαιριστών στη Β' Εθνική και στις χαμηλότερες κατηγορίες, την πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους στον αθλητισμό, καθώς και τη σημασία του για την υγεία, την κοινωνικοποίηση, την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.


Σημείο συνάντησης για τους φαντάρους το Φεστιβάλ

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η ΚΝΕ ανανεώνει το ραντεβού της με τους νέους στρατευμένους σε ένα ξεχωριστό Στέκι που στήνεται στον χώρο του Φεστιβάλ.

Πολλοί είναι οι φαντάροι που από την πρώτη μέρα επέλεξαν να περάσουν την άδεια ή την έξοδό τους διασκεδάζοντας στο Πάρκο Τρίτση. Παρέες - παρέες φτάνουν στον χώρο και κάνοντας πρώτα την απαραίτητη στάση τους από το Στέκι και το κιόσκι του «alt.gr», για να προμηθευτούν ένα διαφορετικό «Φύλλο Πορείας» και άλλες εκδόσεις του Κόμματος για τα Σώματα Ασφαλείας.

Στα τραπεζάκια φτιάχνονται πηγαδάκια, γνωρίζονται οι «νέοι» με τους «παλιούς», λέγονται οι πρώτες ιστορίες. Αστεία και ευτράπελα... Η πρώτη αναφορά, η πρώτη επιστολή στο «alt.gr», η πρώτη φορά που βγήκε φαντάρος να δηλώσει την αντίθεσή του στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Αναμνήσεις και συμβουλές που δίνουν τη θέση τους σε απαραίτητες στιγμές χαλάρωσης.

Στον χώρο του Στεκιού Νέων Στρατευμένων λειτουργεί έκθεση με το πλήθος των παρεμβάσεων του ΚΚΕ εντός και εκτός Βουλής για τις συνθήκες διαβίωσης των φαντάρων, όπως και έκθεση με τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ συνολικά για τα Σώματα Ασφάλειας και τα αιτήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ