ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
«Κάνουμε τα σκοτάδια φως!»

Τα τραγούδια, τα χρώματα, τα μηνύματα στις ζωγραφιές των παιδιών την Παρασκευή, 2η μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» δήλωναν ένα και μόνο πράγμα:

Στις γειτονιές μας, στα σχολεία μας δεν υπάρχει ούτε φόβος ούτε χώρος για τους φασίστες. Με γνώση, τόλμη, δύναμη και συλλογικότητα «καθαρίζουμε» τη μαυρίλα που φέρνουν! Κάνουμε τα σκοτάδια φως! Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο που οι φασίστες δεν έχουν θέση, για έναν κόσμο όμορφο και δίκαιο για όλους!

Με «οδηγό» τη «γωνιά» ενάντια στον φασισμό, τα παιδιά συλλογίστηκαν, σκέφτηκαν, έμαθαν... Πού και πότε γεννήθηκε ο φασισμός; Σήμερα πού και πώς τον βλέπουμε; Ποιος και πότε νίκησε τον φασισμό;

Στη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, τα παιδιά...

«Εχτισαν» τον δικό τους τοίχο ενάντια στους φασίστες γεμίζοντας με κόκκινο καθετί μαύρο!

Τραγούδησαν δυνατά ενώνοντας τις φωνές τους με τον Φοίβο Δεληβοριά και τους Υπεραστικούς ενάντια σε καθετί που ασχημαίνει τη ζωή μας και για του «Αδόλφου τα εγγόνια, τη σαπίλα του ντουνιά...».

Χειροκρότησαν θερμά τη μητέρα του Παύλου, την Μάγδα Φύσσα, δίνοντάς της δύο ζωγραφιές που έφτιαξαν στον χώρο του Φεστιβάλ. Η μια απεικόνιζε τον γιο της και η άλλη ένα κόκκινο αερόστατο γεμάτο χρώματα να ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό... με την αφιέρωση: Στη μητέρα όλων μας... Το κόκκινο Αερόστατο.


Η Μάγδα, συγκινημένη, είπε σε όλους μας... «Τι να πω εγώ στα παιδιά σήμερα; Ο Παύλος είναι υπαρκτό πρόσωπο, ο γιος μου. Τον δολοφόνησαν πριν 10 χρόνια και αυτό που εσείς έχετε πάρει κληρονομιά, είναι να μην αφήσετε τον φασισμό να πάρει κεφάλι. Εχετε καταλάβει ότι έχετε πολύ δρόμο μπροστά σας. Να γίνετε αντάξιοι αγωνιστές, γιατί δεν της πρέπει αυτής της χώρας. Εχουν δολοφονηθεί πολλοί ήρωες, ο Παύλος όμως είναι πολύ κοντινός...

Θέλω ξανά να σας ευχαριστήσω... Με πολύ σεβασμό θα τα κρατάω αυτά τα δώρα... Είναι κειμήλια... και όταν θα κάνουμε έναν μεγάλο χώρο για τον Παύλο θα στέκονται πρώτα πρώτα...».

Από τη μεριά του, ο Φοίβος Δεληβοριάς προσπαθώντας να εξηγήσει στα παιδιά το μεγαλείο της Μάγδας σημείωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι «θα μπορούσαν να βυθιστούν στον πόνο τους και να το αφήσουν έτσι... Αυτή η γυναίκα δεν σταμάτησε και εμπνέει και εμάς τους καλλιτέχνες να μη σταματάμε. Να λέμε αυτά που αισθανόμαστε... Και όταν με ρωτάνε πού βρίσκομαι... εγώ λέω: Θα είμαι πάντα εκεί που είναι η Μάγδα και ο Παύλος».

Η σκυτάλη δόθηκε στους Υπεραστικούς και τα τραγούδια όλο και δυνάμωναν...

  • Το Σάββατο 23/9 στις 19.00 θα παρουσιαστεί το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα «Τα σκοτάδια μας να γίνουν ένα φως», βασισμένο στο τραγούδι της παιδικής κατασκήνωσης, από τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» στον Πειραιά.

Ενα αναμνηστικό στην Μάγδα Φύσσα

Μια συγκινητική στιγμή διαδραματίστηκε την Παρασκευή στον χώρο του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», στο Φεστιβάλ. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ αλλά και αθλητές και προπονητές μαχητικών αθλημάτων παρέδωσαν στην Μάγδα Φύσσα ένα αναμνηστικό της 2ης Επίδειξης Μαχητικών Αθλημάτων που οργάνωσε η ΚΝΕ στο πλαίσιο του φετινού 11ου Αθλητικού Camp, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Παύλο Φύσσα για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του.

Το αναμνηστικό περιελάμβανε τη φωτογραφία από το πανό που σήκωσαν μέλη των ομάδων πυγμαχίας και όσοι παραβρέθηκαν στις εξέδρες της επίδειξης.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Νίκος Τσούκας, προπονητής πυγμαχίας, η Ελπίδα Νασιοπούλου, πρωταθλήτρια Ελλάδας και εκπαιδεύτρια Μάι Τάι, η Αναστασία Ποντίκα, παγκόσμια πρωταθλήτρια και προπονήτρια κικ μπόξινγκ, και ο Δημήτρης Βουρνάς, προπονητής κικ μπόξινγκ.

Τόνισαν ότι η 2η Επίδειξη Μαχητικών Αθλημάτων έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα, αλλά και σε κάθε αγωνιστή, σε όποιον έχει σηκώσει χέρι το τέρας του φασισμού. Αλλά και το μήνυμα πως οι φασίστες δεν χωρούν πουθενά, ούτε στα γυμναστήρια ούτε στις γειτονιές ούτε στα σχολεία. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ενωμένοι μπορούμε να βγάλουμε knockout το σύστημα που γεννά τον φασισμό».


Κάθε επισκέπτης τουλάχιστον με ένα βιβλίο στο χέρι

Ασταμάτητη είναι η ροή του κόσμου στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στον χώρο του Φεστιβάλ.

Οι πάγκοι με τα βιβλία είναι ζωσμένοι από επισκέπτες που περιηγούνται στους εκατοντάδες τίτλους. Συζητάνε για το ποια βιβλία θα προμηθευτούν από τις πολλές κατηγορίες που υπάρχουν, ανάμεσά τους η πολιτική, η επαναστατική θεωρία με έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, η ιστορία, οι εκδόσεις που απευθύνονται ειδικά στη νεολαία, σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ, λογοτεχνία και εκδόσεις πολιτιστικού περιεχομένου καθώς και βιβλία για τις μικρότερες ηλικίες και τα παιδιά. Ολοι φεύγουν με τουλάχιστον ένα βιβλίο στο χέρι επωφελούμενοι και από τις μεγάλες προσφορές που υπάρχουν.

Μεγάλη είναι η ζήτηση για τις νέες εκδόσεις, με την άτυπη κούρσα των προτιμήσεων να κερδίζει το «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό: 2. Για το κράτος και τη δημοκρατία», της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακολουθούν η έκδοση «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο», το μυθιστόρημα «Διαμάντια στην υπηρεσία της επανάστασης» και η συλλογή κειμένων του Β. Ι. Λένιν και του Ι. Β. Στάλιν «Για την ταξική πάλη στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή στο βιβλιοπωλείο οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την Σεμίνα Διγενή και τον Φώντα Λάδη, οι οποίοι βρέθηκαν στον χώρο για να υπογράψουν τα βιβλία τους. Η Σ. Διγενή τις εκδόσεις «Αποδελτίωση Ι» και «Αποδελτίωση ΙΙ» και ο Φ. Λάδης «Τα τραγούδια του νόμου και της τάξης» και «Τα Κυριακάτικα».


«Ριζοσπάστη πήραμε;»

Με ταχύτατους ρυθμούς γίνεται η διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή» στον χώρο του Φεστιβάλ. Τα έντυπα του Κόμματος είναι «πανταχού παρόντα», στα Στέκια και τα πηγαδάκια που στήνονται, στα τραπέζια μπροστά από τις Σκηνές, στα χέρια των επισκεπτών που διαβαίνουν το Πάρκο. Τα συνεργεία εξόρμησης έχουν πιάσει στασίδι σε δεκάδες σημεία, με τη σχετική άμιλλα για το ποιο θα δώσει τα περισσότερα φύλλα να έχει ανάψει.

Παράλληλα, ο αποκλεισμός των θέσεων του ΚΚΕ αλλά και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από διάφορα ΜΜΕ, που είναι ακόμα εντονότερος αυτές τις μέρες, μαζί με τους τόνους λάσπης που ρίχτηκαν από κυβερνητικά στελέχη για την πετυχημένη απεργία, έχουν πεισμώσει τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που επιδιώκουν κάθε επισκέπτης να προμηθευτεί την εφημερίδα του Κόμματος και το περιοδικό της Νεολαίας του, να μαθευτεί η αλήθεια από πρώτο χέρι. Από κοντά διακινούν και την ανακοίνωση του Κόμματος «10 λόγοι για να ψηφίσεις "Λαϊκή Συσπείρωση"»...

Εξίσου γοργά εξελίσσονται οι ανανεώσεις και οι νέες εγγραφές συνδρομητών για τον «Ριζοσπάστη», με πολλούς να αξιοποιούν αυτήν τη δυνατότητα που τους φέρνει την εφημερίδα από το πρωί έξω από την πόρτα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ