ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΡΩΔΕΙΟ
Σήμερα γιορτάζουμε με τον Χρήστο Λεοντή

Τον Μάρτη του 1963, στο θέατρο «Ακροπόλ», ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε τον Χρήστο Λεοντή και τον Μάνο Λοΐζο, στην παρθενική τους συναυλία, όπου για πρώτη φορά παρουσίαζαν τη μουσική και τα τραγούδια τους στο κοινό. Τρεις μήνες αργότερα, ο Μάνος Χατζιδάκις τον παρουσίασε στο θεατρόφιλο κοινό με ευχές και θερμά λόγια, στη «Μαγική Πόλη», την παράσταση που ανέβασε με τον Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο «Παρκ».

Ηταν το «βάπτισμα» του συνθέτη Χρήστου Λεοντή. Φέτος κλείνουν 60 χρόνια σ' αυτό το ταξίδι. Αυτή η συγκυρία δίνει την ευκαιρία στον Χρήστο Λεοντή να ξαναβρεθεί και να συνταξιδέψει πάλι με το κοινό που αγάπησε τα τραγούδια του, σε μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο...», στο Ηρώδειο, σήμερα Τρίτη 26 Σεπτέμβρη, μια παράσταση που θα ανατρέξει σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της εξηντάχρονης πορείας.

Ο Χρήστος Λεοντής γράφει ανάμεσα σε άλλα:

«Στην 60χρονη αυτή πορεία οι εμπειρίες ήταν πολλές. Μου έδωσαν στη μετουσίωσή τους τραγούδια λυρικά, ερωτικά, χορευτικά, στοχαστικά κ.λπ. Μ' αυτά, μαζί ονειρευτήκαμε, αγαπήσαμε, αγωνιστήκαμε... Μαζί πορευτήκαμε αναζητώντας την ομορφιά και την ελπίδα (...).

Τα τραγούδια που θα σας παρουσιάσω, με τους υπέροχους συνεργάτες μου, μουσικούς, τραγουδιστές και φίλους από το θέατρο, συμπεριλαμβάνονται είτε σε κύκλους τραγουδιών είτε προέρχονται από το θέατρο. Μερικοί απ' αυτούς: "Καταχνιά", "Καπνισμένο Τσουκάλι", "Πρωινό Αστρο", "Αχ! Ερωτα", και από τις παραστάσεις "Χελιδών Ηδομένη", "Καντάτα Ελευθερίας", "Ερωτας Αρχάγγελος", "Φλόγα που καίει", αλλά και ακυκλοφόρητα...».

Ερμηνεύουν: Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ιωάννα Φόρτη, Αγγελική Τουμπανάκη.

Εκτακτη συμμετοχή: Maria del Mar Bonet.

Φιλική συμμετοχή: Σταμάτης Κραουνάκης.

Συμμετέχουν οι χορωδίες «Ambitus» και των δήμων Κηφισιάς και Βύρωνα.

Την ορχήστρα διευθύνει ο Χρήστος Λεοντής.

Παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης.

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο «Σπίτι του Ηθοποιού» για την ενίσχυση των σκοπών του.

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr, 210.7234.567.

Μια πρώτη συμφωνία πέτυχαν οι σεναριογράφοι μετά από πέντε μήνες απεργίας

Από τις κινητοποιήσεις
Από τις κινητοποιήσεις
Το σωματείο των σεναριογράφων των ΗΠΑ (WGA) και οι μεγάλες εταιρείες του Χόλιγουντ κατέληξαν χτες σε μια πρώτη συμφωνία για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, μετά από έναν μεγάλο απεργιακό αγώνα που διήρκεσε σχεδόν πέντε μήνες.

Η διαπραγματευτική επιτροπή κατέληξε σε μια δοκιμαστική συμφωνία με τους παραγωγούς για το 2023, δηλαδή μια συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα σημεία. Οι σεναριογράφοι, βέβαια, κρατούν τις επιφυλάξεις τους και προτρέπουν τα μέλη τους να μη σπάσουν την απεργία μέχρι να εκδοθεί το τελικό Μνημόνιο Συμφωνίας με τους παραγωγούς (AMPTP), διότι οι διαδικασίες διασφάλισης της συμφωνίας είναι αρκετές.

Το κείμενο δεν έχει αποσταλεί ακόμα στα μέλη και δεν έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα. Ετσι, λοιπόν, η διαπραγματευτική επιτροπή θα ψηφίσει εάν θα προτείνει τη συμφωνία στα αντίστοιχα συμβούλια της Ανατολικής και Δυτικής Ακτής, τα οποία με τη σειρά τους θα ψηφίσουν εάν θα επιτρέψουν την ψηφοφορία επικύρωσης της σύμβασης από τα μέλη του σωματείου. Εάν λοιπόν εγκριθεί το τελικό κείμενο από τα μέλη του σωματείου, τότε μόνο το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν και πότε θα σταματήσει την πολύμηνη απεργία. Από χτες πάντως ανέστειλαν τις πικετοφορίες του σωματείου.

«Μπορούμε να πούμε, με μεγάλη υπερηφάνεια, ότι αυτή η συμφωνία είναι εξαιρετική - με ουσιαστικά κέρδη και προστασίες για τους συγγραφείς σε κάθε τομέα» ανάφερε σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, ενώ εξήρε και την επιμονή, την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα, αλλά και τη συνεννόηση με το αδερφό σωματείο των ηθοποιών ως τα στοιχεία που έκαναν τους παραγωγούς να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επιστρέφει η «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Σοστακόβιτς

Dimitris Sakalakis

Μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές της των τελευταίων ετών αναβιώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Η «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ», η εμβληματική όπερα του 20ού αιώνα, το αριστούργημα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, επιστρέφει στην αίθουσα «Στ. Νιάρχος» της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ, στις 21, 24, 27, 31 Οκτώβρη και στις 5, 9 Νοέμβρη.

Η υπόθεση της «Λαίδης Μάκβεθ του Μτσενσκ» αφορά την Κατερίνα Ισμαΐλοβα, σύζυγο ευκατάστατου εμπόρου - κουλάκου στην προεπαναστατική Ρωσία, η οποία νιώθει παραμελημένη και εγκλωβισμένη στον γάμο της. Ερωτεύεται έναν άλλο άνδρα και για χάρη του φτάνει έως τον φόνο του πεθερού και του συζύγου της... Σύμφωνα με τον ίδιο τον συνθέτη, «θα ονόμαζα τη Λαίδη Μάκβεθ όπερα τραγική - σατιρική. Παρά το γεγονός ότι η Κατερίνα δολοφονεί τον άντρα της και τον πεθερό της, εξακολουθώ να την συμπονώ. Προσπάθησα να ζωγραφίσω το περιβάλλον της με σκοτεινά, σατιρικά χρώματα. Η λέξη "σατιρικά" δεν έχει την έννοια του αστείου ή του σκωπτικού. Αντίθετα, στη Λαίδη Μάκβεθ ήθελα να ξεσκεπάσω την πραγματικότητα και να προκαλέσω ένα αίσθημα μίσους απέναντι στην τυραννική και εξευτελιστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπιτικό του Ρώσου εμπόρου».

Η σύνθεση της όπερας, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '30, δεν είναι τυχαία. Είναι η περίοδος της κολεκτιβοποίησης, οπότε διεξάγεται η πάλη της εργατικής εξουσίας ενάντια στους κουλάκους, καπιταλιστές της υπαίθρου που διέθεταν στην κατοχή τους μέσα παραγωγής και μέσω δολιοφθορών, αρνήσεων συγκομιδής, δολοφονιών και ένοπλων επιθέσεων επιδίωκαν τη διατήρηση της θέσης τους ως εκμεταλλευτών και την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας. Ο Σοστακόβιτς εμπνέεται από τη διαπάλη αυτή και γράφει τη συγκεκριμένη όπερα.

Αλλωστε, βασική αντίληψη του Σοστακόβιτς για τον ρόλο του ως συνθέτη - όσο κι αν μέχρι και τις μέρες μας η αστική κριτική αποπειράται να τον φέρει σε αντιπαράθεση με την κοινωνία που του έδωσε όλες τις δυνατότητες να μεγαλουργήσει, χρησιμοποιώντας σε αυτή την επίθεση και τη «Λαίδη Μάκβεθ» - ήταν η εξής: «Είμαστε σοσιαλιστές ρεαλιστές. Προσπαθούμε να γνωρίσουμε την πραγματικότητα στην επαναστατική της εξέλιξη, σε αυτή να διαβλέψουμε την πάλη του καινούργιου ενάντια στο παλιό κι ετοιμοθάνατο. Και, ακόμα περισσότερο, με την Τέχνη μας θέλουμε να βοηθήσουμε στο σιγούρεμα της νίκης του καινούργιου!».

Διευθύνει ο Φαμπρίτσιο Βεντούρα, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Φανί Αρντάν.

Στον ρόλο του τίτλου η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος Σβετλάνα Σοζντάτελεβα, τον ρόλο του Σεργκέι θα ερμηνεύσει ο τενόρος Σεργκέι Σεμισκούρ και αυτόν του Μπόρις ο Γιάννης Γιαννίσης. Μαζί τους οι μονωδοί και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Προπώληση: Ταμεία της ΕΛΣ (καθημερινά 9.00 - 21.00 | 2130885700) και www.ticketservices.gr.

«Στα φτερά της πεταλούδας»

Σε ένα μελωδικό ταξίδι αφιερωμένο στο έργο του Νίκου Κυπουργού, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κώστα Ιωαννίδη, προσκαλεί το κοινό η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Χαλανδρίου σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στις 9 το βράδυ στο θέατρο της Ρεματιάς.

Από τη συμβολή του στη θρυλική «Λιλιπούπολη» ως την ογκώδη του παραγωγή για το θέατρο και τον κινηματογράφο και τις σημαντικές δουλειές του για το μουσικό θέατρο, το έργο του Νίκου Κυπουργού δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς επιτυγχάνει τον σπάνιο άθλο να γεφυρώνει τη μουσική ευφυΐα, την ευρηματικότητα και την υψηλή αισθητική με την απήχηση σε ένα ευρύτατο ακροατήριο όλων των ηλικιών.

Μουσικές από το πλούσιο κινηματογραφικό έργο του Νίκου Κυπουργού (για ταινίες όπως οι «Rom», «Aenigma est», «Ο δραπέτης» κ.ά.), από τον περίφημο κύκλο τραγουδιών «Τα μυστικά του κήπου» καθώς και αυτοτελή οργανικά έργα («Silent Woman», «Αναφορά στον Μόραλη», «Parade») απαρτίζουν ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό στο χτες και στο σήμερα, στην Ανατολή και στη Δύση.

Τα κείμενα της συναυλίας υπογράφει η Μαρία Παπαγιάννη, τη μεταγραφή για ορχήστρα πνευστών ο Μαρίνος Γαλατσινός και τη σκηνοθεσία ο Θοδωρής Αμπαζής. Στην αφήγηση ο Μανώλης Μαυροματάκης.

Ελεύθερη είσοδος με δελτίο εισόδου από το more.com.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ