ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
«Ψαλιδίζουν» το εισόδημα των εργαζόμενων

Μείωση στο εισόδημά τους φέρνει η νέα διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που συνυπέγραψαν διοίκηση και ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣ. Κάποιοι άλλοι εισπράττουν από παντού...

Τις απώλειες που φέρνει στο εισόδημα των εργαζομένων του ΟΤΕ η νέα, διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) αποκαλύπτει η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση - ΟΤΕ» (ΕΣΚ). Παράλληλα, η ΕΣΚ καταγγέλλει συνδικαλιστικά στελέχη που καταλαμβάνουν διάφορες θεσούλες, εξασφαλίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές ετησίως, ως «πριμ», «μπόνους» κλπ.

Πριν μερικές ημέρες, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣ (πρόσκειται στο ΣΥΝ) - συνυπέγραψε με τη διοίκηση του Οργανισμού, ΣΣΕ για τα έτη 2001-2. Οι δυο πλευρές κάνουν λόγο για αυξήσεις 3,3% ετησίως. Λίγο πριν την υπογραφή, η πλειοψηφία «διεκδικούσε» αυξήσεις 7-8%, απορρίπτοντας πρόταση της διοίκησης για απόδοση «πριμ».

Τελικά, και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ, υπέγραψαν ΣΣΕ με τον τρόπο των τεσσάρων ετεροχρονισμένων δόσεων (καταβολή από 1/6 και 1/12 εκάστου χρόνου), που μεταφέρουν την εφαρμογή της στο 2003. Η παράταξη σημειώνει σκωπτικά ότι ήταν τέτοια η αξία της σύμβασης για τους εργαζομένους και φέτος, που ακόμα και ο πρόεδρος του ΟΤΕ Ν. Μανασής δεν άντεξε και αποφάσισε, χωρίς να το ζητήσει η ΟΜΕ, να δώσει επιπλέον 100.000 δρχ. ως «μπόνους».

Προσθέτει ότι η διοίκηση του ΟΤΕ εξασφάλισε με τη ΣΣΕ: Την απαρέγκλιτη τήρηση της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας. Εργασιακή ειρήνη στη διάρκεια της οποίας θα προωθήσει απρόσκοπτα τα όποια σχέδιά της. Την παραπέρα μείωση του μόνιμου προσωπικού, που θα επιφέρει μεγαλύτερη εντατικοποίηση και υπερεκμετάλλευση της εργασίας και νέα μείωση των δαπανών μισθοδοσίας. Τη μεθόδευση ενός πιο «απλού μισθολογίου», που θα διαχωρίσει το «απλό» προσωπικό από τα αδρά αμειβόμενα στελέχη. Το ελαστικό ωράριο, μέχρι τις 5 μμ. Και το πάγωμα και την απαξίωση ειδικών επιδομάτων, τη θεσμική πλέον μείωση του οικογενειακού επιδόματος.

Η μείωση

Η ΕΣΚ μέσα από παραδείγματα δείχνει πόσα χάνουν οι εργαζόμενοι με τη νέα ΣΣΕ: Με μείωση στο εισόδημα του 2001 γύρω στο 6,3% (3,5% ο προβλεπόμενος πληθωρισμός, 1,3% επιπλέον κρατήσεις για διάφορα Ταμεία, 1,5% αύξηση φορολογίας), η ΣΣΕ δίνει μια μέση αύξηση για το 2001 περίπου 2,3% και με το μπόνους των 100.000 του Ν. Μανασή περίπου 4-5%. Δηλαδή η απώλεια στο εισόδημα το 2001, ορίζεται σε 1,5 - 2,5%.

Για το 2002, η ΣΣΕ αποδίδει μέση αύξηση περίπου 7-8,5%. Αν οι απώλειες είναι ίσες με αυτές του 2001 (6,3%), προκύπτει μια μέση αύξηση 0,5 - 2%. Συνολικά στη διετία το εισόδημα μειώνεται κατά 1-2%.

Οι «ημέτεροι»

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αυτές οι 100.000 δρχ. αποτελούν το φύλλο συκής «για την "εθελόδουλη" με το αζημίωτο στάση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ και τους συν αυτοίς. Προσπαθεί να συγκαλύψει τα "30 αργύρια" των αμοιβών των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ στα διάφορα ΔΣ των θυγατρικών του ΟΤΕ και των άλλων ΔΕΚΟ, το όργιο του "κάτω - πάνω κλπ από το τραπέζι" μοιράσματος σε ημετέρους, στελέχη και εκατοντάδων εκατομμυρίων σαν πριμ, μπόνους, "έξοδα παράστασης" σε δεκάδες επιτροπές αξιολόγησης, διαχείρισης κλπ, που δημιουργούν μια προκλητική κατάσταση για τους απλούς εργαζομένους». Συμπληρώνει ότι υπάρχουν στελέχη που εισπράττουν μόνο από επιτροπές γύρω στο ένα εκατ. δρχ. το μήνα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Η κυβέρνηση το ρίχνει στη... «νέα μεγάλη ιδέα»

Τους γνωστούς μεγαλοπρεπείς χαρακτηρισμούς περί «εθνικής υπόθεσης» και «μεγάλου εθνικού στοιχήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004», επανέλαβε χτες για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην πρώτη του επίσκεψη στην έδρα της «Αθήνα 2004».

Με αυτό τον τρόπο έγινε το πρώτο βήμα στις προθέσεις της κυβέρνησης να ρίξει το βάρος της στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, με σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, ώστε να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, αλλά και να ξεχαστούν τα εσωκομματικά μαχαιρώματα...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «τις επόμενες βδομάδες, τους επόμενους μήνες, θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας, ώστε στο τέλος του έτους να έχουμε πλήρως ικανοποιήσει τους στόχους που θέσαμε για το 2001».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός - μεταξύ άλλων - ζήτησε «η προετοιμασία της διοργάνωσης να χαρακτηρίζεται από παραγωγικό, γόνιμο και θετικό κλίμα και δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και ιδιοτελών επιδιώξεων».

Ο Κ. Σημίτης, κατέληξε λέγοντας ότι «το 2004 θα είμαστε όλοι υπερήφανοι για την Ελλάδα. Θα είμαστε η πιο μικρή, σήμερα, χώρα που θα έχει οργανώσει με επιτυχία το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός τους κόσμου». Ασχέτως, αν μέχρι τότε η ανεργία θα έχει αυξηθεί και η συνταξιοδότηση θα γίνεται στα πολύ βαθιά γεράματα. Σημασία έχει ότι θα έχουμε καταφέρει να διοργανώσουμε το...«μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου».

Η Γ. Αγγελοπούλου και οι διευθυντές της Οργανωτικής Επιτροπής ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία σε όλους τους τομείς, ενώ ο Κ. Σημίτης ζήτησε από την πρόεδρο της εταιρίας να συνταχθεί μια έκθεση με τον απολογισμό της λειτουργίας της Οργανωτικής Επιτροπής τον τελευταίο ένα χρόνο.

Στο μεταξύ, «ανοιχτό» είναι το ενδεχόμενο να ταξιδέψει τελικά ο πρωθυπουργός στη Μόσχα την επόμενη βδομάδα και να παραστεί στις εργασίες της Συνόδου της ΔΟΕ, από τις οποίες θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.

ΠΕΣΙΝΕ
«Απέκλεισε» τη Φωκίδα

Με ευθύνη της εταιρίας «ΑΜΕ ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟ», θυγατρική της ΠΕΣΙΝΕ, έχει διακοπεί εδώ και μέρες η συγκοινωνία στον οδικό άξονα Λαμίας - Ναυπάκτου, στο σημείο που διέρχεται από τη Φωκίδα, με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στο νομό.

Οπως καταγγέλλει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Φωκίδας, στο εργοτάξιο «Μουκεχρί» της εταιρίας, έγιναν εργασίες εξόρυξης βωξίτη, σε μικρό βάθος από την Εθνική οδό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα στο πέτρωμα που έφτασε μέχρι το οδόστρωμα, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των διερχόμενων αλλά και των εργαζόμενων στο εργοτάξιο.

Ωστόσο, καμία διαδικασία εναντίον την εταιρίας δεν έχει κινηθεί. «Για μας - τονίζει η ΝΑΣ σε ανακοίνωσή της - είναι άξιο απορίας που δεν έχει κινηθεί η αυτόφωρος διαδικασία για τους υπεύθυνους και που τα τηλεοπτικά κανάλια δεν ενδιαφέρθηκαν για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Η αυτόφωρος διαδικασία δεν εφαρμόζεται ποτέ για το μεγάλο κεφάλαιο. Θα είχε εφαρμοστεί αν έκαναν κατάληψη της Εθνικής οδού αγρότες ή εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Τότε πιθανόν θα είχαν λόγο οι εισαγγελείς, σίγουρα θα πλάκωναν τα ΜΑΤ, θα είχαμε επιχειρήσεις τύπου "βουλκανιζατέρ" όπως στη Θεσσαλία. Οσο για τα κανάλια των Αλαφούζων, Λαμπράκηδων κλπ., δεν τα απασχολούν τέτοια σοβαρά προβλήματα, είναι θέμα ταξικής αλληλεγγύης των ιδιοκτητών τους προς άλλα τμήματα του κεφαλαίου».

Τέλος, η ΝΑΣ καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο που απέφυγε να συζητήσει το θέμα στην πρόσφατη συνεδρίασή του και για την παθητική του στάση στο αίτημα της εταιρίας να συνεχιστεί η παράταση διακοπής της συγκοινωνίας μεταξύ Αμφισσας και Λιδορικίου.

Εν λευκώ!

«Εχω εμπιστοσύνη. Υπογράφω εν λευκώ»! Αυτή ήταν η απάντηση του δημάρχου Πειραιά Χρ. Αγραπίδη στην επισήμανση της Γιάννας Αγγελοπούλου, «ελπίζω να ξέρετε τι υπογράφετε», κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του δήμου με τον Οργανισμό «Αθήνα 2004». Ανεξάρτητα από το τι γνώριζαν οι δύο υπογράφοντες, κατά τη γνώμη τους, οι υπόλοιποι παραβρισκόμενοι, και κατ' επέκταση ο λαός του Πειραιά, δε χρειάζεται να ξέρουν τι αποφασίστηκε.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Οργανισμού λέγοντας ότι «ο Πειραιάς θα φιλοξενήσει τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που θα μεταφέρουν επιβάτες υψηλού εισοδήματος», είχε αποκαλύψει ποιοι θα ωφεληθούν από την όλη ιστορία. Αλλά και ο δήμαρχος στην αντιφώνησή του επισημαίνοντας πως «αρκετές από τις ιδέες μας είναι δυνατόν να προσελκύσουν χορηγικά τον εφοπλιστικό κόσμο, εντάσσοντας και τη ναυτιλία στο δυναμικό των Αγώνων» και ότι «είναι προτιμότερο ξενοδοχεία με θέα τη θάλασσα από ξενοδοχεία με θέα το μπετόν της πόλης», έδειξε ότι έχει αφομοιώσει πλήρως το μήνυμα της κυρίας Γιάννας. Ως εκ τούτου, δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπογράψει «εν λευκώ».

Το μέρισμα των δικηγόρων

Αρχισε από χτες η διανομή του μερίσματος για το πρώτο εξάμηνο του 2001 στους 17.000 περίπου δικηγόρους της Αθήνας. Το μέρισμα είναι 140.000 δραχμές για κάθε δικηγόρο και μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς φέτος υπήρξαν μηδενικά έσοδα από το «Λογαριασμό του Ταμείου Συνεργασίας». Οι δύο άλλες πηγές για το δικηγορικό μέρισμα είναι τα συμβόλαια και οι συνδικίες.

Την περσινή χρονιά το Ταμείο Συνεργασίας είχε αποδώσει έσοδα το πρώτο εξάμηνο 497 εκατ. και το δεύτερο εξάμηνο 212 εκατ. δραχμές. Ωστόσο, δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 1093/80 για παρακράτηση της δικηγορικής αμοιβής από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την απόδοσή του στο ΔΣΑ.

ΝΑΤΑΣΑ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
Αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της

Ελαφρά βελτίωση παρουσιάζει η υγεία της ηθοποιού Νατάσας Γερασιμίδου, που νοσηλεύεται ύστερα από απεργία πείνας στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η δημοφιλής ηθοποιός επανέλαβε στη μητέρα της που την επισκέφθηκε χτες ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της, διαμαρτυρόμενη για τα προσφυγικά κληροτεμάχια του Πανοράματος που το ΣτΕ πρόσφατα κήρυξε αναδασωτέα.

«Τα λευκά της αιμοσφαίρια είναι πολύ πεσμένα αλλά το ηθικό της είναι ανεβασμένο και, να το πω εγώ κι ας είμαι μητέρα, είναι ηρωίδα», δήλωσε η μητέρα της βγαίνοντας από το νοσοκομείο. «Το δίκαιο θα πρέπει να αποδοθεί χωρίς να έχουμε θύμα, γιατί δε βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας τον αγώνα της και μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου, η Νατάσα έστειλε στα αγαπημένα της πρόσωπα, που περιμένουν έξω από το Θεαγένειο, ένα σημείωμα όπου έγραφε ότι «οι ανεύθυνοι που δε φροντίζουν να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 400 οικογένειες του Πανοράματος, την οδήγησαν στο σημείο να κατανοήσει ακόμη μια φορά πόσο σπουδαίος είναι ο αγώνας της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ