ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κόντρα στην τρομοκρατία υπερασπιζόμαστε την κοινωνική ασφάλιση

Στις 7.30 το απόγευμα, σήμερα, στην πλατεία Κάνιγγος

Σε βήμα καταδίκης της κυβερνητικής τρομοκρατίας και της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων μετατρέπεται το συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης που διοργανώνει σήμερα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες και βιοτέχνες, άνεργοι, συνταξιούχοι, σπουδαστές και φοιτητές θα διαδηλώσουν κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, διεκδικώντας τα δικά τους αιτήματα για την κοινωνική ασφάλιση, και θα δώσουν αγωνιστική απάντηση στην πρόκληση της κυβέρνησης, να σύρει στην ανάκριση επτά συνδικαλιστικά στελέχη. Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο γίνονται στις 7 μ.μ. στην πλατεία Βάθης, στην πλατεία Κάνιγγος και στην Ομόνοια.

Η προχτεσινή κλήση σε απολογία στην 11η πταισματοδίκη Αθηνών, των επτά στελεχών του ΠΑΜΕ, Γ. Μαυρίκου, Α. Ζαζόπουλου, Γ. Πάσουλα, Δ. Βανδώρου, Π. Σοφού, Β. Βακάλη και Β. Σαραντόπουλου για την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας στις 5 Απρίλη και με χαλκευμένες κατηγορίες, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στα συνδικάτα και στους εργαζόμενους. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει τα αντιασφαλιστικά της μέτρα, δε διστάζει να καταφύγει στο γνωστό της ολισθηρό δρόμο της κρατικής τρομοκρατίας και της απαγόρευσης ουσιαστικά κάθε συνδικαλιστικής δράσης. Στο στόχαστρο της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης μπήκαν πρωτοπόρα συνδικαλιστικά στελέχη, μπήκε το ίδιο το δικαίωμα των εργαζομένων να διαδηλώνουν, να συγκεντρώνονται και να κάνουν πορείες.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το διάτρητο κατηγορητήριο που περιέχεται στην κλήτευση για δήθεν διατάραξη της οικιακής ειρήνης, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παρακώλυση συγκοινωνιών κλπ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που η κυβέρνηση επιχείρησε να καταστείλει κινητοποιήσεις με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», ήταν στην περίπτωση των αγροτικών αγώνων, στέλνοντας χιλιάδες αγρότες στα γνωστά αγροτοδικεία. Εντύπωση προκαλεί και η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε και διεκπεραιώθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία. Η κατά τ' άλλα βραδυπορούσα και ταλαιπωρούσα χιλιάδες συμπολίτες μας, «δικαιοσύνη» του αστικού κράτους, ξεκίνησε την ίδια μέρα του συλλαλητηρίου τις ανακρίσεις που κατέληξαν στην κλήτευση σε απολογία μέσα σε μερικές βδομάδες, όταν πιο σοβαρές περιπτώσεις απονομής δικαιοσύνης σέρνονται για χρόνια. Αλλά όταν είναι να διωχτούν αγωνιστές, να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση, η κυβέρνηση βρίσκει τρόπους να «σπρώξει» την πολιτική της. Είναι και αυτό μια ακόμη απόδειξη ότι η επιχείρηση δίωξης είναι καθαρά πολιτική υπόθεση, πέραν του διάτρητου των κατηγοριών.

Η δόλια προσπάθεια της κυβέρνησης ν' ανακόψει τις εργατικές κινητοποιήσεις με το «κράτος» του νόμου και του αστυνόμου, επιβεβαιώνει και με αυτό τον τρόπο ότι κυβέρνηση και ΣΕΒ δεν πήραν τίποτα πίσω, από τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια. Ο «κοινωνικός διάλογος» είναι η άλλη πλευρά της ίδιας αντεργατικής τους πολιτικής. Γι' αυτό σήμερα στην Αθήνα, αλλά και σε Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς 8 μ.μ., Καβάλα, κεντρική πλατεία στις 8 μ.μ., Κέρκυρα, έξω από το Εργατικό Κέντρο στις 8.30 μ.μ. και Λιβαδειά, στην κεντρική πλατεία 8.30 μ.μ. εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες θα δώσουν την απάντηση που πρέπει.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων

Να τερματιστεί η προσπάθεια περιστολής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ποινικοποίηση των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων, που προκαλεί η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, αξιώνει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του, Αντ. Σκυλλάκος, Ν. Γκατζής και Π. Κοσιώνης προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Πρόνοιας και, Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση, έχει σαν αναγκαίο συμπλήρωμά της την κινητοποίηση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών, προκειμένου να κατασταλούν οι δίκαιες εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις με την ένταση της αστυνομικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των λαϊκών αγώνων. Ετσι:

  • Καλούνται σε απολογία με χαλκευμένες κατηγορίες επτά στελέχη του ΠΑΜΕ, για το "έγκλημα" της συμβολικής κατάληψης του υπουργείου Εργασίας στις 5 Απρίλη 2001, στα πλαίσια του μεγάλου συλλαλητηρίου ενάντια στο αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Σύρονται στα δικαστήρια οι γιατροί του ΙΚΑ, με προσφυγή του διοικητή του Ιδρύματος, με στόχο να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα και οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις, που στρέφονται ενάντια στα ανθυγιεινά κυβερνητικά σχέδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επιδιώκουν να σταματήσει η ομηρία των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Αποκαλύπτεται στο Βόλο - με την επίσκεψη αστυνομικών στο σπίτι στελέχους του Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ που ζητούσαν "πληροφορίες" για τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ - ότι βρίσκεται σε εφαρμογή επιχείρηση παρακολούθησης στελεχών του ΚΚΕ από την Αστυνομία (και πιθανόν και από άλλες ελληνικές ή ξένες υπηρεσίες) σε μια ολοφάνερη προσπάθεια - εκτός των άλλων - και εκφοβισμού των εργαζομένων, όλου του αγωνιζόμενου λαού της Θεσσαλίας.
  • Υποθάλπεται και γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας, με πιο πρόσφατο γνωστό περιστατικό, την περίπτωση της τέως προέδρου του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Εύας Μελά, η οποία όταν διαμαρτυρήθηκε για τη βάναυση συμπεριφορά αστυνομικού οργάνου σε βάρος αλλοδαπών στα γραφεία του δήμου Αθήνας, τη Δευτέρα 2-7-2001, όπου προσπαθούσαν να προμηθευτούν τα έγγραφα για την έκδοση άδειας παραμονής, προπηλακίστηκε η ίδια και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, ενώ η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ δε φαίνεται διατεθειμένη να δώσει συνέχεια στο θέμα, υιοθετώντας ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία των αστυνομικών οργάνων σε βάρος αλλοδαπών και Ελλήνων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε όχι μόνο να μην ενθαρρύνονται, αλλά και να ελεγχθούν αποτελεσματικά η αυθαιρεσία και οι προσπάθειες της Αστυνομίας για την τρομοκράτηση του λαού και επίσης να τερματιστεί η προσπάθεια περιστολής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ποινικοποίηση των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων που προκαλεί η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική;».

Καταδικάζουν και καλούν στο συλλαλητήριο

Στο εδώλιο της λαϊκής οργής και της έντονης συνδικαλιστικής κριτικής στέκεται η κυβέρνηση μετά την προκλητική της επιχείρηση να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Συνδικάτα και άλλοι φορείς, ο ένας μετά τον άλλο, με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την απόπειρα δίωξης των επτά στελεχών του ΠΑΜΕ για την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας στις 5 του Απρίλη και καλούν τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά στο σημερινό συλλαλητήριο.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση τρομοκρατίας, που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και του λαϊκού κινήματος, και την προειδοποιεί ότι αυτή η πολιτική δε θα περάσει.

Η κατάληψη του υπουργείου - τονίζει στην καταγγελία του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας - ήταν μια εκδήλωση αγωνιστικής διαμαρτυρίας, η οποία είχε μοναδικό σκοπό να αποτρέψει το μαζικό έγκλημα που επιχειρεί να διαπράξει η κυβέρνηση με την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες.

Να αποσυρθούν τώρα οι φασιστικές μεθοδεύσεις και οι καταγγελίες σε βάρος των συναδέλφων τους και των στελεχών του ΠΑΜΕ, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα το βρει και πάλι μπροστά της και ας αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες σε ό,τι συμβεί.

Στα πρόσωπα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ -τονίζει στην καταγγελία της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) - επιχειρείται η ποινικοποίηση και η κατασυκοφάντηση των αγώνων του λαού για δημοκρατία, συνδικαλιστικές ελευθερίες, για καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή.

Με κοινή ανακοίνωσή τους επτά συνταξιουχικές Ομοσπονδίες (ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-Δημοσίου), που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων της χώρας, καταγγέλλουν «τη μεθοδευμένη επίθεση της κυβέρνησης, που επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και τους αγώνες των εργαζομένων. Οι στημένες κατηγορίες σε βάρος των επτά στελεχών του ΠΑΜΕ στόχο έχουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, να τρομοκρατήσουν τα λαϊκά στρώματα, ώστε να περάσουν την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - τονίζουν το Σωματείο Μαγείρων και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού - δεν κατάλαβε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στην αλαζονική και τρομοκρατική της πολιτική. Δεν κατάλαβε ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Προσπαθεί με δικαστήρια να σταματήσει το ποτάμι του λαού. Δεν ξέρει ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω!».

Τη νέα τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος των αγώνων του εργατικού κινήματος, επιχειρώντας να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ-«ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Την αυταρχική κυβερνητική δίωξη των 7 συνδικαλιστών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που καλούνται ν' απολογηθούν για την κατάληψη στις 5 του Απρίλη του υπουργείου Εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Καρδίτσας.

ΔΙΚΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΔΥΣΤΟΣ»
Αθλιο αλισβερίσι και αλλοίωση στοιχείων

Ανάγλυφη εικόνα για τη «βρόμικη» επιχείρηση που στήθηκε με σκοπό να αλλοιωθούν τα στοιχεία που έδειχναν ότι το τραγικό ναυάγιο του τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ» της ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ) αποτέλεσε καθαρό ναυτικό έγκλημα με θύματα 20 ανθρώπους, έδωσε χτες στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο πραγματογνώμονας Ν. Πετρόγκονας, ο οποίος μαζί με άλλους τρεις είχε διενεργήσει, με εντολή εισαγγελέα, έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν το τουμπάρισμα του πλοίου στις 28 Δεκέμβρη 1996, ανοιχτά της Κύμης. Ταυτόχρονα από την κατάθεση αυτή αποκαλύφθηκε η... ανατριχιαστική ευκολία με την οποία ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στα πλοία, αδιαφορώντας αν αυτά είναι «κουρέλια». Μάλιστα ο μάρτυρας έκανε λόγο για «επιθεωρητάκους» - στους οποίους προφανώς συμπεριλάμβανε και αυτούς των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας - που καλούνται από τους εφοπλιστές όχι για έλεγχο και υποδείξεις για την αξιοπλοΐα των πλοίων, «αλλά μόνο για υπογραφή»! Συνολικά από τη μέχρι τώρα διαδικασία της δίκης για το τραγικό ναυάγιο του «ΔΥΣΤΟΣ», έχει αναδυθεί μπόλικη δυσοσμία για τις δοσοληψίες εφοπλιστών - «Ελληνικού Νηογνώμονα» - ΥΕΝ. Γίνεται πλέον χειροπιαστό αυτό το άθλιο αλισβερίσι σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Ειδικότερα ο Ν. Πετρόγκονας επιβεβαίωσε την ύπαρξη ρηγμάτων στο πλοίο και επιθεμάτων και έκανε σαφές ότι: «Αν δοθούν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε πλοίο με επιθέματα, αυτό είναι παρανομία». Ανέφερε ότι έγιναν κάποιες επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο, οι οποίες «δεν ήταν οι ενδεδειγμένες». Κατέθεσε ακόμα ότι η εταιρία παράνομα είχε χαρακτηρίσει τον κενό χώρο που είχε δημιουργηθεί, από τη μετασκευή του πλοίου, μεταξύ του παλιού αμπαριού και του καινούργιου, ως «δεξαμενή έρματος», προκειμένου να μειώσει την ολική χωρητικότητα του πλοίου, με αποτέλεσμα να πληρώνει λιγότερο φόρο και βέβαια να έχει λιγότερο πλήρωμα. Ο επιθεωρητής απέκλεισε ως αίτιο την εσωτερική κατάρρευση τοιχωμάτων του πλοίου και απέδωσε το ναυάγιο σε εισροή υδάτων από τα ρήγματα και στην αριστερή απότομη στροφή που φέρεται να πήρε το πλοίο σε συνδυασμό με τη φουρτούνα. Τη στροφή ο μάρτυρας την απέδωσε σε διάφορα ενδεχόμενα, όπως το πλοίο να έμεινε ακυβέρνητο από μπλακ άουτ, ή να κόλλησε το πηδάλιο, ή ότι έστριψε ο πλοίαρχος «επειδή κατάλαβε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά από ενδεχόμενη εισροή υδάτων και θέλησε να πάει στη Σκυροπούλα για να δει τι συμβαίνει».

Αλλοίωση στοιχείων

Ο πραγματογνώμονας απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι αποτελεί γι' αυτόν «ναυπηγικό πρόβλημα» το γεγονός ότι ενώ το πλοίο βρισκόταν επί 5 μέρες στην επιφάνεια «ξαφνικά χάθηκε όλη αυτή η εφεδρική πλευστότητα και μέσα σε 4,5 ώρες το πλοίο βούλιαξε. Αρχισε να βουλιάζει στις 3 τα ξημερώματα χωρίς να μας ειδοποιήσει κανείς. Δεν καταλάβαμε γιατί σταμάτησαν μάλιστα και την παροχή αέρα που διενεργούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες για να μείνει το πλοίο στην επιφάνεια και να διενεργηθεί η πραγματογνωμοσύνη». Κατέθεσε ακόμα ότι «ειδοποιήσαμε ότι στις 6 Φλεβάρη 1996 θα διενεργούσαμε συμπληρωματική βιντεοσκοπική λήψη για να ελέγξουμε ορισμένα βασικά σημεία. Στις 5 Φλεβάρη μας είπαν ότι έγινε έκρηξη, επειδή ο ασφαλιστής του ασφαλιστικού ομίλου κ. Νίκανδρος ζήτησε να κοπεί ένα κομμάτι λαμαρίνας του πλοίου για να παχυμετρηθεί. Πρόκειται για απόφαση ξαφνική του κ. Νίκανδρου, αφού δεν είχε ενημερωθεί κανείς». Σημείωσε ακόμα ότι όλοι οι δύτες που διενεργούσαν τις καταδύσεις ήταν υπό τον έλεγχο της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Παρόντες ήταν βέβαια λιμενικοί και ανακριτές, όμως όταν προσφέρθηκε να συμμετάσχει και το Πολεμικό Ναυτικό, το έδιωξαν. Να σημειωθεί ότι πλοιοκτήτες και «Νηογνώμονας» προσπαθούν να αποδώσουν στην έκρηξη την ύπαρξη ρήγματος και επιθέματος στο Νο2 αμπάρι, πράγμα που ο πραγματογνώμονας απέρριψε.

Πάνε τη ΓΣΕΒΕΕ σε διάλογο - απάτη

Με ένα πραξικοπηματικό τρόπο η πλειοψηφία της ηγεσίας στη ΓΣΕΒΕΕ που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, συνεπικουρούμενη από τις ΑΣΚΕΒΕ και ΑΚΝΒ, επιδιώκουν να σύρουν τη Συνομοσπονδία σε άνευ όρων «διάλογο» με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Παρά την πρόσφατη απόφαση της ΓΣ, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου είναι 12 κομβικά σημεία στα οποία πρέπει να δεσμευτεί η κυβέρνηση, οι παραπάνω συνδικαλιστικές παρατάξεις, στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, αυθαίρετα, «έκοψαν» 6 σημεία, επιδιώκοντας να εγκλωβίσουν τη ΓΣΕΒΕΕ, σε ένα διάλογο - απάτη.

Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΗΚΕΒΕ): «καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ που στη συνεδρίαση του ΔΣ την 1/7/2001 με πραξικοπηματικό τρόπο προσπάθησε να ανατρέψει την απόφαση της ΓΣ στις 19-20/5/2001, η οποία θέτει ως προϋπόθεση τη δέσμευση της κυβέρνησης σε 12 σημεία για το Ασφαλιστικό, για συμμετοχή στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο.

Μετά την παρέλευση 40 ημερών και ενώ από τις πρώτες μέρες ο πρόεδρος προσπάθησε να αλλοιώσει τις αποφάσεις και το πνεύμα της ΓΣ, διαδίδοντας ψευδώς ότι η απόφαση του προεδρείου βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της ΓΣ. Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕΒΕ, με τη συνένοχη στάση και σε ρόλο συμπληρωματικό της ΑΣΚΕΒΕ και της ΑΚΝΒ, στα πλαίσια της γενικότερης συνεργασίας, συρρίκνωσαν τα 12 σημεία σε 6 και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που σκοπό έχει την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, προσπαθεί να εγκλωβίσει τη ΓΣΕΒΕΕ στο διάλογο - απάτη με το πρόσχημα να επιδώσει αντιπροσωπεία τις θέσεις στον υπουργό Εργασίας.

Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τους αγώνες των Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση και σκοπό έχουν να στηρίξουν τις αντιλαϊκές επιλογές της.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΗΚΕΒΕ) θεωρεί ότι τα 12 σημεία βρίσκονται στα πλαίσια της πρότασης της κυβέρνησης, δεν τα ψήφισε και θέση της είναι να μη συμμετέχει το συνδικαλιστικό κίνημα στο "διάλογο". Στήριξε την απόφαση στο προεδρείο για να δημιουργηθούν εμπόδια στη συμμετοχή.

Καλεί του Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους και αυτοκινητιστές να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και με κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους και τους αγρότες να μην επιτρέψουν να περάσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης».


ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ακαρπη συνεδρίαση για νέο ΔΣ

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, καθώς μετά από δύο συνεδριάσεις δεν κατάφερε να συγκροτηθεί σε σώμα. Η ευθύνη βαραίνει κυρίως την παράταξη της ΠΑΣΚ, καθώς δύο υποψήφιοί της, ο απερχόμενος πρόεδρος Χρ. Χρήστου και ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Δημ. Μπράτης, διεκδικούν τη θέση του προέδρου. Στη χτεσινή συνεδρίαση και ψηφοφορία έλαβαν: ο Χρ. Χρήστου 2 ψήφους, ο Δημ. Μπράτης 3, ο Β. Παλλιγιάννης, ο οποίος στηρίζεται από τη ΔΑΚΕ, 4 ψήφους, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ ΔΕΕ και της «Παρέμβασης» ψήφισαν λευκό.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Καταστατικό της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, αν μέσα σε 15 ημέρες δε συγκροτηθεί σε σώμα το ΔΣ με απόλυτη πλειοψηφία, την 15η μέρα συγκροτείται με σχετική πλειοψηφία.

Το «ευρώ» τους μάρανε

Ψάχναμε κι εμείς να βρούμε την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και τον πρόεδρό της Γ. Μίχα στα εργατικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν, στις περιοδείες στους χώρους δουλιάς, στις συνελεύσεις, στις απεργίες και τις περιφρουρήσεις, πουθενά! Και όμως εμφανίστηκαν! Αύριο, μέρα του Πανεργατικού Συλλαλητηρίου στην πλ. Κάνιγγος, η πλειοψηφία του ΕΚΠ μαζί με τη ΓΣΕΕ διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Κοινωνική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το ΕΥΡΩ»! Ανταποκρινόμενη λοιπόν στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για να σταματήσουν οι «αντιπαραθέσεις» και οι «κινητοποιήσεις», όχι μόνο δεν υλοποίησε τις αποφάσεις της, αλλά έχει το θράσος να προπαγανδίζει την ημερίδα στους εργαζόμενους του Πειραιά!

Πέντε μέλη της ΔΕΣΚ (ΕΣΑΚ) εκλεγμένα στη διοίκηση του ΕΚΠ, καταγγέλλουν τους συνδικαλιστές των ημερίδων και καλούν όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Πειραιά όχι μόνο να μην πάρουν μέρος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις - παρωδίες, αλλά να αντιδράσουν, να αντισταθούν και να συσπειρωθούν γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων Πειραιά.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Ζητούν σταθερή πληρωμή

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, από την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του Δήμου στα Ανω Λιόσια απαιτούν από τη δημοτική αρχή του Ν. Παπαδήμα την άμεση λύση των δίκαιων αιτημάτων τους. Παράλληλα, αύριο το πρωί, προχωρούν σε κατάληψη του δημαρχείου και άλλων κτιρίων του δήμου, ενώ στις 8.30 πμ πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στο δήμο. Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση λύση σε βασικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, ζητούν να σταθεροποιηθούν οι πληρωμές κάθε 1η και 16 του μηνός. Να δοθούν άμεσα τα χρέη σε γάλα, που υπολογίζονται σε 1.500 κούτες. Να πληρωθούν άμεσα τη δεύτερη δόση των αναδρομικών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Ούτε μια μέρα επανάπαυσης

Συνεχίζεται το μπαράζ κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις κατασκευές για την υπογραφή νέων διμερών συμβάσεων εργασίας που να ικανοποιούν τα αιτήματά τους για καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες εργασίας. Επιπλέον, οι κινητοποιήσεις αυτές απαντούν και στο νέο χτύπημα της κρατικής τρομοκρατίας που οδηγεί στον εισαγγελέα επτά στελέχη του ΠΑΜΕ (ανάμεσά τους και συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας) για το «έγκλημα» της συμβολικής κατάληψης του υπουργείου Εργασίας και του συλλαλητηρίου στις 5 του Απρίλη έξω απ' αυτό.

Με βάση το κείμενο των αιτημάτων που έχουν θέσει από κοινού το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας», η Πανελλήνια Ενωση Χειριστών και η Ενωση Ηλεκτρολόγων Αθήνας, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές αγώνα απαιτούν την ικανοποίηση των όσων διεκδικούν. Στα πλαίσια αυτά συνεχίζονται σήμερα οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στο νέο αερολιμένα Αθηνών και συγκεκριμένα στο εργοτάξιο της τεχνικής εταιρίας «Κωνσταντινίδη» από τις 7.30 το πρωί και ανά μία ώρα ως το τέλος των εργασιών. Επίσης, στάση εργασίας έχουν σήμερα και οι χειριστές μηχανημάτων στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ (12-3 η πρωινή, 3-6 η απογευματινή και 4-7 η νυχτερινή βάρδια).

Και οι ΕΒΕ στην Κάνιγγος

Με συμμετοχή της στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος, απαντά η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ στις τακτικές ελιγμού της κυβέρνησης και στην πρόθεση των ανώτερων συνδικαλιστικών ηγεσιών να πάνε σε «διάλογο» για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μετά από συνεδρίαση, η Γραμματεία της Παννατικής Επιτροπής Αγώνα αποφάσισε την έναρξη τρίμηνης περιόδου κινητοποιήσεων και συσκέψεων σε όλους τους χώρους των αρμοδιοτήτων της, ώστε να μην επιτραπεί στην κυβέρνηση να περάσει τα αντιδραστικά της σχέδια. Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «επειδή η υποχώρηση της κυβέρνησης είναι μία τακτική ελιγμού, στην οποία υποχρεώθηκε να προβεί εξαιτίας της μεγάλης αντίδρασης του ελληνικού λαού και το σίγουρο είναι ότι θα επανέλθει, χρησιμοποιώντας σαν "Δούρειο Ιππο" τις συμβιβασμένες ηγεσίες για να περάσει αυτά τα αντιδραστικά μέτρα, εκτίμησε ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να μη βρει η κυβέρνηση το συνδικαλιστικό κίνημα χαλαρό και τα περάσει».

Επίσης θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον διοικητή του ΤΕΒΕ, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση του Ταμείου, αλλά και με τον αρμόδιο υπουργό, με την απαίτηση να δοθούν από το κράτος τα 126 δισεκατομμύρια δραχμές που οφείλει στο Ταμείο, διότι, αν δε δοθούν, μέσα σε δυόμισι μήνες οι συνταξιούχοι θα μείνουν απλήρωτοι.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να σταματήσουν οι διώξεις

Ομάδα Νομικών της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, που συνεδρίασε χτές με σκοπό την παροχή νομικής βοήθειας σε διωκόμενους συνδικαλιστές, διαδηλωτές και άλλους πολίτες, καταγγέλλει την αντιδημοκρατική, εκφοβιστική δίωξη, που ασκήθηκε σε βάρος εφτά συνδικαλιστών, εξαιτίας της συμβολικής κατάληψης του υπουργείου Εργασίας, που προηγήθηκε των μεγάλων απεργιακών αγώνων ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση και η Ομάδα Νομικών θα προβούν σε κάθε πρόσφορη ενέργεια, έτσι ώστε να εκφραστεί ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης στους συνδικαλιστές και διαμαρτυρίας απέναντι στις αντιδημοκρατικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, με στόχο να σταματήσουν οι απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις σε βάρος των συνδικαλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ