ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη Γένοβα

Ελληνες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ διαδηλώνουν στους δρόμους της Γενεύης. Το επόμενο ραντεβού στις 18 του μήνα στη Γένοβα
Ελληνες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ διαδηλώνουν στους δρόμους της Γενεύης. Το επόμενο ραντεβού στις 18 του μήνα στη Γένοβα
Εντείνονται οι προετοιμασίες των Κομματικών Οργανώσεων σ' όλη την Ελλάδα για την αποστολή μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ στη διαδήλωση της ΓΕΝΟΒΑΣ, που θα γίνει στις 21 του Ιούλη. Ως γνωστόν, το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καλεί σε μαζική συμμετοχή, για να δοθεί αντάξια απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Το πρόγραμμα της αποστολής έχει ως εξής:

1. Η αναχώρηση θα γίνει την Πέμπτη 19 του Ιούλη με πούλμαν από κάθε περιοχή, για Πάτρα και Ηγουμενίτσα και στη συνέχεια με πλοίο για την Αγκόνα της Ιταλίας.

2. Η αποστολή θα φθάσει στην Αγκόνα την Παρασκευή 20/7 το πρωί και το απόγευμα της ίδιας μέρας στην περιοχή διαμονής. Το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, διαμονή σε ξενοδοχεία με δίκλινα δωμάτια, εφοδιασμένα με μπάνιο, WC και ντους.

3. Το Σάββατο το μεσημέρι, συμμετοχή στη διαδήλωση της Γένοβας, με το μπλοκ δυνάμεων του ΚΚΕ.

4. Την Κυριακή 22/7 το πρωί αναχώρηση για Αγκόνα και από κει, το μεσημέρι στις 13.00 αναχώρηση για Ελλάδα.

5. Αφιξη στην Ελλάδα στις 23/7 (Δευτέρα) στην Ηγουμενίτσα στις 05.00 π.μ. και στην Πάτρα στις 10.30 π.μ.

6. Τα έξοδα συμμετοχής είναι 53.000 δρχ. το άτομο (περιλαμβάνει έξοδα μετακίνησης, πούλμαν, πλοίο σε θέση κατάστρωμα, δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο με δίκλινο δωμάτιο και πρωινό).

- Για περισσότερες πληροφορίες στα εξής τηλέφωνα: 2592.215 - 2592.217 - 5282.572 (για την ΚΟΑ).

- Δηλώσεις για συμμετοχή μέσω των Κομματικών Οργανώσεων έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο πόδι η KNE

Δυναμώνοντας το διεθνισμό και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, η ΚΝΕ συμβάλλει και με τις δικές της δυνάμεις για την επιτυχία της διαδήλωσης στη Γένοβα στις 20-22 του Ιούλη. Με το πλαίσιο της κοινής ανακοίνωσης που συνυπέγραψαν δεκαπέντε Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης, η ΚΝΕ απευθύνεται στους νέους και στις νέες της χώρας μας καλώντας τους να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, να δυναμώσουν το μπλοκ του ΚΚΕ.

Η κοινή ανακοίνωση υπογράφεται από τις οργανώσεις: ΚΝ Αυστρίας (KJO), ΚΝ Βρετανίας (YCL), Γερμανική Σοσιαλιστική Εργατική Νεολαία (SDAJ), ΚΝ Γιουγκοσλαβίας (SCOJ), Νεολαία του ΚΚ στη Δανία (Youth of KPiD), Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, ΚΝ Ισπανίας (UJCE), ΚΝ Καταλωνίας (CJC), ΕΔΟΝ (Κύπρου), ΚΝ Νορβηγίας (NKU), ΚΝ Πορτογαλίας (JCP), ΚΝ Ρωσικής Ομοσπονδίας (CKM RF), Νεολαία του Κόμματος για Σοσιαλιστική Εξουσία Τουρκίας (Youth of SIP), ΚΝ Τσεχίας (KSM), ΚΝ Φινλανδίας. Εκδίδοντας σε προκήρυξη την απόφασή τους να αγωνιστούν μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό και να παλέψουν για έναν σοσιαλιστικό κόσμο, οι Οργανώσεις αυτές απευθύνονται μ' αυτό το κείμενο στους νέους και στις νέες στις χώρες τους για να συναντηθούν όλοι στη Γένοβα. Οπως λένε κι οι Οργανώσεις στην προκήρυξή τους, «θα βάψουμε μαζί ένα κόκκινο μπλοκ, το χρώμα της αξιοπρέπειας των εργατών, που θα κάνει ορατή τη συλλογική ταυτότητα της εργατικής τάξης του 21ου αιώνα αντιμετωπίζοντας την παγκόσμια δύναμη του κεφαλαίου».

10ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις του

Από την περσινή πορεία και περικύκλωση της βάσης στο Ακτιο από νεολαίους της ΚΝΕ
Από την περσινή πορεία και περικύκλωση της βάσης στο Ακτιο από νεολαίους της ΚΝΕ
Για δέκατη συνεχή χρονιά χιλιάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, θα ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που ματώνει το παρόν και το μέλλον τους. Θα ενώσουν τις φωνές τους και θα κυματίσουν τις σημαίες τους στο Στόμιο της Λάρισας και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο το 10ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Εκεί θα ταξιδέψει φέτος αυτός ο θεσμός, που συνέβαλε σημαντικά στη δυναμική του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη νέα γενιά και θα βάλει στο στόχο του τη ΝΑΤΟική αρμάδα και τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που θα αποβιβαστούν την Κυριακή.

Από αύριο βράδυ, η παραλία του Στομίου θα πλημμυρίσει από τους νέους αγωνιστές της ειρήνης, καθώς θα βρεθούν εκεί τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ από τη Θεσσαλία και την Κεντροδυτική Μακεδονία. Θα στήσουν τις σκηνές τους και θα γλεντήσουν με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια από την ορχήστρα «Νόστος».

Το ραντεβού αναχώρησης για το Στόμιο από τη Θεσσαλονίκη είναι αύριο στις 6 το απόγευμα, από το άγαλμα του Βενιζέλου. Για τους νέους και τις νέες από την Αθήνα, τον Πειραιά και την Αττική, το ραντεβού αναχώρησης είναι στις 11 το βράδυ από το Μουσείο (Πατησίων). Από το Ηράκλειο της Κρήτης, η αναχώρηση είναι στις 12 το μεσημέρι και η επιστροφή την Τρίτη το πρωί.

Το πρωί του Σαββάτου 7 του Ιούλη, θα έχουν φτάσει στο Στόμιο οι νέοι από όλη την Ελλάδα. Εκεί θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου ανάμεσα στις οργανώσεις περιοχής της ΚΝΕ, το οποίο θα ολοκληρωθεί το πρωί της Κυριακής με τη βράβευση της νικήτριας ομάδας. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του Μανόλη Πάκια για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η βράβευση των πρώτων οργανώσεων στην Οικονομική Εξόρμηση της ΚΝΕ για το 8ο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Ανάμεσα στα παιχνίδια και τις συλλογικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται κάθε χρόνο στην κατασκήνωση του διημέρου θα υπάρχει και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ετσι το βράδυ του Σαββάτου το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Στις 8:30 μ.μ. μουσική από το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

- Στις 9:30 μ.μ. θέατρο από τους ΛΑΜΟΣΑ (Λαϊκό Μορφωτικό Σύλλογο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης).

- Στις 10:00 μ.μ. προβολή βίντεο αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου.

- Στις 10:20 μ.μ. συναυλία από τον Μίλτο Πασχαλίδη (φιλική συμμετοχή).

- Στις 11:15 μ.μ. ρεμπέτικο και λαϊκό πρόγραμμα από τον Βασίλη Κασούρα και το συγκρότημα «Μινόρε».

Την Κυριακή 8 του Ιούλη οι νέοι αγωνιστές θα διαδηλώσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μαζί με το αντιπολεμικό κίνημα και το λαό της πόλης.

Οι εκδηλώσεις του διημέρου θα κλείσουν την Κυριακή με συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας για την Οργάνωση Θεσσαλίας, ενώ οι υπόλοιπες οργανώσεις θα επιστρέψουν στις πόλεις τους.

Στο πόδι η Θεσσαλονίκη της αντίστασης

Λαός και νεολαία έτοιμοι να «υποδεχτούν» τη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα

H Θεσσαλονίκη που με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας της ενάντια στο βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια και τις προσπάθειες επιβολής της νέας τάξης, έχει καταγραφεί σαν πόλη αντίστασης, το Σαββατοκύριακό που έρχεται θα αναδειχτεί ξανά ισχυρός προμαχώνας του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με τις διήμερες αντιπολεμικές εκδηλώσεις που θα σημαδέψουν τη ζωή της πόλης.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιούλη, στην Παλιά Παραλία (από τον Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι) και θα συνεχιστουν σ' αυτό το χώρο μέχρι τις 5 το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιούλη. Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πύλη του Λιμανιού.

Η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων της Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Εξω τα καράβια του θανάτου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Να τους σταματήσουμε τώρα. Οχι στον πόλεμο», καλεί το λαό να πάρει μαζικά μέρος στις διήμερες εκδηλώσεις και να συμβάλλει στην παραπέρα ανάπτυξη του κινήματος για: να φύγουν τα ΝΑΤΟϊκά πλοία από το λιμάνι. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να μη γίνει καμία αλλαγή συνόρων. Καμιά διευκόλυνση από τη χώρα μας στους ΝΑΤΟϊκούς δολοφόνους. Να γυρίσουν τώρα οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων. Καμιά αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην ΠΓΔΜ.

Στο χτεσινό κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων επισημαίνεται: «Ο πόλεμος κλιμακώνεται και κατεβαίνει νοτιότερα, με ορατό τον κίνδυνο γενίκευσής του και αλλαγής των συνόρων της περιοχής, η ΠΓΔΜ είναι στα πρόθυρα του διαμελισμού... Οι ένοχοι δολοφόνοι με τη δίκη Μιλόσεβιτς θέλουν να σβήσουν τα δολοφονικά εγκλήματά τους, τη μόλυνση και την καταστροφή του περιβάλλοντος σ' όλη τη Βαλκανική χερσόνησο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε στρατιωτικό ορμητήριο των ΝΑΤΟδολοφόνων και το Λιμάνι σε ναύσταθμό τους».

Στο μεταξύ εντείνονται καθημερινά οι καταγγελίες της επίσκεψης της ΝΑΤΟικής αρμάδας, από εργατικά σωματεία και άλλες οργανώσεις και φορείς. Χτες καταγγελία εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων της «Βαλκάν Εξπορτ», που καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος και να κηρύξουν τη ΝΑΤΟική δύναμη ανεπιθύμητη στην πόλη. Παρόμοια καταγγελία - κάλεσμα εξέδωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Επίσης, η Ενωση Συλλόγων και Κηδεμόνων του Γ' Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκφράζει την ανησυχία της για τη νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή των Βαλκανίων και καλεί το λαό της πόλης μας να μην επιτρέψει να γίνει η Θεσσαλονίκη πύλη θανάτου για τους λαούς της περιοχής.

Μιλώντας, σε πολιτική συγκέντρωση που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ στην Καλαμαριά, ο γραμματέας της Οργάνωσης Χρ. Κόφφας κάλεσε το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει ενεργά στις διήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον κατάπλου της Νατοϊκής Μοίρας στην πόλη, επισημαίνοντας ότι η μοναδική διέξοδος στην κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια είναι η αντίσταση των ίδιων των λαών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ