ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Νέα κλιμάκωση του αγώνα για να μείνουν στις δουλειές και τα σπίτια τους

Ετοιμάζουν κάθοδο στην Αθήνα και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 4 Οκτώβρη

Με κάθοδο στην Αθήνα και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη 4 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ., απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, κλιμακώνοντας παράλληλα τον αγώνα τους για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Η απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα και την κάθοδο στην Αθήνα λήφθηκε στη συνέλευση που πραγματοποίησε το Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, χτες το μεσημέρι, καθώς και στη συνάντηση αντιπροσωπειών των Σωματείων από τις υπόλοιπες περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.

«Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε. Από τα σπίτια μας και τις περιοχές μας δεν πρόκειται να φύγουμε. Οι εργαζόμενοι θα είναι οι νικητές. Η κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας σε ανακοίνωσή του καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της επόμενης Τετάρτης.

Τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και υποχρεωμένη να απαντήσει στους εργαζόμενους για το τι θα κάνει ώστε «να σταματήσουν εδώ και τώρα το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και ο μαρασμός των περιοχών γύρω από αυτή», να υπάρξει σχέδιο συντήρησης και ενιαίας επαναλειτουργίας του εργοστασίου και των μεταλλείων, να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου ώστε να μην υπάρξει κανένας άνεργος από 1/1/2024, αλλά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ο μόχθος που τους οφείλεται.

Κάνει αναφορά στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ στη ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εφαρμογή κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την παράδοσή της σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση εξαπέλυσε τόνους λάσπης σε βάρος των εργαζομένων, ενώ παρουσίαζε την ΛΑΡΚΟ ως «ένα βαρέλι δίχως πάτο», προκειμένου να διευκολύνει τους σχεδιασμούς της.

Συνεχίζοντας, το Σωματείο σημειώνει ότι όποια επιχειρήματα χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ καταρρίφθηκαν από την ίδια την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, στο επιχείρημα ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι μία ζημιογόνα επιχείρηση, ένα βαρέλι δίχως πάτο», η ίδια η συζήτηση που έχουν ανοίξει διάφορα οικονομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο για «την αξιοποίηση σπάνιων γαιών και μεταλλευμάτων», με το νικέλιο και το κοβάλτιο να αποτελούν το «χρυσάφι και τα ασημικά αυτής της υπόθεσης», απαντά από μόνη της. Σε αυτήν την απάντηση η ΛΑΡΚΟ, ως η μοναδική βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση που παράγει νικέλιο και η χώρα μας ως ο κάτοχος του 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου σε αυτή, αυτές οι ομολογούμενες από τους ίδιους δυνατότητες, τους «έχουν συλλάβει με τη γίδα στην πλάτη», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο. Επισημαίνει ότι η σταθεροποίηση της υψηλής τιμής του νικελίου, μαζί με τα ποσά που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στη ΛΑΡΚΟ και αυτά που δικαιούται να εισπράξει από επιστροφές ρύπων και πωλήσεις άλλων προϊόντων, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, χωρίς εκκαθάριση και εκποίηση, διασφαλίζοντας το μέλλον των εργαζομένων και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

«Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν βγαίνουμε»

Απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Αθήνα, το Σωματείο τονίζει ότι απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης στέκονται ο αγώνας των εργαζομένων και η έκφραση αλληλεγγύης που έχει δεχθεί από εργαζόμενους ολόκληρης της χώρας.

«Αυτός ο αγώνας και η έκφραση αλληλεγγύης είναι η κινητήρια δύναμη που 4 χρόνια μάς έχει κρατήσει μέσα στα συρματοπλέγματα της ΛΑΡΚΟ. Είναι η κινητήρια δύναμη που θα φτάσει τον αγώνα μας στη νίκη. Είναι η κινητήρια δύναμη που δεν θα επιτρέψει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να μπουν στο ταμείο ανεργίας και στα προγράμματα που έχουν ψηφίσει, που θα σταματήσει τον μαρασμό των περιοχών μας, θα επαναφέρει τις ήδη 300 θέσεις εργασίας λιγότερες που μετράμε μέχρι στιγμής, που θα τους υποχρεώσει να μας καταβάλουν τα κλεμμένα, θα επαναφέρει τον πνεύμονα της οικονομίας για τα λαϊκά στρώματα στις περιοχές μας, θα επαναφέρει τα νέα ζευγάρια που απομακρύνθηκαν, θα κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία μας, θα δώσει ξανά ζωή στον τόπο μας», σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει:

«Χρωστάμε πολλά σε αυτούς που χάσαμε στη ΛΑΡΚΟ, σε αυτούς που αρρώστησαν στη ΛΑΡΚΟ, σε αυτούς που έκτισαν τη ΛΑΡΚΟ και την λειτούργησαν. Χρωστάμε όμως και στους εαυτούς μας και στη νέα γενιά να μείνουμε όρθιοι, με αξιοπρέπεια να βγούμε νικητές. Και θα τα καταφέρουμε. Ντουβάρι με τα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ θα γίνουμε, έξω από αυτήν δεν βγαίνουμε (...)

Γυρνάμε και κλιμακώνουμε μέχρι τη νίκη. Είμαστε πολλοί και έχουμε το δίκιο. Αυτοί έχουν τους μηχανισμούς, εμείς έχουμε δίπλα μας την εργατική τάξη και είμαστε σίγουροι ότι για ακόμη μια φορά θα εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Ενας για όλους και όλοι για έναν».

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Θρέφει την εργοδοτική ασυδοσία στους χώρους δουλειάς

Βιαστική η εργοδοσία να αξιοποιήσει τις προβλέψεις «απογείωσης» της εκμετάλλευσης

«Αέρα στα πανιά» της εργοδοτικής ασυδοσίας δίνει ήδη ο νόμος - έκτρωμα που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, με τους εργοδότες να αξιοποιούν τις αντεργατικές προβλέψεις του για να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Πριν ακόμα «γίνει ΦΕΚ» προέκυψαν περιστατικά με εργοδότες που είτε έχουν απολύσει εργαζόμενους, επειδή αρνήθηκαν να δουλέψουν 12ωρο, είτε προσλαμβάνουν τους ίδιους εργαζόμενους σε διαφορετικές εταιρείες, για να τους απασχολούν ήλιο με ήλιο.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας ότι ένας από τους βασικούς υπεργολάβους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο οποίος δραστηριοποιείται στα ναυπηγεία μέσω διάφορων εταιρειών, «ξεκίνησε την εφαρμογή του νόμου προσλαμβάνοντας εργαζόμενους σε δυο εταιρείες του, εξασφαλίζοντας ότι αυτοί θα δουλεύουν χωρίς υπερωριακή προσαύξηση από ήλιο σε ήλιο, 7 μέρες τη βδομάδα. Αποτέλεσμα ήταν ένας συνάδελφος, μετά από πάνω από δέκα ώρες συνεχούς εργασίας και χωρίς να έχει πάρει ρεπό για πολύ καιρό, να τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι και να ακρωτηριαστεί στα δάχτυλα».

Το Συνδικάτο προειδοποιεί ότι «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, να βλέπουμε ο ένας τον άλλον να τσακιζόμαστε», και καλεί «το σύνολο των συναδέλφων σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, τις ίδιες μας τις ζωές».

Η άλλη περίπτωση αφορά τις δύο απολύσεις στην εταιρεία SARMED SA, στο κέντρο διακίνησης της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», τις οποίες κατήγγειλαν το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία». Υπενθυμίζεται ότι οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αναφέρει πως οι απολύσεις έγιναν επειδή οι δύο εργαζόμενοι είχαν αρνηθεί να δουλέψουν 12ωρα και διαμαρτυρήθηκαν για την εντατικοποίηση της δουλειάς και τα εξαντλητικά ωράρια, ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού, όπως επίσης για την απαράδεκτη συμπεριφορά στελεχών της εταιρείας, που τους απευθύνονταν με ύβρεις και απειλές.

Χθες το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής έκανε παρέμβαση στη SARMED SA και συναντήθηκε με εκπροσώπους της εργοδοσίας, οι οποίοι επιμένουν να μην ανακαλούν τις απολύσεις. Στη συνέχεια το Συνδικάτο έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και μετά, μαζί με το επιχειρησιακό Σωματείο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» πραγματοποίησαν εξόρμηση στις εγκαταστάσεις της τελευταίας στον Κηφισό, απευθυνόμενα στους εργολαβικούς εργαζόμενους.

ΠΑΜΕ: Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι

Για τις δύο απολύσεις το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή και ήρθαν οι δύο πρώτες απολύσεις εργαζομένων, από την εταιρεία SARMED SA στο κέντρο διακίνησης της "Αθηναϊκής Ζυθοποιίας", γιατί αρνήθηκαν να δουλέψουν 12ωρα, γιατί αρνήθηκαν τα εξαντλητικά ωράρια, γιατί διεκδίκησαν να φεύγουν από τη δουλειά όρθιοι.

Αυτή είναι η ελευθερία της επιλογής που δήθεν έχουν οι εργαζόμενοι, όπως έλεγε η κυβέρνηση.

Απαιτούμε τώρα να ανακληθούν οι απολύσεις, να παρθούν μέτρα υγείας και ασφάλειας. Να απορροφηθούν όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι από την "Αθηναϊκή Ζυθοποιία"».

«Συκοφαντική δυσφήμιση» βαφτίζεται η καταγγελία απολύσεων!

Στα δικαστήρια σέρνεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας | Κινητοποίηση σήμερα στις 10.30 π.μ.

Τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, που συνεχίζουν να σέρνουν στα δικαστήρια συνδικαλιστές που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Συγκεκριμένα, σήμερα δικάζεται ο πρόεδρος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Σκόκας, για την ανακοίνωση με δημόσια καταγγελία και την κινητοποίηση που οργανώθηκε το 2019 ενάντια στην απόλυση - και μάλιστα χωρίς αποζημίωση - τότε εργαζόμενου από την εργοδοσία του ξενοδοχείου «Metropol».

Με βάση το κατηγορητήριο, η καταγγελία των αντεργατικών μεθοδεύσεων θεωρείται ...συκοφαντική δυσφήμιση και ο αγώνας απειλή.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τα Σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους της πόλης σε διαμαρτυρία στα δικαστήρια στις 10.30 π.μ., απαιτώντας να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του προέδρου του, να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να πάψουν οι διώξεις και η προσπάθεια τρομοκρατίας απέναντι σε συνδικαλιστές, στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού.

Και σημειώνει αναλυτικά: «Δεν είναι τυχαία η συγκυρία που συμβαίνει αυτό. Είναι μια περίοδος που μεγαλώνει κατακόρυφα η αγανάκτηση, η οργή για τη βαρβαρότητα μέσα στην οποία ζει καθημερινά ο λαός. Την ίδια στιγμή που η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, που οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε γαλέρες.

Γι' αυτό όχι μόνο εδώ, αλλά και πανελλαδικά είναι σε εξέλιξη κανονική φάμπρικα διώξεων συνδικαλιστών, πρωτοπόρων εργαζομένων με διάφορες αφορμές και προσχήματα, αξιοποιώντας όλο το σχετικό αντιλαϊκό οπλοστάσιο για τον λόγο αυτό. Θέλουν να επιβάλουν σιωπητήριο στους αγώνες της εργατικής τάξης, γι' αυτό χτυπούν τη συλλογική δράση, τον οργανωμένο αγώνα μέσα στα σωματεία.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα, τα σωματεία, οι φορείς του δεν τρομοκρατούνται και δεν πρόκειται να σταματήσουν τους αγώνες για την υπεράσπιση του δίκιου του εργαζόμενου λαού, που υποφέρει από τις αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τσακίζουν τα δικαιώματά του για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

  • Την αλληλεγγύη και στήριξή του στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας εκφράζει και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ