ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η δυνατή φωνή για τις ανάγκες των πολλών

Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Κιλκίς μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Στο δίλημμα «τα κέρδη των λίγων ή οι ζωές μας» να επιλέξουμε τις ζωές μας. Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν μιλώντας σε συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Κιλκίς ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Κώστας Τσαουσίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφερειακή Ενότητα και στον δήμο του Κιλκίς.

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι η δυνατή φωνή για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων. Η δυνατή φωνή των μαχόμενων υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, για να σώσουμε ό,τι σώζεται, να διεκδικήσουμε προσλήψεις και χρηματοδότηση, νέες υποδομές, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και των νοσοκομειακών μονάδων της ΠΕ Κιλκίς», σημείωσε ο Σ. Αβραμόπουλος. Σχολιάζοντας τις χιλιοειπωμένες υποσχέσεις της Περιφέρειας για δήθεν βελτίωση του νοσοκομείου από προγράμματα του ΕΣΠΑ, τόνισε ότι «αποτελούν μπαλώματα και το απαραίτητο συμπλήρωμα σε μια εγκληματική πολιτική στον τομέα της Υγείας, που οδηγεί σε αδιέξοδα τον λαό και τους υγειονομικούς».

Στη συνέχεια στάθηκε στην άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, «που συνοδεύεται από πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων και οξύνει την ενεργειακή φτώχεια» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και πιο ειδικά στην ΠΕ Κιλκίς, το μπαράζ τεράστιων έργων φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών οδηγεί σε αλλαγές χρήσης με σοβαρή επίδραση στην αγροτοκτηνοτροφία και στη διατροφική επάρκεια της χώρας, στη μετατροπή της υπαίθρου και των ορεινών όγκων σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής Ενέργειας. Εχουν εγκριθεί έργα μεγαλύτερα σε έκταση από ολόκληρους οικισμούς! Εργα μέσα σε προστατευόμενες - υποτίθεται - περιοχές!»

Οσον αφορά το οδικό δίκτυο, ο Σ. Αβραμόπουλος στηλίτευσε τις εγκληματικές - όπως τις χαρακτήρισε - ευθύνες «όλων τους, που τόσα χρόνια δεν έχει φτιαχτεί σύγχρονος αυτοκινητόδρομος στο τμήμα της ΠΑΘΕ Χαλάστρα - Εύζωνοι και τώρα προκρίνεται απλά μια αναβάθμιση κάποιων τμημάτων, αν και όποτε το αποφασίσει ο νικητής του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Η σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κιλκίς είναι ένα ακόμα "γεφύρι της Αρτας" στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχουν ευθύνη όλοι όσοι κυβέρνησαν, οι διοικήσεις σε τοπικό επίπεδο για τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία».

Από την πλευρά του ο Κώστας Τσαουσίδης είπε ότι «στις 8 του Οκτώβρη πρέπει να ορθώσουμε φράγματα στην εγκληματική πολιτική που μας πνίγει, μας καίει, μας μαυρίζει την ψυχή! Είναι η ώρα τα κόκκινα γαρίφαλα να ανθίσουν, εκλέγοντας περισσότερους κομμουνιστές δημάρχους, πιο πολλούς λαϊκούς αγωνιστές στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Γιατί η ελπίδα είναι στην ήττα της απογοήτευσης και στην ενίσχυση του ρεύματος της αμφισβήτησης και της ανατροπής, μαζί με το ΚΚΕ».

Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην ΠΕ Κιλκίς είναι οι εξής:

Θεόδωρος Αθανασιάδης, υπάλληλος της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Κιλκίς, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ΤΚΜ, μέλος της ΝΕ του ΤΕΕ Κιλκίς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς - Παιονίας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΝΤ Κιλκίς της ΑΔΕΔΥ.

Παρθένα (Μέμα) Τεμεκενίδου, συνταξιούχος υπάλληλος ΟΑΕΔ, μέλος του Ελληνικού Φεμινιστικού Δικτύου «Τελέσιλλα» και της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών, μέλος της θεατρικής ομάδας «Πόλις» στο Κιλκίς.

Γιάννης Φαχουρίδης, αρχιτέκτονας μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας, δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς από το 2002, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ν. Κιλκίς και εκλεγμένος στην αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Κωνσταντίνος Χαλίτσιος, φαρμακοποιός.

Ειρήνη Χατζή, αγρότισσα, παραγωγός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Κιλκίς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗΣ
Μαζί με τον λαό για την προστασία του περιβάλλοντος

Σε εκδήλωση της ΚΟΒ Ανω Τούμπας της ΤΟ δήμου Θεσσαλονίκης μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βασίλης Τομπουλίδης.

Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία Γοβατζιδάκη στη Μαλακοπή, με τίτλο «Μαζί με τον λαό στους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, ελεύθερους χώρους και ποιότητα ζωής». Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η Νάντια Κόκαλη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την εκδήλωση παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, όπου δόθηκε το γενικό περίγραμμα της πολιτικής που ακολουθείται σε τοπικό επίπεδο και εξειδικεύει την αστική στρατηγική σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, ενώ αναφορά έγινε και στις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το θέμα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της «βιώσιμης αστικής ανάπτυξης» που διαφημίζουν Περιφέρεια και δήμοι στην περιοχή, ο Β. Τομπουλίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περιοχή της Νέας Ελβετίας και τα «Κεραμεία Αλλατίνη», σημειώνοντας: «Στην περιοχή είναι θεσμοθετημένα, από το 1925, 195 στρέμματα χώρων πρασίνου, από τα οποία έχουν υλοποιηθεί μόνο τα 31 στρέμματα, δηλαδή μόνο το σημερινό πάρκο Ν. Ελβετίας. Επειδή ακριβώς η γη αποτελεί εμπόρευμα και επειδή ο χώρος πρασίνου δεν ήταν στις προτεραιότητες του κεφαλαίου, εκκρεμεί για περίπου 100 χρόνια η αξιοποίηση των υπόλοιπων 159 στρεμμάτων. Από την άλλη το ΕΠΣ για τα "Κεραμεία Αλλατίνη" αποτελεί ακόμα μια ψηφίδα του παζλ της υπό διαμόρφωση εικόνας της Θεσσαλονίκης.

Αυτή η εικόνα καθορίζεται από την επιλογή μετατροπής της πόλης σε τουριστικό και εμπορικό κέντρο. Ιδιωτική πολεοδόμηση λοιπόν και ένταξη στο σχέδιο πόλης μιας περιοχής που μέχρι τώρα ήταν εκτός ΓΠΣ, κατασκευή ουρανοξύστη ύψους 100 μ. πιθανά για πολυτελές ξενοδοχείο. Πρόκειται για επενδύσεις και υποδομές κατά βάση απλησίαστες για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αξιοποίηση του χώρου αποκλειστικά με κριτήριο την κερδοφορία της επένδυσης του επιχειρηματικού ομίλου. Οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου που διαφημίζονται αποτελούν και σε αυτή την περίπτωση το αναβαθμισμένο περιβαλλοντικά και αισθητικά προαύλιο της ιδιωτικής επένδυσης».

Τέλος, ο Βασίλης Τομπουλίδης τόνισε: «Απέναντί τους, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και απέναντι στο αντιλαϊκό μέτωπο των "3" (Ζέρβας, Πέγκας, Αγγελούδης) ο λαός μας θα χρειαστεί μια ισχυρή, εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση και στον δήμο Θεσσαλονίκης. Που θα ενώνει τον αγώνα της με το μαζικό εργατικό κίνημα και τις διεκδικήσεις των σωματείων. Που θα είναι μια δύναμη κρούσης για τον λαό μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ στην πόλη μας. Θα χρειαστεί νέες δυνάμεις που θα βρεθούν από την επόμενη μέρα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για καλύτερη ζωή».

Να ανακληθούν οι απολύσεις στην «Ελληνικός Χρυσός»

Κοινή δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του υποψήφιου δημάρχου του δήμου Αριστοτέλη

Να ανακληθούν οι 4 εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων από το Μεταλλείο Ολυμπιάδας, στις οποίες προχώρησε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στα μέσα Σεπτέμβρη, ζητούν με κοινή τους δήλωση ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Κυριάκος Παρθενιάδης, υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη.

Οπως αναφέρουν, «οι 4 νέες απολύσεις είναι απαράδεκτες και πρέπει να καταδικαστούν από το σύνολο των μεταλλωρύχων και της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα έγιναν σε εργαζόμενους οι οποίοι πρόσφατα είχαν προχωρήσει, μαζί με άλλους συναδέλφους τους, σε διαδικασίες ίδρυσης σωματείου και είναι ιδρυτικά μέλη του.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην πορεία υλοποίησης του αντεργατικού "Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021 - 2024", ο οποίος στοχεύει στην ολόπλευρη ένταση της εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων.

Η ίδια η ζωή εκθέτει ανεπανόρθωτα όλους αυτούς που προσπαθούν με "χρυσόσκονη" να κρύψουν το πραγματικό πρόσωπο των καπιταλιστικών επενδύσεων, που για την όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία τους δεν διστάζουν πουθενά. Εκθέτει αστικά κόμματα και δημοτικούς παράγοντες, που συνεχίζουν να πουλάνε το παραμύθι ότι μέτοχοι και εργαζόμενοι μπορούν τάχα να βγουν ταυτόχρονα κερδισμένοι. Αποκαλύπτει όμως και αυτούς που τόσα χρόνια με την τακτική "διαίρει και βασίλευε" αφήνουν τους εργαζόμενους έρμαια στις εργοδοτικές ορέξεις.

Αποτελεί γεγονός ότι μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Περιφερειακό Συμβούλιο στάθηκε στο πλευρό των μεταλλωρύχων και του λαού της περιοχής, αναδεικνύοντας τις πραγματικές συνέπειες από την πορεία υλοποίησης της νέας επενδυτικής συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο το 2021, τόσο στα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και στην προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής».

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια και δήμο καλούν τους μεταλλωρύχους, όλους τους δημότες Αριστοτέλη, να γυρίσουν την πλάτη στους συνδιαμορφωτές αυτής της κατάστασης και να διεκδικήσουν:

- Να παρθούν πίσω οι 4 απολύσεις. Να προσληφθούν όλοι οι απολυμένοι από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη μητρική εταιρεία. Να μπει φρένο σε κάθε νέα σκέψη της εταιρείας για επίθεση στα εργατικά δικαιώματα.

- Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος ζωής.

- Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στον νομό Χαλκιδικής και στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.

- Διαρκή παρακολούθηση, από αρμόδιους κρατικούς φορείς, των επιπτώσεων της εξορυκτικής δραστηριότητας στην υγεία των μεταλλωρύχων και των κατοίκων της περιοχής, συνολικά στο περιβάλλον.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Κάλεσμα στήριξης του αγωνιστικού ψηφοδελτίου

Κάλεσμα στήριξης του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες της Ευκαρπίας, αλλά και στους κατοίκους της Πολίχνης μετέφερε ο Μάριος Παλάντζας, υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά, μέσα από τις περιοδείες που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες.

Υπενθύμισε ότι μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε πρόταση ολικής απαλλαγής από δημοτικά τέλη την περίοδο της Covid, ως μέτρο ανακούφισης των μικρών εμπόρων του δήμου, πρόταση που απορρίφθηκε από σύσσωμες τις υπόλοιπες παρατάξεις. Την Παρασκευή βρέθηκε και συζήτησε με κατοίκους στην περιοχή Γυμνάσια της Πολίχνης. Σε κλίμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας, αναδείχθηκε η ανάγκη ισχυροποίησης του ρεύματος αμφισβήτησης της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής.

«Προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις αποτελεί να εκλεγούν όσο περισσότεροι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ώστε ο λαός να έχει πραγματικούς συμμάχους την επόμενη μέρα μπροστά στους δύσκολους αγώνες που έρχονται», είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ