ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 1 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μια βδομάδα πριν τις εκλογές, ο «Ριζοσπάστης» εξορμά στις γειτονιές της Αττικής και συζητά με υποψήφιους δημάρχους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα τελευταία μέτρα πριν το νήμα. Μεταφέρει το καλό κλίμα και τα αισιόδοξα μηνύματα που εισπράττουν, αλλά και την αντιπαράθεση με τις σημερινές δημοτικές αρχές και τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων, που μοιάζουν μεταξύ τους σαν σταγόνες νερού. Το σύνθημα που δίνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι να μη χαθεί ούτε ώρα μέχρι τις 8 του Οκτώβρη στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να βγει πιο δυνατό το ΚΚΕ, να είναι πιο ενισχυμένη η «Λαϊκή Συσπείρωση», να ξαναπανηγυρίσει ο λαός την εκλογή κομμουνιστών δημάρχων σε δήμους της Αττικής. Να βγει ενισχυμένη η «Λαϊκή Συσπείρωση» και στην Περιφέρεια Αττικής, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιάννη Πρωτούλη. Ακολουθούν οι συζητήσεις με τους υποψήφιους δημάρχους Νέας Ιωνίας, Πέτρο Αλέπη, Καισαριανής, Ηλία Σταμέλο, Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμο, Χαϊδαρίου, Μιχάλη Σελέκο, Νίκαιας - Ρέντη, Παναγιώτη Κατηφέ, Ασπροπύργου, Αλέξανδρο Τσοκάνη, και Μοσχάτου - Ταύρου, Στέλλα Βαλαβάνη.


Οι Καισαριανιώτες έχουν πείρα από αγωνιστικές δημοτικές αρχές

Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στις 10/9 στην Καισαριανή

RIZOSPASTIS

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στις 10/9 στην Καισαριανή
Για τη θερμή υποδοχή που συναντάει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όσο περισσότερο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, μας μιλάει ο Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος δήμαρχος στην Καισαριανή των μεγάλων αγωνιστικών παραδόσεων.

Οπως μας λέει, οι συγκεντρώσεις για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου, σε γειτονιές, σε καφενεία, σε συσκέψεις και αλλού «ήταν ιδιαίτερα μαζικές, έγινε πλούσια συζήτηση, συμμετείχαν κάτοικοι που για πρώτη φορά θα στηρίξουν "Λαϊκή Συσπείρωση"».

Θυμίζει ότι οι Καισαριανιώτες έχουν πείρα από αγωνιστικές δημοτικές αρχές που εκλέχτηκαν με τη στήριξη του ΚΚΕ. «Ολα τα ουσιαστικά έργα στην πόλη πραγματοποιήθηκαν με αγώνες στους οποίους πρωτοστατούσαν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές δήμαρχοι. Εχουν πείρα οι Καισαριανιώτες από την περίοδο 2015-2019, όταν η "Λαϊκή Συσπείρωση" ήταν στο τιμόνι του δήμου και υπήρξαν σημαντικές κατακτήσεις σε πολλούς τομείς, όπως στην Παιδεία, παιδικούς σταθμούς, έργα υποδομής στην ίδια την καθημερινότητα της πόλης, σε διαρκή σύγκρουση με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική», σημειώνει.

Αναφερόμενος στις άλλες δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο του λαού, μας λέει για τα ψηφοδέλτια που «κατεβαίνουν» με την επίσημη στήριξη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για εκείνα που αυτοπροσδιορίζονται ως ανεξάρτητα: «Στα προγράμματά τους όλοι αναπαράγουν λόγια παχιά, όπως για "πράσινες πόλεις", "ψηφιακό κράτος", "τοπική ανάπτυξη", "οικονομική αυτοτέλεια των δήμων", "αλλαγή κουλτούρας στις εργασιακές σχέσεις". Πουθενά δεν θα βρει τίποτα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που σαρώνει δικαιώματα και ανάγκες, αφού αυτήν υπερασπίζονται και υλοποιούν.


RIZOSPASTIS

Γι' αυτό δεν μπορούν να δώσουν την παραμικρή ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα, αφού απαιτείται αντιπαράθεση και όχι συναίνεση με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, όπως έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν στην πράξη οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Ιδιαίτερα για την απερχόμενη δημοτική αρχή, που εκλέχτηκε με τη στήριξη των ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι ο επίσημος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο Ηλ. Σταμέλος σημειώνει ότι υπηρέτησε με συνέπεια την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική: «Αρνήθηκε να μειώσει τα δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά και να τα αυξήσει στις επιχειρήσεις, επανέφερε τις εργασιακές σχέσεις σκλαβοπάζαρου, υποβάθμισε παροχές προς τους δημότες, αποδέχτηκε τα απαράδεκτα κοντέινερ στην Προσχολική Αγωγή, παραχώρησε τους αθλητικούς χώρους σε ΠΑΕ, ξέπλυνε τους μηχανισμούς παραχάραξης της Ιστορίας του γερμανικού ταμείου.

Η προσπάθεια αυτών των δυνάμεων να παραπλανήσουν τον λαό της πόλης συνεχίζεται μέσα από τον ψευδεπίγραφο τίτλο "ενωμένη Καισαριανή". Είναι μια συμφωνία κορυφών που δεν εμφανίζεται μόνο στην Καισαριανή, αποτελεί στην ουσία ένωση προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους, κόντρα στα συμφέροντα των πολλών».

Στον αντίποδα των παραπάνω, λέει ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «σήμερα ο λαός μας παντού έχει επιλογή: Την αποφασιστική στήριξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης", και στην Καισαριανή την ανάδειξή της σε δημοτική αρχή, για να δυναμώσει η πάλη του λαού, για να έχει ο λαός της πόλης έναν ισχυρό σύμμαχο στα προβλήματά του και όχι ακόμα έναν αντίπαλο.

Η δημοτική αρχή της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα μπει μπροστά στον αγώνα για καλύτερα σχολεία, για διεκδίκηση υποδομών, την ανακούφιση από την τοπική φορολογία, την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, για την πρόσβαση όλων στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την ανάδειξη και υπεράσπιση της Ιστορίας της πόλης μας, την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος και του ορεινού όγκου του Υμηττού και σε κάθε άλλο μέτωπο που αφορά τη ζωή και τις ανάγκες του Καισαριανιώτικου λαού».


Για να μην παίζει χωρίς αντίπαλο η αντιλαϊκή πολιτική τους

Παναγιώτης Κατηφές, υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη

Από περιοδεία στη Νίκαια, μαζί με τον Γ. Πρωτούλη, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής
Από περιοδεία στη Νίκαια, μαζί με τον Γ. Πρωτούλη, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής
Στην κουβέντα μας, ο Παναγιώτης Κατηφές, υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη, ξεκινάει από την πλατιά συμπόρευση νέων δυνάμεων που έρχεται από όλη την πόλη και φανερώνει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μπροστά στις εκλογές.

Οπως εξηγεί, αυτό αποτυπώνεται και στο ίδιο το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπου «συμμετέχουν νέες δυνάμεις, με τις οποίες έχουμε συνυπάρξει όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες για την Παιδεία, την Υγεία, τις υποδομές του αθλητισμού, τους ελεύθερους χώρους».

«Αυτό που αναγνωρίζει ο κόσμος στην πόλη», μας λέει ο Π. Κατηφές, «είναι ότι η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν εμφανίστηκε τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά σταθερά ήταν η φωνή του λαού στα μεγάλα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του, με εκατοντάδες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετοχή και στήριξη στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Κυρίως ήμασταν καθημερινά δίπλα στα προβλήματα των σχολείων, των αθλητικών ομάδων, της νέας γενιάς, μπροστά στους αγώνες για να μην υπάρξει ανοχή στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που τσακίζει τις ζωές λαϊκών οικογενειών».

Για την απερχόμενη δημοτική αρχή με επικεφαλής τον νυν υποψήφιο περιφερειάρχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ιωακειμίδη, σχολιάζει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια «πορεύτηκε με τη λογική του μάνατζερ επαγγελματία δημάρχου, με κλειστά αυτιά για τα προβλήματα της πόλης και των φορέων της, απλά ως διαχειριστής κονδυλίων που εγκρίνουν τα διάφορα προγράμματα για έργα βιτρίνας και όχι ουσιαστικών υποδομών που έχει ανάγκη ο λαός.


Κάτω από την προβιά του δήθεν "ανεξάρτητου", "ακομμάτιστου", "αυτοδιοικητικού", συνδιαμόρφωσε μια διοίκηση πολιτικής αφωνίας και τελικά συμπόρευσης με κάθε αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβέρνησης, με στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν όλοι μαζί, για παράδειγμα, την αύξηση δημοτικών τελών σε περίοδο κρίσης».

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης, από τα οποία ο Π. Κατηφές μάς παραθέτει μερικά, όπως η έλλειψη παιδικών σταθμών για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες, τα κτιριακά προβλήματα στα σχολεία, η υποστελέχωση του δήμου και η εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εργαζόμενους, η εγκατάλειψη και υποβάθμιση του εμπορικού κέντρου κ.ά.

Επισημαίνει επίσης ότι στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής βρίσκει κανείς στους «μούφα» αντιπάλους της στην τωρινή εκλογική μάχη. «Φοράνε τον μανδύα του ανεξάρτητου αφού έχουν υπηρετήσει από θέση ευθύνης ως αντιδήμαρχοι, άλλοι ως μνημονιακοί βουλευτές και τα κόμματα που τους στηρίζουν έχουν ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει ο λαός», μας λέει ο Π. Κατηφές και προσθέτει ότι κανένας από αυτούς δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική, που υπηρετεί και εφαρμόζει.

«Εμείς δεν είμαστε ανεξάρτητοι! Είμαστε "εξαρτημένοι" από τους αγώνες και τις ανάγκες του λαού μας», αναφέρει ο υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και κλείνοντας τη συζήτησή μας σημειώνει: «Ηρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα με τον αγώνα μας και στηρίζοντας τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ώστε η καλυτέρευση της ζωής του λαού στο σύνολό της να μπαίνει στο επίκεντρο των διεκδικήσεων.

Για να έχουν οι βιοπαλαιστές και η νεολαία συμμάχους και δυνατά στηρίγματα, πρωτοπόρους οργανωτές της πάλης απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση που δέχονται. Η Κοκκινιά και ο Ρέντης στις 8 Οκτώβρη θα στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στη δημοτική αρχή και πολύ πιο δυνατή στην Περιφέρεια, η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων δεν θα παίζει χωρίς αντίπαλο!».


Με κριτήριο τη ζωή και τις ανάγκες μας να «το πάρουμε αλλιώς»

Στέλλα Βαλαβάνη, υποψήφια δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου

Από την εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου
Από την εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου
Τις δυνατότητες που διαπιστώνουν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για ενίσχυση του ψηφοδελτίου στον δήμο Μοσχάτου - Ταύρου μας μεταφέρει η υποψήφια δήμαρχος Στέλλα Βαλαβάνη. Οπως σημειώνει, «ο λαός της πόλης έχει συγκεντρωμένη πείρα από τα τελευταία χρόνια, και πολύς κόσμος προβληματίζεται και είναι στραμμένος προς τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Εμείς τους καλούμε, με γνώμονα τη ζωή και τις ανάγκες τους να κάνουν αυτό που σκέφτονται πράξη, ρίχνοντας τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ».

Αναφερόμενη στη σημερινή δημοτική αρχή τονίζει πως το πρόβλημα δεν είναι ότι έκανε κάποια «λάθη» ή είχε «παραλείψεις», αλλά «αυτό που μπορεί να φαίνεται συχνά ως "λάθος" ή "παράλειψη" είναι πολιτική επιλογή, που εκφράζεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των κατοίκων. Δηλαδή ότι υλοποιεί τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της ΕΕ, που έχουν στο επίκεντρο τη στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας της πόλης».

Η Στ. Βαλαβάνη θέτει ένα από τα βασικά ερωτήματα, «τι δήμαρχο θέλουμε; Θέλουμε δημοτική αρχή που να υποτάσσεται στις πολιτικές αυτές, που είναι εχθρικές για τον λαό, να μην αντιδρά; `Η δημοτική αρχή και δήμαρχο αγωνιστή που θα μπαίνει μπροστά, θα παλεύει, θα είναι "ένα" με τους δημότες στη διεκδίκηση από το κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις της κάλυψης των αναγκών μας;».


Θυμίζει μάλιστα ότι ο λαός της περιοχής γνωρίζει καλά τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ότι αποτελούν δύναμη μαχητικής αντιπολίτευσης όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και μαχητικής αγωνιστικής στάσης και διεκδίκησης, όταν ο συνδυασμός του ΚΚΕ είχε αναδειχθεί σε δημοτική αρχή στον Ταύρο.

Επομένως, ως καθοριστικό κριτήριο ψήφου, η Στ. Βαλαβάνη σημειώνει το ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν σκοπεύει από όποια θέση κι αν βρεθεί, ακόμα και της δημοτικής αρχής, «να στηρίξει το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, αλλά θα συμβάλλει στην οργάνωση της διεκδίκησης για τους δημότες, κόντρα σε αυτό».

«Ο λαός της πόλης μας πρέπει να σκεφτεί καλά. Μπροστά μας ξεδιπλώνεται νέα επίθεση από την σημερινή κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Για να μη μετράμε χαμένες πενταετίες για τα λαϊκά συμφέροντα στον δήμο του Μοσχάτου - Ταύρου με τους "εκλεκτούς" των λίγων, αλλά απλούς "θεατές" για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, μπορούμε τώρα "να το πάρουμε αλλιώς". Ψηφίζουμε παντού "Λαϊκή Συσπείρωση", στον δήμο Μοσχάτου - Ταύρου και στην Περιφέρεια Αττικής», καταλήγει η Στ. Βαλαβάνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ