ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναγκαίος ο κοινός αγώνας

Συναντήθηκαν χτες αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ Αθήνας και Πειραιά

Πέρα απ' τις εκδηλώσεις συμπαράστασης είναι ανάγκη ο κοινός αγώνας των γιατρών, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων τόνισε χτες ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του Συλλόγου γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ).

Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση που ξεπέρασε τις δυο ώρες. Η αντιπροσωπεία των γιατρών αναφέρθηκε στην απεργία τους και στα αιτήματά τους.

Απ' την πλευρά του ΚΚΕ εκτός απ' τη συμπαράσταση στον αγώνα καταγγέλθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει τους γιατρούς στα δικαστήρια.

Εκ μέρους του ΚΚΕ - εκτός απ' τον Κ. Παρασκευά - παραβρέθηκαν στη συνάντηση η Μ. Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας της ΚΕ και ο βουλευτής Γ. Χουρμουζιάδης.

Στην αντιπροσωπεία του ΣΕΥΠΙΚΑ ήταν οι: Κ. Χροναίος, πρόεδρος, Μ. Τριπολιτσιώτης, αντιπρόεδρος, Ζ. Αρβανιτάκη, Γενική Γραμματέας, Θ. Αποστολόπουλος, ταμίας και Μ. Αλειφεροπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.


ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει της απόφασης

Αλληλεγγύη από υγειονομικούς και λαϊκούς φορείς

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ
«Οποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, οι γιατροί του ΙΚΑ είναι ηθικά νικητές»!

Αυτή η διαπίστωση, είτε διακηρυσσόταν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου των Γιατρών του ΙΚΑ, είτε την άκουγες στις συζητήσεις στους διαδρόμους του ξενοδοχείου «Νοβοτέλ», όπου έγινε χτες μια μαζική συνέλευση του γιατρών. Ιδιο το μήνυμα και από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Ηταν ακριβώς την επομένη της εκδίκασης της προσφυγής της διοίκησης του ΙΚΑ κατά των γιατρών για να χαρακτηριστεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Χτες, ακόμα και μέσα στα δικαστήρια, ήταν έντονο το αίσθημα ότι οι γιατροί έχουν -πέρα απ' τις όποιες ενστάσεις - το δίκιο με το μέρος τους, καθώς η ακροαματική διαδικασία κατέδειξε ότι η αγωγή ήταν διάτρητη τόσο σε νομικό όσο και στο ουσιαστικό επίπεδο, καθώς το κύριο επιχείρημα για την προστασία της υγείας των ασφαλισμένων - και ιδιαίτερα των συνταξιούχων - χρησιμοποιήθηκε δημαγωγικά. Η παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ήταν ένας Γολγοθάς για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και πριν την απεργία, ενώ η κατάσταση έγινε δυσκολότερη μετά την απεργία.

Στη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ υπήρξε ένα κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, τόσο δια της παρουσίας εκπροσώπων όσο και με τηλεγραφήματα που διαβάστηκαν. Ταυτόχρονα, η ίδια η συνέλευση αναβάπτισε διαδικασίες που είχαν νεκρωθεί για περισσότερα από 15 χρόνια. «Ο υγιής συνδικαλισμός των γιατρών αναβιώνει» είπε ένας γιατρός. «Προτιμούμε να μας απολύσουν αξιοπρεπείς» είπε συμβασιούχος γιατρός.

Κοινός ο προβληματισμός για την καλύτερη προετοιμασία της αγωνιστικής συνέχειας, ανεξάρτητα απ' την απόφαση του Δικαστηρίου. «Εμείς θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του δικαστηρίου, αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων που έκριναν ότι 5.500 συμβασιούχοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΥΠΙΚΑ Κ. Χροναίος, για να προσθέσει ότι ο ΣΕΥΠΙΚΑ θα προσέλθει την προσεχή Τρίτη στο υπουργείο Υγείας για συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, χωρίς τον όρο του υπουργού να μην είναι οι γιατροί απεργοί.

Στη συνέλευση διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις για τη στάση μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Τη μέγιστη αποδοχή συγκέντρωσε η πρόταση της Μ. Αλειφεροπούλου, εκλεγμένη στο ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ με την «Πανεπιστημονική», να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις των κατά τόπους συλλόγων με την κάλυψη της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) την επομένη της απόφασης των δικαστηρίου. Ετσι, υπογράμμισε, θα προκύψει η απόφαση της Ομοσπονδίας ώστε να εκφράζει τη θέληση του κλάδου. Επίσης, πρότεινε να μη γίνει κανένας διάλογος σε περίπτωση που ισχύσει επιστράτευση των γιατρών. «Συνεχίζουμε τον αγώνα με μορφές και τρόπους που θα επιλέξουμε εμείς», τόνισε η Μ. Αλειφεροπούλου.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

Η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή της τονίζει ότι η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται με πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής, αφού κανένα αίτημα δεν επιλύθηκε. Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ δηλώνει ότι μετά τη δικαστική απόφαση του δικαστηρίου θα συγκαλέσει αμέσως τα όργανα της Ομοσπονδίας για να «καθορίσουν την παραπέρα αγωνιστική πορεία του κλάδου, αφού ξεπεραστούν τα όποια τυπικά εμπόδια συναντηθούν».

Με αφορμή χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου στην εφημερίδα τα «Νέα», ότι η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ αθέτησε δεσμεύσεις της για λύση της απεργίας στη συνάντηση που είχε μαζί της στις 25.6.2001, η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ διαψεύδει ότι υπήρξαν τέτοιες δεσμεύσεις και δηλώνει ότι του λοιπού μόνο σε δημόσιο διάλογο θα προσέρχεται με τον υπουργό Υγείας.

Αντιφάσεις

Στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ αρχίζει να φτάνει εγκύκλιος του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου, στην οποία εξειδικεύονται τα μέτρα για την ανακούφιση των ασφαλισμένων που ανακοίνωσε πριν δύο μέρες.

Εντούτοις, όμως, οδηγούν σε ταλαιπωρία τους ίδιους τους ασφαλισμένους, καθώς έρχονται σε αντίθεση με θεσμοθετημένες διατάξεις απ' την ίδια την κυβέρνηση.

Ετσι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ αποφάσισε να μην εκτελέσει αυτές τις Οδηγίες, καθώς προσκρούουν στο Προεδρικό Διάταγμα 67/2000 και ειδικότερα στη διάταξη που απαγορεύει - επί ποινή στους φαρμακοποιούς - το «δανεισμό» φαρμάκων.

Η αλληλεγγύη

Στη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.

Επίσης, την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις πολλές οργανώσεις:

  • Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που «καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να βγουν από τα αδιέξοδά της», καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή της.

Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει την ευθύνη της κυβέρνησης για τα όποια κακά υπάρχουν στον τομέα της Υγείας και την καλεί «να εγκαλέσει τον εαυτό της και όχι να ποινικοποιεί την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ».

  • Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Γαλατσίου για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης - στην οποία συμμετέχουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση, το ΣΥΝ - Πολίτες, ο Σύλλογος Γυναικών, οι εκπαιδευτικοί, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι φαρμακοποιοί του Δήμου Γαλατσίου και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ - δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.
  • Την αμέριστη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των γιατρών, καθώς και την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αποφάσισε σε Γενική Συνέλευση, η Ενωση Ιατρών του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής.
  • Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκφράζει την αλληλεγγύη του και τονίζει την ανάγκη για ευρύτερες συσπειρώσεις, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που «θέλει να εμπορευματοποιήσει και ιδιωτικοποιήσει το χώρο της Υγείας».

Ψηλά ποσοστά στην Εύβοια

Σταθερά και ανυποχώρητα, η γενική συνέλευση των γιατρών του ΙΚΑ Νομού Εύβοιας, επιβεβαίωσε την απόφασή της για συνέχιση της απεργίας μέχρι τη δικαίωσή της, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβερνητική λογική παραπομπής του αγώνα τους στα δικαστήρια.

Η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, που συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα, κυμαίνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά, που αγγίζουν το 95% στην Εύβοια. Να σημειωθεί ότι στο νομό, από τους 85 γιατρούς που εργάζονται στο ΙΚΑ, μόνο 15 είναι μόνιμοι.

Στη συνέλευση που είχαν προσκληθεί βουλευτές (και όχι οι Νομαρχιακές Επιτροπές των Κομμάτων), το Εργατικό Κέντρο, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο νομάρχης Εύβοιας δεν προσήλθε κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ προσπάθησαν να δημαγωγήσουν οι παρευρισκόμενοι δύο βουλευτές της ΝΔ (Ε. Παπαγεωργόπουλος και Αν. Λιάσκας).

Ετσι, παρότι εξέφρασαν τη φραστική τους «συμπαράσταση» στον αγώνα των γιατρών και κατήγγειλαν κατά κόρον την «ανεύθυνη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», στο διά ταύτα, δηλαδή στο τι θα κάνει η ΝΔ και αν δεσμεύεται για την επίλυση των απεργιακών αιτημάτων των γιατρών (αποτροπή της παραπέρα υποβάθμισης της ΠΦΥ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ιατρικό βαθμολόγιο - μισθολόγιο, αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης με κύριο «κορμό» το ΙΚΑ) τότε «ανέκρουσαν πρύμνα», κάτι που προκάλεσε και τις αποδοκιμασίες γιατρών.


Συμπαράσταση εκατέρωθεν

Τη συμπαράσταση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) μετέφερε στη Γενική Συνέλευση των γιατρών του ΙΚΑ ο Δ. Αγκαβανάκης. Μάλιστα χειροκροτήθηκε όταν είπε ότι το ΠΑΜΕ έκανε αποκλεισμό του Χρηματιστηρίου ζητώντας να επιστραφούν στα Ταμεία τα 210 δισ. δραχμές που χαρίστηκαν -μέσω του τζόγου- στο μεγάλο κεφάλαιο.

Λίγο αργότερα κατατέθηκε η πρόταση για έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στα εφτά στελέχη του ΠΑΜΕ που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην κατάληψη του υπουργείου Εργασίας. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε είναι το εξής: «Τη συμπαράστασή της εκφράζει με ψήφισμα η Γενική Συνέλευση των γιατρών του ΙΚΑ, στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι σέρνονται στα δικαστήρια γιατί τόλμησαν να ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα όπως εκείνοι έκριναν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ