ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιάλλακτος ο Σαρόν περιοδεύει σε Γερμανία - Γαλλία

Ενα βήμα από την κατάρρευση η εκεχειρία, εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές

Μικρά παιδιά στη Ράφα μετά τη μάχη κοιτάζουν το φακό με βλέμμα που τα λέει όλα...

Associated Press

Μικρά παιδιά στη Ράφα μετά τη μάχη κοιτάζουν το φακό με βλέμμα που τα λέει όλα...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΡΑΦΑ.-

Υπεραμυνόμενος της τακτικής των δολοφονιών ακριβείας αλλά και της επιμονής του για επικράτηση απόλυτης ηρεμίας, και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προτού αρχίσει οποιαδήποτε διαδικασία οικοδόμησης «μέτρων εμπιστοσύνης» με τους Παλαιστινίους, έφθασε στο Βερολίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Την άλλη «όψη του νομίσματος» φιλοξενεί σε εκτενή συνέντευξη του Παλαιστινίου ηγέτη, μεγάλη γερμανική εφημερίδα. Ασχέτως δηλώσεων, όμως, έντονη είναι η ανησυχία και οι προειδοποιήσεις και από τις δύο πλευρές ότι μια ανάσα χωρίζει την εκεχειρία από την ολική κατάρρευσή της με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή.

«Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να κάνει θυσίες και να μείνει δεσμευμένο στην εκεχειρία αλλά δεν πρόκειται να γίνει κανένα περαιτέρω βήμα αν δεν τερματιστεί ολοκληρωτικά η τρομοκρατία». Με το γνωστό λεξιλόγιο και την, πολλάκις, επαναλαμβανόμενη θέση της ισραηλινής ηγεσίας, εμφανίστηκε μπροστά στους Γερμανούς δημοσιογράφους ο Αριέλ Σαρόν, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο. Ο Σαρόν έσπευσε, μάλιστα, να πλέξει το εγκώμιο της Γερμανίας, την οποία χαρακτήρισε την «καλύτερη σύμμαχο του Ισραήλ στην Ευρώπη».

Από την άλλη, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αποπειράθηκε να τηρήσει σχετικά ισορροπημένη στάση, καλώντας, δημοσίως, το Ισραήλ να «επιδείξει ελαστικότητα στο θέμα των εποικισμών». Ανάλογη θέση ίσων αποστάσεων τηρεί σε χτεσινή του συνέντευξη και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος αφού υπερτονίζει την αναγκαιότητα σεβασμού της ασφάλειας του Ισραήλ και της πλήρους παύσης της βίας για να αρχίσει η οικοδόμηση «μέτρων εμπιστοσύνης», στη συνέχεια παραδέχεται ότι κομβικό θέμα είναι το πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί, στο Βερολίνο, και με τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών, Λουί Μισέλ, του οποίου η χώρα εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από την περιοδεία Σαρόν. Αργά το βράδυ αναμενόταν στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ζακ Σιράκ και με τον πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν.

Συνέντευξη-χείμαρρος Αραφάτ

Τη δέσμευσή του στην προσπάθεια επίτευξης της παρούσας εκεχειρίας διατυπώνει σε όλους τους δυνατούς τόνους σε μακροσκελή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Στη συνέντευξη, που η δημοσίευσή της συμπίπτει με την άφιξη Σαρόν, ο Γιάσερ Αραφάτ υπογραμμίζει ότι έχουν, ήδη, γίνει συλλήψεις μαχητών που παραβίασαν την εκεχειρία αλλά επιρρίπτει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην ισραηλινή ηγεσία.

«Η κατοχή είναι βία, οι παράνομοι εποικισμοί είναι βία, ο αποκλεισμός και τα οδοφράγματα είναι βία, αλλά δεν αίρονται και δε φαίνεται να θεωρούνται παραβιάσεις της εκεχειρίας. Δεν μπορώ να πω στο λαό μου να ανεχθεί μια αδικαιολόγητη συνεχιζόμενη κατοχή. Για ποιο λόγο δεν είναι βία το ότι 200.000 έποικοι μετακινούνται ελεύθερα ενώ 3,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να κινηθούν στην ίδια την πατρίδα τους;», υπογραμμίζει, ανάμεσα σε άλλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Εθεσε, τέλος, και πάλι το ζήτημα της παράλληλης έναρξης πολιτικού διαλόγου ως αναγκαίας προϋπόθεσης επιτυχίας της εκεχειρίας.

Υπέρ της άμεσης επανέναρξης διαλόγου και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης τάχθηκε, από την Ιερουσαλήμ, και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή. Ο Τερζ Ρόεντ Λάρσεν εκτίμησε ότι αν δε γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη η κατάρρευση της εκεχειρίας. Εξίσου απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Μάχερ, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην ισραηλινή ηγεσία για την εμμονή της στις δολοφονίες ακριβείας, τονίζοντας ότι «αναδεικνύουν την αντιδημοκρατικότητα του Ισραήλ και τον μηδενικό σεβασμό που έχει για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Προειδοποιήσεις Μπεν Ελιέζερ ενώ οξύνονται τα πνεύματα

Για μια «μακρόχρονη περίοδο αντιπαράθεσης» προειδοποίησε την ισραηλινή κοινή γνώμη ο υπουργός Αμυνας. Ο Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ υποστήριξε την τακτική των δολοφονιών ακριβείας ως «αναγκαίο προληπτικό μέτρο» και συμπλήρωσε ότι η «αντιπαράθεση θα συνεχιστεί μέχρις ότου να αντιληφθούν οι Παλαιστίνιοι τη ματαιότητα του αγώνα τους». Μιμούμενος, μάλιστα, το ύφος του Αριέλ Σαρόν, ο Μπεν Ελιέζερ κατηγόρησε τον Γιάσερ Αραφάτ ότι οδηγεί «την κατάσταση στην καταστροφή», αφού ο «ιστορικός του ρόλος ως ειρηνοποιού έχει παρέλθει οριστικά».

Τα γεγονότα, πάντως, μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του Μπεν Ελιέζερ. Περισσότερες από έξι ώρες διήρκεσε μάχη που ξέσπασε, στην περίμετρο του προσφυγικού στρατοπέδου Μπραζίλ, στη Ράφα, κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκειά της, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές ήταν μία από τις σκληρότερες από την έναρξη της Ιντιφάντα, ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέστρεψαν τουλάχιστον 20 σπίτια, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δέχτηκε επίθεση με 51 αυτοσχέδιες χειροβομβίδες. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή το ποιος ευθύνεται για την έναρξη της μάχης.

Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά, στην περίμετρο της Ραμάλα, χωρίς να υπάρχουν επεισόδια, ενώ δύο άλλοι τραυματίστηκαν. Ο Ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε πυρά στις θέσεις του γύρω από τον εποικισμό Πσαγκότ, στα οποία απάντησε. Επίσης, τρία μικρά παιδιά τραυματίστηκαν από έκρηξη ισραηλινού όλμου, που δεν είχε εκραγεί, κοντά στη Ράφα.

Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωνε ότι άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή φράχτη κατά μήκος των συνόρων της Δυτικής Οχθης με το Ισραήλ και μάλιστα σε ορισμένα σημεία ο φράχτης ή το τείχος (ανάλογα την περίπτωση) που θα υψωθεί θα είναι ηλεκτροφόρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το μέτρο είναι «προληπτικό».

ΡΩΣΙΑ
Νοσταλγία για το σοσιαλιστικό σύστημα

Από πρόσφατη διαδήλωση των κομμουνιστών στη Μόσχα, ενάντια στη νέα νομοθεσία

Associated Press

Από πρόσφατη διαδήλωση των κομμουνιστών στη Μόσχα, ενάντια στη νέα νομοθεσία
ΜΟΣΧΑ.-

Οι Ρώσοι νοσταλγούν ακόμα το σοσιαλιστικό σύστημα της Σοβιετικής Ενωσης. Ετσι, ένας στους πέντε Ρώσους (ποσοστό 20% του πληθυσμού της χώρας) θα ήθελε η Ρωσία να επιστρέψει στο σοσιαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησαν οι κοινωνιολόγοι της Ερευνητικής Ομάδας «Monitoring.ru», η οποία μεταδόθηκε χτες από το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Το 48% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία, ζητούν όμως μεγαλύτερη κοινωνική προστασία για τους πολίτες. Μόνο το 16% θεωρεί ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν κατά τον ίδιο τρόπο, ενώ επίσης 16% δεν εξέφρασε άποψη.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιούνη σε δείγμα 1.600 ατόμων από όλη τη Ρωσία. Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν μετά την καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991, υπήρξαν ολέθριες για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πολλοί Ρώσοι έγιναν σημαντικά φτωχότεροι, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν (σε διάφορα επίπεδα) τη νοσταλγία τους για την ΕΣΣΔ και πολλοί ήταν αυτοί που τον περασμένο Μάρτη ενέκριναν την αποκατάσταση του παλιού σοβιετικού εθνικού ύμνου με στίχους εν μέρει τροποποιημένους. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι «όποιος δε νοσταλγεί τη Σοβιετική Ενωση δεν έχει καρδιά, όποιος, όμως, εύχεται την επιστροφή της δεν έχει μυαλό».

Ερευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας από τη συντριβή στις 3 Ιούλη κοντά στο Ιρκούτσκ του αεροσκάφους ΤΟΥ-154, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 145 άτομα, τροφοδοτούν διάφορα σενάρια στο ρωσικό Τύπο. Αρχικά, η συντριβή του είχε αποδοθεί σε ταυτόχρονη βλάβη και των τριών κινητήρων, ενώ κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει έκρηξη στο αεροσκάφος λίγο πριν την πτώση του. Επίσης ρίχτηκε και η ιδέα της τρομοκρατικής ενέργειας. Ομως, χτες, η Κρατική Επιτροπή, που συστήθηκε από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας ή εκδήλωσης πυρκαγιάς στο αεροπλάνο ΤΟΥ-154, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και επικεφαλής της Επιτροπής που διερευνά τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Ιρκούτσκ Ιλιά Κλεμπάνοφ δήλωσε ότι η Επιτροπή δε θα έχει καταλήξει σε συμπεράσματα πριν την προσεχή Δευτέρα. Τόνισε ότι τα δύο μαύρα κουτιά του ΤΟΥ-154 της εταιρίας «Βλαντιβοστόκ Αβια» έχουν αποσταλεί από το Ιρκούτσκ στη Μόσχα για συμπληρωματική ανάλυση.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Γιγαντιαία διαδήλωση των συνδικάτων

ΒΙΕΝΝΗ.-

Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι συνδικαλιστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων και πήραν μέρος στη «Διαδήλωση για τη Δημοκρατία» και κυρίως κατά του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, μπροστά στο κτίριο της καγκελαρίας στη Βιέννη.

Στη διαδήλωση, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πήραν μέρος περισσότεροι από 70.000 συνδικαλιστές, αριθμός πρωτοφανής για τα αυστριακά δεδομένα, ενώ είναι η πρώτη που διοργάνωσαν σε παναυστριακό επίπεδο στην εκατοντάχρονη ιστορία τους τα αυστριακά συνδικάτα. Τα «βέλη» των συνδικαλιστών στρέφονταν κατά του κυβερνητικού συνασπισμού --του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και «Κόμματος των Ελευθέρων» του Γιεργκ Χάιντερ-- και κυρίως κατά των προθέσεών του για κατάλυση του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος, κατά της πολιτικής του στο χώρο της Υγείας, και γενικότερα κατά της μαζικής απειλής από μέρους του των δημοκρατικών θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη διαδήλωση, όπου κυριαρχούσε ο ιδιαίτερος παλμός και η μαχητικότητα των συνθημάτων, και της οποίας προηγήθηκε πορεία μήκους αρκετών χιλιομέτρων, το λόγο πήραν δεκάδες ομιλητές όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Οι ομιλητές κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι με το νόμο που θα ψηφίσει - σήμερα - στη Βουλή καταργεί την αυτοδιαχείριση του Συνδέσμου των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, ανατρέπει «πραξικοπηματικά» εκλεγμένες ηγεσίες των διοικήσεών τους μετατρέποντάς τες σε εκτελεστικά όργανά της και παραμερίζει ουσιαστικά το σύστημα των κοινωνικών εταίρων, ενώ απώτερος στόχος της είναι η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης μιας και ο τομέας αυτός αφορά τεράστια ποσά, ύψους 500 δισεκατομμυρίων σελινιών -περίπου 12 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Ακόμη οι ομιλητές, κατηγορώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό πως με το νέο νόμο, αλλά και με μια σειρά άλλων μέτρων που έχει πάρει στοχεύει στην κατάργηση του υποδειγματικού κράτους - πρόνοιας που ίσχυε στην Αυστρία τις τελευταίες δεκαετίες, προειδοποίησαν για την αποφασιστικότητα της Ομοσπονδίας Συνδικάτων να προχωρήσει σε μαχητικότερες κινητοποιήσεις, μη αποκλείοντας και την κήρυξη γενικής απεργίας, που αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας.

Associated Press

Καταστροφικό πέρασμα

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-

Με έκτακτα μέτρα, οδηγίες προς τους πολίτες και ακύρωση πολλών αεροπορικών πτήσεων αναμένει το Χονγκ Κονγκ την έλευση του τυφώνα «Ούτορ», ο οποίος έχει, ήδη, αφήσει τραγικά τα σημάδια του στις βόρειες περιοχές των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν απ' όπου πέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα . Μέχρι στιγμής, 55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 70 είναι τραυματίες και 30 αγνοούνται. Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν στις Φιλιππίνες από τις κατολισθήσεις και τους τόνους λάσπης που προκάλεσε ο τυφώνας, κυρίως στο ορεινό θέρετρο Μπάγκιο της επαρχίας Μπενγκέτ, ενώ στην Ταϊβάν αγνοείται, ακόμη, η τύχη ενός πλοίου με επταμελές πλήρωμα. Την ίδια στιγμή, ο τυφώνας «Ντουριάν» έπληττε το Βιετνάμ προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και πλημμύρες, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 25 άνθρωποι.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Εκρηκτική η κατάσταση σε Αλγέρι - Καμπιλία

ΑΛΓΕΡΙ.-

Εξαιρετικά τεταμένη παρέμενε η ατμόσφαιρα, μέχρι χτες βράδυ, στην αλγερινή πρωτεύουσα, όπου εκατοντάδες Βερβέροι άρχισαν καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρική πλατεία του Αλγερίου, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση και τα μπλόκα που έστησε η αλγερινή αστυνομία και ο στρατός σε χιλιάδες συμπολίτες τους στα όρια της πόλης, προκειμένου να μη συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους. Οι Βερβέροι διαδηλωτές δήλωναν ότι θα επιμείνουν στην καθιστική διαμαρτυρία μέχρις ότου αρθούν τα εμπόδια στους υπόλοιπους διαδηλωτές. Υπό τις συνθήκες αυτές, στο περιθώριο πέρασε η συμπλήρωση 39 χρόνων από την απελευθέρωση της Αλγερίας από τους Γάλλους αποικιοκράτες.

Η βερβερική κοινότητα είχε προγραμματίσει για χτες τη διαδήλωση παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων που έχει επιβάλλει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση, μετά τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στην προηγούμενη ανάλογη διαμαρτυρία, στις 14 Ιούνη, οπότε ένα εκατομμύριο διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα 4 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν. Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει στη χθεσινή διαδήλωση ο αριθμός των συμμετεχόντων να μην ξεπεράσει τις 5.000 και στόχευαν να πορευτούν προς το Προεδρικό Μέγαρο για να παραδώσουν λίστα με τα αιτήματά τους (τερματισμός των διακρίσεων, αναγνώριση της γλώσσας τους, αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν την περιοχή τους) στον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Παράλληλα, γενική απεργία είχε κηρυχτεί σε όλη την Καμπιλία.

Οι ταραχές στη βερβερική επαρχία της Καμπιλίας μαίνονται από τα μέσα Απρίλη, οπότε και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σκοτώθηκε σε αστυνομικό τμήμα νεαρός Βερβέρος. Οι ταραχές όμως έλαβαν πανεθνικές διαστάσεις, καθώς η λαϊκή οργή ξεχειλίζει εξαιτίας της οξυνόμενης φτώχειας και ανεργίας. Τα κοινά αιτήματα αφορούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας αλλά και τον τερματισμό της hogra, της τακτικής κατάχρησης εξουσίας.

Ο Αλγερινός Πρόεδρος αναγνώρισε την ύπαρξη οξύτατων προβλημάτων «στέγασης, ασφάλειας και ανεργίας» και μίλησε για επίλυσή τους μέσω συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς να διευκρινίσει τίποτε περαιτέρω. Προς το παρόν, φαίνεται ότι προετοιμάζεται για την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ, στις 12 Ιούλη, όπου θα διεκδικήσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον με αντάλλαγμα την παραχώρηση συμφερόντων συμβολαίων άντλησης του πετρελαίου της Σαχάρας σε αμερικανικές εταιρίες. Την περασμένη χρονιά, τα έσοδα της χώρας από τις πωλήσεις πετρελαίου άγγιξαν το ποσό ρεκόρ των 22 δισ. δολαρίων, αλλά η ανεργία παραμένει στο 30%, με δεδομένο ότι το 70% των 30 εκατομμυρίων πολιτών είναι μικρότεροι των 30 χρόνων.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Προετοιμάζεται» η Σύνοδος Κορυφής

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα «θετικό κλίμα» για την επικείμενη - το επόμενο Σάββατο, 14 Ιούλη - επίσκεψη του (στρατηγού, που αυτοαναγορεύτηκε Πρόεδρος) Περβέζ Μουσαράφ, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε προχτές και χτες σειρά μέτρων «καλής θέλησης» για την αποκατάσταση ενός «κλίματος εμπιστοσύνης». Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με την έκδοση στο Internet της εφημερίδας Times of India του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ, περιλαμβάνουν απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, καλύτερη μεταχείριση ψαράδων που περνούν στα χωρικά ύδατα της Ινδίας, περικοπή των δασμών στα αγαθά που εισάγει η Ινδία από το Πακιστάν, καθώς και την παροχή υποτροφιών σε Πακιστανούς φοιτητές που συνοδεύονται από προκλήσεις σε Πακιστανούς ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες.

Τουλάχιστον 229 πολιτικοί κρατούμενοι και 202 ψαράδες κρατούνται από τις ινδικές αρχές, αν και οι αριθμοί ενδέχεται να «αλλάξουν», σύμφωνα με τους Times of India.

Η κίνηση είναι «μονομερής» και αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας «καλής ατμόσφαιρας» εκ μέρους του Ινδού πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

Ο «διοικών» το Πακιστάν δεν ανακοίνωσε τίποτε ανάλογο για τους 620 Ινδούς πολίτες που κρατούνται στο Πακιστάν, έχοντας, όμως, το δικαίωμα να δέχονται επισκέψεις από την πατρίδα τους. Χτες ο Μουσαράφ δήλωσε προς το BBC World Service ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να «πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα», σημειώνοντας πρόοδο στο θέμα του Κασμίρ, καθώς όλα τα άλλα εν συνεχεία «μπορούν να επιλυθούν».

Η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού της Ινδίας και του Προέδρου του Πακιστάν θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι τις 16 Ιουλίου στο Νέο Δελχί και θα είναι η πρώτη τα δύο τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών, που, από το 1947, οπότε ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία, έχουν διεξάγει τρεις πολέμους - τους δύο για το διαφιλονικούμενο κρατίδιο Κασμίρ.

Οι συγκρούσεις στο Κασμίρ συνεχίζονταν και χτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επτά αυτονομιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Μουσαράφ χτες ζήτησε σε επιστολή του προς την ινδική ηγεσία τη δυνατότητα να συναντηθεί με την ηγεσία της «ομπρέλας» των αυτονομιστών, της οργάνωσης Διάσκεψη Ολων των Κομμάτων για την Ελευθερία (All - Hurriyat Party Conference). Η οργάνωση έχει ζητήσει συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες, αλλά η Ινδία επιμένει ότι δε διαπραγματεύεται με τους αυτονομιστές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι νεκροί έφθασαν τους 27...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Λεγόταν Μαχμούτ Γκοχάν Οζοτζάκ, ήταν 41 ετών, μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/ Μετώπου και είχε αποφυλακιστεί την 31η Μάη, για «λόγους υγείας». Αλλά συνέχιζε την απεργία πείνας, το έσχατο μέσο διαμαρτυρίας για το βασανιστήριο της πλήρους απομόνωσης, που δεν είναι το μόνο βασανιστήριο που εφαρμόζουν οι τουρκικές «σωφρονιστικές» αρχές σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων. Οι δυνάμεις του τον εγκατέλειπαν ολοκληρωτικά πια, είχε αρχίσει την απεργία πείνας από την 26η Οκτώβρη του 2000 - αλλά συνέχισε. Την Τετάρτη, στις 10 το βράδυ, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στη Σμύρνη.

Είναι ο 27ος νεκρός της απεργίας πείνας εφέτος, και μάλλον δε θα είναι ο τελευταίος. Σύμφωνα με την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, άλλοι τουλάχιστον 250 πολιτικοί κρατούμενοι μετέχουν στην απεργία πείνας. Η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει ούτε ένα σχόλιο - Για μεταρρυθμίσεις στο νέο σύστημα των Λευκών Κελιών ή έστω διαπραγμάτευση με τους κρατούμενους, ούτε λόγος...

Είναι αν μη τι άλλο χαρακτηριστική της απίστευτης απανθρωπιάς όχι μόνο της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και του διεθνούς Τύπου, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στη συνεχιζόμενη τραγωδία των τουρκικών φυλακών. Και αυτό παρά τις αποκαλύψεις ότι η επιχείρηση Επιστροφή στη Ζωή του Δεκέμβρη ήταν, όπως ακριβώς κατήγγειλαν οι κρατούμενοι, ένα στυγνό και εκ προθέσεως φονικό, παρά το ότι, όπως εξακολουθούν να καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απομόνωση και τα βασανιστήρια συνεχίζονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ