Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Προετοιμάζεται» η Σύνοδος Κορυφής

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα «θετικό κλίμα» για την επικείμενη - το επόμενο Σάββατο, 14 Ιούλη - επίσκεψη του (στρατηγού, που αυτοαναγορεύτηκε Πρόεδρος) Περβέζ Μουσαράφ, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε προχτές και χτες σειρά μέτρων «καλής θέλησης» για την αποκατάσταση ενός «κλίματος εμπιστοσύνης». Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με την έκδοση στο Internet της εφημερίδας Times of India του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ, περιλαμβάνουν απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, καλύτερη μεταχείριση ψαράδων που περνούν στα χωρικά ύδατα της Ινδίας, περικοπή των δασμών στα αγαθά που εισάγει η Ινδία από το Πακιστάν, καθώς και την παροχή υποτροφιών σε Πακιστανούς φοιτητές που συνοδεύονται από προκλήσεις σε Πακιστανούς ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες.

Τουλάχιστον 229 πολιτικοί κρατούμενοι και 202 ψαράδες κρατούνται από τις ινδικές αρχές, αν και οι αριθμοί ενδέχεται να «αλλάξουν», σύμφωνα με τους Times of India.

Η κίνηση είναι «μονομερής» και αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας «καλής ατμόσφαιρας» εκ μέρους του Ινδού πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

Ο «διοικών» το Πακιστάν δεν ανακοίνωσε τίποτε ανάλογο για τους 620 Ινδούς πολίτες που κρατούνται στο Πακιστάν, έχοντας, όμως, το δικαίωμα να δέχονται επισκέψεις από την πατρίδα τους. Χτες ο Μουσαράφ δήλωσε προς το BBC World Service ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να «πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα», σημειώνοντας πρόοδο στο θέμα του Κασμίρ, καθώς όλα τα άλλα εν συνεχεία «μπορούν να επιλυθούν».

Η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού της Ινδίας και του Προέδρου του Πακιστάν θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι τις 16 Ιουλίου στο Νέο Δελχί και θα είναι η πρώτη τα δύο τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών, που, από το 1947, οπότε ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία, έχουν διεξάγει τρεις πολέμους - τους δύο για το διαφιλονικούμενο κρατίδιο Κασμίρ.

Οι συγκρούσεις στο Κασμίρ συνεχίζονταν και χτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επτά αυτονομιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Μουσαράφ χτες ζήτησε σε επιστολή του προς την ινδική ηγεσία τη δυνατότητα να συναντηθεί με την ηγεσία της «ομπρέλας» των αυτονομιστών, της οργάνωσης Διάσκεψη Ολων των Κομμάτων για την Ελευθερία (All - Hurriyat Party Conference). Η οργάνωση έχει ζητήσει συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες, αλλά η Ινδία επιμένει ότι δε διαπραγματεύεται με τους αυτονομιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ