Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
Επιχείρηση σάρωμα...

ΧΑΓΗ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΡΩΜΗ.-

Υπέρμετρη βιάση και «ενθουσιασμός» επικρατεί στους κύκλους περί του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς πια η υφαρπαγή και παράδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας έχει ανοίξει την όρεξη των ιθυνόντων για ένα οριστικό ξεκαθάρισμα στα Βαλκάνια.

Οπως τονίζεται από πολλούς αξιωματούχους η «προσαγωγή» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διαμόρφωσε ένα νέο τοπίο και πια έχουν τεθεί οι νέοι στόχοι: η Βοσνία και κυρίως η σύλληψη του πρώην Προέδρου της Σερβικής οντότητας της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και του πρώην στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς.

Ο δρόμος ανοίγει με την υιοθέτηση νόμου -ήδη έχει κατατεθεί προς ψήφιση- από τη «Σερβική Δημοκρατία» της Βοσνίας, ο οποίος θα προβλέπει τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης γεγονός που θα σημάνει, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι, τη σύλληψη τόσο του Κάρατζιτς όσο και του Μλάντιτς, όπως δήλωσε εντελώς «αιφνιδιαστικά» χτες ο πρωθυπουργός της «Σερβικής Δημοκρατίας», Μλάντεν Ιβάνιτς από την Ολλανδία, όπου κατέφθασε την Τετάρτη για να έχει συναντήσεις με την εισαγγελέα του ΔΠΔ, Κάρλα ντελ Πόντε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιβάνιτς, ο νόμος αυτός θα περάσει από το Κοινοβούλιο εντός των ερχόμενων τριών εβδομάδων και στη συνέχεια θα μπορεί να επικυρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή από το Ανώτατο Δικαστήριο της «Σερβικής Δημοκρατίας». «Αν αποδεχτούμε τις διατάξεις αυτού του νόμου, θα υπάρξει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και πιστεύω ότι πρακτικά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το να γίνει αυτό», δήλωσε ο Ιβάνιτς, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι θα συλληφθούν αυτοί οι άνθρωποι».

Ο πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας τόνισε ότι οι δυνάμεις της Σερβικής Δημοκρατίας δε θα μπορούσαν να συλλάβουν τους Κάρατζιτς και Μλάντιτς χωρίς τη βοήθεια της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία και διευκρίνισε, ως ένας ακόμη Πόντιος Πιλάτος... ότι ο ίδιος δεν έχει καμία επαφή με τους δυο κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου και ότι δε γνωρίζει πού βρίσκονται.

Στερνή μου γνώση...

Η Ντελ Πόντε φάνηκε εξαιρετικά ικανοποιημένη τόσο από το γεγονός της «συμμόρφωσης» της σερβοβοσνιακής οντότητας που ανθίστατο μέχρι πρότινος και κυρίως με την προοπτική σύλληψης των Σερβοβοσνίων, «που η κεφαλή τους έχει επικηρυχτεί εδώ και αρκετό καιρό». Σε αυτή την περίπτωση κανείς δε γνωρίζει το αντίτιμο - μέχρι στιγμής - αυτής της συναλλαγής. Πιθανώς δε θ' αργήσει να φανεί, αλλά πάντα θα εξαρτηθεί από το πότε θα «συλληφθούν και παραδοθούν» οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς. Αν κρίνει κανείς και από την πυκνότητα των ειδήσεων που αφορούν τον Κάρατζιτς και τον φέρουν οικειοθελώς να θέλει να παραδοθεί στη Χάγη και μάλιστα σύντομα, ώστε να καταθέσει εναντίον του Σλ. Μιλόσεβιτς - όπως στενός συνεργάτης του Κάρατζιτς δήλωσε προς το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» αλλά η είδηση διαψεύστηκε από την ίδια τη σύζυγο του Κάρατζιτς - τότε μάλλον η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει...

Εξάλλου, ο τρόπος που άνοιξε ο δρόμος για το επιχειρούμενο ξεκαθάρισμα, είναι ενδεικτικός του τι μέλλει γενέσθαι... ασχέτως των προσπαθειών που καταβάλλουν οι διάφοροι «Πόντιοι Πιλάτοι», μιλώντας για «επιλεκτική» και «βεβιασμένη» απονομή δικαιοσύνης, όπως ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα που κατηγόρησε το ΔΠΔ και την Κάρλα ντελ Πόντε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα»: «Στη Χάγη υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ένα δικαστήριο», τόνισε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αμεροληψία, αλλά επιλεκτική δικαιοσύνη. Αυτό το δικαστήριο δεν εφαρμόζει την αρχή της ισότητας για παρόμοιες ή ανάλογες υποθέσεις»... «Ακόμη και ο διεθνής χαρακτήρας του ΔΠΔ είναι αμφισβητήσιμος. Στην πράξη εκπροσωπεί ειδικά συμφέροντα και δυνάμεις. Είναι περισσότερο Αμερικανικό και δεν αντανακλά μια πλειάδα χωρών» τόνισε ο Κοστούνιτσα, αν και κάπως αργά. Ενώ από το στόχαστρό τους δεν ξέφυγε ούτε η γενική εισαγγελέας: «Η Ντελ Πόντε έχει ξεχάσει, ανάμεσα σε άλλα πράγματα τι σημαίνει να είναι κάποιος εισαγγελέας», δίνοντας έμφαση στο ότι «θα ήταν καλύτερο να δικαστεί ο Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ