ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Υποδειγματική καλλιτεχνική «ανθοφορία»

«Νεφέλες» με τον Θύμιο Καρακατσάνη
«Νεφέλες» με τον Θύμιο Καρακατσάνη
Η σύγχρονη ελληνική ποιοτική δημιουργία θα ανθοφορήσει υπέροχα στη «Σκιά των Βράχων» του Βύρωνα, από τις 20 Αυγούστου έως τις 22 Σεπτέμβρη. Φροντίζει γι' αυτό τα μέγιστα το 14ο Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα. Αφιερωμένο, λοιπόν, στους Ελληνες δημιουργούς το φετινό φεστιβάλ, μέσα από το λόγο, το θέατρο, το χορό, τη μουσική, θέλει αφ' ενός να αφήσει ένα... μηνυματικό «πολιτιστικό χνάρι στις επόμενες γενιές» και αφ' ετέρου να προσφέρει σ' όσους σήμερα λαχταρούν να «δραπετεύσουν από τη ρηχή πραγματικότητα», μια πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, μια «αυθεντική πτυχή της ζωής, με πνευματική διάσταση», όπως επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος.

Τα Φεστιβάλ του Βύρωνα έχουν αποδείξει το αληθές του λόγου του δημάρχου: «Ο πολιτισμός για μας είναι η μόνη γνήσια πολιτική, η μέγιστη προσφορά μας στον άνθρωπο. Υπηρετούμε τον πολιτισμό με σταθερότητα και συνέπεια, χωρίς τυμπανοκρουσίες, κορόνες και συμφεροντολογικούς τυχοδιωκτισμούς, σε μια εποχή μάλιστα που δυστυχώς όλα εμπορευματοποιούνται και κρίνονται με το χρήμα. Ο πολιτισμός για μας είναι μια πράξη δημοκρατίας. Οι πνευματικές κατακτήσεις ανήκουν σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Γι' αυτό έχουμε αγκαλιάσει με σεβασμό και αγάπη μεγάλους καταξιωμένους καλλιτέχνες αλλά και ερασιτέχνες. Κάνουμε τις πολιτιστικές και άλλες επιλογές μας προτείνοντας μια στάση ενάντια στην αθλιότητα. Επιλέγουμε τη δράση, τον αγώνα, την αντίσταση σ' ό,τι επιχειρεί να ελέγξει και υποτάξει την ελεύθερη δημιουργική έκφραση, τον πολιτισμό, την πρόοδο της κοινωνίας και των ανθρώπων».

Είναι τόσο πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα παρουσιαστούν (ώρα έναρξης όλων 8.30 μ.μ.) στα δύο θέατρα «Μ. Μερκούρη» και «Α. Συνοδινού» των βράχων, που ο χώρος μάς επιβάλλει μια συνοπτική αναφορά τους.

Η έναρξη θα γίνει στις 20/8 με συναυλία των Ελευθερίας Αρβανιτάκη - Αλκίνοου Ιωαννίδη. Επονται: 21/8 «Θεατρική Διαδρομή»: «Ιππής» (Παρτσαλάκης - Χαλκιάς). 22/8 Δήμητρα Γαλάνη - Τάνια Τσανακλίδου. 23/8 Μίλτος Πασχαλίδης. 24/8 Μουσικό αφιέρωμα στην Ηπειρο. 25/8 θίασος «Εντός»: «Ο διθύραμβος του ρόδου» Α. Σικελιανού. 26/8 Θίασος «Αριστοφάνης» με «Νεφέλες» (Θ. Καρακατσάνης - Β. Κολοβός). 27-28/8 «Θεσσαλικό Θέατρο» με «Βάκχες». 29/8 Γιώργος Νταλάρας - Χρήστος Θηβαίος. 30/8 Γιάννης Κότσιρας. 31/8 Σωκράτης Μάλαμας - Μελίνα Κανά - Θανάσης Παπακωνσταντίνου. 1/9 Βαγγέλης Γερμανός - Αναστασία Μουτσάτσου - Νίκος Ζιώγαλας. 2/9 Μουσική Αρμενία με την Αλις Φουρουτζιάν. 3/9 Βασίλης Παπακωνσταντίνου. 4/9 Μανώλης Φάμελος και «Τα φώτα που σβήνουν». 5/9 Χάρις Αλεξίου. 6/9 «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» με την «Αντιγόνη» (Γ. Κιμούλης - Π. Τρικαλιώτη). 7/9 «Χαΐνηδες». 8/9 Νίκος Ζούδιαρης - συμμετέχουν Θάνος Μικρούτσικος - Κώστας Θωμαΐδης - Ελένη Τσαλιγοπούλου - Αλκίνοος Ιωαννίδης κ.ά. 9/9 «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Αννα Βαγενά. 10/9 Κώστας Χατζής - Αλέξανδρος Χατζής - Αντωνία Χατζίδη. 11/9 Διονύσης Τσακνής -Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - «Οναρ». 12/9 Αλκηστις Πρωτοψάλτη. 13/9 Μιχάλης Χατζηγιάννης - Ελένη Πέτα. 15-16/9 θίασος «Φάσμα» με τις «Τρωάδες» (μουσική Ελένη Καραΐνδρου). 17/9 μεγάλο αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, με πολλούς εξαίρετους ερμηνευτές. 18/9 «Θέατρο Τέχνης» με τον «Πλούτο» (Ε. Σπαθάρης). 19/9 Χρόνης Αηδονίδης - Βαγγέλης Δημούδης. 20/9 Μ. Θεοδωράκη «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» (Νένα Βενετσάνου - Γιάννης Μπέζος -Δημήτρης Μπάσης). 21/9 θεατρική ομάδα «Ανέμη» με το «Φον Δημητράκη» του Ψαθά. 22/9 Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου.

Οι χορηγοί επικοινωνίας του φεστιβάλ είναι: «Μελωδία», «Εξοδος», «902 Αριστερά στα FM», «Μετρόπολις», «Μπίλιες internet cafe». Εισιτήρια θα πωλούνται: 6-9.30 μ.μ. στα ταμεία των Βράχων 7626438,7653776. Δισκοπωλεία «Μετρόπολις». Περίπτερο Φεστιβάλ Βύρωνα - πλ. Συντάγματος (9 π.μ.-3 μ.μ., Δευτέρα - Σάββατο). Πνευματικό Κέντρο Βύρωνα (παλιό δημαρχείο) 8.30 π.μ. - 2.30 μ.μ., καθημερινά. Δημαρχείο Βύρωνα (Καραολή και Δημητρίου, 8.30 π.μ.- 2.30 μ.μ., Δευτέρα - Σάββατο. Δισκοπωλείο «Σαλίνα» (Υμηττού 125, Παγκράτι).

Λαϊκά τραγούδια κατά του «δεινόσαυρου»

«Ποιος δικάζει ποιον;» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης για τη δίκη Μιλόσεβιτς
«Ποιος δικάζει ποιον;» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης για τη δίκη Μιλόσεβιτς
Με μια μεγάλη συναυλία, την πρώτη με λαϊκά τραγούδια του στο Ηρώδειο, ο Μίκης Θεοδωράκης σφραγίζει τη σαραντάχρονη διαδρομή του στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Αυτός ο κύκλος δημιουργίας του, που άνοιξε με τον «Επιτάφιο», υπήρξε και η αιχμή της πολύμορφης προσφοράς του συνθέτη (έχουν καταγραφεί ενενήντα δύο κύκλοι τραγουδιών του). Τραγούδια από τέσσερις αγαπημένους λαϊκούς κύκλους θα πλημμυρίσουν το Ηρώδειο στις 18 Ιούλη (9μμ), στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Θα παρουσιαστούν από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» τα «Λυρικότατα» και οι «Λιποτάκτες», σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη και ερμηνευτές τους Νένα Βενετσάνου και Γιάννη Μπέζο, αντίστοιχα, ο «Επιτάφιος» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, με ερμηνευτές τους Ν. Βενετσάνου και Δημήτρη Μπάση και «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» με διεύθυνση του συνθέτη και ερμηνευτές τους Ν. Βενετσάνου, Δ. Μπάση, Γ. Μπέζο.

«Ζήτησα ο ίδιος να γίνει αυτή η συναυλία», είπε ο Μ. Θεοδωράκης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «γιατί παρόλο που έχω δώσει αμέτρητες συναυλίες, ποτέ δε διηύθυνα λαϊκή συναυλία στο Ηρώδειο». Μίλησε για την επιλογή του ν' αναδείξει «το μπουζούκι σε ισότιμο συνομιλητή με τη μεγάλη ποίηση, σε μια περίοδο που ήμουν σε αδιέξοδο, αποκλεισμένος, προκειμένου να επικοινωνήσω με το κοινό». «Είμαι ευτυχής που κλείνει ο κύκλος σαράντα ετών αδιάλειπτης παρουσίας με τα λαϊκά μου τραγούδια». Ο Μ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο μεγάλο απόντα Μάνο Χατζιδάκι, στην εποχή μας και στη δική του θέση σήμερα ως δημιουργού. «Ζούμε μια εποχή που οι κεραίες δεν πιάνουν τις αλλαγές. Ηρθε, όπως στις αμερικανικές ταινίες, ο "δεινόσαυρος". Πώς να συζητάς κάτω από τα πόδια του για το μέλλον της ανθρωπότητας; Αισθάνομαι αδύναμος για πρώτη φορά. Παλιά είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα νικήσουμε τον Χίτλερ ή τα τανκς του Παπαδόπουλου. Τώρα έχει παγώσει όλη η ανθρωπότητα. Ο "δεινόσαυρος" όσο πάει και μεγαλώνει. Είναι άσχημος. Στο πρόσωπό του βλέπω την κυρία ντελ Πόντε. Ποια γεγονότα να παρακολουθήσω; Ολα είναι σικέ. Λέτε δε γράφω... Δεν μπορείς να κάνεις μουσική για τους σικέ, για τους περίπου... Ο "δεινόσαυρος" δυστυχώς έχει και ανησυχίες "πολιτιστικές". Εγώ δεν είμαι δεινοσαυρικός».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δίκη Μιλόσεβιτς, ο συνθέτης είπε: «Ποιος δικάζει ποιον; Η ντελ Πόντε δεν έκανε δεκτή τη μήνυση που υποβάλαμε κατά του ΝΑΤΟ, λόγω "έλλειψης στοιχείων"».

«Κυψέλη» παιδικής δημιουργίας

Με «καράβι» το θέατρο και «πανιά» το δημιουργικό τους μεράκι και τη δουλιά μιας ολόκληρης χρονιάς, τα παιδιά του Μαθητικού Θεατρικού Εργαστηρίου του Δημοτικού Θεάτρου Ζακύνθου (ΔΗΘΕΖ) προσκαλούν σ' ένα διήμερο γοητευτικό «ταξίδι». Πιστό και φέτος στο ετήσιο καλοκαιρινό ραντεβού με το κοινό του, το Μαθητικό Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΘΕΖ θα παρουσιάσει αύριο και μεθαύριο (9.30 μ.μ.), το θεατρικό έργο της Ζωής Βαλάση «Ο Κλέφτης των Αστεριών» («Ελληνικά Γράμματα»). Το έργο αλληγορεί για τη λεηλασία της φύσης, την αδιαφορία για την ομορφιά του κόσμου, τη χαμένη ευαισθησία. Μέσα από το παραμύθι του άπληστου μάγου Τζιχάρ, που μαγεύει τ' αστέρια και τα κλέβει από τον ουρανό, αναδεικνύονται, συγκινητικά, πικρά, αλλά και με χιούμορ, διάφοροι χαρακτήρες, συμπεριφορές, αξίες, αντιστάσεις, συμβιβασμοί. Το τέλος καλό, όπως ταιριάζει στα παραμύθια και αγωνιστικό, όπως ταιριάζει στη ζωή.

Οπως πληροφορούμαστε, τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου δούλεψαν σκληρά ένα οκτάμηνο, για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, με μια παράσταση που ν' ανταμείβει παιδιά και κοινό με τη χαρά και την αισιοδοξία μιας επιτυχημένης προσπάθειας. Οι ίδιοι οι μαθητές, μάλιστα, έγραψαν δικά τους τραγούδια για την παράσταση. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Καλλιόπης Τσαρούχη, τα σκηνικά - κοστούμια της Hanne Mi Sauge (εκτέλεση κοστουμιών της Μαίρης Κορφιάτη), η κίνηση της Νικόλ Κούτση, η μουσική του Διονύση Μπουκουβάλα, η διδασκαλία των τραγουδιών του Διονύση Σεμιτέκολου και ο συντονισμός της παράστασης του Ακη Λαδικού.

Σε Τρίπολη και Γιάννενα

Στο πλαίσιο του «2ου Φεστιβάλ Τρίπολης», σήμερα (9.30μμ) στο Θέατρο Αλσους, παρουσιάζεται «Η Πριγκίπισσα Τίτο κι εγώ» (συμπαραγωγή του «Θεάτρου Λόγου» και του Φεστιβάλ Τρίπολης), βασισμένη στο ομώνυμο αφήγημα της Κλαίρης Μιτσοτάκη. Η σκηνοθεσία - κίνηση είναι της Μ. Πάσσαρη. Συμμετέχει ο ηθοποιός Γ. Γεννατάς και οι χορεύτριες Ασ. Λαμπρινού και Αν. Βαρσάμη. Σκηνικά - κοστούμια Ο. Σιδερίδου.

Στα Γιάννενα, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, ο θίασος «Αιχμή», παρουσιάζει αύριο, την αισχυλική τραγωδία «Επτά επί Θήβας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη. Παίζουν: Φ. Φιλοσόφου, Τ. Κωστής, Τ. Καραθανάσης, Γ. Λιακάκος, Μπ. Πισμίσης, Μπ. Τιμοθέου, Μ. Δημητρούκα, Λ. Δημητρακοπούλου, Φ. Φλέβα, Β. Ψυχογιόπουλος κ.ά.

«Κλειστόν», λόγω... παραλόγου

Αναγνώστης μας έστειλε ένα σύντομο, αλλά περιεκτικότατο γράμμα, το οποίο αποκαλύπτει το... παράλογο της κυβερνητικής πολιτιστικής πολιτικής και χρήζει δημοσίευσης. Ιδού τι καταγγέλλει ο καλά ενημερωμένος περί τα πολιτιστικά αναγνώστης:

«Ηλθαμε επισκέπτες στη Βέροια, με οργανωμένο γκρουπ. Είδαμε ταμπέλες "Βέροια, βυζαντινή πόλη", Θελήσαμε να δούμε το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. Ενα ωραιότατο κτίριο, εξωτερικά, υδρόμυλος των αρχών του αιώνα. Παρότι η έκθεση των βυζαντινών κειμηλίων στο εσωτερικό του κτιρίου είναι έτοιμη εδώ και μήνες και παρότι υπάρχουν εισιτήρια, οι φύλακες δε μας έκοψαν εισιτήρια, γιατί "ο κ. Βενιζέλος δεν έχει εγκαινιάσει μέχρι σήμερα το μουσείο". Μα είναι δυνατόν; Χάνονται εισιτήρια και έσοδα επειδή ο υπουργός δε "βρίσκει" χρόνο να εγκαινιάσει ένα ωραιότατο μουσείο;

Παρεμπιπτόντως: Στις 27 Ιουνίου 2001 ο κ. Βενιζέλος εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη, ιδιωτική συλλογή εικόνων στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης», καταλήγει το γράμμα του αναγνώστη.

Με την παράσταση της «Αντιγόνης», σε σκηνοθεσία Λάμπρου Τσάγκα, συμμετείχε το θέατρο «Κνωσός» στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών και Θεάτρου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Για την παράσταση συνεργάστηκαν και ηθοποιοί του θεάτρου «Λεμπάγκα» της Τζακάρτα, οι οποίοι απέδωσαν κομμάτια των Χορικών στην ινδονησιακή γλώσσα. Η παράσταση έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό, τον Τύπο και τους θεατρικούς φορείς.

Τη Δευτέρα (9 μ.μ.) στον ανοιχτό χώρο στο Αλσος Αιγάλεω, θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του Α` Συμποσίου Γλυπτικής. Στο συμπόσιο συμμετείχαν οι γλύπτες: Δ. Γερολυμάτος, Α. Γκιόκας, Κ. Δικέφαλος, Κ. Κουτήφαρη, Αν. Λόλης, Θ. Παπαγιάννης, Χρ. Ρηγανάς, Απ. Φανακίδης, Γ. Χουλιαράς. Στην εκδήλωση θα παραδοθούν τα γλυπτά έργα που φιλοτεχνήθηκαν από τους παραπάνω γλύπτες, κατά τη διάρκεια του συμποσίου.

Αφιερωμένες στον σημαντικό γλύπτη Νίκο Περαντινό (1910 - 1991), είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πάρο. Την Κυριακή (7 μ.μ.) στο Μουσείο Γλυπτικής «Νίκος Περαντινός» στη Μάρπησσα Πάρου, θα μιλήσουν οι: Μαίρη Μιχαηλίδου («Ο Νίκος Περαντινός ο δάσκαλος») και Ιάκωβος Ιακωβίδης («Ο Νίκος Περαντινός στον ευρωπαϊκό χώρο»). Ακόμη, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Νίκος Περαντινός και η δωρεά του». Τη Δευτέρα στον εικαστικό χώρο Περαντινού στην Παροικιά, θα εγκαινιαστεί (9 μ.μ.) η έκθεση «Νίκος Περαντινός - 10 χρόνια μνήμης». Θα παρουσιάσουν έργα τους οι: Κώστας Δικέφαλος, Αθηνά Λατινοπούλου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Ευδοκία Παπουλή, Ελένη Σιδηροπούλου, Χενκ Βαν Βόεκελ. Διάρκεια έκθεσης έως τις 26/8.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ