Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαϊκά τραγούδια κατά του «δεινόσαυρου»

«Ποιος δικάζει ποιον;» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης για τη δίκη Μιλόσεβιτς
«Ποιος δικάζει ποιον;» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης για τη δίκη Μιλόσεβιτς
Με μια μεγάλη συναυλία, την πρώτη με λαϊκά τραγούδια του στο Ηρώδειο, ο Μίκης Θεοδωράκης σφραγίζει τη σαραντάχρονη διαδρομή του στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Αυτός ο κύκλος δημιουργίας του, που άνοιξε με τον «Επιτάφιο», υπήρξε και η αιχμή της πολύμορφης προσφοράς του συνθέτη (έχουν καταγραφεί ενενήντα δύο κύκλοι τραγουδιών του). Τραγούδια από τέσσερις αγαπημένους λαϊκούς κύκλους θα πλημμυρίσουν το Ηρώδειο στις 18 Ιούλη (9μμ), στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Θα παρουσιαστούν από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» τα «Λυρικότατα» και οι «Λιποτάκτες», σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη και ερμηνευτές τους Νένα Βενετσάνου και Γιάννη Μπέζο, αντίστοιχα, ο «Επιτάφιος» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, με ερμηνευτές τους Ν. Βενετσάνου και Δημήτρη Μπάση και «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» με διεύθυνση του συνθέτη και ερμηνευτές τους Ν. Βενετσάνου, Δ. Μπάση, Γ. Μπέζο.

«Ζήτησα ο ίδιος να γίνει αυτή η συναυλία», είπε ο Μ. Θεοδωράκης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «γιατί παρόλο που έχω δώσει αμέτρητες συναυλίες, ποτέ δε διηύθυνα λαϊκή συναυλία στο Ηρώδειο». Μίλησε για την επιλογή του ν' αναδείξει «το μπουζούκι σε ισότιμο συνομιλητή με τη μεγάλη ποίηση, σε μια περίοδο που ήμουν σε αδιέξοδο, αποκλεισμένος, προκειμένου να επικοινωνήσω με το κοινό». «Είμαι ευτυχής που κλείνει ο κύκλος σαράντα ετών αδιάλειπτης παρουσίας με τα λαϊκά μου τραγούδια». Ο Μ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο μεγάλο απόντα Μάνο Χατζιδάκι, στην εποχή μας και στη δική του θέση σήμερα ως δημιουργού. «Ζούμε μια εποχή που οι κεραίες δεν πιάνουν τις αλλαγές. Ηρθε, όπως στις αμερικανικές ταινίες, ο "δεινόσαυρος". Πώς να συζητάς κάτω από τα πόδια του για το μέλλον της ανθρωπότητας; Αισθάνομαι αδύναμος για πρώτη φορά. Παλιά είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα νικήσουμε τον Χίτλερ ή τα τανκς του Παπαδόπουλου. Τώρα έχει παγώσει όλη η ανθρωπότητα. Ο "δεινόσαυρος" όσο πάει και μεγαλώνει. Είναι άσχημος. Στο πρόσωπό του βλέπω την κυρία ντελ Πόντε. Ποια γεγονότα να παρακολουθήσω; Ολα είναι σικέ. Λέτε δε γράφω... Δεν μπορείς να κάνεις μουσική για τους σικέ, για τους περίπου... Ο "δεινόσαυρος" δυστυχώς έχει και ανησυχίες "πολιτιστικές". Εγώ δεν είμαι δεινοσαυρικός».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δίκη Μιλόσεβιτς, ο συνθέτης είπε: «Ποιος δικάζει ποιον; Η ντελ Πόντε δεν έκανε δεκτή τη μήνυση που υποβάλαμε κατά του ΝΑΤΟ, λόγω "έλλειψης στοιχείων"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ