ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Ξανά στους δρόμους για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους

Σήμερα Τετάρτη η κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών

Από την επίσκεψη του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής στη Λάρυμνα
Από την επίσκεψη του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής στη Λάρυμνα
Νέα κάθοδο στην Αθήνα και μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στις 12.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί απάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των Σωματείων τους στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, στις συνεχείς αναβολές και ακυρώσεις των ραντεβού που προγραμματίζονται με τα συναρμόδια υπουργεία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν απάντηση για το τι θα γίνει με τις συμβάσεις εργασίας τους, που λήγουν στο τέλος του έτους, και απαιτούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους, με τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Αναδεικνύουν τη μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο το νικέλιο και το κοβάλτιο, με υψηλές τιμές πώλησης, και τονίζουν την ανάγκη άμεσης συντήρησης και ενιαίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

«Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε», είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν, θέτοντας ουσιαστικά ως πρωταρχικό ζήτημα την παραμονή στην εργασία τους και απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας να δείξουν για άλλη μια φορά την πλατιά αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνουν εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ηδη Εργατικά Κέντρα από τη Στερεά Ελλάδα, Ομοσπονδίες και δεκάδες συνδικάτα από ολόκληρη χώρα έχουν εκφράσει την στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στη σημερινή κινητοποίηση.

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση

Στο πλαίσιο αυτό, χθες Τρίτη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα βρέθηκε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου, και άλλα μέλη της διοίκησης, πραγματοποίησε περιοδεία στα πόστα των εργαζομένων.

Ο Σ. Πουλικόγιαννης μετέφερε σε εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες η αλληλεγγύη αυτή να εκφραστεί και μέσα από τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας σε εργαζόμενους στα διάφορα πόστα του εργοστασίου, τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πυξίδα για πολλούς ακόμα εργασιακούς χώρους. Στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη έκφραση αλληλεγγύης και στο γεγονός ότι ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ έγινε υπόθεση της τοπικής κοινωνίας, του λαού της περιοχής.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να παραμείνουν συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους και σταθεροί στις θέσεις και τις διεκδικήσεις τους. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση των εργαζομένων και του Σωματείου τους στη Ζώνη του Περάματος, που παρά τις επιθέσεις τις οποίες δέχτηκαν όχι μόνο άντεξαν, αλλά με τον αγώνα τους υπέγραψαν και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατοχυρώνοντας δικαιώματα.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι να επεκταθούν παντού τα διάφορα μοντέλα εργολαβικής εργασίας, καθώς και ότι στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το τελευταίο νομοσχέδιο - τερατούργημα, που ανοίγει τον δρόμο για τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών» και τη νομιμοποίηση του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των Σωματείων τους στέκονται, στηρίζοντας την κινητοποίησή τους, τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας, Φωκίδας, Θήβας και Λιβαδειάς, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων και δεκάδες ακόμα σωματεία από την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που καλεί και στη σημερινή συγκέντρωση.

Για την κινητοποίηση θα αναχωρήσουν λεωφορεία:

Από την πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, στις 10 π.μ. Από τη Μαλεσίνα, στις 10 π.μ. Από το Μαρτίνο, στις 10.15 π.μ. Από την ΠΑΘΕ, στάση «Κάστρο», στις 10.20 π.μ., και από τη διασταύρωση Ακραιφνίου στην ΠΑΘΕ, στις 10.25 π.μ.

Επίσης:

Από τη Λαμία στις 8.30 π.μ., από οδό Στουρνάρα (δημοτικό πάρκινγκ).

Από τα Ψαχνά στις 10 π.μ. στο δημαρχείο.

Από την Αρτάκη στις 10.15 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Από τη Χαλκίδα στις 10.30 π.μ. στο Πάρκο Βούρκου.


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Ενοχοι η εργοδοσία, το κράτος και η Τοπική Διοίκηση για τους χώρους δουλειάς - καρμανιόλες

Την αγανάκτησή τους για τον νεκρό εργάτη και τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας διαδήλωσαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι

Την οργή τους για την εγκληματική πολιτική που κάνει «κανονικότητα» τις συνθήκες εργασίας που σακατεύουν εργάτες, που θυσιάζουν ακόμα και τις ζωές τους για τη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων, αλλά και την απαίτησή τους να ληφθούν τώρα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων διαδήλωσαν χτες εργατικά σωματεία και εκατοντάδες εργαζόμενοι στον Πειραιά.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, με αφορμή τα δύο νέα εργοδοτικά εγκλήματα που έγιναν την περασμένη Δευτέρα: Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα έναν εργάτη που εκτελούσε εργασίες σε παλιό φρεάτιο αποχέτευσης, στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής Αγίου Διονυσίου, ένα από τα «εμβληματικά» έργα της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Πειραιά που είχε δοθεί σε εργολάβο, και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα εργαζόμενου σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα.

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών», απαίτησαν συνδικάτα και εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδων, όπως το μέταλλο, οι κατασκευές, η καθαριότητα, ναυτεργάτες και λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στους δήμους και την Περιφέρεια. Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, και στην πορεία, εκτός από τα σωματεία συμμετείχαν μαζικοί φορείς, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, ο Φοιτητικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Πειραιά, μαθητές από σχολεία της περιοχής.


«Δεν ήταν ατυχία ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ' τη ζωή», διαδήλωσαν στην πορεία που ακολούθησε και έφτασε στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής. Η πορεία πέρασε από το σημείο που έγινε το θανατηφόρο ατύχημα την περασμένη Δευτέρα, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον αδικοχαμένο εργάτη, ενώ οι συγκεντρωμένοι έγραψαν στο οδόστρωμα συνθήματα καταδίκης του εγκλήματος. «Δεν ανεχόμαστε να μη γυρνάνε εργάτες στα σπίτια τους, δεν δεχόμαστε για κανονικότητα να θυσιάζονται ζωές στον βωμό του κέρδους», ξεκαθάρισαν τα συνδικάτα.

Εξω από τα γραφεία της Περιφέρειας ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, επισήμανε ότι η κινητοποίηση των συνδικάτων δεν επέτρεψε να μείνουν στην αφάνεια τα εργοδοτικά εγκλήματα, ενώ στάθηκε κι αυτός με τη σειρά του στην ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα και Πέραμα, Γιώργος Καλαμαράς και Βασίλης Βατίστας, αντίστοιχα. Επίσης, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά.

Αντί να πάρουν μέτρα για τον κίνδυνο έστειλαν τον εργάτη στον θάνατο

Η διαδήλωση στο σημείο του εγκλήματος
Η διαδήλωση στο σημείο του εγκλήματος
«Για άλλη μια φορά πληρώνουμε με τη ζωή μας και με σακάτηδες συναδέλφους τα κέρδη των εταιρειών και την ανάπτυξή τους. Αλλη μια φορά ένας άνθρωπος του μόχθου πέφτει θύμα στο κυνήγι του κέρδους των λίγων από ελλιπή μέτρα ασφαλείας», κατήγγειλε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. «Ο θάνατος του συναδέλφου είναι το εγκληματικό αποτέλεσμα των αναθέσεων έργων από την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοεργολάβους, με μοναδικό κριτήριο σε ποιον εργολάβο θα το δώσουν και πόσο κέρδος θα έχουν», υπογράμμισε και εξήγησε πως το έργο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο εργαζόμενος «το εκτελούσε εργολάβος, που το πήρε από άλλον υπεργολάβο, που το πήρε από άλλον ανάδοχο της Περιφέρειας, έχοντας "εγκεκριμένη" μελέτη από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά!».

Μιλώντας για τις συνθήκες του ατυχήματος και τις εργοδοτικές ευθύνες (βλ. δίπλα) σημείωσε: «Αντί λοιπόν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έστειλαν στον θάνατο έναν εργάτη. Ολοι ήξεραν, όλοι έχουν ευθύνη και δεν θα γλιτώσει κανένας, εμείς δεν θα αφήσουμε ούτε αυτό το έγκλημα να ξεχαστεί», τόνισε.

«Δεν θα περιμένουμε το επόμενο κρατικό και εργοδοτικό έγκλημα. Καλούμε όλο τον λαό της Αττικής να μην ανεχτεί άλλο αυτήν την κατάσταση. Γιατί δεν μπορούμε ο μακάβριος κατάλογος να μεγαλώνει επειδή η ανθρώπινη ζωή στις κατασκευές, στα εργοστάσια, στα λιμάνια, στις πλημμύρες λογίζεται ως κόστος από το κράτος, την Περιφέρεια και την εργοδοσία», κατέληξε ο Μάρκος Μπεκρής. Κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν μέσα από τα σωματεία για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να μετατρέψουν την πείρα τους σε κριτήριο ψήφου και να στηρίξουν στις κάλπες της Κυριακής αγωνιστές δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους που παλεύουν και διεκδικούν μαζί με τον λαό, κόντρα στην πολιτική που υπηρετεί το κέρδος των λίγων.

«Ζήσαμε άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα. Ημασταν μπροστά και στον απεγκλωβισμό και στον θρήνο της οικογένειας», είπε ο Παναγιώτης Γάκιας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στην παρέμβασή του ανέδειξε τις ευθύνες Περιφέρειας, δήμου και εργολάβων και στάθηκε ιδιαίτερα στο σύστημα των εργολαβιών, με το οποίο η μια εταιρεία δίνει το έργο στην άλλη, συμπιέζοντας διαρκώς το κόστος και οδηγώντας σε ανεπαρκή έως ανύπαρκτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. «Πρέπει να αντισταθούμε, να παλέψουμε για την προστασία της ζωής μας. Δεν γουστάρουμε να πεθαίνουμε για κανενός τα κέρδη», τόνισε.

  • Χτες το πρωί, παρέμβαση στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας για το εργατικό «ατύχημα» που έγινε τη Δευτέρα πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά την ώρα της εργασίας λόγω πτώσης γερανού.

Σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»

Σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων δύο εργολαβικών εργαζομένων από το κέντρο διακίνησης της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» παραμένει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.

Ηδη, με στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και συνεχίστηκαν στην αρχή της πρωινής και μεσημεριανής βάρδιας την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να επιστρέψουν οι συνάδελφοί τους στη δουλειά. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν από την εργολαβική εταιρεία «SARMED SA», αφού αρνήθηκαν να δουλέψουν 12ωρα και διαμαρτυρήθηκαν για την εντατικοποίηση της δουλειάς και τα εξαντλητικά ωράρια, ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού, όπως επίσης για την απαράδεκτη συμπεριφορά στελεχών της εταιρείας, που τους απευθύνονταν με ύβρεις και απειλές. Για τα παραπάνω έχει γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στις 13 Οκτώβρη.

Το Συνδικάτο χαιρετίζει τους εργαζόμενους της «SARMED» που συμμετείχαν στις στάσεις εργασίας. «Η αλληλέγγυα και παλικαρίσια στάση τους αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Μετά την καθολική συμμετοχή στην κινητοποίηση από τη βραδινή βάρδια της Πέμπτης, καταγγέλλει ότι η εργοδοσία θορυβήθηκε και «επιστράτευσε κάθε μέσο προκειμένου να εμποδίσει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις επόμενες βάρδιες». Με τηλεφωνήματα στο προσωπικό ισχυριζόταν ότι «οι βραδινοί δήθεν παρεμποδίστηκαν από το Συνδικάτο και γι' αυτό δεν μπήκαν για δουλειά», με τους ίδιους τους εργαζόμενους να ξεκαθαρίζουν ότι συμμετείχαν στη στάση και στην κινητοποίηση στην πύλη με τη θέλησή τους. Παράλληλα, έφερε εργαζόμενους «ακόμη και από τις 04.15 στην αποθήκη ενώ έπιαναν δουλειά στις 06.00», για να μη συναντηθούν με τους συναδέλφους τους και το Συνδικάτο. «Ο,τι προσπάθεια όμως και να έκανε, έπεσε στο κενό. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση σε όλες τις βάρδιες», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Με παρέμβασή του στους υπευθύνους της εργολαβικής εταιρείας απαίτησε «να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές, όπως και για να μη διανοηθεί κανείς να ασκήσει τιμωρητικά οποιουδήποτε είδους πίεση και ψυχολογική βία στους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη στάση εργασίας».


ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ!
Η Περιφέρεια και η εργοδοσία γνώριζαν ότι το φρεάτιο μπορεί να καταρρεύσει

Αποκαλυπτική καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: «Αναπλάσεις» με εργολαβίες και επικίνδυνα «μπαλώματα» που κοστίζουν ζωές

Τις σοβαρές αποκαλύψεις που έκανε από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στον Πειραιά ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής, που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, μετέφερε στη συγκέντρωση η πρόεδρος του Συλλόγου, Βέτα Πανουτσάκου.

Απαντώντας στο τι έφταιξε για τον θάνατο του εργάτη στο φρεάτιο ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της Περιφέρειας όσο και της εργοδοσίας, αφού ενώ γνώριζαν ότι στο φρεάτιο συμβαίνουν καταπτώσεις έστειλαν τον εργάτη στον θάνατο, χωρίς, όπως αποδείχθηκε, μέτρα προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Β. Πανουτσάκου αποκάλυψε ότι η έρευνα του Συλλόγου αποδεικνύει πως η εταιρεία έστειλε τον εργάτη «να εκτελέσει εργασίες σε ένα παλιό φρεάτιο αποχέτευσης, χωρίς να έχει μελετήσει και εφαρμόσει μέτρα ασφάλειας».

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια εργολήπτρια εταιρεία είχε κάνει από τις 12/4/2023 αίτηση προς τη Δ/νση Τεχνικών Εργων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά & Νήσων, «με την οποία ζητούσε παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου κατά 6 μήνες, αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Στην οδό Χαϊδαρίου, όπου και έχουν κατασκευασθεί με την παρούσα εργολαβία υδροσυλλογές για τα όμβρια και έχουν συνδεθεί στον υφιστάμενο συλλεκτήρα, διαπιστώθηκε ότι ο παλαιός αυτός ωοειδής συλλεκτήρας... ο οποίος χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα (...) εμφανίζει πολλές καταπτώσεις των τοιχωμάτων που αποτελούνται από παλαιά λιθοδομή, πράγμα που επιβεβαιώθηκε ανοίγοντας τα φρεάτια επίσκεψης αυτού από την οδό Γραβιάς μέχρι και την οδό Αγ. Διονυσίου, ενώ στη διασταύρωση της οδού Χαϊδαρίου με την οδό Πολυδεύκους, ο συλλεκτήρας αυτός επιπρόσθετα έχει τρυπηθεί από δύο μεταγενέστερα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ..."».

«Πώς βάζεις έναν εργαζόμενο χωρίς μέτρα ασφάλειας σε ένα φρεάτιο από λιθοδομή, που έχει ήδη γκρεμισμένα τμήματα στα γύρω τοιχώματα; Είναι ή δεν είναι λοιπόν ένα προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα;», σημείωσε η Βέτα Πανουτσάκου.

Ανέδειξε στη συνέχεια ότι «έγκλημα όμως είναι η ίδια η διαδικασία του έργου από την αρχή ως το τέλος, είναι οι ίδιες οι διαδικασίες εκτέλεσης όλων των έργων.

Γιατί βασίζονται στο κέρδος... και για να βγει αυτό το ρημάδι το κέρδος κι όταν μάλιστα δίνεις εκπτώσεις τεράστιες για να πάρεις το έργο, να κατακυρωθείς ως ανάδοχος, όπως το 54% που έδωσε η συγκεκριμένη εταιρεία ΤΕΚΑΛ ΑΕ, είναι δεδομένο ότι και υπεργολαβίες θα κάνεις και μάλιστα παράτυπες, μόνο με ιδιωτικά συμφωνητικά και θα εντατικοποιείς τη δουλειά, αλλά και θα κόψεις από μέτρα, μέσα και διαδικασίες που κοστίζουν».

Η πρόεδρος του Συλλόγου κατήγγειλε μάλιστα ότι τόσο η περιφερειακή όσο και η δημοτική αρχή Πειραιά, για όλα τα παραπάνω «δεν έχουν ψελλίσει κουβέντα, δεν έχουν βγάλει ούτε ένα συλλυπητήριο μήνυμα προς την οικογένεια του νεκρού».

Και εξήγησε: «Δεν λένε κουβέντα γιατί γίνεται "της εργολαβίας"..., με εργολάβους που τους έκανε πάσα το έργο ο ανάδοχος, χωρίς καμιά έστω και τυπική διαδικασία.

Δεν λένε κουβέντα γιατί ενώ οι εγκεκριμένες από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά μελέτες κρίθηκαν από τον ανάδοχο ανεφάρμοστες, συνεχίστηκε το έργο με μελέτες - "μπαλώματα"..., σε ένα έργο που εμφανίζεται ως "ανάπλαση"...

Δεν λένε κουβέντα γιατί έχουν μετατρέψει τις Τεχνικές Υπηρεσίες σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που διοχετεύουν εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους. Γιατί απαξιώνουν ένα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, που το χρησιμοποιούν μόνο για να του φορτώνουν ποινικές και αστικές ευθύνες, ευθύνες που δεν έχουν.

Δεν λένε κουβέντα γιατί στις τραγικά υποστελεχωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες, που δεν έχουν μέσα και εξοπλισμό, η απάντηση που έδωσαν κυβέρνηση, περιφερειάρχες και η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων είναι οι λεγόμενοι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, Ανώνυμες δηλαδή Εταιρείες, που έχουν λυμένα τα χέρια να κάνουν ό,τι θέλουν.

Ολα αυτά, αλλά και το ιστορικό και η ίδια η πορεία του συγκεκριμένου έργου αναδεικνύουν τον τραγικό τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα δημόσια έργα και γιατί φτάνουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, γιατί κάθε τόσο έχουμε καταστροφές».


Αλλο ένα «ατύχημα» με τραυματία οικοδόμο

Σε μεγάλο εργοτάξιο στη Βέροια

Παρέμβαση στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου διοικητηρίου στη Βέροια, όπου την περασμένη Παρασκευή τραυματίστηκε σοβαρά ένας εργαζόμενος, πραγματοποίησε κλιμάκιο συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο διάλειμμα, ο Κώστας Χατζηδιαμιανός, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τόνισε τη σημασία τήρησης των μέτρων υγείας και ασφάλειας στα εργοτάξια, που, όπως είπε, δεν συμβαδίζουν πολλές φορές με την εντατικοποίηση, το κόστος που έχει για τους εργολάβους η πρόσληψη επαρκούς προσωπικού. Τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι στις κατασκευές να συμμετάσχουν στην απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων στις 8 Νοέμβρη, με ένα από τα βασικά αιτήματα να είναι αυτό για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Θύμισε ότι αποδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς στον κλάδο είναι το γεγονός ότι μετράνε 13 νεκρούς συναδέλφους τους από εργατικά «ατυχήματα» μέσα στο 2023 πανελλαδικά.

Κάλεσε τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, να υπερασπιστούν οργανωμένα και μαχητικά τις ζωές τους απέναντι στα κέρδη των λίγων και να παλέψουν για την εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία σε κάθε εργοτάξιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ